Dala by sa zaradiť jedna krásna hra?

Dala by sa zaradiť jedna krásna hra?

Tohtoročný september sa akosi rýchlo prehupol do zimy, chladu a aj z dní sa nám ukrajuje viac a viac. No a do akejsi pomyselnej zimy a chladu sa prehuplo aj Rádio Litera. Bolo to minulý víkend, keď sme sa dozvedeli, že jeden z našich verných poslucháčov nám už nenapíše vetu, ktorú zvykol. Vetu, ktorá hriala, aj keď vonku už dávno nebolo leto: „Dala by sa zaradiť jedna krásna hra?“ – a už aj menoval hry, ktoré objavil v archíve, dlho nevysielané, zabudnuté... Bol to Tomáš Hurtešák. Nevieme, akými myšlienkami odprevádzalo jeho srdce tento svet, keď mu začal unikať toho 24. septembra 2022 – ale mnohé rozhlasové hry sa určite vtedy tuho zatriasli, najmä tie, ktoré sa odvysielali vďaka jeho tipom a chytili tak svoj druhý rozhlasový dych. Tento týždeň zaznejú tie, na ktoré Tomáš ešte stihol upozorniť – túžil veľmi po Karvašových Intermezzách, hre Písomka maturanta Ponkráca, Potuchline či Oponentúre. Všetko toto bude znieť ako vďaka samotných diel Tomášovi, ktorý ich tak miloval. A my veríme, že tieto hry preznejú ďalej ako obyčajne zvyknú a zvykli...

Náš týždeň otvorí Peter Karvaš a seriál jeho malých hier s názvom Intermezzo. Spojovacím momentom siedmych častí všetkých komorne ladených príbehov je dialóg. Dialóg postavený na konflikte vedenom ako spor cez vnútorné, duševné vnímanie dvoch postáv. Situácia, v ktorej sa nachádzajú, mení ich správanie, núti riadiť sa heslom: „keď nezabijem ja, zabijú mňa“. Je to svojský autorov pohľad na dramatické dianie, kedy človek často nevie v sebe uniesť ani po rokoch to, že nebol schopný činu. V réžii Petra Jezného účinkujú Vladimír Obšil, Viera Strnisková, Emil Horváth, ml., Peter Rúfus, Marián Slovák, Peter Vajda, Michal Dočolomanský, Leopold Haverl, Marián Geišberg, Ladislav Chudík a ďalší. Seriál je z roku 1992.

Jozef Lenhart nás vo svojej hre Mačací zámok vovádza do bizarného prostredia pavlačového domu, kde žijú starí ľudia. Vedú jednotvárny život, ktorý nedokáže narušiť ani smrť, čo skomplikuje prítomnosť nových nájomníkov, mladých manželov. Stretnutie dvoch svetov poslúžilo autorovi nielen na vytvorenie množstva epizód, ale predovšetkým na demaskovanie svojich hrdinov. Jeho láskavý humor pretvoril túto vo svojej podstate drámu do „rozprávky“ o túžbe po súdržnosti a o hľadaní človečiny. V réžii Ivana Predmerského účinkuje Pavol Višňovský, Anna Šišková, Zdena Gruberová, Naďa Kotršová, Jozef Cút, Božena Slabejová, Ivan Laca a Vladimír Minarovič. Rozhlasová hra je z roku 1996.

V cykle esejí si môžete vypočuť zamyslenie divadelného a rozhlasového autora a režiséra Jána Mikuša s názvom Putinov stôl. Tentokrát spísal úvahy o rôznorodej podobe stolov ako demonštrácii moci. Tvar stola, jeho dĺžka, vzdialenosť prísediacich, to všetko má dopad na spôsob komunikácie pri spoločnom stole. Ako píše v príspevku: Vzdialenosť znemožňuje šepot, intimitu, padajúce slová zo vzdialeného konca stolu nepočuť. V réžii Márie Danadovej z roku 2022 účinkuje Juraj Smutný.

Od utorka nás čaká cyklus Naša zabudnutá klasika a v ňom adaptácia textu Pavla Dobšinského s názvom Rozprávková výprava. Snahou úpravy nie je dramatizovať samotnú rozprávku, ale pokus predstaviť si, ako taká povesť vlastne mohla vzniknúť, aký reálny príbeh by sa mohol stať jej predobrazom, aby naša fantázia, a teda kreativita ľudových rozprávačov, dokázala v zásade z banálnej životnej situácie túlajúceho sa uhorského šľachtica, vytvoriť krásnu povesť o hľadaní a naplnení životnej lásky k tajomnému dievčaťu – Berone. V réžii Martiny Havierovej účinkujú Kristián Baran, Jerguš Horváth, Oliver Asztalos, Filip Pavuk, Anna Hroboňová, Patrícia Lucia Balajová. Rozhlasová hra je z roku 2022.

Pridávame verše Michala Chudu s aktuálnym názvom Bolesť. V réžii Laca Keratu účinkuje Ján Gallovič.

Stredajší programový blok doplní rozhlasová hra pre mládež z dielne Ondreja Sliackeho nazvaná Potuchlina. Sledujeme v nej príbeh 9-ročného chlapca a jeho strýka. V réžii Jozefa Dánaia účinkujú Rudolf Žákovský, Karol Machata a Gustáv Valach. Hra je z roku 1975.

Ján Štepita sa narodil v Pribyline pri Liptovskom Hrádku. Študoval na Pedagogickej a filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pracoval ako učiteľ na strednej škole. Okrem iného písal scenáre divadelných predstavení, ktoré pripravoval so svojimi študentmi pre divadlo malých javiskových foriem v rokoch 1974 -1980. Na svojom konte má i fejtóny či rozhlasové hry. My pre vás vyberáme hru s názvom Písomka maturanta Ponkráca. V réžii Evy Galandovej účinkujú Jela Košková, Jiřina Cabanová, Ivan Folkman, Igor Galanda, Štefan Halás, Ján Hečko, Martin Horňák, Martin Kolesár, Ivan Kolár, Ladislav Konrád, Katarína Vrzalová a ďalší. Hra je z roku 1981. Počúvajte od štvrtka.

Pokračujeme rozprávkou Zelený klobúčik, ktorú na motívy poľskej ľudovej rozprávky pre rozhlas napísala Eva Križková. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Boris Farkaš, Roman Matisko, Marián Slovák, Alfréd Swan, Soňa Ulická a ďalší. Rozprávka je z roku 2010.

Od piatku ešte dávame do pozornosti rozhlasovú hru Oponentúra autora Petra Skalku. V réžii Andreja Medveca sa v nej budú sporiť o vynález Eduard Vítek, Peter Gažo, František Papp, Peter Rašev, Lena Košická, Zolo László, Ján Bzdúch, Bohuš Petrík, Ján Švec, Ľuba Blaškovičová, Alena Skokanová a ďalší. Hra je z roku 1983.

Voda, vzduch, púšť, les, hory - alebo prostredie, ktoré nás obklopuje. Ovplyvňujeme ho, ale ono ešte viac ovplyvňuje nás. Práve tomu, ako sa krajina zrkadlí v literatúre, a ako traja autori vnímajú jej silu, sa bude redaktorka Veronika Dianišková venovať v programe S Literou. Do relácie s názvom Krajina v príbehoch, príbehy v krajine sme vybrali dva prozaické texty - jeden od slovenského autora Františka Švantnera s názvom Piargy, druhý od brazílskeho spisovateľa Joãa Guimarãesa Rosu s názvom Veľká pustatina. Krajina však môže byť aj poéziou a naopak. Existuje len málo spisovateľov, ktorí krajine rozumejú natoľko, ako básnik Ivan Laučík. Súvislosť jaskýň, prírody a poézie objavíme spolu s ním v textoch z pásma Na prahu počuteľnosti. Sugestívne príbehy, v ktorých hrá krajina jednu z hlavných postáv, je osudom i aktérkou, si vypočujete v interpretáciách Vladimíra Semana a Petra Rúfusa. Spoluúčinkuje Tomáš Bartoněk. Reláciu z roku 2022 uvádzame v premiére.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Foto: archív Tomáša Hurtešáka

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame