Odchody a príchody

Odchody a príchody

10.9. je Svetový deň prevencie samovrážd. Pocity smútku nie sú, najmä v dnešnej dobe, ničím výnimočným. Smútku, úzkosti, paniky, neznesiteľnosti bytia. Dá sa vôbec hovoriť o prevencii radikálneho riešenia takýchto stavov? Pozbierali sme pre vás rôzne aspekty nazerania na túto tému, nie všetky budú nezvratné a "odchody" budú mať rôzne podoby. Od metaforických po skutočné, končiace svedectvom ľudí, ktorým sa podarilo vrátiť z "druhej strany". Nechceme vám v novom týždni na Litere prinášať pochmúrne myšlienky. Naopak, ponorom do neľahkej témy sa netušene vynárajú riešenia, ktoré nás opäť raz uzemnia "tu a teraz" s pocitom zmyslu a vďakou za každý nový deň.

Útla novela Jany Beňovej s naliehavým názvom Preč! Preč! je ironickou kombináciou poézie a prózy, krutej reality a rozprávky. Najmä jednej veľmi konkrétnej – Snehovej kráľovnej. Hlavná hrdinka sa stotožňuje s rozprávkovou Gerdou, ktorá odchádza „preč“, aby našla svojho Kaya uväzneného v kráľovstve zlej kráľovnej. Rosa – štyridsiatnička, ktorá vyrástla pri železničnej stanici, chce uniknúť. Najskôr zo vzťahov s rodičmi, potom z určených sociálnych úloh a vopred zadefinovaného života a potom odchádza za mužmi. Za svojimi Kaymi, u ktorých nevie, či hľadá dobro alebo ten malinký čriepok z pokriveného zrkadla, úlomok zla, ktorý im vletel do oka. Čítanie z knihy budeme na pokračovanie vysielať v piatich častiach. V réžii Vladimíra Kivadera účinkuje Renáta Rundová.

Následne si od pondelka v programe Litery vypočujete pôvodnú rozhlasovú hru Ivana Lehotského Keď odídem, prídem. V roku 1987 ju režijne naštudoval Vladimír Rusko. Je o nešťastnej láske Lenky, mladej inžinierky v atómovej elektrárni, túžiacej po šťastí, po sebarealizácii, po tom, aby nebola sama. Hlavná hrdinka svoj osud konfrontuje s hrdinkami Verdiho opery Aida. Komu sa viac podobá, Aide alebo Amneris? Ktorá z nich viac milovala Radamesa? Účinkujú Mária Dacejová, Jela Lukešová, Peter Rúfus, Nataša Kulíšková, Ján Valentík, Vladimír Minarovič, Gustáv Legéň, Július Paluš, Eva Večerová a ďalší.

Pokračujeme esejou Rudolfa Slobodu Samovražda ako dezercia? Pokúsil sa v nej zrekapitulovať svoje postoje k tejto radikálnej forme odchodu zo sveta a vysvetliť motívy, ktoré k nej vedú. Číta Miroslav Trnavský. V roku 2010 redakčne pripravil Patrik Oriešek. Pod názvom Odchody do kruhu vám od utorka ponúkneme pásmo Ivice Ruttkayovej o problematike emigrácie, vysťahovalectva a odchodov do lepších svetov. Ale aj o tom, že Zem je predsa len guľatá. Okrem autorky a redaktorky účinkujúi historička Elena Jakešová, bluesman Juraj Turtev a výtvarník Róbert Hromec. Ukážky interpretuje Dáša Rúfusová. Relácia mala premiéru v roku 2002.

Francúzska prozaička, literárna kritička a novinárka Martine Monodová sa stala známou svojim románom Whisky kráľovnej a novelou Patrícia odchádza. Táto próza umelecky a presvedčivo stvárňuje tragické následky výbuchu americkej vodíkovej bomby. Je to silne otriasajúce dielo. Nie je to dokument, je to podobenstvo, ale inšpirované skutočnou udalosťou. Úryvok z novely Patrícia odchádza číta Mária Schlosserová. Vo vysielaní Rádia Litera pokračujeme chvíľkou poézie. Vyberáme pre vás báseň Igora Galla Tým, čo prichádzajú. V réžii Pavla Gejdoša recituje Roman Matisko.

Stredajší programový blok na Litere otvorí príbeh ženy, ktorú nepriazeň osudu odstrihla od budúcnosti a obrala o minulosť, čím ju uvrhla do bezodnej prítomnosti, z ktorej zdanlivo niet východiska. Hra Sťahovák od Eleny Antalovej bola ocenená v autorskej súťaži v roku 2006. Účinkujú Mária Kráľovičová, Tomáš Maštalír a Marián Bančej. Réžia: Róbert Horňák.

V rámci týždňa odchodov a príchodov vám ponúkneme i fíčer Sabíny Zavarskej Odchody zo života. Tento silný umelecký dokument hovorí o ľuďoch, ktorí sa rozhodli riešiť svoje problémy samovraždou a napriek tomu sa vrátili z náručia smrti. Okrem autorky účinkujú Linda Zemánková, anonymné respondentky Tamara a Linda a psychiatrička Ingrid Janošková. Réžia Róbert Horňák. V roku 2005 redakčne pripravil Jozef Lenhart. V cykle Kľúčové slová si tiež vypočujete zamyslenia Matúša Marcinčina a Miroslava Polláka na tému Odchod. M. Pollák kladie odchod do opozície ku príchodu, resp. spolu vytvárajú nevyhnutnú synergiu. Existencia odchodu bez návratu, napríklad do Auschwitzu, dáva ľudstvu zrkadlo a vynucuje potrebu múdrosti v prítomnosti. M. Marcinčinovi odchod evokuje obchod – alibisticky obchádzame skutočné rozhodné odchody. Na tie však potrebujeme dve odpovede: odkiaľ a kam. Čítajú Miroslav Kolbašský a Peter Orgován. Program je z roku 2021.

Na začiatku je "požičané" dieťa, ktoré sa stalo všetkým pre nefungujúci manželský pár. Odrazu boli rodina. No žiadna idyla netrvá večne. Pokračujeme stereodramatizáciu prózy Ivana Hovrátha Peter odíde. Poviedku pre rozhlas upravil Pavol Hudík. Počúvajte od štvrtka. V réžii Oľgy Janíkovej účinkujú Anna Javorková, Andrej Hryc, Vladimír Obšil, Ivo Gogál, Eduard Vítek, Darina Vašíčková, Hana Kostolanská a Soňa Ulická. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1990. Pokračujeme poéziou Smútok príde včas u nás málo známej nórskej poetky Günvor Hofmovej. Je netypickou príbuznou gréckych, nemeckých a švédskych poetiek. Žila v rokoch 1921 až 1995 a do slovenčiny jej básne preložil Ivan Čičmanec, ktorý žije v Nórsku. Reláciu autorsky pripravila Jana Hevešiová. Recituje Jana Strnisková.

Pridávame aj rozprávku od Petra Gregora Andanténa odchádza, kocúr prichádza. Účinkujú Boris Farkaš a Richard Stanke. Andanténa je psia slečna a kocúr je obyčajný kocúr, akurát na kolieskových korčuliach. Stret oboch zvieracích svetov je z roku 2007.

"... akt odídenia, aj keď býva sem-tam nepríjemný, nám v niečom môže pomôcť. Pomôcť niečo si uvedomiť. Dozvedieť sa o nás samých niečo viac. Istým spôsobom nás to vyhodí z bežného stereotypu, z nášho obvyklého komfortu, a ukáže nám čosi, čo sme dovtedy nevideli..."  V cykle V skratke si vypočujete esej Martina Šenca Odchody nás menia, ktorú vám prečíta Tomáš Bartoněk. Autorský cyklus Z Tvorivej dielne rádia Litera začneme vysielať od piatku. Pôjde už o štvrtú časť relácie Čas najväčších horúčav. Literárne pásmo pojednáva o prvotine Dušana Mitanu Psie dni. O knihe sme sa pozhovárali s literárnym vedcom Petrom Zajacom. Mitanovu poviedku Monotónnosť bude čítať Kamil Mikulčík. Reláciou sprevádza Daniela Šencová. Autorsky a režijne pripravil Martin Šenc. Obe relácie uvádzame v premiére.

V programe Rádia Litera si vypočujete i pôvodnú rozhlasovú hru Dity Svetelskej Plávaj sama Natália! Je príbehom o rozhodnutí opustiť rodinu a deti a odísť do cudziny, príbehom o zodpovednosti, ktorú máme voči sebe a ľudom, ktorých máme najbližšie. Účinkujú Soňa Valentová, Božidara Turzonovová, Eva Rysová, Mária Landlová a Ján Valentík. Réžia Jozef Pražmári. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 1997.

Na záver nášho tematického týždňa vám priblížime poéziu americkej spisovateľky Sylvie Plathovej. Autorka v tridsiatke spáchala samovraždu a o svojom krátkom a ťaživom živote svedčí vo svojej poézii až do poslednej chvíle. Báseň Hrana vznikla doslova niekoľko hodín pred jej dobrovoľným odchodom zo sveta. Verše do slovenčiny preložila Mila Haugová, recituje Lucia Vrablicová.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame