Čierne ovce, biele vrany

Čierne ovce, biele vrany

Rádio Litera pre vás tento týždeň vybralo mnohé hry a relácie, ktoré vonkoncom nie sú iba dookola opakovanými reprízami. Sedemdielnu hru Čierne ovce, biele vrany rozhlas nevysielal už roky, v podstate od jej výroby, a vďaka Rádiu Litera si ju môžete vypočuť, rovnako sme z archívu vytiahli krimi-hru LSD2 od O. Zahradníka, ktorá tam takto ležala skoro 60 rokov a vôbec nie je napáchnutá starinou. Vylovili sme pre vás ako poslucháčsky tip aj dlhé obdobie nevysielanú hru Holubičie počty. Môžete sa však tešiť aj na nové rozhlasové veci, ktorých premiéru nie vždy každý z vás zachytil. Ponúkame fíčer M. Grebáča z cyklu Génius loci o Strážove, ale aj novú rozprávku P. Karpinského či pásmo o životopise A. Christie. Za vypočutie určite stoja aj fíčre G. Horečnej, a to o Černobyle a skutočne pôsobivý fíčer o stromoch. Nebudú chýbať verše a esej V. Dianiškovej o knihách, ktoré čítame opakovane, pričom ide o premiéru v našom Rádiu.

Čierna ovca je ktosi, kto nepatrí do stáda, vydelil sa a robí stádu hanbu. Biela vrana sa tiež vydelila, ale je posudzovaná v kladnom slova zmysle, patrí medzi vzácnosti. Voľba označenia závisí od stanoviska posudzujúceho, od miesta, z ktorého posudzuje, od jeho uhlu pohľadu. Stano Gurka si vo svojom sedemdielnom seriáli Čierne ovce, biele vrany vybral prostredie a priestor, v ktorom sa pohybujú amnestovaní väzni a snaží sa o istú konfrontáciu dvoch pohľadov. Tých, ktoré rástli v pevne štrukturovaných väzenských vzťahoch, konfrontuje s morálkou sveta “bežného”. Napätie medzi nezlučiteľnými, a predsa v istých princípoch podobnými svetmi, vyúsťuje v reťaz udalostí a v životný príbeh jedného z amnestovaných väzňov. V réžii Jaroslava Rozsívala účinkujú Vladimír Minarovič, Jozef Šimonovič, Vladimír Černý, Slávo Záhradník, Július Vašek, Ján Valentík a ďalší. Seriál z roku 1991 počúvajte postupne počas celého týždňa.

Pokračujeme obľúbenou reláciou z cyklu Genius loci, tentoraz tu bude Strážov. Marián Grebáč nás vezme na potulky po Strážovských vrchoch podľa knihy Púchovské povesti od Milana Húževku. V programe z roku 2021 účinkuje autor.

Od utorka pridávame pôvodnú rozhlasovú rozprávku Petra Karpinského, ktorá rozvíja príbeh malého škriatka Celestína. So svojimi priateľmi - Moľou, Pavúkom a Vilipierkom sa vyberie hľadať poklad v tajomnej pivnici plnej neočakávaných zákutí a tvorov... Určite počúvajte s celou rodinou! Nová rozprávka z roku 2022 má názov Dobrodružstvá prašiškriatka Celestína. V réžii Stanislava Bilého účinkujú Tomáš Diro, Alena Ďuránová, Ivan Krupa, Matej Lacko, Róbert Šudík a Michaela Domovcová.

Život a dielo Agathy Christie spracovalo množstvo autorov i sama kráľovná detektívok vydala svoj vlastný životopis. Janet Morgan však dostala ponuku priamo od Agathinej rodiny, aby napísala jej „oficiálnu biografiu". Vďaka tomu získala exkluzívny prístup k spisovateľkiným zápisníkom, korešpondencii i ďalším písomnostiam a tiež mala príležitosť vyspovedať jej početných priateľov a spolupracovníkov. Výsledkom je obsiahla a dôkladne spracovaná publikácia. Viac už vo svojej relácii Životopis Agatha Christie, z roku 2021, prezradí autorka Diana Mašlejová. V réžii Pavla Náthera účinkujú Zuzana Kyzeková a Přemysl Boublík. Počúvajte od stredy.

Vo vysielaní sa objaví i fíčer o rodine Rezničenkovcov, ktorá prežila černobyľskú katastrofu. Autorka Gabriela Horečná ho nazvala Na nikoho sa nehnevám (Černobyľ). Spoluúčinkuje Gabriela Rothmayerová, Peter Sklár a Helena Geregová. Relácia je z roku 2002.

V prvej ponovembrovej súťaži na rozhlasovú hru získal Peter Ševčovič druhú cenu za hru Srnka a čierny kôň. Ako jeden z prvých autorov reagoval vtedy na pozitívne zmeny v našej spoločnosti. Aj vo svojej hre Holubičie počty si všíma zmeny v našom každodennom živote. Jeho príbeh je vlastne konfrontáciou mladej rodiny s tými, ktorým zostáva už len pár rokov života. Rozhlasová hra je z roku 1992. V réžii Františka Obžeru účinkujú Peter Rúfus, Helena Geregová, Michal Gučík, Terézia Kronerová, Magda Paveleková, Mária Prechovská. Vysielame od štvrtka.

Stromy sú našimi spojencami. Sprevádzajú človeka odnepamäti. Slovanov symbolizuje lipa. Do spoločnosti najstarších z nich vás pozve vo fíčri Pamäť stromov redaktorka Gabriela Horečná. Spoluúčinkujú Karol Maár, Anna Tesáčková, Ladislav Štrupl, Peter Sklár. Program je z roku 2003.

Od piatku si vychutnajte tajnú vedecko-vojenskú operáciu v rozhlasovej hre Osvalda Zahradníka Akcia LSD – 2. V réžii Miriam Budovej účinkujú Ivan Rajniak, Darina Poldaufová, Jozef Hodorovský, Zolo László, Peter Macko, Marián Kleis, Judita Vicianová, Ján Bzdúch, Ondrej Grega, Ján Ondrejka, František Kmec, Mikuláš Buda a ďalší. Hra je z roku 1964.

Prečo sa k niektorým príbehom vraciame a k iným nie? O obľúbených knihách a ich triedení vám v cykle V skratke porozpráva Veronika Dianišková. Svoju glosu z roku 2022 nazvala Prečo čítame to isté zas a znova? Vysielame v premiére.

Tvorba Jaroslava Klusa je rôznorodá. Okrem divadelných hier, básnických zbierok a poviedok sa prezentoval aj románmi Hodina vlka a Pseudologia phantastica, za ktorý získal prémiu Literárneho fondu a cenu PEN klubu. My však pre vás na záver nášho týždňa vyberáme ukážku z jeho poézie pod názvom Balada o slame. V réžii Laca Keratu účinkujú Ján Gallovič a Dagmar Sanitrová.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, TASR, wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame