Pravdy utopené na dne pohára

Pravdy utopené na dne pohára

V priestore krčmy je zavretý celý ich svet. Vzájomne posplietané osudy. Či už je alkohol metla ľudstva, alebo príjemný spoločník všedných dní, isté je, že o ňom - alebo s jeho pričinením - vzniklo v literatúre nemálo príbehov. Časť z nich sme zozbierali v našom týždni na Litere.

Našu tému neotvorí nik iný ako Rudolf Sloboda a jeho románová novela Stratený raj, ktorú si budeme čítať na pokračovanie po celý týždeň. Ocitáme sa v protialkoholickej liečebni spolu s hlavným hrdinom, päťdesiatnikom Jánom, ktorý sa rozhodne kvôli žene urobiť niečo so svojim životom. Autor v špecifickom prostredí rozvíja ľudské vzťahy a osudy. Jednoduchý štýl sa číta rýchlo, nie však ľahko, keď narážate na typické zadumané ostrovčeky filozofa. Kniha, tak ako takmer všetky Slobodove texty, vyvolala nemalý spoločenský rozruch a ohlas u čitateľov i literárnej kritiky. Číta Boris Farkaš.

Nasleduje ďalšie rozhlasové čítanie, tentoraz to bude veršovaná hra štúrovského básnika Jána Andraščíka, Šenk pálenčený. Autor sa narodil neďaleho Prešova v roku 1799 v rodine dedinského krčmára. Na vlastné oči videl, čo všetko dokáže urobiť alkohol s človekom, ktorý mu už nevie odolať. Stal sa z neho katolícky kňaz a intenzívne sa venoval zakladaniu spolkov miernosti. Hra vyšla v jeho rodnej šarištine, do literárnej slovenčiny ju pretransponoval Ondrej Laciak. Účinkujú Leopold Haverl, Ján Klimo, Martin Gregor, Magda Paveleková, Stano Dančiak, Alojz Kramár, Zita Furková a ďalší.

Novinár Štefan Oľha je autorom dramatických textov pre autorské divadlo Malého divadelného štúdia v Košiciach, pre televíziu napísal niekoľko inscenácií a literárnych predlôh k dokumentárnym filmom. Debutoval knižkou Až na dno rozkoší, kde zobrazil autentický príbeh alkoholika, ktorý napriek vlastnej snahe i úsiliu okolia zvádza márny boj so závislosťou. Čítať vám z nej bude Marián Grebáč.

Spozorovala, že pije pravidelne každý večer... tajne...viac ako priznáva... zavše ho musela odtlačiť od seba... robila to jemne, akoby v ošiali vášne, takže si to nevšimol... Nechápala čo sa s ním robí, nikdy pred tým nepil...," ako skončí pribeh dvojice, medzi ktorú vstúpil alkohol? Dozviete sa v minirománe, o ktorý sa postaral Marián Grebáč. Titul Majster alkohol vám prečíta sám autor.

Len s veľkým sebazapretím dokážeme odolávať nástrahám, ktorým nás vystavuje život. O to ťažšie, o čo príjemnejší zážitok sprostredkúvajú. Unikáme, mnohí z nás do sveta raja, ktorý však postupne dostáva podobu pekla. Je to priepasť, z ktorej niet východiska. A práve v nej sa ocitli mnohí významní ľudia. Svoj talent utopili na dne fľaše, ktorá sa im stala múzou i démonom. Podmanila si ich a zničila. Osobné tragédie spôsobené alkoholom sa stali témou dokumentárneho pásma Ladislava Švihrana s názvom Súboj s fľašou, ktoré môžete počuť od utorka. V relácii z roku 2003 účinkujú Darina Vašíčková, Vladimír Minarovič, Ľuboš Kostelný, Ivan Laca, Alfréd Swan, Peter Sklár a Ján Valentík.

Ako ďalšiu do programu zaraďujeme ukážku z knihy Alkoholičky, autorky Táne Luckej, ktorú budete počuť aj v úvodnom komentári. Ponára sa do alkoholického tabu, ktorým je ženské popíjanie. Zväčša tajné a skryté. Novela odkrýva tento problém taktne, ale otvorene. Tri kamarátky - Kornélia, Ema a Svetlana - ženy stredného veku, vzdelané, úspešné a navonok vyrovnané, v istej životnej etape podľahnú alkoholu. Nepijú preto, aby sa rozveselili. Pijú, aby zabudli. Číta Judita Bilá.

Román Nemocnica bábik je šiestou knihou Petra Menegasa a je o nymfománii, drogovej závislosti, alkoholizme. Slávnu filmovú hviezdu, olympijského víťaza, bývalého poslanca, speváčku, modelku, veterána z vietnamskej vojny a ďalšie postavy z rozmanitým, zväčša atraktívnym zamestnaním, spájajú pocity frustrácie, sklamania a dezilúzie z nenaplnených túžob. Tie ich napokon dovedú do luxusnej kliniky pre závislých. Epizódy zo života pacientov vám priblíži v rámci cyklu Svetová čítanka, Alfréd Swan.

Od stredy počúvajte reláciu Martina Šenca, ktorú uvádzame vrámci cyklu Z tvorivej dielne rádia Litera. Svoj príspevok nazval Milo nemilá správa o slovenskej krčme. Venuje sa v ňom próze Mila Janáča a jeho knihe Milo nemilo. Debut tohto spisovateľa je silnou výpoveďou, ktorá konzumenta okamžite zasiahne. Alegoricky by sme ho mohli prirovnať k vypitiu poldecáka. Podáva správu o životnom pocite mnohých Slovákov, pre ktorých alkohol symbolizuje formu vzbury proti systému, či rezignácie. Svoj pohľad na dielo predstaví aj literárny kritik Peter Darovec.

Pre hlavných protagonistov rozhlasovej poviedky Zuzany Durinovej je Krčma druhým domovom. Tu sa odvíja celý ich svet, vzájomne posplietané osudy. Svet, v ktorom každý každého pozná a tak štamgasti zbystria, keď sa na bare objaví nová tvár. Účinkujú Róbert Šudík, Peter Cibula, Jozef Fila, Alena Ďuránová a Jozef Úradník. Hra je z roku 2006.

V eseji Čo je to krčma nám Bohumil Hrabal poodhalí svoj vzťah k zariadeniam prekypujúcim pivným mokom. Umným spisovateľským okom pozoruje ich návštevníkov, témy rozhovorov, rituálov a emócií triezvych i opitých, atmosféru, ktorú vie zachytiť len on sám. V réžii Viery Weidlerovej číta Karol Machata.

Od štvrtka počúvajte rozhlasovú hru Ladislava Homolu Cirkus v hlave, ktorá je svedectvom o živote človeka poznačeného alkoholom. Ide o úprimnú autorovu výpoveď s prvkami autentickosti. Napriek tomu, že opisovaná skutočnosť je drsná, môžeme ju vnímať básnickými očami. Účinkujú Marián Geišberg, Petronela Valentová, Margita Mazalová, Dagmar Sanitrová, Eliška Nosáľová, František Výrostko a ďalší.

Peter Gregor je známy ako básnik ironických polôh, širšej verejnosti ešte známejší ako majster aforizmu a krátkych sentencií. V nasledujúcej poviedke sa predstaví ako prozaik. Chandra je stav blízky depresii, znechutenia až zhnusenia - stav dobre známy predovšetkým z ruskej literatúry, pretože súvisí s častým pitím alkoholu. Účinkujú Ján Valentík a Marián Geišberg.

Variácie na tému Krčma vám od piatku predvedie i neopakovateľný Stanislav Štepka vo svojej humoristickej relácii, ktorá ponúka zábavu z archívu. V premiére sa vysielala v roku 2016, pri príležitosti 90. výročia vzniku Rozhlasu. Okrem členov Radošinského naivného divadla účinkujú Stanislav Dančiak, Dušan Tarageľ, Ľubo Roman, Vladimír Minarovič, Ján Valentík, Ján Melkovič a Dušan Valúch.

Jozef Kaščák sa hlási k žánru fejtónu. Napísal ich už desiatky a vydal dve knihy svojich zamyslení. Tentoraz si zobral na mušku formy, akými sa v našom živote prejavuje náchylnosť k alkoholu. Svoju glosu nazval Hľadači pravdy. Číta Radoslav Kuric.

Do cyklu Iné svety prispela Ľubica Mičková reláciou Japonská krčma izakaja. Každá kultúra sa vyznačuje osobitým spôsobom verejnej konzumácie alkoholu. Miesto, kde sa táto „Bohu nemilá" činnosť odohráva v Japonsku, sa nazýva izakaja. Podáva sa tu predovšetkým pivo, ryžové víno sake a pálenka z ryže alebo obilia. Spolu s nápojmi sa vždy konzumuje aj jedlo, čím sa tento druh pohostinstiev odlišuje od barov zo západných krajín. Na záver týždňa vám tieto postrehy prečíta Přemysl Boublík.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame