B. Prus, F. Durenmatt, J. Johanides, N. Tanská či A. Leňo

B. Prus, F. Durenmatt, J. Johanides, N. Tanská či A. Leňo

Tento týždeň sa v Rádiu Litera objavia rozhlasové hry, ale i pásma, ktoré ste ešte v u nás nezapočuli a zdá sa, že by mohli zvlášť zarezonovať. Môžete sa tešiť na hru s krimi zápletkou od Andreja Leňa Odchod zo života (z roku 1965), na hru Jána Johanidesa Spoznávanie (z roku 1964), výbornú hru Nataše Tanskej Každý štvrtok (z roku 1968). A nebudú chýbať ani hry pre mládež: Tanskej My dvaja babráci (z roku 1979) a hra Pavly Kováčovej Závozník (z roku 1992). Určite si nenechajte ujsť pásmo o švajčiarskom dramatikovi F. Durrenmattovi, ako aj rozprávkovú hru Ivana Izakoviča Fujarôčka moja (je z roku 1980). Ako zvlášť aktuálne sa dnes javí uvažovanie o morálnych otázkach, akejsi sociálnej tvári spoločnosti – v tomto kontexte môže byť zaujímavé dramatizované pásmo o živote poľského autora Boleslawa Prusa (od Jozefa Repka). Nebudú chýbať verše (Semenčuk Hrihorij) a čítanie z knihy Valerija Briusova. Každá z dlho nevysielaných hier bude mať osobitné zahlásenie, aké, to už zistíte, keď nás budete tento týždeň pozorne počúvať :-)

Valerij Briusov je literárnej verejnosti známy najmä ako vedúci zjav ruského symbolizmu a v slovenčine mu vyšli dva výbery básní – Zrkadlo tieňov a Mestu a svetlu. No tento moskovský rodák sa prejavil aj ako pozoruhodný prozaik, keď ho po celom svete preslávil román Ohnivý anjel. Tento týždeň si v čítaní na pokračovanie budete môcť vypočuť v piatich častiach Briusovovu vynikajúcu novelu Posledné stránky z denníka, ktorú z ruštiny preložil Ivan Izakovič. Táto novela je plná vnútorného dramatizmu, prekvapivých zvratov a odkrýva ženské srdce, v ktorom je priestor pre lásku, no je to srdce váhavé, vypočítavé a zradné. V réžii Jaroslava Riháka účinkujú Anna Javorková a Alfréd Swan. Program je z roku 2002.

V Humennom na Zemplíne prežil väčšinu svojho života spisovateľ, literárny redaktor, spoluautor myšlienky rozhlasového fenoménu, zábavníka Maratón, Andrej Leňo. My z jeho bohatej tvorby vyberáme rozhlasovú hru Odchod zo života. V réžii Martina Hrušku účinkujú Judita Vicianova, Darina Poldaufová, Peter Macko, Oľga Hlaváčková, Ján Bzdúch, Rada Šubová, Zolo László, Ján Ondrejka, Ondrej Grega, Jozef Hodorovský a ďalší. Hra je z roku 1965.

História zvykne dávať umeleckým vyjadreniam nečakaný kontrapunkt. Aj v prípade básní ukrajinského autora Hrihorija Semenčuka, ktoré preložila Valéria Juríčková. Aj ich názov: Čo zobrať človeku v kóme – naberá v tejto dobe nové súvislosti. V réžii Petra Cibulu účinkuje Samuel Gáfrik.

Od utorka si vypočujte reláciu Vladimíra Tomoviča Prípad Fritz. O F. Durrenmattovi – švajčiarskom dramatikovi a jeho manželstve. Pozrieme sa na jeho život očami ženy, ktorá kráčala po jeho boku. Svet Durrenmatta, to bol svet dobrodružstva a myslenia.Či už v jeho dramatickej tvorbe, autobiografiách, kriminálnej literatúrej, ale aj výtvarných dielach.Tragikomédia bola jeho obľúbenným žánrom, ktorý odzrkadľoval povojnovú dobu a zmätok sveta, v ktorom žil. V réžii Štefana Mandžára účinkujú Ladislav Chudík, Mária Kráľovičová a Peter Rúfus. Program je z roku 1995.

Zvolenský zámok a vígľašský salaš navštívime v rozprávkovej hre Ivana Izakoviča Fujarôčka moja. Veselý príbeh lásky kráľovskej dcéry a obyčajného valacha, v ktorom sa trošku spieva aj hrá na fujare, počúvajte aj s najmladšími členmi rodiny. V réžii Rie Paldiovej účinkujú Ľubo Roman, Zuzana Kronerová, Jozef Kroner, Karol Machata, Marián Labuda, Ľubo Gregor, Naďa Kotršová, Július Pátnik a Ivan Rajniak. Rozrávka je z roku 1980.

Možno ste už niekedy vstúpili do vzťahu a tam kdesi v pozadí ste cítili, že je azda aj nejaká tá manipulácia partnerom, no nechceli ste si to pripustiť, lebo... Hrdinka v tomto príbehu má však niekoho, kto vie snímať aj tieto masky. Poďte teda s nami do ruchu kaviarne a započúvajte sa do dialógu dvoch žien. Herecky vás doň vovedú Zdena Grúberová a Viera Strnisková. Autorka ocenenej hry Každý štvrtok je Nataša Tanská. Hra mala premiéru v roku 1968. V réžii Jozefa Dánaia spoluúčinkujú Viktor Blaho, Mária Úradníčková, Štefan Dobrovodský a Andrej Nemčok. Počúvajte od stredy.

Aleksander Głowacki, známý pod pseudonymom Bolesław Prus, bol poľský prozaik a publicista obdobia pozitivizmu a realizmu, ktorého tvorba odráža základné premeny spoločnosti v polovici 19. storočia. Bol okrem iného kronikárom Varšavy, filozofom, popularizátorom vedy či propagátorom cykloturistiky. Dramatizované životopisné pásmo o tomto autorovi v cykle Podobizne pripravil Jozef Repko.V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Emil Horváth ml., Jozef Šimonovič a Peter Sklár. Program je z roku 2001.

Od štvrtka pridávame hru pre mládež My dvaja babráci, opäť z dielne Nataše Tanskej. Sledujeme v nej každodenný život dvojice bratov – dvojičiek. V réžii Violy Muránskej účinkujú Pavol Lazar, Richard Stanke, Silvia Sárlossová, Viera Topinková, Ján Valentík, Magda Paveleková, Erika Bauerová, Vladimír Minarovič, Jozef Longauer a Mária Prechovská. Hra je z roku 1979. Následne pridávame ďalšiu hru pre deti a mládež od Pavly Kováčovej. Volá sa Závozník. V réžii Igora Hrabinského účinkujú Martin Petruš, Jozef Šimonovič, Oľga Solárová, Miroslav Trnavský, Soňa Ulická, Tomáš Sloboda a Stano Petrov. Hra je z roku 1994.

Od piatku vás pozývame počúvať pôvodnú rozhlasovú hru slovenského prozaika Jána Johanidesa Spoznávanie. Je o vyhasínajúcich ľudských citoch a osamelosti. Autor, na rozdiel od jeho literárnych vrstovníkov, nevychádzal zo subjektívneho zážitku, ale z ucelenej koncepcie človeka, blízkej existencializmu, ktorý prijímal ako výraz životného pocitu. V réžii Dušana Zimena účinkujú Ctibor Filčík, Hana Kostolanská, Vladimír Durdík, Júlia Čunderlíková, Jela Lukešová, Štefan Dobrovodský, Ján Kákonyi, Jozef Kroner a Andrej Nemčok. Hra je z roku 1964.

Bolesław Prus sa narodil v roku 1847 v meste Hrubieszów v chudobnej šľachtickej rodine. Jeho životná púť nebola jednoduchá. Už v ranom detstve osirel, výchovy malého chlapca sa ujala babka a tety. V roku 1861 sa Prus dostáva do opatery svojho o trinásť rokov staršieho brata Leona, s ktorým o rok neskôr odchádza do Kielc. Tu navštevuje aj strednú školu. V roku 1863 však ako šestnásťročný školu preruší, aby sa zúčastnil januárového povstania. Počas jednej z potýčok ho zrania, následkom čoho sa Prus dostáva do ruského zajatia... Viac sa dozviete v relácii Autor na dnes, bližšie sa poľskému autorovi prizrela Jana Belánová. Účinkujú autorka a hosť Peter Káš, profesor literárnej vedy z filozofickej fakulty Prešovskej univerzity. Program je z roku 2012.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame