Fatamorgána, Barak smrti, Satanova posledná noc

Fatamorgána, Barak smrti, Satanova posledná noc

A konečne tu máme čas s našimi blízkymi, deťmi, cestujeme k moru, k vode, na chaty, do lesov, užívame si teplo, zaliezame do tieňov. Niektorí si počas týchto dní plníme sny alebo ich plníme iným. Rádio Litera také tie rozhlasové sny azda splní nejednému z vás tento týždeň. Ak máte radi sci-fi, tému počítačových hier, virtuálnej reality, je tu pre vás cyklus piatich častí pod názvom Fatamorgána od Stanislava Gurku. Určite si nenechajte ujsť hru Jana Weissa Barak smrti o ľuďoch chorých a umierajúcich na týfus. Zaujímavá je hra pre mládež od A. Reinera Nil nocere s témou liečiteľstva, redaktorskej práce a nebude v nej chýbať ani príbeh lásky. K vrcholným výberom týždňa patrí hra J. Repka Satanova posledná noc, S. Gurku Objectum amoris a J. Barča-Ivana Neznámy. Vypočujte si aj relácie o rozhlasákoch S. Gurkovi a O. Zahradníkovi.

V piatich častiach cyklu Fatamorgána nazrieme s autorom Stanislavom Gurkom do budúcnosti, do virtuálneho sveta a možných nemožností. Do sveta, kde už nepoznajú vojny, zbrane, zbytočnú smrť. Už v prvej časti seriálu sa vývojár počítačových hier rozhodne do tejto ošemetnej témy zabŕdnuť. V podobnom sci – fi duchu sa budú niesť aj ďalšie časti rozhlasových hier, ktoré vám budú robiť spoločnosť po celý týždeň. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Ján Gallovič, Alena Horňáková, Matej Landl, Anton Korenči, Marek Fašiang, Ivan Laca, Helena Geregová a ďalší. Program mal premiéru v roku 1997.

Na ťažšiu nôtu bude hra podľa knihy Jana Weissa Barak smrti. Autor strávil niekoľko rokov v ruskom zajatí počas prvej svetovej vojny. Čakajú nás motívy chôrob, hladu, smrti, vízie vyvolané týfusovou horúčkou. Budeme spoločne s hrdinami v drsných podmienkach zajateckého tábora čakať, či sa dožijeme ďalšieho dňa.V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Ľubo Roman, Vladimír Obšil, Ján Mistrík, Pavol Mikulík, Kamila Magálová, Karol Machata, Ivan Letko, Leopold Haverl, Emil Horváth, ml., Vladimír Kostovič, Milan Kňažko. Premiéra: 1985. Upravil Peter Turček.

Som celkom klasickým produktom panelových sídlisk,“povedal o sebe autor rozhlasových hier, televíznych inscenácií, scenárista, dramaturg a režisér Stanislav Gurka. Mestské prostredie sa odráža citeľne aj v jeho tvorbe. Viac vám už porozpráva vlastnými slovami. Rozhlasové pásmo Kam to dotiahli bývalí rozhlasáci v roku 2000 pripravila Mária Abrahámová.

Rodák zo Šiah Andrej Reiner bol nielen lekárom, pedagógom, publicistom a scenáristom, ale aj filmovým a televíznym dramaturgom. Napísal viaceré beletristické knihy pre malých i veľkých. Prostredie, ktoré dôverne poznal sa odráža i v jeho dielach s poriadnou dávkou humoru a nadhľadu. Od utorka si vypočujte jeho hru Nil nocere s témou liečiteľstva, redaktorskej práce a nebude v nej chýbať ani príbeh lásky. V réžii Oľgy Janíkovej účinkujú Ivan Laca, Viera Richterová, Vladimír Černý, Ján Valentík, Vladimír Minarovič, Erika Bauerová, Anna Tyralová, Magda Paveleková, Jozef Adamovič a ďalší. Hra je z roku 1989.

V cykle Takí sú rozhlasáci nám Emil Benčík predstaví osobu a tvorbu režiséra a redaktora Osvalda Zahradníka. V dramatickej tvorbe sa O. Zahradník najskôr prezentoval ako autor rozhlasových hier, v ktorých predniesol svoju výnimočnú invenčnosť a zároveň umenie citlivo vnímať nesúladný dialóg v medziľudských vzťahoch. Viaceré jeho hry majú i detektívnu zápletku.V ďalšej tvorbe sa venoval konfrontácii sveta ilúzií a skutočnosti, sveta starých ľudí a najmladšej generácie, ale tiež sa vracal k takým témam, ako bola vojna, Slovenské národné povstanie a rodinné problémy. Program je z roku 2000.

Od stredy potešíme poslucháčov, ktorí posledné dva týždne čakali na každé jedno čítanie z knihy Miroslava Sanigu Z mojej vtáčej záhrady. Tí pozorní hneď zaregistrovali, že sme do programu nezaradili 6. časť a tak to robíme teraz. V réžii Laca Keratu účinkuje Ján Mistrík. Čítanie je z roku 2022.

Pridávame rozhlasovú krimi-hru Jozefa Repka Satanova posledná noc. Autor na pozadí spojenia zločinu s politickou mocou, ktoré paralyzuje políciu i zákony, odhaľuje pôvodcu vraždy a dovoláva sa spravodlivosti. Jednoduchému občanovi v takejto situácii spravidla neostáva nič iné, len vziať zákon do vlastný rúk. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Július Vašek, Ľudovít Moravčík, Peter Marcin, Ján Kožuch, Petronela Dočolomanská-Valentová, Michaela Čobejová. Hra je z roku 1998.

Na ulici skolabuje tehotná žena. V krvi jej nájdu vysokú dávku amfetamínov. Ako to, že jej muž si nevšimol, že manželka je drogovo závislá? Koho skôr zachraňovať? Dieťa alebo ženu? Takto sa začína príbeh rozhlasovej hry Stanislava Gurku Objectum amoris. V réžii Andreja Medveca účinkujú Milan Antol, Iveta Bernátová, Peter Gažo, Beáta Drotárová, Jozef Úradník, Jozef Švoňavský, Zolo László a ďalší. Hra mala premiéru v roku 1989. Počúvajte od štvrtka.

K popredným slovenským dramatikom nesporne patrí Július Barč – Ivan. V jeho tvorbe sa stretávame s dvoma základným tendenciami a motívmi. Prvým je sociálny útlak a život obyčajného, často chudobného a trpiaceho človeka a druhým duchovný rozmer života, so všetkým, čo prináša. V menej známej divadelnej hre Neznámy sa Barč Ivan pokúsil odpovedať na otázku, aká by bola naša reakcia, keby Kristus znova prišiel na svet a my by sme sa mali rozhodnúť, ako ho prijmeme. Hra je alegorickou hrou o arogancii moci, ale aj o rozdieloch v kresťanskej morálke, ktorú proklamujeme a skotočnosťou, ktorú žijeme. Verejná nahrávka rozhlasovej adaptácie divadelnej hrysa uskutočnila 1. decembra 2011 v Zelenej miestonosti Thurzovho domu v Banskej Bystrici. V réžii Jána Medveďa účinkovali Dano Heriban, Ján Kožuch, František Výrostko, Michal Gazdík, Martin Horňák, Dominik Zaprihač, Viliam Hriadel, Vladímír Rohoň a Michal Ďuriš.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com












Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame