Keď v ťažkom rastieme a pomáhame si

Keď v ťažkom rastieme a pomáhame si

Tento týždeň sa pokúsi Rádio Litera byť ešte viac empatické ako inokedy, svojimi reláciami, čítaniami a hrami bude k vám prikladať svoje rozhlasové ucho, priamo k vášmu srdcu, aby počulo, čo všetko v ňom búši o život, koľko je v ňom ešte vášne a koľko bolesti. Tomáš Forró bude načúvať ľuďom z Venezuely, áno, tým, ktorí hladujú a utekajú z krajiny, ktorá vlastní jedny z najväčších ropných zásob. Budeme načúvať aj rodičom autistických detí (cyklus Opri sa o mňa), ale aj tých adoptovaných, osvojených, v náhradnej či pestúnskej starostlivosti (cyklus S Literou). Priložíme sluch aj na srdce matky, ktorej deti zaujímajú len jej peniaze (hra Milionárka). Budeme napínať uši aj do vnútra tých, ktorým sa zabraňovalo či zabraňuje vyjadriť nesúhlas smerom k autoritám či režimom (nenechajte si ujsť vynikajúcu hru švédskej autorky Karin Boyeovej Kallocain). A popočúvame aj tlkot tých sŕdc, ktoré podľahli hlasom hazardu, kasín (fíčer Si len nočný motýľ), zamyslíme sa nad hrou mariáš. Neunikne nám ani hlas detských sŕdc (môžete sa tešiť na rómsku rozprávku Ako sa narodili husle a na rozprávku Človiečik v mori). A budeme počúvať dokonca aj hlas vašich myšlienok, v ktorých nie je bežné, že by sa nadmerne používali prídavné mená, vedeli ste to? (ak nie, vypočujte si esej Lesk a bieda prídavných mien).

Počas celého týždňa vám v čítaní na pokračovanie budeme podávať svedectvo o krajine, ktorá sa za pätnásť rokov prepadla z blahobytu a prosperity do totálneho chaosu a nedostatku všetkého.Tomáš Forró je novinár, ktorý sa vydáva vždy tam, kam sa iní reportéri už neodvážia. Po knihe Donbas - Svadobný apartmán v hoteli vojna sa Forró tentoraz vybral do Venezeuly. V knihe Zlatá horúčka - Venezuela - od ropnej veľmoci k úpadku ľudskej civilizácie, ponúka obraz toho, ako sa nerastné bohatstvo môže premeniť na prekliatie krajiny. Je to svedectvo o obetiach aj páchateľoch, príčinách aj dôsledkoch, o histórii aj súčasnosti. V réžii Zuzany Galkovej v piatich častiach účinkuje Miloslav Kráľ. Program sa volá Zlatá horúčka (o zrútení Venezuely) a je z roku 2022.

Od pondelka si nenechajte ujsť ani naše rozhlasové prekvapenie. Od stáleho poslucháča sme dostali tip na vskutku zaujímavú rozhlasovú hru. Ide o román Kallocain, ktorý sa zvykne porovnávať s antiutopistickým románom 1984 od George Orwella. Švédska spisovateľka Karin Boyeová ho napísala v roku 1940 po tom, čo navštívila nacistické Nemecko. V réžii Petra Jezného účinkujú Michal Gučík, Zuzana Frenglová, Ladislav Chudík, Emil Horváth, ml., Anna Javorková, Július Paluš, Maroš Kramár, Eva Rysová, Viera Topinková, Pavol Topoľský, Július Vašek, Slávo Záhradník a Gréta Švercelová. Hra mala premiéru v roku 1989.

Veronika Dianišková v eseji, ktorú nazvala Lesk a bieda prídavných mien, uvažuje o používaní a nadužívaní prídavných mien v literárnych dielach, ale aj v bežnej reči. Zamyslime sa spolu s ňou, koľko ich vlastne potrebujeme. Účinkuje autorka. Jej program z roku 2022 uvádzame v premiére.

Od utorka vás pozývame počúvať rozhlasovú hru Milionárka. Zaujímavosťou je, že od premiéry v roku 1996 nebola vôbec vysielaná. Napísala ju Božena Mačingová-Čonková. Hra ponúka príbeh matky a jej detí. Zdravé vzťahy však nehľadajte. Zaujímajú ich len matkine peniaze. V réžii Márie Jarkovskej účinkujú Peter Macko, Judita Vicianová, Katarína Šromeková, Dušan Skokan, Juraj Bernáth, Gabriela Dolná, Lena Košická, Ivan Krúpa, Milan Desiatnik a Hana Makovická-Hajdová.

Pokračujeme cyklom Opri so o mňa, v ktorom otvoríme citlivú tému. Dagmar Mozolová nazvala svoj program Syn autista. Ide o príbeh matky troch detí - Broni Nemcovej - ktorej prostredný syn Erik trpí autizmom a epilepsiou. Relácia je z roku 2021.

Čo majú spoločné Anna zo Zeleného domu, dvojičky Davy a Dora Keithovci, David Copperfield, postavy z knihy Nebeské oči autora Davida Almonda, Sirota Podhradských či Malka? Ich a ešte mnohé ďalšie príbehy spája život bez rodičov. Ktoré postavy zo svetovej a slovenskej literatúry vyrastali v podmienkach náhradnej rodinnej starostlivosti a prečo nemuselo vždy ísť o adopciu? Ako systém náhradného rodičovstva, o ktorom čítame v knihách, súvisí s dnešným systémom, ktorý na Slovensku existuje? Na to všetko sa v programe v cykle S Literou pozrie redaktorka Veronika Dianišková. Úryvky zo známych príbehov vám bude čítať Zuzana Jurigová - Kapráliková a Ondrej Lenárth. Reláciu z roku 2022 nájdete pod názvom Ako sa majú deti bez rodičov? Príbehy o deťoch v náhradnej rodinnej starostlivosti uvádzame v premiére. Počúvajte od stredy.

Pokračujeme rozhlasovou hrou podľa textu Martiny Havierovej Laura a jej (náš) svet. Je to autentická generačná výpoveď o najhorúcejšej téme dneška – planéte, ktorá horí. Poetický text o pandemicky sa rozširujúcej ekologickej úzkosti, beznádeji vyplývajúcej z bezmocnosti jednotlivca, o jeho pocite zodpovednosti, ale aj o snahe nájsť riešenie. Medzi bezmennými postavami hry má meno jediná – volá sa Laura, tak ako múza talianskeho básnika, a jej svet je aj náš svet. Text získal Cenu Štúdia 12 a Cenu Rádia Devín v súťaži Dráma 2020. V réžii Veroniky Martinkovej účinkujú Lenka Libjaková, Judita Hansman, Ondrej Kaprálik. Hra je z roku 2022.

Ján Mikuš vo svojich zamysleniach často rozoberá teóriu a najmä prax hier. Tentoraz si vybral kartovú hru mariáš, ktorá sa mu automaticky spojila s tajnými spoločenstvami na čele so Slobodomurármi. Esej Mariáš a tajné spoločenstvá číta Juraj Smutný. Režíroval Egon Tomajko v rou 2022. Vo svete hazardu a kasín zostaneme aj v prípade fíčra Ivety Bognárovej. Nazvala ho Si len nočný motýľ. Účinkujú Nina Kramárová, Peter Zeman, František Bizoň, Svetozár Sprušanský, Iveta Bognárová, Peter Ondera. Program je z roku 1996, vy ho počúvajte od štvrtka.

Japonský vládca Mnigi cíti, že mu ubúda síl a že si musí vybrať svojho nástupcu. Boha Slnka prosí o radu a vtedy začuje podmanivú melódiu. Ešte netuší, že takto hrá na flaute len Sukunaha - Človiečik z mora, jeden zo synov boha lásky a porozumenia. Ako sa Minigimu podarí tajomného človiečika nájsť a kto sa stane vládcom ostrova, sa dozviete v rozprávkovej hre Ľuboša Jariabku. Napísal ju podľa japonskej ľudovej rozprávky. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Vladimír Jedľovský, Eva Matejková, Lukáš Frlajs, Matúš Krátky, František Kovár. Rozprávka je z roku 2013 a vy ju nezabudnite počúvať aj so svojimi najmladšími.

Aby málo nebolo, aj v piatok vás poteší rozprávková hra, o ktorú sa postarala Erika Godlová. Nesie názov Ako sa narodili husle. Rozprávka bola prvýkrát publikovaná v roku 1899 vo Veľkej Británii, v zbierke Rómske ľudové rozprávky s podtitulom Rómske posvätné texty. Téma rozprávky je aktuálna aj dnes, každý deň sa rozhodujeme, kde je hranica, ktorú pre vlastný prospech už neprekročíme, čo sme ochotní obetovať, aké hodnoty nezradíme. Často je to tanec na hrane,“ hovorí Erika Godlová o tom, prečo zdramatizovala práve tento text. Hru v réžii Romana Goroľa nahrali externí rómski spolupracovníci a spolupracovníčky rozhlasu z celého východného Slovenska. Menovite Edita Kovářová, Olah Anton, Roman Goroľ, Tomáš Sivák, Stanislav Cina, Kamila Mitrašová. Rozprávka je z roku 2022.

Náš týždeň ukončí Jozef Leikert a jeho Galéria slávnych. Tentoraz bude v jeho hľadáčiku Laco Novomeský. Politik a básnik, za ktorého hovoria nielen skutky, ale dnes predovšetkým jeho verše. Čo napísať o citlivej duši človeka, ktorý okúsil svetskú slávu i biedu, pominuteľnú priazeň poeta i zatratenie politika? Možno sa iba stotožniť s kritikom, ktorý o Novomeskom ako básnikovi povedal, že slovo nikdy nepodceňoval ani nepreceňoval. Vedel, že rozhoduje čosi iné... V réžii Vladimíra Kivadera účinkuje Miloslav Kráľ. Relácia jez roku 2010.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame