Srdce temnoty, Pacient 113 a Vlčiak Kazan

Srdce temnoty, Pacient 113 a Vlčiak Kazan

Tento týždeň ešte bude v našom vysielaní doznievať téma Augusta 1968 – v rámci 2. časti relácie J. Rozsívala. Čítanie na pokračovanie určite poteší mnohých, vo vysielaní sa objaví dielo J. Conrada Srdce temnoty. Mladých a mladších poslucháčov zaujme hra Vlčiak Kazan od J. O. Curwooda a hra Prvá od P. Kováčovej. Môžete sa tešiť aj na poslucháčsky tip – hru M. Kusendovej pod názvom Vlastnou cestou. M. Karasová ponúkne vo svojom fíčri príbehy tých, ktorí emigrovali počas komunizmu. A k vrcholom týždňa sa zaradí hra P. Karvaša Pacient 113.

Román poľského rodáka Josepha Conrada Srdce temnoty vyšiel v agličtine v roku 1902 a rýchlo sa stal jedným z najzásadnejších literárnych diel 20. storočia. Conradov text ako jeden z prvých kriticky nazerá na témy imperializmu, kolonializmu a rasizmu, zároveň je to hlboká psychologická a morálna sonda do temných hĺbok ľudskej duše, preto sa kniha dodnes teší záujmu čitateľov. Ide o jedno z diel, ktoré síce patrí do kánonu svetovej literatúry a k pokladom západnej kultúry, zároveň je však nadčasové a čitateľsky atraktívne. Nie náhodou po ňom siahol režisér F. F. Coppola a natočil na jeho námet slávny film Apocalypse Now. V réžii Gabriely Magovej vám z knihy v piatich častiach bude na pokračovanie čítať Juraj Kemka. Program je z roku 2022.

Druhý zo štyroch premiérových fíčrov Jaroslava Rozsívala je venovaný našim nedávnym dejinám, ktoré vysielame pod názvom Osmičkové generácie. Tento má podtitul 1968 – August a jeho dozvuky. Prvú časť ste mali možnosť počuť minulý týždeň. Relácia je z roku 2018.

Slovník výtvarného umenia je informačno-náučná relácia pre stredoškolskú mládež, ale aj pre tých, ktorí v slovníkoch už nemusia listovať a hľadajú aj iné informácie o výtvarnom umení ako slovníkové heslá. Tatiana Sedláková sa tentoraz bližšie prizrie pojmu Dadaizmus. Účinkujú Alfréd Swan, Tatiana Sedláková a výtvarník a pedagóg Miloš Štofko, ktorý je autorom metodických kníh pre školy s výtvarným zameraním. Šesť rokov skúmal, pomenúval a sumarizoval pojmy moderného a postmoderného umenia, aby ich spísal v publikácii Od abstrakcie po živé umenie, teda v Slovníku pojmov moderného a postmoderného umenia. Program je z roku 2011.

Od utorka na vás čaká rozhlasová hra pre mládež podľa diela Jamesa Olivera Curwooda Vlčiak Kazan. Atmosféru dojímavého príbehu o vzťahu človeka a zvieraťa dotvoria svojimi typickými hlasmi Vlado Müller, Slávo Drozd, Hilda Michalíková, Eduard Bindas a ďalší. Režíroval Jozef Dánai v roku 1969.

Ďalšie vydanie Slovníka výtvarného umenia venovala Tatiana Sedláková tentoraz Jazyku sochárstva. V relácii z roku 2012 účinkuje Alfréd Swan. Reč bude o sochárskej tvorbe po roku 1989 s historikom umenia a kurátorom Romanom Popelárom, ktorý pracoval ako manažér v štátnych a súkromných inštitúciách, niekoľko rokov riadil galériu Medium v Bratislave. Bol kurátorom Medzinárodného sochárskeho sympózia v Lúčkach aj vo Vyšných Ružbachoch a participoval na podujatí Socha a Objekt v Bratislave.

A máme tu opäť rozhlasovú hru ako poslucháčsky tip, veríme, že vás poteší. Jej autorkou je Mária Kusendová a hra má názov Vlastnou cestou. Je z roku 1986. Začne sa zvukom, ktorý pripomína vlak, ale nie je to tak, nechajte sa prekvapiť ako sa rozvinie. V réžii Hany Makovickej účinkujú Peter Rašev, Peter Gažo, Milan Drotár, Judita Vicianová, Ľuba Blaškovičová, Milan Antol a Marián Gajdoš. Počúvajte od stredy.

21. august 1968 spôsobil veľkú emigračnú vlnu. Zo Slovenska sa podarilo ujsť takmer 104 tisícom ľudí. Ich cieľom boli krajiny ako USA, Švajčiarsko, Nemecko, Južná Afrika. To sú fakty. Ale za každým číslom je človek so svojím príbehom. Vo fíčri Martiny Karasovej rozprávajú štyria emigranti, ktorým sa podarilo ujsť hneď po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy a v dôsledku normalizácie v roku 1984. Formou „oral history“ s využitím fondu Archívu Slovenského rozhlasu sa dozvieme peripetie ich cesty za novým životom. Aj keď sa zdajú byť podobné, každý z nich je jedinečný. Fíčer Rodná zem moja – alebo Ako sme ušli z komunizmu vznikol v spolupráci RTVS s Fakultou masmédií Paneurópskej vysokej školy. Je debutom absolventky tejto školy z roku 2013. Spoluúčinkuje Lucia Hurajová.

Od štvrtka pokračujeme rozhlasovou hrou pre deti a mládež z dielne Pavly Kováčovej. Nesie názov Prvá. Stretne sa tu stará generácia s mladou, v pátraní po minulosti, ktorá ich spája. V réžii Pavla Gejdoša účinkujú Henrieta Mičkovicová, Ivan Laca, Peter Sklár, Jozef Šimonovič, Martin Kaprálik, Viera Strnisková, Mária Schlosserová, Michal Dutka, Silvia Šubertová a ďalší. Program je z roku 2005.

Verše Jaroslavy Antalovej v sebe originálnym spôsobom spájajú rôzne postupy. Na jednej strane ide o intímnu lyriku, ktorá neobchádza erotické motívy, pričom im prisudzuje obradný, až kozmický význam. Na druhej strane sú to motívy kameňov, hliny, dažďa, ktoré majú kontext alternatívneho spôsobu života v zhode s prírodou. A do tretice je to aj poézia poučená kultúrnymi dejinami nášho priestoru od minulosti po súčasnosť. Tieto prvky pevne držia v syntéze, ktorou je zariekajúca sugestívna poézia. Verše vysielame pod spoločným názvom Ústranie. V réžii Lucie Tarbajovskej účinkuje Tatiana Poláková.

Od piatku vás pozývame počúvať rozhlasovú hru významného slovenského dramatika a prozaika Petra Karvaša Pacient 113. Ide o jednu z prvých hier v 50. rokoch, ktorá spochybňovala praktiky komunistického režimu. V réžii Ota Haasa účinkujú Jozef Kroner, Elo Romančík, Terézia Kronerová, Anton Gýmerský, Eva Rysová, Ján Hečko a Andrej Vandlík. Hra mala premiéru v roku 1956.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame