Trochu sci-fi, trochu dobrodružstva, trochu hororu

Trochu sci-fi, trochu dobrodružstva, trochu hororu

Tento týždeň začne autobiografickým príbehom silného a dobrodružného muža a odhalí tienistú stránku slávy – a to v 5 častiach na pokračovanie – čítať si budeme príbeh Martina Edena od Jacka Londona. Do toho primiešame príbeh Frankensteina a Draculu – sprevádzať ním bude Vladimír Hanuliak v cykle Ars litera. A vstúpime aj do sveta sci-fi, pozrieme sa na knihu F. Herberta Duna s Marianou Jaremkovou. Nazrieme tiež do sveta folklóru a povestí, kde nie je núdza o tému strašidiel – nenechajte si ujsť príbeh o Ľubovnianskom upírovi a reláciu z cyklu Studnička o tom, čo sa hovorievalo na priadkach. Môžete sa opäť tešiť na dosiaľ u nás nevysielané rozhlasové hry – na Karvašovu Malú anketu, Gurkovu hru Nekrológ a hru J. M. Syngea V tieni údolia. A nebudú chýbať verše (R. Bielik, Ľ. Bendzák).

V knihe Martin Eden autor Jack London prorocky predvídal nielen vlastný osud, ale cez život svojho hrdinu živo spodobuje príbehy mnohých iných literárnych talentov 20. storočia. Príbeh o tvorivom raste spisovateľa a jeho tragickom konci je nielen obrazom dravého jedinca, ktorý ide tvrdo za svojím cieľom, ale aj alegóriou o krehkosti talentu, potrebe lásky a šťastia z tvorivej práce. Z knihy si na pokračovanie budeme čítať počas celého týždňa. V réžii Rie Paldiovej účinkuje Dušan Jamrich. 5-dielny program je z roku 1989.

Od pondelka tiež pridávame zaujímavý poslucháčsky tip na hru Stanislava Gurku Nekrológ. Hra získala v roku 1988 prvú cenu v rámci súťaže pôvodných rozhlasových hier. V réžii Františka Obžeru účinkujú Jozef Vajda, Martin Huba, Karol Machata, Július Vašek, Ivan Letko, Vlado Müller a Mária Kráľovičová.

V18.storočí strašila vraj v okolí Starej Ľubovne mátoha. Bol to duch či skôr vampír - predchodca Stockerovho Draculu - záhadný Kasparek, ktorého si všimli aj slávni literáti Kálman Mikszáth, či Jozef Nižňánsky. Ako to v skutočnosti bolo? Bol Kasparek ozajstným ľubovnianskym strašidlom, alebo len ďalším podvodníkom z mäsa a kostí? Dozviete sa v programe Príbeh pre toto miesto s názvom Ľubovniansky upír. Jeho autorom je Ľudovít Petraško. V réžii Hany Kolbašskej-Rodovej účinkujú Jana Wernerová, Ján Kovalčin, Viktória Sedláková, Miroslav Kolbašský, Tatiana Poláková, Peter Čižmár. Príbeh je z roku 2019.

Od utorka na vás čaká úprava baladickej drámy Johna Millingtona Syngea V tieni údolia. Ocitneme sa v prostredí drsných írskych hôr, kde človek musí zápasiť so živlami, s druhými, ale hlavne sám so sebou. V réžii Márie Jarkovskej účinkujú Marián Kleis, Ľuba Blaškovičová, Jozef Zetyák a Dušan Skokan. Rozhlasová hra je z roku 1999.

Od roku 1965, kedy vyšiel román Franka Herberta, sa Duna stále vracia. Nie tradičné sci-fi pritiahlo aj čitateľov, ktorí tento žáner nevyhľadávali. Rozsiahly epos dostával navyše v rôznych obdobiach rôzne významy. Nanovo ho objavovali čitatelia nielen ako literárnu klasiku, ale aj cez počítačové hry a film. S najnovšou filmovou adaptáciou, i keď iba časti knihy, sa opäť zdvihla vlna nového záujmu. Mariana Jaremková sa o fenoméne Duna bude v relácii Fenomény zhovárať s teoretikom popkultúry Jurajom Malíčkom. Relácia je z roku 2021.

Od stredy na vás čaká hra dramatika, prozaika a divadelného teoretika Petra Karvaša Malá anketa. Odvážne rozhlasové dielo z roku 1968 hovorí o vzťahu vtedajšej spoločnosti k rodinám s posihnutými deťmi. V réžii Tibora Rakovského účinkujú Štefan Kvietik, Mária Kráľovičová, Leopold Haverl, Eva Krížiková, Vlado Müller, Gustáv Valach, Viera Strnisková, František Zvarík a ďalší. Hru "vylovenú" z hlbín rozhlasového archívu sme na Litere ešte nevysielali.

Pokračujeme veršami Róberta Bielika pod názvom Ako by niekto nahlas mečal. Je to autentická, miestami až chirurgická reflexia seba a sveta, pričom oba póly v básnikovom chápaní splývajú. V réžii Adama Hanuliaka účinkuje Martin Šalacha. Program je z roku 2021.

V čase, keď neboli médiá, najrozličnejšie informácie sa šírili len ústnym podaním, ojedinele tlačou. Ľudia preto vyhľadávali situácie, kde sa niečo nové dozvedeli, kde si vymenili informácie, zážitky, správy a skúsenosti. Medzi takéto príležitosti patrili aj priadky. O čom všetkom sa pri pradení rozprávalo, aké témy a príbehy sa tešili najväčšej obľube, o tom všetkom bude relácia Studnička, pod ktorú sa podpísala redaktorka Andrea Jágerová v roku 2014. O čom sa rozprávalo na priadkach počúvajte od štvrtka.

Po vzniku Československej republiky sa stal riaditeľom košickej pôrodnice doktor Otakar Frankenstein z Prahy. Popri ústave, ktorý bol zameraný aj na ženské choroby, mal na starosti i ustanovizeň zameranú na vzdelávanie pôrodných asistentiek. Za dve desaťročia práce sa doktorovi Frankensteinovi podarilo vyybudovať v Košiciach jednu z najmodernješích a najlepších pôrodníc v Československu. Ľahké to však nebolo, najmä na začiatku. Dosvedčuje to aj Príbeh pre toto miesto z pera historičky Dany Kušnírovej. Svoj program z roku 2020 nazvala Košická klinika doktora Frankensteina. V réžii Ivany Jachymovej účinkujú Juraj Zetyák, Igor Kasala, Andrej Palko a Stanislav Pitoňák.

Pri Frankensteinovi, i keď tento bude z iného súdka, zostaneme i v piatok. Relácia Ars litera z roku 2016 nesie podtitul Frankestein, Dracula a iní. Program o literatúre bude venovaný knižnému hororu, desu a hrôze. Tešiť sa môžete na ukážky z diel i sprievodné slovo autora Vladimíra Hanuliaka. Vedeli ste o tom, že román Frankenstein bol dielom stávky len sedemnásťročnej autorky Mary Shelleyovej? Spoluúčinkujú Marcel Hanáček, Marek Geišberg, Dana Košická a Miroslav Kolbašský.

Náš týždeň uzavrú verše Ľuboša Bendzáka. Autor vydal zbierky Básne pre Soňu Marmeladovovú (1995), Zápisky z čudného domu (2005) a Vytrvalosť sivej (2010). Sú to knižky okamihov pravdy, nadčasovej múdrosti a úprimnosti vychádzajúcej z hĺbky autentického zážitku. Je mu cudzie vyprázdnené experimentovanie; z takmer každej jeho básne vanie až fyzická hmatateľnosť prítomného zážitku zachyteného v konkrétnom čase a priestore (zdroj: litcentrum). My pre vás vyberáme jeho verše s názvom Smäd. V réžii Petra Cibulu účinkuje Jakub Kuka.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com





Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame