Už sme všetci v jednom vreci

Už sme všetci v jednom vreci

Áno, „už sme všetci v jednom vreci“, mohli by si povedať autori a rozhlasové hry, ktoré sa takto pospolu ocitnú tento týždeň v Rádiu Litera. A veríme, že to, čo sa z tohto rozhlasového vreca vykľuje, vás poteší, lebo to nebudú žiadne mačky vo vreci. Čaká na vás cyklus Slovenské rody, tentokrát o Hurbanovcoch, od rádia by sme sa na vašom mieste pri tomto cykle ani nepohli :-). A dáme opäť šancu hrám, ktoré neboli roky vysielané, takto sme pre vás vylovili hru Emila Kočiša Komín, Petra Jaroša Splynutie, Ferka Urbánka Už sú všetci v jednom vreci a skutočne výbornú hru Pavly Kováčovej Nesmiať sa a neplakať – titul, ktorý určite zaujme tie, ktoré ste matkami, dcérami, sestrami či vdovami, babičkami. A ak sa budete chcieť dozvedieť o tom, ktorá ručička na hodinách bola vymyslená ako prvá a ktorá ako druhá a aký čas ich delil, kým sa zrodili, vypočujte si fíčer Vladimíra Tomoviča Kyvadlo času. Aj vy ste už uvažovali nad tým, čo vás naučil covid? A že v živote ste mali rôzne fázy čítania – keď ste čítali neradi či keď ste čítať chceli a nedalo sa? Tak nad týmto všetkým sa zamýšľal Jozef Kaščák – započúvajte sa, či sa v niečom nájdete aj vy. A napokon výborným výberom týždňa je i stereokompozícia vytvorená z ľúbostných listov Janka Jesenského a Anny Bottovej.

Od pondelka vás pozývame počúvať prvú časť pôvodného päťdielneho rozhlasového seriálu Orly lietajú vysoko, inšpirovaného osudmi rodu Hurbanovcov. Jeho autorkou je Margaréta Horváthová. Každý deň pridávame ďalšiu časť. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Ján Kroner, Marián Geišberg, František Kovár, Matej Landl, Viera Topinková, Anna Šišková, Roman Matisko, Ladislav Chudík, Lena Košická, Vladimír Minarovič a ďalší. Program je z roku 2004.

Napriek tomu, že od premiéry pôvodnej rozhlasovej hry Emila Kočiša Komín uplynulo už niekoľko desiatok rokov, je príkladom poznania, že umne dramaticky vystavaný titul môže byť moderným a súčasným, napriek svojmu veku. Autor tu, na ploche takmer 70 minút, v bohato štrukturovanej kompozícii analyzuje grotesknú pozíciu jedinca, hodnotiaceho svoj život na pozadí medziľudských vzťahov a morálky vtedajšej spoločnosti. Hru v roku 1967 režijne naštudoval Osvald Zahradník. Účinkujú Ivan Macho, Andrej Mojžiš, Štefan Kršňák, Michal Monček, Andrej Vandlík, Kája Dubovicová a ďalší.

Čítanie v každom veku má svoje čaro a špecifiká. V akej fáze sa práve nachádzate, to vám pomôže rozlúsknuť príspevok Jozefa Kaščáka. V cykle esejí vám ponúkame jeho úvahu na tému: O čítaní a jeho fázach. Interpretuje Juraj Smutný. Reláciu pripravili Mária Danadová a Peter Janák. Esej je z roku 2022.

Od utorka pridávame šesťdesiat minútovú stereodramatizáciu, ktorá bude patriť láske Janka Jesenského a Anny Bottovej. Z ich zachovanej korešpondencie vznikla pôsobivá lyrická kompozícia, ktorej autori Pavla Kováčová a redaktor Jozef Lenhart dali názov Dušička moja. Účinkujú Dušan Szabó a Dáša Rúfusová. Program je z roku 2001.

Termín „písanie bielym atramentom“ označuje zapisovanie špecificky ženskej skúsenosti. Látkou je materské mlieko. Zároveň písanie „bielym atramentom na bielom papieri“ nezanecháva stopy. Je teda zapisovaním skúseností, ktoré si zvyčajne nenachádzajú čitateľa, sú opomínané, neviditeľné. Toto písanie spája skúsenosť žien, matiek. Výtvarníčka Amálka Ľudmila Valenčíková, ktorá sa aj v objektovej tvorbe venuje mäkkej plastike a téme ženskosti, napísala citlivé a vizuálne podnetné básne tematizujúce premeny ženského, zvlášť materského tela. Nazvala ich Bielym Atramentom. V réžii Petra Cibulu z roku 2022 účinkuje Eva Cibulová-Ryšáková.

Aká žena sa to prihovára mužovi? Kam ho tak naliehavo volá? A čo na to muž? Dozviete sa v pôsobivej rozhlasovej hre Petra Jaroša nazvanej Splynutie. Počúvajte od stredy. V réžii Eleny Bauerovej účinkujú Michal Dočolomanský, Viera Topinková, Ján Jamnický, Štefan Dobrovodský, Alojz Kramár, Darina Vašíčková, Leopold Haverl, Ľudovít Ozábal, Jozef Cút, Slavo Drozd a Ondrej Košút. Hra je z roku 1967.

Jozef Kaščák patrí k známym glosátorom. Hľadá súvislosti, naznačuje riešenia a vždy pridá štipku optimizmu. Zamyslenie s názvom Čo ma naučil COVID - 19 by sme azda mohli napísať každý za seba. Toto bude jeho vklad. Počúvajte, či sa s ním stotožníte. V réžii Egona Tomajku z roka 2021 účinkuje Juraj Smutný.

Vedeli ste, že ručička na hodinkách označujúca minúty sa objavila po tej hodinovej až o 700 rokov neskôr? Vo fíčri Vladimír Tomoviča Kyvadlo času bude takýchto zaujímavostí „tikať“, veruže dosť. Preto vám prajeme to najcennejšie, čo potrebujete aj na počúvanie nášho rádia, a to je čas. V réžii Jaroslava Rozsívala účinkujú Ida Rapaičová, Vladimír Tomovič, Miroslav Trnavský, Vladimír Štefuca. Relácia mala premiéru v roku 1992, vy ju počúvajte od štvrtka.

V Rádiu Litera máme veľmi radi hlas Jozefa Kronera. A sme ešte radšej, ak naň natrafíme pri hre, ktorú sme ešte u nás nevysielali. Započúvajte sa od piatku do adaptácie divadelnej hry Ferka Urbánka Už sme všetci v jednom vreci. V réžii Imricha Jenču spoluúčinkujú František Dibarbora, Beta Poničanová, Jozef Skovay, Juraj Slezáček, Oľga Sýkorová, Božidara Turzonovová a Gustáv Valach. Hra je z roku 1970.

Náš týždeň ukončí rozhlasová hra Pavly Kováčovej Nesmiať sa a neplakať. Sledujeme dve sestry, každá má iný osud. No v závere života aj natoľko podobný. Poznačený samotou. Viera Strnisková a Zdena Grúberová vás vtiahnu do každodennosti týchto žien. Veríme, že vás táto hra napriek svojmu názvu miestami aj rozosmeje a urobí citlivejšími. V réžii Viery Weidlerovej spoluúčinkujú Kamila Magálová, Michal Michna, Eva Krížiková, Oľga Šalagová, František Kovár, Jela Lukešová, Soňa Ulická a ďalší. Hra je z roku 1989.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame