Generácia Mladej tvorby

Generácia Mladej tvorby

Nasledujúcich štrnásť dní sa ocitneme v dobrej spoločnosti, kde sa premýšľa a nazerá na život z rôznych uhlov. Nie vždy sú to radostné zistenia, ale o to obohacujúcejšie. Tento týždeň sa spolu ponoríme do tvorby Mitanu, Johanidesa, Vilikovského či Šikulu. Spoločným odrazovým mostíkom im bol literárny časopis Mladá tvorba. Dvere redakcie, ktorá združovala mladých začínajúcich autorov sa otvorili v roku 1956 a zavrela ich až v roku 1970 normalizácia. To sa už ale z nových tvárí vyprofilovala samostatná literárna generácia. Generácia, ktorá napriek dobe dokázala rozpoznať a zachytávať vnútorné hodnoty človeka v jeho každodennom bytí.

Dušan Mitana sa v knihe Nezvestný rozhodol rozlúčiť so životom predčasne. Výber z diel zachytáva os, na ktorej začiatku sú ešte roztopašné seba a svoj pôvod mystifikujúce texty, potom sa sporadicky začínajú objavovať myšlienky o samovražde, až sa stáva hlavnou témou – spolu s psychickým utrpením. V závere nachádzame texty - denníkové záznamy - ktoré dávajú veľmi autenticky možnosť nahliadnuť do prežívania psychicky trpiaceho človeka. Mitana proste vedel šťavnato písať a je radosť to počúvať. Napriek tragike témy. Práve túto knihu vyberáme ako čítanie na pokračovanie v tomto týždni. V réžii Evy Tarbajovskej číta Peter Himič. Program mal premiéru v roku 2020.

Pokračujeme rozhlasovou hrou podľa textu Jána Johanidesa Spoznanie. Autor na rozdiel od jeho literárnych vrstovníkov nevychádzal zo subjektívneho zážitku, ale z ucelenej koncepcie človeka, blízkej existencializmu, ktorý prijímal ako výraz životného pocitu. Účinkujú Ctibor Filčík, Hana Kostolanská, Vladimír Durdík, Júlia Čunderlíková, Jela Lukešová, Štefan Dobrovodský, Ján Kákonyi, Jozef Kroner a Ondrej Nemčok. Réžia: Dušan Zimen. Hra mala premiéru v roku 1963.

Fenomén, ktorý dnes média a popularizátori nazývajú globalizáciou a urobili z neho fetiš či strašiaka, nie je dieťaťom začiatku 21. storočia. Je to dlhotrvajúci historický proces spoznávania sa, prelínania a zjednocovania sa ľudstva od jeho zrodu. Ľudia majú zaznamenané skúsenosti z veľkých historických premien či stretávania sa kultúr alebo civilizácií. A práve Kultúra a jej postavenie v globalizácii je témou, nad ktorou sa zamýšľa prozaik Anton Hykisch. Esej vám prečíta Marek Fajnor. V roku 2006 redakčne pripravila Veronika Ďurovčíková.

Od utorka na vás čaká jedna z hĺbkových analýz literárneho historika Vladimíra Barboríka v relácii Kniha prelomu. Táto sa venuje prelomovému debutu Súkromie Jána Johanidesa. Kniha vyšla v roku 1963 a stala sa jedným z literárnych prekvapení roka. Východiskovými existenciálnymi otázkami v jej poviedkach sú otázky viny či mravnosti konania. Rieši krízu identity jedinca, ktorý sa dostáva do hraničnej situácie. V programe okrem autora začujete aj hlas Zuzany Belkovej. Uvádzame vrámci cyklu Zlaté šesťdesiate. Relácia je z roku 2009.

Kniha poviedok Krutý strojvodca priniesla Pavlovi Vilikovskému veľký úspech a početné uznania. Jednu z poviedok tejto zberky si pripomenieme aj v rozhlasovej podobe. Jej názov je Pohrobok. Čo zostane zo vzťahu dvoch milencov niekoľko rokov po rozchode? Je možné, aby dvaja kedysi najbližší ľudia, mali na svoju minulosť rozdielne spomienky? V réžii Daniely Ilavskej interpretuje Peter Vilhan. Vyrobila Literárno - dramatická redakcia Slovenského rozhlasu v Banskej Bystrici v roku 1998.

V relácii Autor na dnes nám Róbert Šedivý bližšie predstaví slovenského básnika a prekladateľa Ján Buzássyho, ktorý patril k šéfredaktorom Mladej tvorby v rokoch 1967-70. Vo svojich básňach hľadá prirodzenosť človeka, vyjadruje nedôveru k civilizácii, vykresľuje pohyby živlov, ale tiež kultúrnych postáv, odhaľuje klam filozofických výrokov. Okrem autora účinkujú Igor Hochel a Alfréd Swan. Program je z roku 2010. Následne pridávame i Buzzásyho báseň Bystruška v interpretácii Petra Rúfusa

Stredajší programový blok otvorí Dušan Dušek a rozhlasová hra Rýchlik. Hlavnou postavou sa tu stáva jazyk, ktorý vystupuje do popredia pred dej i postavy. Jazyk, ktorý dokáže zachytiť každodennosť ako zázračnosť. Sledujeme starého muža, ktorý pracuje na stanici a stretáva samého seba z detstva a z mladosti. Účinkujú Vladimír Kostovič, Róbert Roth, Boris Farkaš, Slávo Záhradník, Oľga Solárová a Július Vašek. Réžia: Viliam Sýkora v roku 1986.

V nasledujúcej polhodine vás pozývame počúvať ukážku z knihy Jaroslavy Blažkovej Nylonový mesiac. Slovenská spisovateľka, publicistka a autorka kníh pre deti a mládež bola spočiatku oslavovaná, jej tituly preleteli Slovenskom ako kométa. Potom, keď si zachovala charakter a povedala nahlas svoje posolstvo humanizmu, ktoré prevalcovali v roku 1968 ruské tanky, stala sa nepohodlnou a takmer neznámou. Následne na to emigrovala a žila v zahraničí. Čítať vám bude Božidara Turzonovová. Režírovala Viera Weidlerová v roku 1997.

Pokračujeme premiérou, tentoraz v cykle V skratke. Vypočujete si glosu Martina Šenca z roku 2022 pod názvom S pozdravom a priateľsky Dušan Dušek. Autor v nej spomína na stretnutie s týmto slovenským spisovateľom. Patrilo do kategórie tých, ktoré vám zmenia život. Detaily vám už prezradí Tomáš Bartoněk. Od štvrtka pridávame ešte jednu premiéru z pera Martina šenca, tentoraz zo bude druhá časť päťdielneho pásma Čas najväčších horúčav. Venuje sa charakteristike knižnej prvotiny spisovateľa Dušana Mitanu Psie dni. Účinkujú Kamil Mikulčík, Daniela Šencová a literárny vedec Peter Zajac. Program v rámci cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera je z roku 2022.

Názov poviedky Pavla Vilikovského Gašpar, Melichar, Baltazárová parafrázuje biblický motív klaňania sa troch kráľov. Aj v tomto prípade prichádzajú dospelí k dieťaťu, no nie aby oslávili jeho narodenie, ale aby mu zvestovali smrť otca. Ak by sme očakávali drámu, budeme sklamaní. To iba v našom dospelom svete je smrť čímsi tragickým, dieťa ju prijme až zarážajúco hladko. Vie, hoci si to neuvedomuje, že každý príbeh má pokračovanie v iných príbehoch. Číta Robo Roth. Poviedku vyberáme zo zbierky Čarovný papagáj a iné gýče, ktorá vyšla vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ v roku 2005.

Spisovateľ Vincent Šikula nazýval svoje romány knižkami o domovine. Rozpráva v nich príbehy, v ktorých je skrytý kus jeho srdca. S nezvyčajnou chuťou opisuje svojich hrdinov, prostých ľudí s ich pocitmi, túžbami, trápeniami. Vracia do literatúry obyčajného človeka bez prikrášľovania a zakrývania jeho dobrých či zlých vlastností, každodenný život z pohľadu spisovateľa, vôbec nie je jednotvárny a nudný. Šikula sa totiž na svet pozeral akoby cez farebné sklíčko, pohľadom dieťaťa, ktoré vidí aj to, čo dospelí často prehliadajú. Vypočujte si rozhlasovú miniatúru venovanú tomuto autorovi, v rámci cyklu Galéria slávnych. Autorsky pripravil Jozef Leikert v roku 2010. Číta Jozef Šimonovič.

List môže byť aj otvorený dokorán, adresovaný všetkým, ktorí ešte nestratili cit vnímať skutky len nedávnej necitlivosti.Takýto otvorený list napísali dvaja priatelia - prozaik Dušan Dušek a básnik Peter Repka a odoslali ho prostredníctvom časopisu Mladá tvorba čoraz zakríknutejšej verejnosti. Vypočujte si jeho obsah v relácii Olega Pastiera Listové tajomstvá - Dušan Dušek a Peter Repka, z roku 2014. Účinkujú Jozef Šimonovič a Boris Farkaš.

Od piatku vám ponúkame pôvodnú rozhlasovú hru Brzdná dráha o manželských problémoch s kriminálnou zápletkou. V réžii Vladimíra Ruska st. účinkujú Emília Vášáryová, Ivan Mistrík, Leopold Haverl a Pavol Mikulík. Hra je z roku 1977.

Pridávame výber úvah Ján Johanidesa Identita v kríze. Bude napríklad o tom, ako je oná kríza identity sprvu málo nápadná, ale neskôr prerastie do zákernej choroby. Do ochorenia prirodzenej ľudskej dôvery v čokoľvek. V ženu či v muža, v potomkov, vo vlastnú prácu. Čo potom nasleduje? V réžii Táne Tadlánkovej číta Ivan Laca. Redakčne v roku 2003 pripravil Peter Glocko mladší.

Čas zaobľuje hrany. Je vo mne anjel strážny. Zvečerieva sa. Zvonia modranské zvony a vonia lipa. Podúva vietor, suchý holan, zráža zo zeme bodkované orechy. Pomaly si v sebe maľujem krajinu, chcem nájsť pokoj. Chvíľami ma vietor upokojuje. Obdivujem, ako mu odolávajú ľalie, s ktorými tu už druhý týždeň žijem: čakám, kedy už roztvoria kalichy. Keď utíchne vietor a otvoria sa ľalie, deň bude žiariť ako zapálená sviečka, rodný kraj na mňa žmurkne nevädzovým očkom...“

Na záver nášho týždna bude mať posledné slovo Vincent Šikula. Jeho verše Za odchodom orgovánu vám zarecituje Peter Sklár.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: unsplash.com, TASR, wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame