Vábivé tajomstvá – E. A. Poe a dlho nevysielané hry

Vábivé tajomstvá – E. A. Poe a dlho nevysielané hry

Čaká nás tichý čas, v ktorom sa tak viac schúlime do deky, ku sviečke a možno práve k rádiu, aby sme nazreli hlbšie do seba – cez príbehy iných. A azda sa aj povzbudili, prezreli cez to všetko až k nádeji. Deti prežívajú jesenné prázdniny a my sa v rodinách budeme zrejme viac stretávať, počas týchto dušičkových sviatkov a myslieť na svojich predkov, našich blízkych, ktorých príbeh už život dopísal. Rádio Litera v tento čas pamätalo najmä na tých, ktorí majú radi tajomné príbehy z pera E. A. Poea, a tak sme ich ešte obohatili o poviedky S. Andersona, R. Thákura, A. Schnitzlera, Luigiho Pirandella, Pabla de la Torriente Braua, A. Fernandésa – čiže o nádielku amerických, talianskych, maďarských, kubánskych autorov... A môžete sa tešiť aj na dlho nevysielané hry – takými budú hry Rudolfa Brezinu – Katedrála a Samota srdca a rovnako si nenechajte ujsť hru Emila Kočiša Záhadný rýchlik či hru Pavly Kováčovej Deväť a pol (sviečok). Určite poteší aj Poeov Havran v novej interpretácii z roku 2022 a rozprávočka od Hany Gregorovej O zvieratkách v divadle. Je skutočne na čo sa tešiť.

Počas nasledujúcich dní si budeme na pokračovanie čítať poviedky viacerých spisovateľov v cykle Vábivé tajomstvo smrti. Tešiť sa môžete na autorov ako Edgar Allan Poe, Sherwood Anderson (Maska červenej smrti, Hrôza), Aristides Fernandés, A. Bierce, F. Karinthy (Diagnóza smrti, Novela o magnetickej smrti), Luigi Pirandello, Pablo de la Torriente Brau (Sám od seba, Noc mŕtvych), Rabíndranáth Thákur a Arthur Schnitzler. V réžii Ivana Predmerského účinkujú Vladimír Minarovič, František Kovár, Ivan Durdík ml., Ivan Laca a ďalší. Program mal premiéru v roku 1992.

Pokračujeme rozhlasovou hrou Pavly Kováčovej Deväť a pol (sviečok). Sviečok preto, že hlavná hrdinka Silva pripravuje oslavu svojho okrúhleho životného jubilea a deväť a pol - lebo práve toľko politických režimov vo svojom živote prežila. Tá polsviečka je polčas toho, čo práve žije. A ako to už býva, v dobách najťažších prichádzajú i šťastné chvíle, v dobách relatívne žičlivých "sadne na náš život čierne kura". Nuž nečudo, že táto hra je veselá i smutná zároveň. No predovšetkým je vrúcne ľudská. V réžii Igora Hrabinského účinkujú Zuzana Weberová, Eva Krížiková, Nina Vašečková, Leopold Haverl, Viera Strnisková, Eduard Vítek, Viera Topinková, Tomáš Sloboda, Peter Rúfus, Gustáv Legéň, Július Vašek a ďalší. Program je z roku 1996.

Edgar Allan Poe, ako protikladná a dosiaľ v mnohom tajuplná osobnosť, často opisoval duševný stav človeka, ktorý sa dostal na pokraj šialenstva. Psychické rozpoloženie jeho postáv a hrôzostrašnosť námetov nie sú náhodné, pretože zodpovedajú mentalite spisovateľa. Poe bol obdarovaný vysokou inteligenciou, bol veľmi zdvorilý, ale tiež až prehnane prudký a divoký, len tak sa v jeho hlave mohli zrodiť tie najkurióznejšie myšlienky, aké kedy prešli ľudskou mysľou. Taká je aj poviedka Skokan a následne Podlhovastá bedňa, ktoré do slovenčiny preložil Ján Vilikovský. V réžii Martina Kákoša číta Dušan Jamrich. Texty vysielame v rámci cyklu Zaživa v hrobe z roku1998.

Od utorka pridávame na odľahčenie Rozprávočky z rádia. Táto bude od Hany Gregorovej a volá sa  O zvieratkách v divadle. V réžii Rie Paldiovej účinkuje Boris Farkaš, rozprávka je z roku 2001.

V cykle esejí si môžete vypočuť príspevok Ivana Čičmanca, slovenského autora dlhodobo žijúceho v Nórsku. Tentokrát sa rozpísal o potrebe zdravej rovnováhy medzi citom a rozumom, ktorá sa v dobe globálnych kríz javí ešte vypuklejšie. Esej O potrebe nového osvietenstva číta Juraj Smutný. Reláciu pripravila Mária Danadová v roku 2022.

Rozhlasová hra Rudolfa Brezinu - Katedrála -patrí do zlatého fondu slovenskej rozhlasovej hry. Hovorí o človeku, ktorý ilúzie vlastných predstáv začal považovať za realitu. V réžii Ota Varečku účinkujú Viliam Záborský, Mária Prechovská, Jozef Budský, Vlado Durdík, Samuel Adamčík, Vlado Minarovič a Jozef Sodoma. Hra mala premiéru v roku 1966. Počúvajte od stredy.

Od štvrtka pridávame ďalšiu rozhlasovú hru R. Brezinu Samota zrkadla. Je symbolickým a zároveň poetickým posolstvom o poznaní dvoch protikladov - krásy, ktorú obdivujú davy a zmocňujú sa jej, avšak sama ostáva osamelá; a ženskej nepeknosti, kedy žena rozumie davom, obdivovateľom a svetu, ale sama ostáva navždy uzavretá do seba. V roku 1967 režijne naštudoval Mikuláš Bugár. Účinkujú Jela Lukešová, Mária Kráľovičová, Mária Hájková, Ľubo Roman, Slávo Drozd, Mária Úradníčková, Andrej Renčo, Viera Bálinthová a Ľuba Šajnohová.

Ani tento rok nebude na Litere chýať Havran. Tentoraz v interpretácii Vladimíra Jedľovského a v preklade Jozefa Urbana. Báseň Edgara Allana Poea svojou melódiou, obraznosťou a tajomnosťou dodnes fascinuje prekladateľov, interpretov a poslucháčov na celom svete. My vám ponúkame novučičké stvárnenie toho kultového diela z roku 1845. V roku 2022 ho režisérsky pripravila Eva Reiselová.

Hra Emila Kočiša Záhadný rýchlik vás vezme na imaginárny vlakový výlet na trase Košice – Margecany. Stretnú sa v ňom dvaja bratia – starnúci muži a náhodná pasažierka, pripomínajúca ich matku. Cesta, ktorú spolu prejdú, nie je len tá doslovná, priestorová, ale aj cesta pod povrch ľudskej duše. Táto hra o nepriznaných dimenziách nášho prežívania bola ocenená na 1. Festivale pôvodnej slovenskej rozhlasovej hry v roku 1969, kde získala hlavnú cenu. V réžii Milana Semíka účinkujú Gustáv Valach, Karol Machata, Viera Bálinthová, František Dibarbora a Martin Gregor. Počúvajte od piatku.

Americký romantický básnik, prozaik, literárny teoretik a esejista E.A. Poe bol autorom fantastických, mystických príbehov a patrí mu prvenstvo pri zakladaní detektívneho a hororového žánru. No ani sám jeho život nezaostával za zápletkami, ktoré vymýšľal vo svojich hrôzostrašných príbehoch. Alkohol a drogy mu spôsobovali intenzívne stavy depresií, ktoré ho oberali o všetko dôležité v živote. Po krátkom období slávy ho jeho démoni opäť uvrhli späť do zúfalej biedy. 3. októbra 1849 ho našli opitého na baltimorskom chodníku. Z kómy, do ktorej upadol v nemocnici, sa už neprebral. Zomrel 7. októbra 1849. Na záver týždňa si vychutnajte Poeove dve poviedky, ktorým nechýba atmosféra tajomstva. Vyberáme pre vás tituly Morella a Zradné srdce. V réžii Martina Kákoša číta Dušan Jamrich.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, TASR, wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame