Ľúbostný pesimizmus podľa Timravy a Musseta

Ľúbostný pesimizmus podľa Timravy a Musseta

Aké to je, keď sa sen o čistej láske prepadáva? Keď spoločnosť oberá o ideály, keď city sa zmenia na cynické a nasadzujeme si ešte aj v láske masky? Litera vás pozýva siahnuť až na dno tohto ľúbostného pesimizmu, ale zároveň na jeho dne objaviť skrytú spiritualitu. Bude nás v tom sprevádzať Timrava vo svojich prózach: Záplava, Príbuzná a Ondro Hľonzo. Určite si nenechajte ujsť Timravinu novelu Skúsenosť, je z roku 2021. V snímaní ľúbostných masiek pomôže aj Alfred de Musset v novučičkom pásme v rámci cyklu S Literou. A do ľúbostného zrkadla nazrieme aj cez postavu Pani Bovaryovej v rámci cyklu Fenomény. Môžete sa tešiť aj na nové vnímanie Timravy, a to vďaka Rubikonu Ivice Ruttkayovej. Nebudú chýbať Moje deti od Šoltésovej v dramatizácii z roku 2018. Vo vysielaní sa objaví aj rozhlasová hra podľa Ľudmily Podjavorinskej, Fako Ďura Kotúlku, novela Ideál, balada Zlatá húska a rozprávka Zajko Bojko. Nezabudli sme ani na tých, ktorí máte radi detektívky, tentokrát to bude krimi-hra od Emila B. Štefana Neskoro pre tú tretiu.

Od pondelka nás čaká čítanie na pokračovanie, ktoré otvorí Božena Slančíková Timrava a jej posledná novela Záplava. Tvorí výnimočné miesto v živote spisovateľky, tak sa naň bližšie pozrieme. Povieme si o jej zázemí, výchove či zážitkoch, ktoré intenzívne ovplyvnili jej tvorbu. Autorka sa venuje obdobiu prvej svetovej vojny, tak, ako ho poznala a prežívala ona sama. Súčasťou programu je unikátny audiozáznam, ktorý ležal zabudnutý bezmála sedem desiatok rokov v pražskom rozhlasovom archíve. V réžii Patrika Lančariča účinkujú Peter Sklár, Ladislav Kerata, Jana Oľhová, František Kovár, Pavol Šimun, Csongor Kassai, Lena Košická, Martina Michalcová a Damián Peška. Čítanie je z roku 2017.

Pokračujeme rozhlasovou hrou Fako Ďura Kotúlku, podľa poviedky Ľudmily Podjavorinskej. Dedinská komédia hovorí o všetečnej žene, jej mužovi, ktorý je celkom rád pod papučou a o hlavnom hrdinovi ich večných svárov a zmierovaní - koňovi Fakovi. Inak, máte sa na čo tešiť, tvorcovia sľubujú, že vás od smiechu brucho rozbolí. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Jozef Dóczy, Žofia Martišová, Ján Kováčik, Adela Gáborová, Hilda Augustovičová, Rudolf Kraus, Oľga Hudecová a ďalší. Hra mala premiéru v roku 1982.

V pásme Ivice Ruttkayovej nazvanom Živena si v spomienkach priblížime najstarší slovenský ženský spolok. Jedna z pamätníčok, ktorá v Živene prežila kus svojho života, je i Zorka Belanová Rojová. Prezradí nám, ako vyzerala národná osveta šírená cez ženské témy. Program mal premiéru v roku 1999.

Utorkový programový blok otvorí voľná dramatizácia poviedky Príbuzná, o osudovom nedorozumení. Timrava v nej prináša smutno-smiešny príbeh manželskho páru, v ktorom sa Eva vyrovnáva so vzťahom bez lásky a Adam trpí vlastnou neschopnosťou rozvinúť city u Evy. Situáciu zdramatizuje príchod príbuznej, aby napokon manželia oslobodení od minulosti pochopili, že svoj život roky kaličili úplne nezmyselne. V réžii Petra Jezného účinkujú Ján Kroner, Helena Geregová, Boris Farkaš, Peter Sklár, Dušan Kaprálik, Matej Landl, Michaela Čobejová a ďalší. Hra je z roku 2005.

V novučičkom spracovaní všeobecne zámych faktov sa v cykle Rubikon venovala Ivica Ruttkayová novému pohľadu na Boženu Slančíkovú Timravu v 21. storočí. My len dodávame ono známe, že ide o spisovateľku, ktorá poznala ľudskú dušu viac, ako ktokoľvek iný. Patrí medzi najdôležitejšie osobnosti našej literatúry. Hoci táto farárska dcéra vyrastala ďaleko od kultúrnych centier, napokon sa formovala sama a jej dielo inšpiruje a rezonuje dodnes. Relácia z roku 2022 pripomína 155. výročie narodenia tejto autorky. Spoluúčinkujú Lucia Vráblicová, Marta Fülöpová, Martina Buchelová a Janka Martincová.

Dušan Tarageľ vám vo svojej polhodinovke Medzi hlasmi - venovanej hercom čítajúcim literárne diela - predstaví dobre známy hlas Jána Kronera. Ten patril medzi najobsadzovanejších umelcov, no z verejného života sa za posledné roky vytratil. Našťastie, jeho práce máme plný archív. A ukážky z rôznorodých diel svedčia o jeho interpretačnom majstrovstve. Bude vám čítať čítať z textov Mariána Grupača, Andreja Ferka ale i Timravy. Relácia je z roku 2021.

Knižka básničiek a rečňovaniek určená na prvé čítanie, to je Zajko Bojko Ľudmily Podjavorinskej, ktorého dôverne pozná nejedna generácia detí. O nezbedných príhodách zajka a jeho zvieracích kamarátov, vám porozprávajú Karol Machata, Gustáv Legéň, Martin Slivka, Mája Velšicová, Jela Lukešová a Eva Kvietiková. Rozprávka je z roku 1974 a vy samozejme nezabudnite zavolať k rádiu svojich najmladších.

Stredajšie čítanie na pokračovanie patrí opäť Timrave a poviedke Ondro Hľonzo, ktorého autenticky znázornil charakteristický prejav Mariána Geišberga. Sledujeme život a vnútorné prežívanie mladého vdovca, zasadený do tvrdých pomerov vtedajšieho života na dedine. Poslucháč je už v úvode konfrontovaný s hrubozrnnosťou hlavného hrdinu. Viac ako plač najmladšieho dieťaťa, ktoré sa neunúvalo pobrať na druhý svet spolu s nebožkou matkou, Ondra zaujíma, ktorá z dedinských dievok rýchlo zastane jej miesto. V réžii Martina Kákoša spoluúčinkujú Zuzana Norisová, Anna Javorková, Milada Rajziková, Darina Vašíčková, Miroslav Trnavský a Vladimír Minarovič. Hra mala premiéru v roku 1997.

Všetko, čo vymyslíme je pravda, môžete si tým byť istí. Moja úbohá pani Bovaryová práve v tejto chvíli nepochybne trpí a plače v dvadsiatich francúzskych dedinách,“  to je známy výrok francúzskeho spisovateľa Gustava Flauberta, autora románu Pani Bovaryová. V postave Emy vytvoril v 50. rokoch 19. storočia nový typ ženskej hrdinky, romantickej duše, ktorá je nútená konfrontovať sa s realitou; navyše do neho autor vložil aj kritiku vtedajšej spoločnosti. Flaubert veľmi umne spája romantické predstavy s drsnou skutočnosťou. O fenoméne Pani Bovaryová sa autorka relácie Zuzana Golianová rozprávala s Janou Truhlářovou, ktorá pôsobí na Filozofickej fakulte UK v Bratislave a tiež v Ústave svetovej literatúry Slovenskej akadémie vied. Relácia Fenomény je z roku 2022.

Pokračujeme prvou časťou rozhlasovej hry Moje deti, podľa knižnej predlohy Eleny Maróthy Šoltésovej. Ako mladá matka si zapisuje: „Kde sa vzali dušičky našich detí? Tie zvláštne osobné vlastnosti, ktoré sa ukazujú a pomaly upevňujú? Zdá sa, že my rodičia len s údivom pozorujeme, ako sa odhaľujú. Či ozaj len na to zveril nám ich Ten, od koho pochádzajú?" V hre z roku 2018 účinkujú Zuzana Porubjaková, Peter Kadlečík, Katarína Ollé a Gregor Šimko. Režíroval Adam Hanuljak.

V ľudskom živote je užitočné, ak sa človek občas obzrie za seba, aby chvíľu pouvažoval o tom, ako bolo. Poznanie minulosti je jednou zo základných podmienok národného sebauvedomenia. Aj o tomto hovorí stereoúprava Gity Pechovej, v ktorej si pripomenieme jednu z próz Ľudmily Podjavorinskej - Ideál. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Vladimír Durdík ml., Mária Dacejová, Vladimír Minarovič, Nataša Gräffingerová-Kulíšková a Erika Bauerová. Program je z roku 1990 a vy ho môžete počuť od štvrtka.

A máme tu opäť jeden poslucháčsky tip, hru s kriminálnou zápletkou. Uvádzame ju pod názvom Neskoro aj pre tú tretiu. Pre rozhlas napísal Emil Bohdan Štefan. Veríme, že vás detektívka a jej napätie pri vyšetrovaní nesklame, práve naopak. V réžii Olívie Binderovej účinkujú Elena Zvaríková, Igor Galanda, Naďa Hejná, Emil Horváth ml., Igor Hrabinský, Eliška Nosáľová a Andrej Vandlík. Krimi-hra je z roku 1968.

Ak máte chvíľu voľna a chcete ho múdro stráviť, pozývame vás do rozhlasovej knižnice, v ktorej si môžete otestovať svoje gymnaziálne vedomosti a bližšie sa zoznámiť s tvorbou výnimočne všestrannej slovenskej spisovateľky. Elena Maróthy – Šoltésová predstavuje v našej literatúre špecifický fenomén. Čo ju priviedlo k pronárodnej spisovateľskej činorodosti? Mal na jej život vplyv otec, farár a štúrovský básnik? Relácia Jozefa Lenharta Autor na dnes mala premiéru v roku 2006, ako hostku budete počuť Marcelu Mikulovú.

Pribehne dcérka z dediny, miláčik matky jediný. Ach mama, mamka premilá, vy ste mi vienok dovila. Žiaľ mi je, žiaľ mi preťažký, i milý písal ohlášky..." Príbeh mladej nevesty by mohol šťastne pokračovať až do svadobných zvonov, no v tom zakuviká kuvik a to už nevešetí nič dobré. Z baladických veršov Ľudmily Podjavorinskej Zlatá húska, vám prečíta Lucia Vrablicová. O réžiu sa v roku 1999 postarala Mária Vdovjaková.

Od piatku si rozhodne nenechajte ujsť premiérové pásmo Moniky Zumríkovej Kekeliakovej, ktoré uvádzame v rámci cyklu S Literou. Nesie názov Alfred de Musset a ľúbostný pesimizmus. Hoci spoločným menovateľom je meno tohto francúzskeho romantického spisovateľa a básnika, jeho vplyv budeme hľadať vo veršoch Ivana Kraska, Janka Jesenského a Ivana Galla. Musset bol autor, vďaka ktorému aj naša mladá literárna generácia na začiatku 20. storočia nachádzala svoju individuálna pravdu. A v túžbe po čistej láske narážala na cynizmus citov, nihilizmus hodnôt i krízu viery. Ukážky básní recituje Ján Gallovič. Komentáre číta Tomáš Bartoněk. Súčasťou relácie z roku 2022 sú aj fragmenty z rozhlasových dramatizácií Mussetových noviel .

Naša zabudnutá klasika je názov cyklu krátkych rozhlasových hier, ktoré majú ambíciu nachádzať v slovenskej próze i dráme kontroverzné, neznáme, tematicky alebo formálne výnimočné, či dodnes rozhlasovo nespracované texty slovenských autorov. Tentoraz to bude rozhlasová hra Skúsenosť, podľa Boženy Slančíkovej Timravy, v úprave Michaely Zakuťanskej. Toto Timravino dielo vyvolalo v súdobej autorskej a vydavateľskej obci búrlivé reakcie a vyšlo v značne cenzurovanej podobe, nakoľko sa v ňom Timrava rozhodla kritickým okom zvečniť i jej stretnutia ženy-autorky so silne patriarchálnym literárnym (umeleckým) svetom. V réžii Laca Keratu účinkujú Renáta Rundová-Horňáková, Tatiana Kulíšková, Danica Jurčová, Judita Bilá, Zuzana Jurigová-Kapráliková. Hra je z roku 2021.

Jozef Lenhart nám v cykle Autor na dnes na záver týždňa priblíži osobu Ľudmily Podjavorinskej. Čím nás môže dnes osloviť tvorba prvej slovenskej poetky? Veď s písaním začala pred vyše sto rokmi, a navyše v celkom inom kultúrnom prostredí. Stačí však načúvať. Duši čo vnímala. A opisovala svoj život plný bolesti, obmedzení a nenaplnenia veľmi farbisto. A v týchto pocitoch sa už nájde i nejeden človek dneška. Popri autorovi spoluúčinkujú Dana Kršáková a Mária Scholosserová. Relácia mala premiéru v roku 2006.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snmky: pixabay.com















Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame