Dvojtýždeň s detektívkou

Dvojtýždeň s detektívkou

Poirot, Perry Mason ale i michalovskí četníci

Dlhé zimné večery. Teplý čaj. Fujavica za oknom. V ideálnom prípade nejaký ten plápolajúci oheń v krbe. Vysedené kreslo... a? Dobrá detektívka v ruke! Že všetky už máte prečítané a cesta do knižnice je zaviata? Prichádzame na pomoc s našou krimi nádielkou na Litere a rovno dvojitou. Nasledujúce dva týždne budú mať atmosféru v detektívnom duchu, veď uznajte, kedy, keď nie teraz? Tešiť sa môžete na dlho nevysielané poslucháčske tipy ale i tituly, ktoré ste u nás v rámci tohto žánru ešte nepočuli.

Funus pod kopcom je názov románu o pozemkovej mafii v čase reštitúcií v deväťdesiatych rokoch. V piatich častiach čítania z knihy Ivana Štulajtera budeme svedkami nielen odvíjania sa detektívneho príbehu, ale aj patálií spisovateľa, ktorý sa snaží o téme písať. Obe línie sa prelínajú až v tragickom závere splynú. Spisovateľ je súčasne novinár - čo dodáva knihe auru textu založeného na investigatívnej práci. Autor však s týmito očakávaniami otvorene polemizuje, čím text nadobúda seba-referenčné, postmoderné prvky. V réžii Petra Cibulu z roku 2021 číta Michal Novodomský.

V klasickej detektívnej groteske Juraja Váha Tridsať nočných výstrelov sa stretneme s detektívom Benedikom Líškom a jeho svojráznymi metódami. V realizácii z roku 1963 popri Gustávovi Valachovi v titulnej úlohe účinkujú Ctibor Filčík, František Zvarík, Alojz Kramár, Mária Prechovská a ďalší.

Vraždy sú strašné. Diali sa v minulosti, dejú sa dnes a zrejme sa aj budú diať – aspoň kým je človek človekom. Oľga Feldeková sa vo svojej glose s názvom Vražda, zamýšľa nad tým, kedy budú tieto zločiny vyšetrené a kedy môžeme očakávať spravodlivosť. Jej vízie síce vyzerajú priaznivo, no nechýba im závereční irónia. Reláciu vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2016, číta autorka.

Slovenské krimi sa pomaly stáva už ustáleným pojmom. Zasluhuje sa o to pomerne veľký počet spisovateľov, ktorí sa tomuto žánru venujú. V cykle Ars litera si niektorých z nich predstavíme. Začneme s Jurajom Thalom a Katarínou Holetzovou. O reláciu Slovenské krimi sa postaral Pavol Náther. Počúvajte od utorka.

Román americkej kráľovnej napätia, Mary Higgins Clarkovej, s názvom  Niekto sa pozerá, je kriminálny príbeh o dramatickom pátraní po unesenej žene a dieťati. Proces s nedospelým vrahom mladej ženy, ktorý má byť po dvoch rokoch od činu popravený, vyvoláva v USA novú búrlivú diskusiu o obnovení trestu smrti. Rozdielne názory verejnosti odráža i televízna polemika medzi manželom zavraždenej a novinárkou, ktorí sa napriek nesúladu ľudsky zblížia. Steva však čaká ďalší osudový otras - jeho desaťročného syna i novú priateľku unesú. Úryvok z románu číta Mária Schlosserová. V roku 2011 redakčne pripravil Marián Grebáč.

V programe Rádia Litera pokračujeme cyklom Jednohubky. V titule zvanom Norky prinášame intímnu spoveď tak trochu nezvyčajného masového vraha. Číta Pavol Hubinák. Program je z roku 2020.

Od stredy vás pozývame počúvať pôvodnú rozhlasovú hru Pavla Skaličana Neuzavretý prípad. Sledujeme v nej príbeh mladíka Milana zo stolárskej dielne, ktorého okolnosti, nezdar v láske a závislosť na alkohole, doviedli až k pokusu o znásilnenie a vraždu. Teraz si chce dať dokopy život, dokončiť maturitu a začať odznovu. Dobehnú ho hriechy z minulosti? V roku 1979 hru režijne naštudovala Hana Makovická. Účinkujú Peter Rašev, Ľuba Blaškovičová, Peter Gažo, Eduard Vítek, Dušan Skokan, Jozef Úradník, Marián Kleis a ďalší. Vyrobil Československý rozhlas – štúdio Košice v roku 1979.

Pokračujeme cyklom Zimomriavky pre dospelých. Čaká na vás detektívna poviedka Andreja Klavana nazvaná Jej pán a vládca, ktorá bude o osudovej moci rozkoše. O žene, ktorá vie veci, o ktorých sa mužom len sníva. A potom prichádza už len smrť.V réžii Ivana Predmerského z roku 2007 číta František Kovár.

Vo vysielaní Rádia Litera sa od štvrtka prenesieme do Scotland Yard klubu, kde už čakajú starí známi exkomisári William Parker a Roger Harris. Spomínajú na svoje slávne kriminalistické prípady v zábavnom pásme, ktoré z poviedkovej tvorby zahraničných autorov pripravil Ivan Verner. Má názov Milión pre Angelu. V réžii Igora Hrabinského účinkujú Eduard Bindas, Oldo Hlaváček, Jozef Šimonovič, Ivan Laca, Dušan Tarageľ, Miroslav Trnavský, Katarína Orbanová a Ivan Letko. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 1995.

V roku 2016 to bolo sto rokov, čo stvorila skvelá britská autorka Agatha Christie postavu Hercula Poirota. Dnes sa nik nepýta, kto je ten divný mužíček, ktorému to geniálne myslí, i keď má svoje výstrednosti, ale aj svoje jasné pracovné metódy. S Poirotom trávia nedeľné popoludnia celé rodiny už desaťročia. Jednoducho nás baví. Aj preto sa Zuzana Golianová rozhodla venovať mu jednu z častí cyklu Fenomény. Jej hostkami budú redaktorka Rádia Devín, spisovateľka a milovníčka detektívok Daniela Kapitáňová a rozhlasová redaktorka, obdivovateľka tvorby Agathy Christie, Veronika Dianišková.

Do dejín československej kriminalistiky sa zapísali aj michalovskí četníci, ktorí v roku 1933 rýchlo odhalili falšovateľov peňazí. Za necelých 32 hodín po zaistení prvých falošných bankoviek totiž dokázali odhaliť a usvedčiť zločincov. O tom bude fíčer Michalovskí falšovatelia peňazí, ktorý autorsky pripravil Matej Starják. Počúvajte od piatku.

Do nášho krimi týždňa prispeje i Anton Pavlovič Čechov svojou poviedkou Švédska zápalka. Humoreska s krimi zápletkou opisuje stárnuceho policajta, jeho záletnú ženu a náhlu správu o zločine. Kde je mŕtvola? Kto je vrah? A stala sa vôbec vražda? Hlavnú úlohu v tomto zamotanom rébuse bude mať najdôležitejší dôkaz – švédska zápalka. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Karol Machata, Peter Sklár, Jozef Šimonovič, Dušan Kaprálik, Nataša Kulíšková, Igor Hrabinský a ďalší.

K najznámejším literárnym detektívom určite môžeme prirátať aj legendárneho obhajcu Perryho Masona. Jeho autor Erle Stanley Gardner si ho celkom nevymyslel, pretože sám bol advokátom. Založil dokonca súd posledného odvolania, ale jeho literárny hrdina je bližší skôr Supermanovi či hrdinom kreslených komiksov. Prečo sa stal takým populárnym? To sa vo svojej knihe O detektívke, v kapitole V hlavnej úlohe Perry Mason, pokúša vysvetliť Kornel Földvári. My vám na Litere ponúkneme úryvky z nej. Číta Michal Ďuriš. V roku 2010 redakčne pripravil Egon Tomajko.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame