Keď tá jasná hviezda na nebi svietila 

Keď tá jasná hviezda na nebi svietila 

Vianoce s Rádiom Litera

A máme tu vianočný týždeň, áno, áno, vyspíme sa ešte raz, dva, tri, štyri, päťkrát a je Štedrý večer :-). Takto si to odrátavajú tí najmenší, a priznajme sa, že tak tíško aj my dospelí, ktorí ešte veríme na nehu, zázraky, dobro a čistú radosť. Aj Rádio Litera verí – preto pre vás navyberalo tento rok tie najkrajšie vianočné poviedky, príbehy, rozprávky. Nenechajte si ujsť Čítanie na pokračovanie – Dohviezdny večer – každý deň nový a nový vianočný príbeh. A spustí sa aj „snehová rozprávková prikrývka“. Vo vysielaní sa objaví Snehový kráľ od D. Madro (nová rozprávka z roku 2022), nebudú chýbať príbehy, o ktoré opakovane prosíte každý rok, a to Dickensova Vianočná koleda a Dobšinského rozprávka O dvanástich mesiačikoch. Veľmi citlivo je urobený aj fíčer Jozefa Palaščáka o prežívaní Vianoc u Rómov. A môžete sa tešiť na Zvedavé balóniky od Veroniky Schelingovej-Vrbkovej či Vianočnú spomienku od Trumana Capota. Pýtali ste si aj rozprávku Ivana Izakoviča Fujarôčka moja, a tak plníme vianočné želanie. Naši redaktori, dramaturgovia a spolupracovníci napísali pre vás novučičké cykly V skratke (Veronika Dianišková, Michaela Macejková) a reláciu Z tvorivej dielne Rádia Litera (Tomáš Bartoněk).

Od pondelka po celý týždeň vám ponúkame čítanie na pokračovanie z výnimočnej vianočnej knihy s poetickým názvom Dohviezdny večer. “Dohviezdnym" sa kedysi nazýval Štedrý večer. Pre našich predkov to bol čas, keď má každý z nás na nebi hľadať svoju vlastnú hviezdu, ktorá keď sa rozžiari, ako tá betlehemská, treba si spoločne s najbližšími sadnúť k sviatočnému stolu. Antológiu vydalo Literárno informačné centrum a ukrýva sa v nej mnoho prekvapení pre deti aj dospelých. O vybrané pasáže sa postarali Uršula Kovalyk a Veronika Dianišková, Pokračovať bude Gabriela Futová a Viliam Klimáček, Dominika Madro, Toňa Revajová, Peter Šulej, Peter Karpinský a Mirka Ábelová. V réžii Laca Keratu z roku 2021 účinkuje Lucia Hurajová, Jakub Rybárik a ďalší.

Snehový kráľ je nová rozprávková hra Dominiky Madro s podtitulom - biela rozprávka - o priateľstve kráľa a dievčiny Patriši. Snehový kráľ sa dostane do krajiny ľudí, spája ho silné puto s dievčaťom Patrišou, no nakoniec sám pochopí, že jeho miesto je v krajine snehu a ľadu a na to, aby zachránil svojich priateľov sa musí obetovať. Pútavý príbeh režíroval Adam Hanuljak v roku 2022 a v hlavnej úlohe sa predstaví Zuzana Porubjaková, Juraj Kemka, Lucia Vrablicová a Matej Landl.

Môže poézia zachrániť svet? To sa vo svojom zamyslení pýta Michaela Macejková v rámci cyklu V skratke z roku 2022. Vysielame v premiére. Číta Tomáš Bartoněk.

Americký spisovateľ Truman Capote sa preslávil najmä novelou Raňajky u Tiffanyho a románom Chladnokrvne. My vám ponúkame reprízu jeho poviedky Vianočná spomienka, ktorú preložil Igor Navrátil. Autor sa v nej vrátil do neopakovateľnej atmosféry Vianoc svojho detstva, kedy sa aj tie najobyčajnejšie veci vrývajú hlboko do srdca. V réžii Jara Riháka účinkuje Marián Geišberg. Premiéra bola v roku 1999. Počúvajte od utorka.

Zvolenský zámok a vígľašský salaš navštívime v rozprávkovej hre Ivana Izakoviča Fujarôčka moja. Veselý príbeh lásky kráľovskej dcéry a obyčajného valacha, v ktorom sa trošku spieva aj hrá na fujare, počúvajte aj s najmladšími členmi rodiny. V réžii Rie Paldiovej účinkujú Ľubo Roman, Zuzana Kronerová, Jozef Kroner, Karol Machata a ďalší. Rozprávka je z roku 1980.

Michal Baláž je prozaikom a básnikom, ale aj filmovým scenáristom a režisérom. Jeho literárna tvorba má spoločného menovateľa v zamysleniach o ľudskej duši. Hlavný hrdina jeho najnovšej novely IBA FIŠER! je človek, ktorému duša „zhorela“ a pokúša sa pretĺkať životom bez nej. V prozaickom štýle Michala Baláža badať typický absurdno-realistický prístup s osobitým cynickým humorom. Viac sa o jeho novej knihe dozviete v pásme Tomáša Bartoňka Genezis bez duše, v ktorom sa bude rozprávať so samotným autorom. Ukážky z knihy číta Andrej Šoltés. Uvádzame v premiére v rámci cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera. Počúvajte od stredy.

Kto by nepoznal príbeh O dvanástich mesiačikoch Pavla Dobšinského? Ľudovú rozprávku do formy rozhlasovej hry upravil Dušan Brindza a vy ste si ju opäť vyžiadali aj tieto Vianoce. Tak prianie plníme. V réžii Vladimír Ruska ml. účinkujú Zuzana Skopálová, Elena Petrovická, Zuzana Tlučková, Pavol Topoľský, Vladimír Muller, Marián Zednikovič, Vladimír Obšil a Vladimír Černý. Hra je z roku 1993.

V Krížovej Vsi je na okraji dediny rómska osada. Miestni ju volajú kolónia. To je dnešná betlehemská maštaľ. Samozrejme nám napadne, že kým Jozef a Mária boli odvrhnutí na okraj spoločnosti nevinne, bola to takpovediac zhoda okolností. Veľa ľudí si však myslí, že Rómovia si za nezaradenosť môžu sami. Ale v Krížovej Vsi sa pred časom stalo niečo ako zázrak. Rómovia začali žiť inak...“ Od štvrtka si vypočujte príspevok Jozefa Palaščáka Betlehemská maštaľ. Vianočný publicistický fíčer zachytáva život Rómov z Krížovej Vsi. Účinkujú Jozef Palaščák, Martina Bačová, Miroslav Talavašek. Program je z roku 2016.

V posledných rokoch sa to všade v okolí priam hemží muzikoterapeutmi, dramatoterapeutmi a arteterapeutmi. Všetci v jednom vreci, ťažko odhadnúť kvalifikáciu, pretože tá môže siahať od pseudokurzov na pseudobáze, až po vysoko špecializované školy. Na Slovensku sa terapii divadlom a komunitnému divadlu dlhodobo venuje napríklad Divadlo s pasáže...“ Viac túto myšlienku v rámci cyklu V skratke rozvinie redaktorka Veronika Dianišková. Jej zamyslenie Liečivá sila umenia z roku 2022 vysielame v premiére. Číta autorka.

Z vianočných veršov pre vás vyberáme text piesne kapely The Eagles Please Come Home for Christmas alebo "Vráť sa mi prosím na Vianoce". V preklade Jána Gavuru vám ich prednesú Dušan Jamrich a Martin Kaprálik.

Od piatku sa môžete tešiť na pravidelnú každoročnú Vianočnú koledu Charlesa Dickensa. Pán Scrooge je starý lakomec, ktorý nenávidí Vianoce. Jedného dňa ho navštívi duch Marley a pridajú sa k nemu aj ďalšie prízraky, ktoré sa ho budú snažiť zmeniť. Podarí sa im to? V réžii Magdy Grandtnerovej účinkujú Karol Machata, Július Paluš, Ján Gallovič, Július Vašek, Július Pántik, Viktor Blaho, Mária Dacejová a ďalší. Hra je z roku 1989.

Zvedavé balóniky sa rozhodnú, že vyletia z domu do sveta. Musia si však dávať pozor, aby nevyfučali a vôbec, dávať pozor na všetko, čo ich stretne. Alebo skôr – kto ich stretne? O šťastný koniec sa s vami podelia hrdinovia rozprávkovej hry, ktorú napísala Veronika Vrbková-Schelingová. Scénickú hudbu zložil Jozef Malovec. V réžii autorky budeme spomínať i na hlas Márie Kráľovičovej. Spoluúčinkujú Zuzana Šimečková, Mária Úradníčková, Eva Galandová, Dionýz Hirko, Michal Dočolomanský, Štefan Doborovodský, Marián Labuda, Samuel Adamčík a ďalší. Rozprávka je z roku 1968.


Program rádia

Scenár: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Obrázky: pixabay.com


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame