Tuláci a pútnici na ceste, ktorá je cieľom

Tuláci a pútnici na ceste, ktorá je cieľom

Tento týždeň si na Litere obujeme túlavé topánky a vyberieme sa po stopách tulákov a pútnikov či už dobrovoľných alebo osudom prinútených. Pôjdeme hľadať odpovede na známe pútnické miesta, bezcieľne sa flákať či potulovať po ceste, ktorá je cieľom, hľadať poznanie a nasávať postrehy každodennosti. Tie, ktoré stáli za to, aby sa zdokumentovali, vám posúvame ďalej.

V roku 1842 sa tridsaťročný Charles Dickens, ktorý bol v tom čase už spisovateľskou hviezdou na oboch stranách Atlantiku, rozhodne dať si ročnú pauzu od písania a cestovať. Fascinovaný zvláštnosťami, navštevuje americké väzenia, psychiatrické kliniky, sirotince a reformné školy. Dickensove postrehy u nás vyšli v preklade Jaroslava Klusa. Môžete ich počúvaťv piatich častiach ako čítanie na pokračovanie z knihy Americké poznámky. V réžii Mileny Lukáčovej číta Miroslav Trnavský. Program je z roku 2021.

Kým vyrástol na spisovateľského velikána, musel sa Maxim Gorkij od desiatich rokov sám živiť, istý čas žil aj ako bezdomovec medzi tulákmi, zlodejmi a prostitútkami. Útechu mu poskytovali knihy – keď nemal peniaze na sviečky, čítal pri svite mesiaca. Svojimi románmi a divadelnými hrami sa Gorkij napokon stal dôstojným pokračovateľom diela L. N. Tolstého. My vám ponúkneme dramatizáciu jeho poviedky Tulák. Preklad: Marta Ličková. Účinkujú Ivan Macho, Tomáš Žilinčík, Andrej Mojžiš, Peter Jezný, Michal Monček, Kaja Dubovičová, Vlado Lakota a Mikuláš Onufrák. Réžia: Daniela Ilavská v roku 1972.

Ďalej si na Litere vypočujete ukážku zo známej básnickej skladby Putovanie Childa Harolda, ktorú napísal anglický romantický básnik známy ako Lord Byron. V jazykovej spolupráci so Zuzanou Hegedüsovou preložil Ján Buzássy, ktorý reláciu aj uvádza. Ide o dlhú rozprávačskú báseň v štyroch častiach, ktorá opisuje úvahy po ceste svetom očami unaveného mladého muža, ktorý je rozčarovaný zo života a hľadá rozptýlenie v cudzích krajinách. Recituje Ladislav Chudík a Michal Dočolomanský. Program je z roku 1988.

Princíp putovania sa v umení a literatúre hojne využíva, pretože autorom výborne vyhovuje. Ale určite je za tým ešte viac. Vychádzame z istého bodu a znovu sa doň vraciame, no zmenení cestou. Čo sa literatúry týka – aj rozhlasový archív nevyhnutne musel potvrdiť silné postavenie Childe Haroldovej púte či Osyseovho putovania. Ale okrem toho sme z neho vybrali ešte aspoň niekoľko ďalších relácií, v ktorých ma princíp putovania potenciál zaujať aj vás. Počúvať pozýva od utorka Ivana Jachymová v relácii z roku 2020 s názvom Putovanie. Účinkujú Dušan Jamrich, Karol Machata a Michal Soltész. 

Peter Moskaľ je Michalovčan, právnik, pisateĺ blogov. Zlákal ho slobodný život a Londýn, kde prevažne žil. O svojej knihe Cestopis hovorí: Muž, ktorý prešiel celý svet so zatvorenými očami, nebol nikdy ďalej ako chlapec, ktorý sa vie dívať z okna.“ Cestopis je poskladaný ako mozaika z pohľadníc o prežívaní detstva, o fiktívnom túlaní sa po neznámych končinách sveta. Všíma si neznámych spolupútnikov, náhodných ľudí ale aj princezné v neznámej krajine, no nenechá nás na pochybách, že tá krajina sa rozprestiera kdesi medzi Bratislavou a slovensko-ukrajinskou hranicou. Je schopný urobiť zo všetkého zážitok, hoci nerozpráva príbehy a nerozvíja osudy, dozvieme sa tu veľa o ľuďoch i časoch. Úryvok z Cestopisu vám prečíta Alfréd Swan. V roku 2008 redakčne pripravil Marián Grebáč.

Poetka Veronika Dianišková v eseji Cesty píše o cestovaní. Presnejšie o tom, aké to je, keď sa na cestu vydá niekto, kto žije literatúrou, kto má rád cestopisy a komu je jasné, že cestovanie bez literatúry - rovnako ako literatúra bez cestovania - nemôže byť. Číta autorka. V roku 2022 redakčne pripravila Gabriela Magová.

Od stredy zaraďujeme do vysielania novelu Tulák od spisovateľky, ktorej storočnicu si pripomíname, Kláry Jarunkovej. Hlavný hrdina Paľo je na hranici dospievania a prechádza zložitým procesom poznávania samého seba. Uteká od starej mamy k rodičom, aby zistil, že uteká sám pred sebou. Na ceste spoznáva nových kamarátov aj staré ťaživé, rodinné tajomstvo. Rozhlasovú dramatizáciu v roku 1976 naštudoval režisér Mikuláš Bugár. Účinkujú Emil Filo, Viera Bálinthová, Samuel Adamčík, Alojz Kramár, Peter Pilz, Igor Kováč, Rudo Žakovský, Július Paluš a ďalší.

Pokračujeme úryvkom z prózy Hermanna Hesseho Knulp. Poviedkový triptych pochádza z roku 1915 a zachytáva tri okamihy zo života tuláka, ktorý si srdečným vzťahom k prírode i ľuďom vytvára z každého dňa sviatok, okoliu tak rozdáva svoju radosť. Autor necháva hlavného hrdinu odmietnuť meštiacky život, túlať sa a žiť slobodne. Knulp si kladie otázky zmyslu života a nakoniec preňho tú otázku základnú: či týmto túlaním nepremrhal život. Preložila Ľudmila Rampáková. Reláciu v roku 2001 redakčne pripravila Jana Hevešiová, v réžii Martina Bendíka účinkuje Dušan Jamrich.

Putovanie si človek nevyberá len tak pre nič za nič. Musí mať ozaj dôvody na to, aby opustil stereotyp a vydal sa na cestu, kde všetko vyzerá inak. Môže sa dočkať zvláštnych stretnutí. Môže ho prekvapiť krajina i on sám. Stovky kilometrov sú náročné, no vízia cieľa musí byť silnejšia. Fíčer Zuzany Belkovej s názvom Zázračná cesta do Compostely ponúka úvahy o viacerých rovinách putovania. Santiago de Compostela patrí k miestam s mágiou, s oparom histórie. V atmosfére mystického dobrodružstva o autentických zážitkoch zo svojej púte hovorí akademický sochár Ľubomír Ferko. Meditatívny rozmer pridávajú úryvky z prózy Paola Coelha. Účinkujú Marek Majeský, Juraj Igonda, Ivan Laca a Alfréd Swan.V roku 2004 redakčne pripravil Peter Glocko mladší. Počúvajte od štvrtka.

Vypočujte si tiež v premiére glosu Martina Šenca Stratení a nájdení vo Washingtone. Bude o tom, aké to je v detskom veku zablúdiť v cudzom meste, na cudzom kontinente. Skutočný príbeh číta Tomáš Bartoněk. Vysielame v rámci autorského cyklu V skratke.

V nasledujúcej relácii si obujte, aspoň v duchu, túlavé topánky a vyberte sa spolu s naším moderným klasikom, básnikom Andrejom Plávkom na túlačky Slovenskom. Začneme pri prameňoch rieky Váh, aby sme sa po jeho vlnách "striebropenných" dostali až na juh, do Bratislavy a poprechádzali sa jej bohatou históriou. V pásme Lyrický zemepis vás pozývame počúvať Plávkove básne naviazané na dejiny a miestopis Slovenska. V réžii Mileny Lukáčovej recituje Ján Gallovič.

Od piatku si vychutnajte humoristicko-satirické scénky pásma Dôchodcovia na potulkách z pera slovenského humoristu Jána Snopka, v ktorých dostali slovo populárni dôchodcovia Paľo a Ondro a ich svojrázny humor vo vynikajúcom hereckom podaní Ivana Letka a Petra Bzdúcha. Vďaka zmesi hranej senility, bezbrannej nevinnosti a optimizmu sa dvojica hendikepovaných starých mužov - jeden je hluchý a druhý slepý - stáva dôverne známou a blízkou. Napriek všetkým svojim nedostatkom kráčajú životom so vztýčenou hlavou. Smiech v ich prípade je jediný liek, ktorý možno užívať bez ombedzenia. Relácia mala premiéru v roku 1997.

Prostredie Malých Karpát zohralo v živote spisovateľa Jána Púčeka významnú úlohu. Vo svojej esejisticko-prozaickej knihe KARPATY! sa tak rozhodol lepšie spoznať a čitateľom predstaviť formatívnu históriu tejto lokality, jej prírodné krásy i pozoruhodné ľudské príbehy. Ján Púček sa v knihe vydáva na hravé potulky skutočnou i vymyslenou krajinou. Viac prezradil v rozhovore Tomášovi Bartoňkovi. Ukážky z knihy číta Michal Klučka. Premiérová relácia z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera nesie názov Krajina na pomedzí reality a sna.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame