Michelangelo Buonarroti a nádielka dlho nevysielaných hier

Michelangelo Buonarroti a nádielka dlho nevysielaných hier

Tento týždeň bude opäť pestrý, budú v ňom hry, o ktoré ste si požiadali, ale aj hry, ktoré sme dosiaľ vôbec nevysielali. Takou dlho nevysielanou bude hra Alojza Čobeja Pohár božskej milosti, ktorá vám pretlmočí príbeh Michelangela Buonarrotiho. A ak vás tento taliansky génius nenechá chladnými, v cykle Fakty si budete môcť vypočuť čítanie o Michelangelovi podľa knihy Romaina Rollanda. Viacerí máte veľmi radi cyklus Slovenské rody – opakovane ste oň prosili, tento týždeň sa budete môcť započúvať do osudu Rázusovcov. Nenechajte si ujsť ani hru Rudolfa Fabryho Ranní učitelia a hru Jána Soloviča Prvý dialóg s vami. Na želanie poslucháčov sa tento týždeň objaví vo vysielaní opäť aj E. A. Poe (v hre Horiaci chlapec a v pásme Studňa, čo stíši smäd). Nebude chýbať zaujímavá publicistika – tentokrát o autizme – v relácii Dagmar Mozolovej a fíčer Vladimíra Tomoviča o mlynoch A predsa sa netočí. A v cykle V skratke sme dali slovo Veronike Dianiškovej a jej zamysleniu o starostlivosti o chorých. A sme radi, že sa vo vysielaní objaví aj naša krátka spomienka na verného poslucháča Tomáša Hurtešáka.

Celý nastávajúci týždeň vás budú sprevádzať Rázusovci v čítaní na pokračovanie v piatich častiach. O program sa postarala Zuzana Líšková v rámci cyklu Slovenské rody. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Peter Kočiš, Martin Kaprálik, Roman Matisko, Renáta Rundová, Anna Javorková, Ladislav Konrád, Jakub Novanský a ďalší. Čítanie je z roku 2011.

Každý úspech je vykúpený bolesťou - povráva sa - bolo to takto aj v prípade slávneho maliara, básnika, sochára a architekta Michelangela Buonarrotiho? Ak zotrváte pri Litere, ocitnete sa v jedinečnom príbehu tohto talianskeho génia. Pripravil ho pre vás Alojz Čobej a my ho vysielame pod názvom Pohár božskej milosti. V dramatizovanom pásme sa môžete tešiť na hlas Gustáva Valacha či Anny Javorkovej.V réžii Viery Weidlerovej spoluúčinkujú Jana Bárdošová, Gustáv Legéň, Juraj Predmerský a Vladimír Štefuca. Program je z roku 1995.

V rámci cyklu V skratke sa vám prihovorí Veronika Dianišková v glose Ťažoba a krása starostlivosti. Autorka sa zamýšľa, prečo nie je chvályhodné starostlivosti sa vyhnúť, ale čím je vzácna. Premiérová relácia z roku 2022 bude o ľútosti a súcite.

Vedeli ste, že na Slovensku sa prvé mlyny spomínajú v 12. storočí a po mnohých nám nezostala, žiaľ, už ani pamiatka? Redaktor Vladimír Tomovič tieto miesta s dravou vodou a niekdajšími mlynmi navštívil a zachovali sa nám vďaka tomu hlasy tých, ktorí si to ešte pamätali. Aspoň tých niektorých. Reláciu uvádzame pod názvom A predsa sa netočí. Účinkujú Vladimír Tomovič, Vladimír Minarovič, Helena Geregová. Program je z roku 1995 a vy ho počúvajte od utorka.

Významné obdobia v živote výtvarného génia Michelangela si v rámci cyklu Osudy vypočujte očami francúzskeho nositeľa Nobelovej ceny za literatúru, spisovateľa Romaina Rollanda. V réžii Evy Reiselovej účinkujú Richard Stanke a Milan Bahúl. Preklad Štefan Horváth a Viliam Turčány.

Edgar Allan Poe natrvalo vstúpil do svetovej literatúry ako romantický básnik a prozaik, majster fantastickej poviedky a zakladateľ detektívnej novely. Vo svojich dielach dokázal skvele navodiť atmosféru hrôzy a tajomna. Jeho básnická tvorba ovplyvnila hlavne francúzskych symbolistov, prostredníctvom ktorých prenikol do európskej literatúry. V poézii bol Poe racionalista, báseň má podľa neho vznikať rozumovou úvahou, nie náhodnou inšpiráciou. Takou je i Studňa, čo stíši smäd. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Tomáš Maštalír a Zuzana Kapráliková. Preklad Jana Kantorová-Báliková.

Rudolfa Fabryho poznáme predovšetkým ako básnika, predstaviteľa nadrealistov rozvíjajúcich surrealistické písanie v našom medzivojnovom období. Kto sa však trocha viac porozhliada rozhlasovým archívom, narazí na niekoľko pozoruhodných hier od tohto autora. Na Litere vám od stredy ponúkneme titul Ranní učitelia. V réžii Antona Glézla účinkujú Dušan Blaškovič, Elena Rampáková, Rudolf Velický, Jozef Longauer, Ivan Krivosudský, Branislav Koreň, Mária Hájková, Igor Hrabinský a ďalší. Hra je z roku 1972.

Redaktorka Litery Monika Zumríková Kekeliaková sa v rámci cyklu V skratke opäť na chvíľu vráti k Pamiatke Tomáša Hurtešáka. Jej zamyslenie bude o rozhlase, archíve a poslucháčovi Tomášovi, ktorý bol neoficiálnou súčasťou nášho vysielania, najmä vďaka tipom, ktoré nám neúnavne posielal. Jeho nadšenie pre staré hry tu zostáva naďalej v nás, aj keď Tomáš nás náhle opustil a my podvedome ďalej márne čakáme na jeho správy. Čítať bude Tomáš Bartoněk. Program z roku 2022 vysielame v premiére.

Keď sa povie Ján Solovič, ako rozhlasový autor a pripoja sa mená hercov a herečiek ako Oľga Sýkorová či Martin Ťapák, zvyčajne to pre verných rozhlasových poslucháčov značí nostalgiu a napriek dobe aj dobrú rozhlasovú hru. Rádio Litera pre vás preto vytiahlo z archívu Solovičovu hru Prvý dialóg s vami. Hru sme v našom éteri ešte nevysielali, preto veríme, že vás o to viac poteší. V réžii Milan Semíka účinkujú Martin Ťapák, Miroslav Havel, Štefan Horský, Jozef Kusý, Marián Labuda, Oľga Sýkorová a Arnošt Šebesta. Program z roku 1965 vysielame od štvrtka.

Ewa Šipoš je Poľka, ktorá si v Anglicku našla manžela - Slováka. Všetko vyzeralo ako z rozprávky, kým sa dvojici nenarodila druhá dcérka a čosi začalo byť inak. Odborníci ju ubezpečovali, že dieťa je v poriadku. Ale nebolo. Dcérka s epileptickou diagnózou prestala reagovať na podnety a vyšetrenie ukázalo syndróm odumierajúceho mozgu. Bola nastavená liečba, ale lekári nedávali Nine viac ako dva roky života. Napriek všetkým príkoriam Šipošovci veria, že ich život a život Ninky má zmysel. Viac sa dozviete v programe Dagmar Mozolovej pod názvom Ninka z roku 2017.

Od piatku na vás čakajú dramatické epizódy zo života chlapca, ktorý nikdy nebol dieťaťom. V rozhlasovej hre Juraja Bindzára Horiaci chlapec sa prenesieme do detstva a mladosti siroty Edgara Poea – neskôr Edgara Allana Poea – z ktorého vyrástol svetoznámy americký autor fantastických príbehov, zakladateľ detektívneho žánru. Mal jeho vlastný príbeh vplyv na príbehy literárne? V úlohe malého „Eddieho“ Poea sa predstaví Jozef Benedik mladší, dospelého Eddieho stvárni Luboš Kostelný. V réžii Štefana Korenčiho ďalej účinkujú Martin Horňák, Renáta Rundová, Vladimír Minarovič, Dušan Tarageľ a ďalší. Hra je z roku 2001.

Rezidencie, respektíve rezidenčné tvorivé pobyty môžu mať rôznorodé podoby. Pre umelcov sú často veľmi podstatnou, niekedy až zásadnou súčasťou tvorby. O svoje skúseností z rezidencií sa v esejistickej úvahe podelila slovenská poetka, prozaička a doktorandka muzikológie Dominika Moravčíková. Číta Jana Pilzová. Esej Prebudiť sa uprostred noci na literárnej rezidencii je z roku 2022.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: shutterstock.com, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame