August 68, SNP a vznik Slovenskej republiky

August 68, SNP a vznik Slovenskej republiky

Koniec augusta a prelom septembra je spojený s viacerými významnými spoločensko-politickými udalosťami v rámci slovenských dejín. Je to pripomienka Augusta 1968, SNP a na začiatku septembra pripomienka vzniku Slovenskej republiky. A nezabudli sme ani my v Rádiu Litera. August 1968 nám oživí relácia J. Rozsívala, tému SNP ponesie hra P. Janků Tesár a Emil Benčík sa v cykle Dúchanie do pahrieb bude zamýšľať nad udalosťami vzniku SR. Pomedzi to však nebude chýbať cyklus Čítanie na pokračovanie, tento týždeň to bude novučičký román S. Rakúsa Ľútostivosť, určite si nenechajte ujsť jeho 5 častí. Vo vysielaní sa objaví aj poslucháčsky tip – krimi hra pre mládež Zastavte čiernu octáviu (od J. Severa). Nebudú chýbať verše (O. Pastier, G. Jaschke), životopisný príbeh J. Londona (Práca je veľké dobrodružstvo), Hrušovského Dolorosa a rozprávková hra podľa predlohy P. Dobšinského Tri perá z draka alebo hľadanie dobrého a zlého.

Zbierka poviedok Stanislava Rakúsa s názvom Ľútostivosť generuje pocit neurčitého ohrozenia, nepohody, cudzoty, alebo ja familiárnosti, ktorá však svojou stereotypnou zotrvačnosťou bráni nadýchnuť sa, bráni tomu striasť a odohnať znepokojujúce myšlienky. Hoci sa zdá, že sa nič zásadné a tragické nedeje, vnútorné napätie narastá. A keďže navonok nie je možné označiť jeho zdroj, mení sa na neurčitú ľútostivosť. Na porazenecký ubíjajúci životný pocit človeka druhej polovice dvadsiateho storočia, žijúceho v urbanizovanej krajine, v klaustrofobických priestoroch, ktoré vyvolávajú najmä negatívne pocity, v priestore plnom spomienok s tragickou tonalitou, ktoré bránia úľave a radosti. Tento súvislý tlak a nenápadná nástojčivosť robia z textu silné dielo, nečudo, že sa dostalo medzi finalistov Anasoft litera roku 2021. V réžii Júlie Rázusovej vám z knihy v cykle čítanie na pokračovanie bude v piatich častiach čítať Igor Kasala.

Vo svojom treťom návrate k závažným spoločenským a historickým témam sa Peter Janků sústredil na problém morálky. Jeho východiskom je udalosť, ktorá sa odohrala počas SNP v Rajeckej doline a na dvoch stranách – postavený pred múr a ako člen popravnej čaty – sa proti sebe postavili kamaráti z jednej dediny: Ondrej a Ján. S Jánom sa stretávame na sklonku života v sociálnom zariadení, kde rekapituluje zlomové okamihy svojho života. V pátraní po pravde, ktorá jediná nás oslobodzuje. Rozhlasová hra Tesár nás núti klásť si znova a znova otázku viny, života, trestu, ale aj odpustenia. Núti nás vnímať aj Slovenské národné povstanie ako skutočnosť, ktorá historicky rozdelila slovenskú spoločnosť a v malých i veľkých dejinách ju rozdeľuje dodnes. Účinkujú Viliam Hriadel, Michal Gazdík, Juraj Smutný, Tomáš Tomkuliak, Richard Sanitra, František Výrostko, Nadežda Vladařová, Michal Ďuriš, Ján Kožuch. Hra je z roku 2014.

Tretí titul nášho programového bloku vysielaného od pondelka odľahčí našu tému týždňa. Relácia Knižky mačky Abecedy je o tituloch detskej literatúry pripravená v spolupráci s deťmi z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny. Tentraz sa redaktorka Gabriela Alexová bližšie prizrela autorom J. O. Curwoodovi a J. Londonovi. Reč bude o knihách Kráľ sivých medveďov, Volanie divočiny a Biely tesák. V réžii Martiny Michalcovej účinkujú Soňa Ulická, Nina Mačajová, Viktor Vrbiar, Ema Mercová. Program je z roku 2014.

Ďakujeme svojim verným poslucháčom za tipy na rozhlasové hry, ktoré by si radi v našom vysielaní vypočuli. Tu je opäť jeden z nich. Hra z roku 1961, ktorú napísal Juraj Sever. Má názov Zastavte čiernu octáviu. Ide o krimi-hru pre mládež, tak veríme, že mnohých z vás ňou potešíme. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Karol Machata, Eva Krížiková, Míla Beran, Peter Jezný, Martin Gregor, Vilma Jamnická, Štefan Figura, Vladimír Durdík ml., Andrej Nemčok, Anton Mrvečka a ďalší. Vysielame od utorka.

Básnik, spisovateľ, redaktor a vydavateľ Oleg Pastier by sa 17. apríla 2022 dožil sedemdesiatich rokov. Jeho meno sa spája predovšetkým s vydávaním časopisov a kníh, s ich redigovaním. Knihy vydával v samizdate už pred Novembrom 1989. A písal básne. Tie tiež vyšli v samizdate už v roku 1987 v básnickej zbierke Duté ticho. Verše z nej sú aj v zbierke Plot, o ktorej básnik Karol Chmel napísal: „Oleg Pastier vo svojej prvej oficiálne publikovanej knižke maximálne zintenzívnil podiel mlčania na poézii, no zároveň tým automaticky kládol zvýšené požiadavky na čitateľov.“ Recituje Kamil Mikulčík.

Janko veľmi ľúbi hostinského dcéru Grétku, avšak je chudobný a tak sa vydá na cestu za dobrodružstvom, aby splnil jej žiadosť o tri perá z draka. Popri tom hľadá dobré i zlé. Aj o tom rozpráva príbeh z pera Vladimíra Hanuliaka, ktorý sa inšpiroval viacerými príbehmi Pavla Dobšinského. V rozprávkovej hre Tri perá z draka alebo hľadanie dobrého a zlého sa v hlavných úlohách predstaví David Hartl, Dominika Žiaranová, Juraj Predmerský, Jana Oľhová a Peter Rúfus.V roku 2022 režírovala Veronika Martinková. Vysielame od stredy.

Ján Hrušovský sám o sebe hovoril ako o priekopníkovi slovenskej moderny. Do literatúry vstúpil zbierkou vojnových poviedok a fejtónov, po prvej svetovej vojne, ktorej sa zúčastnil ako bojovník na ruskom fronte. Neskôr pracoval ako redaktor, potom v štátnych službách a je nutné kriticky pripomenúť, že počas druhej svetovej vojny pracoval pre fašistický slovenský štát ako úradník propagandy. Predlohou pre rozhlasovú úpravu hry Dolorosa, o ktorú sa postarala Lucia Mihálová je rovnomenná Hrušovského poviedka z roku 1925. Hovorí o vnútornom zápase mladučkej mníšky, ktorá sa v záujme zachovania duchovnej čistoty snaží potlačiť svoju žiadostivosť. Autorka vo svojej dramatizácii túto bipolaritu podporila postavami dvojjediného rozprávača, ktorou je socha Krista, objekt ku ktorému Dolorosa smeruje svoje modlitby a rozjímanie, no i ľudsky pochopiteľné, i keď, v jej postavení nežiaduce, zmyslové túžby. Urputná snaha o dokonalosť a čistotu napokon vyústi do tragického konca.. Uvádzame v cykle Naša zabudnutá klasika. V réžii Laca Keratu účinkujú Henrieta Kolláriková-Jančišinová, Přemysl Boublík, Štefan Martinovič, Ľudmila Mandžárová. Hra je z roku 2022.

Od štvrtka pridávame pásmo Vznik Slovenskej republiky, ktoré autorsky pripravil Emil Benčík v rámci cyklu Dúchanie do pahrieb. V réžii Hany Makovickej-Hajdovej účinkujú Peter Himič, Beáta Drotárová a Emil Benčík. Zvuk Peter Krajčovič a Renáta Miškovičová. Redakcia Anna Pumpurová. Relácia mala premiéru v roku 2000.

Gerhard Jaschke je rakúsky autor, ktorého básnické dielo sa vyznačuje hrou so slovami a metodickou prácou s posúvaním významov. Publikuje aj krátku prózu a je aktívny aj ako výtvarník. Jeho poéziu pod názvom Muška zlatá vám zarecituje Peter Kočiš.

Od piatku si môžete vypočuť fíčer Jaroslava Rozsívala Osmičkové generácie. 1968 – August. Ide o program venovaný našim nedávnym dejinám. Autor spovedal viaceré osobnosti spoločenského života, ktoré zažili udalosti tých dní ako mladí, a vytvára záznam spomienok, zážitkov a dojmov, ktoré ich určili na celý život. Účinkujú Jaroslav Rozsíval, hostia Mária Michalková, Peter Janík a ďalší. Relácia je z roku 2018.

Práca je veľké dobrodružstvo. Tak pomenoval Peter Gregor životopisnú rozhlasovú hru o slávnom americkom spisovateľovi, ktorý svoju dobrodružnú prácu preniesol do mnohých svojich kníh. Nik iný ako Jack London vám vyrozpráva svoj príbeh. O ťažkom detstve, dobrodružstvách, práci i literárnych začiatkoch. V réžii Oľgy Janíkovej účinkujú Leopold Haverl, Dušan Šujan, Eva Rysová, Martin Dánai, Ján Mistrík, Gustáv Legéň, Július Paluš. Hra je z roku 1986.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com














Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame