Lesné dobrodužstvá a Zem v pohybe

Lesné dobrodužstvá a Zem v pohybe

V novom týždni Rádio Litera zaostrí na dobrodružný vzťah človeka a prírody. Čítanie na pokračovanie bude patriť fascinujúcemu dielu Henryho Davida Thoreaua Walden alebo život v lese. V programe sa objaví i dobrodružná rozhlasová hra pre mládež z pera Karla Maya Duch Llana Estacada, podmanivé pásmo V prírodnej katedrále, o dobrodružnej geologickej expedícii v Mongolsku, ale aj jedna z poslucháčsky najúspešnejších slovenských rozhlasových hier - Vynes na horu svoj hrob od autorov Ondreja Sliackeho a Eugena Gindla. Človek z prírody vzišiel a mal by sa do nej vracať, veríme teda, že vám dovolenkový čas v tieni lesa náš tematický týždeň ideálne dotvorí.

V Čítaní na pokračovanie zaostríme na súbor originálnych esejí zaradených do knihy Walden alebo život v lese z pera Henryho Davida Thoreaua. Ponúkneme vám päť častí hlbokých úvah z fascinujúceho dvojročného pobytu autora v concordských lesoch pri jazere Walden Pond. Snažil sa tu nažívať v čo najväčšom súzvuku s prírodou okolo. Po návrate medzi ľudí spísal svoje pozorovania do knihy, ktorá patrí dodnes k najkrajším oslavám prírody a individuálnej slobody (anotácia z knihy). V réžii Zuzany Galkovej číta Milo Kráľ.

Od pondelka si na svoje príde i (nielen) mládež, ktorej je určená rozhlasová hra podľa románu Karla Maya Duch Llana Estacada. Patrí medzi najvydarenejšie diela slávneho saského spisovateľa. V príbehu o tajomnom jazdcovi odetom v koži posvätného bieleho bizóna, čo sa preháňa po púšti a každého zloducha skolí ranou doprostred čela sa objavujú takmer všetky slávne postavy Mayovho panteónu hrdinov - od Old Shatterhanda cez Winnetoua až po podlých banditov zvaných "supi púšte", ktorí vražia a okrádajú bezbranných pútnikov. Účinkujú Karol Machata, Ľubo Roman, Alojz Kramár, Dušan Blaškovič, Ivan Krivosudský, Július Vašek, Pavol Mikulík, Marián Labuda, Michal Dočolomanský a ďalší.

V utorok pokračujeme pásmom Dušana Kubínyho V prírodnej katedrále. Staňte sa svedkami dobrodružnej geologickej expedície v Mongolsku. Autorom relácie a zároveň interpretom, ktorý rozpráva svoje osobné silné zážitky uprostred hôr a divokej prírody, je významný slovenský geológ D. Kubíny. Účinkujú tiež Jana Pilzová a Jaroslav Mottl. Relácia je z roku 1999.

V cykle Svetová čítanka si zalistujeme v knihe Vladimíra Arsenieva Lovec Dersu. Autor bol ruský vojenský kartograf a cestovateľ. Jeho knihu preslávil známy japonský režisér Akira Kurosawa oscarovým filmom Dersu Uzala. Je to príbeh o stretnutí dvoch svetov - príbeh o priateľstve dvoch mužov, naplnený úctou k prírode. Keď v roku 1902 kapitán Arseniev viedol expedíciu mapujúcu neprebádané miesta sibírskej tajgy, k ich výprave sa pripojil udechejský lovec Dersu Uzala. Nevzdelaný stopár, z ktorého si vojaci spočiatku robili žarty, si všetkých získava svojou múdrosťou, láskou k prírode a nesebeckosťou. Úryvok z knihy číta Marián Grebáč.

Milovníci poézie si môžu vychutnať Philipa Whalena a jeho verše Vyhliadka na hore Sourdough. Beatnický básnik je ďalším z básnikov-ekológov, ktorí sa kriticky stavajú k hodnotám pretechnizovanej americkej spoločnosti. Svojim životom i tvorbou ponúka alternatívu vo forme existencie v symbióze s prírodou a ustavičného sebapoznávania. Recituje Stanislav Král.

Stredu otvorí pásmo z cyklu Krajina kníh. Témou bude H. D. Thoreau a jeho titul, ktorý nás sprevádza celým týždňom - Walden alebo život v lese. Kniha z polovice 19. storočia sa už zapísala do dejín americkej literatúry a dvesto rokov od narodenia autora ju v rukách konečne drží aj slovenský čitateľ. O jej preklad pre vydavateľstvo BRAK sa postaral Tomáš Hučko. Účinkujú Juraj Smutný, Tomáš Hučko a Egon Tomajko.

V krátkej hre Vlada Javorského Zem v pohybe, budeme svedkami vzrušujúcej záchrannej akcie v istej slovenskej horskej dedine, ktorej hrozí potopa. Kvôli neutíchajúcim dažďom nastáva panika. Jaskyne sú plné vody a zdá sa, že skalné steny nevydržia a voda sa vovalí do doliny. Začína sa vzrušujúci boj o každú minútu. Účinkujú Pavol Mikulík, Dušan Blaškovič, Vlado Müller, Eva Rysová, Dušan Tarageľ, Eva Večerová, Vlado Kostovič a Oľga Adamčíková. Hra je z roku 1978.

Akiste už mnohí z vás zažili ten harmonizujúci pocit spolupatričnosti s prírodou, ktorý povznáša a napĺňa život zmyslom. Ide o slovami ťažko definovateľný stav, no autor krátkych esejí Jozef Boško sa pokúsil o jeho vyjadrenie. Kniha Písmo z hôr, z ktorej vám ponúkame výber zamyslení, je posolstvom - vznešeným a poetickým. Je to ozvena duše a hoci sa jej hlas nevnucuje, aj tak chce byť vypočutá. Dajme jej šancu a možno budeme o čosi bohatší... V réžii Štefana Korenčiho číta Marián Geišberg.

Od štvrtka na vás čaká poslucháčsky veľmi úspešná rozhlasová hra Eugena Gindla a Ondreja Sliackeho Vynes na horu svoj hrob. Hra z horolezeckého prostredia ponúka tragický príbeh na základe reálnych udalostí. Snaží sa zmapovať priebeh a okolnosti neúspešného vrcholového výstupu v Himalájach. Zaujme naliehavosťou existenciálnych otázok, ktoré stoja pred jej protagonistami. Hra je z roku 1977 a približuje ľudskú túžbu pokoriť prírodu, ale aj vlastné sily. Ani rokmi nestratila nič zo svojej výpovednej hodnoty a sugestívnosti. Účinkujú Ľubo Roman, Leopold Haverl, Ivan Rajniak, Gustáv Valach, Ladislav Chudík, Jozef Kroner, Ida Rapaičová a ďalší.

Pre niekoho môže byť dobrodružstvom i život strávený v prostredí zvierat. Najmä tých divokých, o ktoré sa stará a poskytuje im útočistko. V cykle Portréty vám Sylvia Hoffmannová predstaví milovníka prírody, liečiteľa zvierat a správcu Záchrannej stanice voľne žijúcich zvierat - Metoda Maceka zo Zázrivej. Počúvajte od piatku.

Autorka humoristicko-satirického pásma Návrat k prírode, Anita Tešovičová sa zamyslí nad ťažkosťami dnešného človeka pri uskutočňovaní ideálu prirodzeného života. Typický mestský párik si vyjde na chalupu do prírody, kde chce prežiť bez vody a elektriny či uloviť si potravu v lese - skrátka žiť tak, ako kedysi žili ich predkovia. Z romantickej predstavy ich však vytrhne krutá realita, na ktorú neboli pripravení. V réžii Štefana Mandžára účinkujú Ľudmila Mandžárová, Marián Geišberg, Jozef Domonkoš, Ivo Hlaváček a Zuzana Rogelová.

Témou rozhlasového antropologického slovníka bude Vzťah človeka k prírode - ako podľa tohto pojmu môžeme diferencovať jednotlivé kultúry - či sa človek prírode prispôsobuje alebo si ju pretvára. Autor relácie Peter Turčík sa bude zhovárať s Mgr. Helenou Tužinskou z Katedry etnológie a kultúrnej antropológie FF UK v Bratislave.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame