Pokračovanie putovania za tulákmi

Pokračovanie putovania za tulákmi

Nasledujúcich sedem dní pokračujeme v našich cestách, čo znamenajú cieľ. Budeme putovať na konkrétne miesta, alebo sa len tak flákať, bezducho rozjímať i hľadať odpovede na základné otázky. Nazerať na svet optikou, ktorá je iná v čase nášho odchodu a iná, ked sa vraciame. Obujte si s nami tulácke topánky, bude to vzrušujúce, poučné a oslobodzujúce zároveň.

Flanér je na okraji spoločnosti, zato ju bystro vníma a pozoruje. Je psom svojej doby. A ako taký veľmi dobre pozná jej vône a pachy. Nič neprodukuje. Nič, čo by sa rátalo. Flanér sa pohybuje mestom tak, ako tulák lesom.V košeli flanéra strávila Jana Beňová dva roky túlaním sa po bratislavských uliciach. Kniha Flanérová košeľa je výsledkom jej pozorovaní, zážitkov a rozhovorov s ľuďmi z ulice. V réžii Laca Keratu vám bude v dvoch častiach čítať Judita Bilá. Program je z roku 2021.

Rozhlasová hra Michaely Rosovej Jédermanovo putovanie k vežičke v hrubých obrysoch sleduje známu stredovekú náboženskú moralitu o zmysle života. Krajinu pohlcuje mor a náš hlavný hrdina, Jéderman, sa tak ako mnohí ďalší snaží zachrániť útekom na tzv. morový kopček. Smrť mu kráča za pätami, občas už je celkom blízko a snaží sa mu dohovoriť, že odchod na vyvýšené miesto mu nepomôže, každý má svoj čas vymeraný, na čo sa treba pripraviť. Hrdina sa však nevzdáva, ešte by si rád požil. Po ceste stretáva alegorické postavy ako je Hojnosť, Šťastie, Priateľstvo, Zem, Vesmír a Opica. Hra je z veľkej časti v duchu tradície rýmovaná. Réžia: Iveta Ditte - Jurčová, Účinkujú Matúš Kvietik, Ľubomír Bukový, Eva Moresová, Dominik Zaprihač, Renáta Ryníková, Ivana Kováčová, Ondřej Daniš a ďalší. Hra je z roku 2020.

Krajiny za kopcom určite sú. Každý má svoju, ale aj tak je len jedna. Veľa sa o nej nevie, veľa sa o nej nepíše, nikto ti o nej nič nepovie. Nie všetci sa chceme naučiť lietať na vlastných krídlach v správnej výške tak, aby sme ju videli. Buď v ňu veríš, alebo neveríš. V tejto časti cyklu Súčasnej slovenskej prózy, z roku 2011, sa Patrik Oriešek zameria na autora, ktorého dielo by sa dalo zaradiť do „škatuľky” poetickej prózy. Na dielo autora, ktorý podobne ako Dušan Dušek, Jana Beňová či Veronika Šikulová, pretvára skutočnosť cez poetické transformovanie senzuálneho vnemu do príbehového fragmentu alebo hravej intelektuálnej koláže. Reč bude o knižnom debute Petra Moskaľa, o zbierke poviedok s názvom Cestopis. Účinkujú Alfréd Swan a Jozef Šimonovič.

Od utorka si vypočujte voľné pokračovanie Thoreaovho Waldena preneseného do 21. storočia očami Tomáša Hučka v titule Život v lese. Jeho Walden v cykle Ako to bolo ďalej, to je dnešný hipster, ktorý rád rozpráva o návrate k prírode, ale svojho kapučínka z kolumbijskej kávy so sójovým mliekom by sa ani zaboha nevzdal. V tomto ohľade môžeme byť pokojní. Účinkujú Milo Kráľ, Ivana Kováčová a Egon Tomajko. Réžia: Zuzana Galková v roku 2018.

Cyklus Krajina kníh nás tentoraz zoberie na potulky naprieč Amerikou 60. rokov. Naším sprievodcom bude svetoznámy americký spisovateľ, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru John Steinbeck a jeho cestopis Potulky s Charliem. Steinbeck sa v tomto období rozhodol znovu spoznať svoju rodnú krajinu. Nasadol do obytného auta, vzal si svojho modrého francúzskeho pudla Charleyho a prekrižoval Ameriku z východu na západ a späť. Chcel stretnúť ľudí. Chcel vedieť, ako sa Amerika zmenila a kam smeruje. Na svojej ceste zažil naozaj všeličo. Spoločnosť pozoruhodných ľudí, hlbokú osamelosť, prekvitajúci americký rasizmus i nespútanú prírodu. Literárne pásmo pripravila Mária Danadová v roku 2022.

Poľský spisovateľ Wladyslaw Terlecki v románe Pútnici opisuje príbeh, ktorý sa odohráva počas púte do Čenstochovej. Celá procesia kňazov, mníšok a mníchov, starých i mladých, ktorí sa chcú zázračne uzdraviť alebo pokorne kajať za svoje zlé skutky, tvorí rámec pre prenikavý pohľad do myšlienkového sveta mladého hochštaplera a moderného Judáša. Práve takéto typy ľudí sa pokúšajú podvodnícky ťažiť na podobných podujatiach z citov veriacich. Úryvok z románu vám prečíta Alfréd Swan. V roku 2010 redakčne pripravil Marián Grebáč.

Nasledujúcich päť minút vysielania Rádia Litera bude patriť veršom slovenského básnika z Dolného Kubína – Thea H. Florina, vlastným menom Teodora Herkeľa. Najsilnejšími momentmi jeho poézie sú pasáže inšpirované slobodymyseľnou cudzinou a jemným oparom sentimentu. Verše pod názvom Sentimentálny pútnik recituje Ján Valentík. Reláciu v roku 1999 redakčne pripravila Zuzana Belková.

Feďo Výrostko je autor, ktorý neprešiel súťažou poviedka, a keby ste si ho chceli vygúgliť, tak skôr ako muzikanta na klasickom či džezovom poli. Málokto totiž až do knižného debutu Navonok introvert mal možnosť poznať jeho tvorbu. Vyberáme pre vás poviedku Tulák. Jej prvú polovicu vysielame od stredy, druhú od štvrtka. V réžii Vladimíra Kivadera z roku 2021 číta Ondřej Daniš.

Na tému tulákov máme v archíve aj rozprávkovú hru, hoci o čosi kratšiu. Jej autorom nie je nik iný, ako Karel Čapek a tulákom je tu František Kráľ, ktorý sa z ničoho nič ocitne na ulici s kufríkom v ruke. Čo všetko mu kufrík spôsobil, sa dozviete v Rozprávke tuláckej. V réžii Eleny Bauerovej účinkujú Karol Machata, František Dibarbora, Karol Skovaj, Míla Beranová, Jozef Šándor a Frída Bachletová. Vyrobil Československý rozhlas Bratislava v roku 1959.

Poviedka Čierny drozd Ladislava Homolu je o túlavom dieťati, ktoré sa môže ukrývať v každom z nás. Je rozdelená invenčným režijným zámerom do dvoch hlasov, mužského a ženského.V úprave a réžii Andreja Turčana účinkujú Eva Dočolomanská a Ladislav Hrušovský. Program je z roku 2001. Následne si predstavíme prozaika Dobroslava Chrobáka ako vynikajúceho esejistu so sviežim a moderným prejavom. O tulákoch a túlaní - taký je názov jeho zamyslenia - ktoré vám prečítajú Vladimír Minarovič a Ivan Laca. V roku 2004 pripravil Peter Glocko mladší.

Od štvrtka sa opäť vrátime k cyklu V Krajine kníh, odkiaľ vyberáme rozprávanie o živote a tvorbe Jacka Londona, autora ktorý sprostredkoval početné dobrodružstvá a strhujúce opisy prírody čitateľom po celom svete. Román Tulák po hviezdach patrí k Londonovým najpoetickejším prózam, hoci prostredie, v ktorom sa odohráva, tomu nenasvedčuje. Univerzitnému profesorovi Darrellovi Standingovi zmenia doživotný trest na trest smrti. Tú však vo veľmi zvláštnych obmenách zažíva dávno pred popravou. V našej literárnej polhodinke vám prinesieme rozhovor o tvorbe Londona s pani doktorkou Ľubicou Pliešovskou, nebudú chýbať ukážky z románu. Účinkujú Ľubica Pliešovská a Juraj Smutný. Reláciu pripravila Mária Danadová v roku 2019. Pri Jackovi Londonovi zostaneme i v nasledujúcich minútach vysielania, tentoraz vo forme dramatizácie jeho poviedky Tábor smrti. Účinkujú Ivan Krivosudský, Vladimír Minarovič, Oľga Vronská, Dušan Blaškovič, Andrej Nemčok, Vladimír Kostovič a ďalší. Réžia: Elena Bauerová. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1964.

Pokračujeme cyklom Odinakiaľ. Z Jakutska píše Ján Krupa. Číta Miroslav Kolbašský. Ide o cestopisnú výpoveď saleziána, ktorý je na misii v nehostinných podmienkach chladnej oblasti Ruska – Jakutska. Zima je krutá a dlhá, počas troch letných mesiacov sa stihne všetko zasadiť, vypestovať i pozbierať. Maločíselné národy sveta, ku ktorým patria aj Evenkovia, Dalgani, Čukčovia a Juakagiri, dokážu z podmienok vyťažiť všetko potrebné pre život. Autor ich obdivuje, vnára sa do ich kultúry a stáva sa súčasťou ich každodenného života. Pre RTVS v roku 2021 redakčne pripravil Jozef Palaščák.

Igor Gallo v poviedke Putovanie s obojkom stvárnil kraj svojho rodiska (okolie Brezna). Baladický príbeh sa odohráva uprostred, civilizáciou takmer nedotknutej, nádhernej prírody. Protagonistkou je Amálka, ktorá sa vymyká z dedinského stereotypu - je príťažlivá, žije sama, tajomne. A prečo ten zvláštny názov Putovanie s obojkom? Zároveň s Amálkiným dramatickým osudom sa napĺňa aj osud osemnásťročného psa Ringa. Spoločne s úvodným rozhovorom Jany Hevešiovej s autorom počúvaje od piatku. V réžii Mileny Lukáčovej číta Ján Gallovič. Program je z roku 2010.

Pokračujeme pôvodnou rozhlasovou hrou pre mládež od Jána Milčáka Tulák Jonatán. Malý Jonatán má zaujímavých priateľov - deda Domka i bezdomovcov. Učí sa od nich dívať sa na svet i na smrť inými očami a delí sa o svoj pohľad so svojou malou kamarátkou Veronikou. V réžii Jara Riháka účinkujú Jozef Benedik, Elo Romančík, Gabriela Radimáková, Štefan Šafárik, Ján Mistrík, Jozef Pražmári a Igor Čillík. Hra mala premiéru v roku 2000.

Náš týždeň uzavrie literárne pásmo Jany Hevešiovej o poviedke svetoznámeho argentínskeho spisovateľa J. Cortazara, Popoludňajšia prechádzka. Pocháza zo zbierky V každom ohni oheň  z roku 1971. Poviedku v preklade Vladimíra Olerínyho číta Martin Kaprálik. Názov je to obyčajný, nenápadný, ale nechajte sa prekvapiť. Ak zaujala výborného slovenského poviedkara Pavla Rankova, ktorý v programe spoluúčinuje, určite stojí za to. Relácia je z roku 2008. Pridávame verše Rudolfa Čižmárika pod názvom Putovanie k Styxu. Recituje Peter Rúfus.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, TASR, wikipedia


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame