Hudba ako záchrana pred obyčajným slovom 2. časť

Hudba ako záchrana pred obyčajným slovom 2. časť

Ani tento týždeň sa nevzdialime od notovej osnovy. Otvoríme príbeh klaviristky Kláry Havlíkovej, ktorá nás zoznámi s Cikkerom a Suchoňom. Zatúlame sa do sveta barových muzikantov, do zákulisia opery, muzikálu až po hudbu kapely Beatles. A predstavíme si aj slovenského skladateľa Marka Piačeka. A Chopina a Gershwina. A ešte potajomky nazrieme do Pucciniho listov a smutnej duše Čajkovského.

V čítaní na pokračovanie vám ponúkneme spomienky vynikajúcej slovenskej klavíristky Kláry Havlíkovej. Čiernobiele klávesy života sú sugestívnym rozprávaním nielen o zaujímavých umeleckých osudoch umelkyne. Vo svojom diele predstavuje aj významné osobnosti slovenskej hudby, ako boli Ján Cikker, či Eugen Suchoň. O svojom vzťahu k Suchoňovi a interpretácii jeho tvorby bude umelkyňa hovoriť v druhej časti nášho cyklu. V tej prvej, ktorú si môžete vypočuť od pondelka, sa dozviete o jej detstve a umeleckých začiatkoch. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Soňa Ulická. Na klavíri hrá Klára Havlíková, redakčne pripravil Peter Štrelinger. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2010.

Nasleduje pôvodná rozhlasová hra Petra Mrvu s názvom Potom. Sledujeme v nej príbeh barmanky Evy. Už dávno rezignovala na akúkoľvek zmenu vo svojom živote. No stretáva sa s Vojtom, barovým hudobníkom, rovnakým odsúdencom, ako je ona sama. Po dôverných rozhovoroch sa medzi nimi začne vyvíjať vzťah, možno ten posledný, v ktorom sa dá toho ešte toľko v živote zmeniť. Príbeh hry pripomína osudy dvoch stroskotancov, ktorí by možno aj vedeli, ako sa zachrániť, ale veslovanie v neistých vlnách je pre nich predsa len neprijateľnejšie, ako skepsa zo života na ostrove. Účinkujú Ivan Romančík, Lucia Vráblicová, Milan Bahúl, Ján Mistrík, František Kovár, Vladimír Minarovič, Ivan Laca a ďalší. Režíroval Jaro Rihák v roku 2001.

Súčasná hudobná scéna na Slovensku má niekoľko výrazných talentov. Ale iba veľmi málo z nich je podobne všestranných ako hosť relácie z cyklu Skicár – človek medzi nami. Jej autorka Mariana Jaremková nám predstaví hudobného skladateľa Marka Piačeka. V roku 2009 redakčne pripravila Milena Čeganová.

Od utorka na vás čaká verejná nahrávka rozhlasovej hry Srdce génia o Fryderykovi Chopinovi a jeho hudbe. „Srdce jeho národa bilo v jeho prsiach. Nepoznáme druhého hudobníka, ktorý by bol väčším vlastencom ako on. Je Poliakom oveľa viac, než ktorýkoľvek Francúz Francúzom, Talian Talianom, či Nemec Nemcom. Je Poliakom, ničím iným len Poliakom, a z tej zničenej, mordovanej vlasti Poľska, vynára sa ako nesmrteľná jeho duša, jeho hudba...“ O hru sa postarala Urszula Szabadosová. Účinkujú Miroslav Kolbašský, Róbert Šudík, Peter Vilhan, Urszula Szabadosová, Jitka Krišková, Andrea Berešová a Matej Stašík. Réžia: Mária Jarkovská. Program je z roku 2011.

Ruský spisovateľ Michail Čulaki v románe Tenorista uvádza čitateľa do neveľmi známeho, zákulisia opery. Speváci, hudobní skladatelia, dirigenti či hudobní pedagógovia predstavujú širokú škálu umeleckých aj osobnostných typov a vytvárajú osobitú tvorivú atmosféru románu o divadle. Keď zbožňovaní miláčikovia publika zídu zo scény, stávajú sa obyčajnými ľuďmi, zavše aj precitlivenými či márnomyseľnými. Platí to najmä o hlavnom hrdinovi – nadanom tenoristovi Borisovi Selickom. Uvedomuje si svoj mimoriadny talent a má pocit, že ako umelec môže od života očakávať viac než obyčajný smrteľník. Úryvok z románu číta Alfréd Swan. V roku 2010 redakčne pripravil Marián Grebáč.

Hudobní kritici majú osobnosť Jána Cikkera v úcte aj preto, že jeho dielo podnecuje k ušľachtilosti, mravnosti a sebazdokonaľovaniu. Popri opernej tvorbe skladal scénickú hudbu, hudbu k filmom, upravoval ľudové piesne pre súbory Lúčnica a Slovenský ľudový umelecký kolektív. Ako dlhoročný pedagóg vychoval viac generácií popredných hudobných skladateľov. Bol zakladateľ slovenskej národnej hudobnej moderny európskeho formátu. Vypočujte si rozhlasovú miniatúru venovanú životu a dielu tejto slovenskej osobnosti v cykle Galéria slávnych. Jej autorom je Jozef Leikert, číta Ivan Laca.

Billy Childish je legendárnou postavou britského básnického a hudobného undergroundu. Je zakladateľom básnickej skupiny The Medway Poets. Vydal vyše 25 básnických zbierok a ako spevák a gitarista účinkoval na desiatkach platní rôznych britských garážových skupín. Jeho verše pod názvom Raj si vypočujte v interpretácii Romana Matiska. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2010.

V stredu sa do nášho programu pridá György Sándor Gál a jeho Americká rapsódia. Ide o vybranú kapitolu zo života amerického hudobného skladateľa Georga Gershwina, v ktorej sa autor venuje vzniku Rapsódie v modrom. V réžii Evy Reiselovej z roku 2022 číta Boris Farkaš.

Pod život skladateľa Piotra Iljiča Čajkovského sa podpísala ľudská netolerancia. Zápasil s ňou do posledných chvíľ svojho života. Keď v roku 1893, na vrchole svojich tvorivých síl, skomponoval a odpremiéroval v Petrohrade svoju majstrovskú Patetickú symfóniu, zakrátko potom za záhadných okolností zomrel. Podľa historikov sa tak stalo pod tlakom priateľov, ktorí ho v záujme ubrániť pred škandálom zo sexuálnej orientácie, prinútili k samovražde. Prinášame vám hru, ktorá je tak trochu aj priznaním si viny za tých, čo svojou predpojatosťou sťažujú život iným. V monologickej hre Ivana Izakoviča Som, aký som účinkujú Marek Ťapák, Vladimír Kobielsky, Anna Javorková, Vladimír Minarovič, Veronika Senciová, Helena Geregová a ďalší. Režíroval Martin Kákoš. Relácia mala premiéru v roku 2002.

Následne pripájame spomienky hudobného skladateľa Eugena Suchoňa na okolnosti vzniku prvej slovenskej opery. Esej s názvom Vo víroch Krútňavy vám prečíta Alfréd Swan. V roku 2008 redakčne pripravil Patrik Oriešek. Stredajší programový blok uzatvorí poviedka Štefana Šimka Husle. V réžii Petra Vilhana číta Peter Himič.V roku 2006 redakčne pripravil Ján Petrík.

Od štvrtka si vypočujte spomienky Charlotte Martinů na spoločný život s výnimočným hudobným skladateľom Bohuslavom Martinů. 7. časť voľného cyklu Očami žien má názov Môj život s Bohuslavom Martinů.V réžii Evy Reiselovej účinkujú Diana Mórová a Přemysl Boublík. Program je z roku 2021.

Na svoje si prídu i priaznivci rozhlasových hier s pesničkami. Táto vznikla pred štvrťstoročím, v časoch, keď sa nesmelo rodil slovenský rozhlasový muzikál pre deti. Autorská dvojica Vlado Bednár a Tomáš Janovic mali preň ideálne predpoklady a stali sa postupne kmeňovými autormi tohto žánru. Do partie tvorcov si spolu s režisérkou Vierou Weidlerovou prizvali hudobného skladateľa Igora Bázlika a zrodila sa Požičaná gitara. V hlavnej úlohe Borisa Mikulu sa predstavil mladý spievajúci herec Zoro Laurinc. Ďalej účinkujú František Zvarík, Eva Krížiková, František Dibarbora, Beta Poničanová, Rudo Žákovský, Helena Madiová, Emil Fillo a ďalší. Hra mala premiéru v roku 1978.

V cykle Z korešpondencie slávnych ľudí, ktorý pripravuje Nela Stenchláková, si vypočujte obsah listov hudobného skladateľa Giacoma Pucciniho svojej anglickej priateľke. Účinkujú Mária Schlosserová a Ján Valentík. V roku 2003 redakčne pripravil Peter Štrelinger.

V cykle V skratke dávame do pozorosti esej Martina Šenca Tá istá hudba nikdy nie je tá istá. Autor je klavirista a podelí sa s vami o svoje postrehy z pódia, ktoré sú o sile prítomného okamihu. O improvizácii. O tom, že každý počuje niečo iné. A že tóny sú myšlienky, ktoré počujeme a cítime, iba ich nevieme čítať. Interpretuje Tomáš Bartoněk. Zamyslenie z roku 2022 vysielame v premiére.

Ak patríte k čitateľom próz Petra Karvaša, určite viete, že mu bol vlastný humorný nadhľad a satirický tón. Donquitovský boj s „veternými mlynmi“ situovaný do súčasnosti stvárnil aj v próze, ktorej dal názov My muzikanti. Interpretuje ju Ladislav Chudík. Počúvajte od piatku.

To, čo nás spája s minulosťou, nie je iba spomienkový optimizmus a nostalgické návraty ku generačným súputníkom, je to oveľa viac, ako sa nazdávame. Je to putovanie k hodnotám, z ktorých odvodzujeme vlastnú existenciu a žijeme svoju prítomnosť. Dôkazom je fíčer Vlada Brožíka Spev na prahu svitania. Bude to rozprávanie o jednom neobyčajnom "chrobákovi", pôvodne patriacom do skupiny Beatles - Paulovi McCartneym a o jeho premene na človeka.V réžii Petra Jezného účinkujú Michal Dočolomanský, Helena Geregová, Ivan Laca, Vladimír Minarovič, Ján Mistrík a Soňa Ulická. Reláciu do vysielania v roku 2002 pripravil redaktor Jozef Lenhart.

Muž s modrou gitarou je názov chvíľky poézie, ale aj básnická skladba amerického modernistického básnika Wallacea Stevensa, ktorý žil v druhej polovici minulého storočia. Tvoril teda v období, keď sa na medzinárodnej scéne začali nesmelo objavovať beatnici. Stevens bol už uznávaným autorom, aj keď nikdy nedosiahol masovú popularitu beatnikov. Pásmo z jeho poézie podľa vlastných prekladov pripravil Daniel Hevier. Réžia: Ria Paldiová. Redakčne v roku 2004 pripravila Jana Hevešiová.

Náš hudobný dvojtýždeň na Litere uzavrie rozprávka. Bude o hudobných nástrojoch a kráse spoločného hrania. Napísal ju Norbert Frýd a volá sa Pusťte basu do rozhlasu. Rozpráva Karol Machata. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1980.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame