V ústrety životu s Rádiom Litera 

V ústrety životu s Rádiom Litera 

Rádio Litera pozýva v tento sviatočný veľkonočný týždeň svojich poslucháčov, aby vošli do hrobov a jaskýň svojho života a pohli sa z nich k jari, svetlu a prítulnosti, k tomu krehkému, zrodenému. Vo vysielaní sa objaví literárna klasika, ktorej dej vrcholí vo veľkonočnom čase, ako napríklad v hre Romaina Rollanda Peter a Lucia či v Hrušovského diele Pompiliova Madona, keď si žobráka Pompilia povoláva do svojho náručia Matka na Kvetnú nedeľu. Budete sa môcť započúvať aj do biblických príbehov (Jozefa z Arimatie) či Ježiša Krista (v próze M. Komorovej). Týždeň spestrí rozprávková hra Posledný jednorožec (od Zuzany Križkovej) a určite si nenechajte ujsť cyklus Biblické postavy, v ktorom vám o Judášovi, Márii Magdaléne a Pilátovi budú rozprávať herci a speváci, ktorí sa na chvíľu ocitli v ich koži. Veríme, že vás poteší aj hra na motívy Viktora Huga Robotníci mora, ktorá je z roku 1958 a hra pre mládež od Jozefa Repka Giovanniho poklad.

Hanna Krall je vynikajúca, originálna, cenami ovenčená poľská reportérka židovského pôvodu. Vo svojej tvorbe odhaľuje ako zložito sa židovské deti, ktoré prežili 2. svetovú vojnu, vyrovnávajú s vlastnou minulosťou. My si tento týždeň budeme na pokračovanie čítať z jej knihy Dôkazy jestvovania. V piatich častiach interpretuje Alena Sušilová. Program je z roku 2011.

Pokračujeme rozhlasovou adaptáciou útlej novely Romaina Rollanda Peter a Lucia. Hra sa snaží v súčasnom pohľade priniesť model, ktorý silný étos predlohy stavia na zem. Ústredným rozprávačom, ktorý síce narába slovami autora, ale nenechá sa nimi zviesť k falošnému moralizovaniu, sa stáva akýsi vojnový spravodajca. Ide tiež o hľadanie pohľadu na reálnu lásku, aká mohla vzniknúť a nebolo dovolené jej byť naplnenou. Láske stojacej oproti všadeprítomnej Smrti. Tá je totiž v časoch akejkoľvek vojny bližšie, než by sme boli ochotní pripustiť. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Miroslav Noga, Michal Jánoš, Kristína Turjanová, Marek Fašiang, Pavol Šimun, Kamil Kollárik a Rastislav Sokol. Program mal premiéru v roku 2017. Dramatizácia Miroslav Dacho. Preložil Marián Pochylý.

Na prelome tisícročí vyšiel rodinnému tvorivému tandemu – Jozefovi Vargovi a Mariane Komorovej (otcovi a dcére) román Najmladší veľkňaz. Na pozadí historických udalostí približuje biblické postavy i osobnosť Ježiša Krista a jeho matky. Po priaznivom prijatí čitateľmi i kritikmi autori pokračovali v písaní a výsledkom je kniha s názvom Mesiáš. Zmapovali v nej obdobie života Ježiša Krista od detstva až do chvíle, keď začal vystupovať verejne. V tomto, pre kresťanský svet mimoriadnom čase, vám ponúkneme z knihy úryvok. O stretnutí s Máriou z Magdaly číta Karol Machata. Program je z roku 2003.

Od utorka pridávame reprízu pôvodnej rozhlasovej hry pre mládež, ktorá isto zaujme i starších. Jej autor Jozef Repko ju nazval Giovanniho poklad. Inšpiroval sa odkazom Dona Bosca – zakladateľa saleziánskeho bratstva - orientovaného na výchovu mládeže. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Vladimír Jedľovský, Kamil Kollárik, Daniel Matuška, Martin Melichar, Viera Topinková, Zdena Grúberová, Jozef Cút, Ivan Romančík a ďalší. Hra je z roku 1995.

Tento týždeň prichádzame i s cyklom Príbeh na týždeň, o ktorý sa postaral Marcel Hanáček. Postupne si v ňom budeme predstavovať poslucháčsky atraktívnou formou tri Biblické postavy. Budú o nich totiž rozprávať herci a speváci, ktorí sa na divadelných doskách na chvíľu ocitli v koži týchto postáv. V utorok sa nad svojim Judášom zamyslí Dan Bárta, ktorý si part biblického zradcu zaspieval v českom stvárnení muzikálu Jesus Christ Superstar, spoločne s Bárou Basikovou. Tá si zaspomína na svoju Máriu Magdalénu od stredy. Vo štvrtok sa k dvojici pridá Pilát očami martinského herca a režiséra Jána Kožucha. Program je z roku 2010.

Dej plný tajomna, boj s kliatbou i príbeh o pomoci a láske prináša rozprávková hra Zuzany Križkovej Posledný jednorožec. Kráľ veľmi ľúbi svoju ženu. Keď sa mu však má narodiť dieťa, tá veľmi vážne ochorie. Vtedy uverí kliatbe, podľa ktorej jeho poddaní umierajú každých osemnásť rokov na kamenný mor. Navyše v káľovstve žijú prekliate neľudské príšery. Pomôže ich z nešťastia vykúpiť malá princezná Lina? V hlavných úlohách sa predstavia Zuzana Kapráliková, Táňa Kulíšková, Michal Jánoš, Miroslav Noga, Helena Geregová, či Peter Rúfus. Režírovala Táňa Tadlánková v roku 2016. Počúvajte od stredy.

Keď budem umierať, nech sa mi nevracajú spomienky, želám si návrat stratených vecí.

Oknom nech vletí kufrík, dáždniky, rukavičky, plášť, aby som mohla povedať: Načo je mi to všetko?

Ihlice a pár hrebeňov, vosková ruža, šnúrka, nôž, aby som mohla povedať: Ničoho nie je mi ľúto...“

Pridávame verše poľske poetky Wislawy Szymborskej Opravené vydanie. V réžii Laca Keratu účinkuje Judita Bilá. Program je z roku 2015. Preložil Vojtech Mihálik.

Štvrtkový programový blok otvorí rozhlasová hra podľa Vladimíra Hurbana Vladimírova Jozef z Arimatie. Ide o úpravu hry dolnozemského autora, ktorá rozpráva príbeh Jozefa, ktorý poskytne plátno na zabalenie mŕtveho tela Ježiša. V réžii Hany Makovickej-Hajdovej účinkujú Peter Himič, Ľuboš Záhon, Dana Košická, Beáta Drotárová, Peter Gažo, Viliam Rozboril, Ivan Krupa, Igor Šabek, Peter Vilhan, Peter Rašev, Jozef Úradník a Yvetta Šoltýsová. Hra je z roku 1996.

Pridávame prózu Jána Hrušovského Pompiliova Madona. Starý lazar Pompílio už roky sedáva na schodoch pred chrámom v Ríme a žobre. Dnu sa nikdy nedostal, nemá nohy. Podarí sa mu napokon stretnúť s Madonou a pokloniť sa pred jej oltárom? Na Kvetnú nedeľu sa predsa dejú zázraky... Toto expresionistické dielo zachytáva sociálne prostredie cez opisy a psychológiu cez vnútorné monológy postáv. V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje František Kovár. Program je z roku 1993.

Robotníci mora je svetoznámy román francúzskeho klasika Viktora Huga. Hrdinom je rybár, výnimočný jednotlivec, ktorý bojuje s oceánom, je dostatočne silný v zápase s prírodou, avšak slabý v boji s ľudskou prirodzenosťou, s láskou. Dej sa odohráva v drsnej a krásnej prírode Normanských ostrovov, kde Hugo strávil bezmála 20 rokov svojho politického exilu. Pre autora je typický bohatý romantický opis, filozofické úvahy, citovosť, napínavý dej, zmysel pre kontrast, fantastičnosť. Vysielame vo forme staršej rozhlasovej hry z roku 1958. V réžii Martina Hrušku účinkujú Ján Bzdúch, Eva Poláková, František Dadej, Zolo László, Štefan Adamec, František Kabrheľ, Jozef Hodorovský, Marián Kleis, Ján Ondrejka a ďalší.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame