Ďakujeme, že nás počúvate

Ďakujeme, že nás počúvate

A máme tu koniec roka 2022

To ozaj? Posledný týždeň v roku? Tak si ho s nami, milí naši poslucháči, spríjemnite. Nech je stále vo vianočnej atmosfére, v akejsi vďačnosti za prežité a aj odpočuté v Rádiu Litera. Veru, hojne sme toho poobjavovali v archíve. Tento týždeň nebudú chýbať vianočné rozprávky – Snehová kráľovná Hansa Christiana Andersena, Vianočná ryba princeznej Johany od Juraja Brindzára a Traja kamoši a fakticky fantastický bunker od Barbory Kardošovej. Ak radi počúvate, aké boli Vianoce kedysi, nenechajte si ujsť dramatizované pásmo Evy Chovancovej Keď prídu Vianoce – neoľutujete. A keďže sa nám tento týždeň zavŕši Silvestrom – aj Rádio Litera ponúkne trocha irónie, ale aj nevšedných tém. Uvažovali ste niekedy o záchode? Áno, o praobyčajnom záchode. Že nie? My áno a to s Veronikou Dianiškovou. A s Laurou Kladekovou budeme chváliť umývačky riadu – bude to o nás ženách a našich pomocníkoch v domácnosti. A určite si vypočujte tohtoročnú rozhlasovú novinku k 95. výročiu vysielania z Košíc – Muž, ktorý tu bol – o Antonovi Prídavkovi, zaujímavo urobená hra. A krásny cyklus pripravila Eva Reiselová - Každý bol raz dieťaťom – ponúkneme v ňom verše Márie Rázusovej Martákovej a Ľudmily Podjavorinskej. A určite si nájdite čas na Blaisa Pascala – vôbec to nie je starina, vôbec to nie sú premúdrelé taľafatky – navyše vo výbornej interpretácii Mateja Landla. Kývame roku 2022 a rok 2023, vítame ťa a už teraz ti ďakujeme, že budeme v ňom naplnení, lebo veríme, lebo sa nádejame :-)

Blaise Pascal je jedným z najvýznamnejších matematikov a fyzikov v histórii ľudstva a zároveň patrí medzi najpoprednejšie postavy dejín filozofie. V Myšlienkach sa zaoberá ľudským vnímaním, poznávaním, vedomím, dušou, mysľou, pocitmi, vierou, ale aj politikou. Človek je pre filozofa Pascala viac ako poznanie, moc, majetok, áno, viac ako všetko na svete. To všetko cez prizmu úvah o teológii a estetike, v duchu hľadania zmyslu života a lásky k blížnemu. Počúvajte v piatich častiach ako čítanie na pokračovanie vo výbornom podaní Mateja Landla. Program je z roku 2022.

Pokračujeme rozhlasovou hrou pre mládež Vianočná ryba princeznej Johany, z pera Juraja Bindzára. Je to možno trochu smutný, ale zároveň krásny príbeh, s jemným humorom, zo života skutočnej, rozvetvenej cisárskej rodiny Márie Terézie a Františka Lotrinského. Ocitneme sa v šesťdesiatych rokoch osemnásteho storočia s hlavnými predstaviteľmi: cisárskym párom a ich deťmi - princeznami Johanou Gabrielou a Máriou Antóniou, Izabelou Parmskou - mladou manželkou ich brata Jozefa, osvieteným dvorným lekárom van Swietenom - dvorným vychovávateľom mladých princezien a s malým zázračným dieťaťom - Wolfim Mozartom, koncertujúcim na cisárskom dvore. V réžii Martina Kákoša účinkujú Kristína Svarinská, Barbora Tomšíková, Eva Matejková, Karol Čálik, Juraj Hrčka, Zuzana Marošová, Juraj Slezáček, Elena Petrovická, Peter Sklár a Jozef Šimonovič. Hra je z roku 2003.

Ďalej vás pozývame počúvať krátku interpretačnú miniatúru Moniky Zumríkovej Kekeliakovej Animálna askéza alebo keď ženy píšu. Budú v nej zaznievať mená slovenských poetiek, ktoré neboli a nie sú doteraz v učebniciach literatúry. Ich básne boli totiž dlhé roky roztratené po dobových literárnych časopisoch medzivojnového obdobia. Literárna vedkyňa Andrea Bokníková ich však zozbierala a urobila z nich výber do antológie pod názvom Potopené duše..., ktorý vyšiel v roku 2017. My sme sa touto poéziou postupne prečítali a zaujímalo nás, či už v tomto čase básnický svet slovenských poetiek obývala zvieracia ríša a animálna prizma. Zamyslenie v rámci cyklu V skratke v premiére číta Tomáš Bartoněk. Program je z roku 2022.

Americký spisovateľ Truman Capote sa preslávil najmä novelou Raňajky u Tiffanyho a románom Chladnokrvne. My vám ponúkame reprízu jeho poviedky Vianočná spomienka, ktorú preložil Igor Navrátil. Autor sa v nej vrátil do neopakovateľnej atmosféry Vianoc svojho detstva, kedy sa aj tie najobyčajnejšie veci vrývajú hlboko do srdca. V réžii Jara Riháka účinkuje Marián Geišberg. Premiéra bola v roku 1999. Počúvajte od utorka.

Chýbať nebude ani rozprávka, vyberáme pre vás Hansa Christiana Andersena a čo iné ako titul Snehová kráľovná. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Ida Rapaičová, Maroš Dánai, Monika Paššová, Vlado Muller, Hana Kováčiková, Eva Kristínová, Jozef Vajda, Ľudmila Mandžárová a ďalší. Hra mala premiéru v roku 1984.

Radi počúvate príbehy o tom, ako vyzerali Vianoce kedysi? Tak potom je ako pre vás určené dramatizované vianočné pásmo Evy Chovancovej Keď prídu Vianoce. V réžii Jara Riháka účinkujú Eva Večerová, Božidara Turzonovová, Matúš Németh, Vlado Muller, Michaela Mikulášová, Vanda Markovičová, Karol Machata, Jozef Kroner, Kristiana Kalcová, Juraj Hrčka, Patrícia Gajdošechová, Martin Dorčák, Viera Bálinthová a Peter Bzdúch. Program z roku 1990 počúvajte od stredy.

Naše príbytky sú najkrajšie vyzdobené asi počas vianočného obdobia. Nechýbajú rôznorodé svetlá, stromčeky živé či umelé, a v nejednej domácnosti má svoje miesto aj Betlehem. Jeho ústredné postavy sú všade rovnaké - malý Ježiško, Jozef a Mária; pastieri a Traja králi. Ale čo sa týka zvierat zobrazovaných pri jasličkách – to už také jednoznačné nie je. Spomínajú sa vôbec v evanjeliách? Odpoveď na túto otázku budeme hľadať s hosťami z oblasti teológie, ale aj umenia. To všetko v umelecko-publicistickom pásme Nade Lúčanskej Zvieratá Vianoc. Hostia: Daniel Dian, Ivan Lukáč, Marián Šidlík, Alojz Machaj. Program je z roku 2015.

Od štvrtka sa zahráme S troma kamošmi na fakticky fantastický bunker. Taký má názov premiérová rozprávková hra, ktorá vznikla spracovaním známej rovnomennej knihy pre deti od autorky Barbory Kardošovej. Pútavý príbeh malého chlapca, ktorý zažíva neuveriteľné príhody s kamarátmi z ríše zvierat určite nadchne malých i veľkých poslucháčov. V réžii Evy Borušovičovej účinkujú Lukáš Krčmár, Samuel Kennedy, Alžbeta Hrnčiariková, Robin Moravanský, Richard Stanke, Adela Heftyová, František Kovár a ďalší. Hra je z roku 2020.

Chcete počuť päť minút čírej, ale vôbec nie zlomyseľnej irónie? Chcete počuť esej, čo rozohní feministku, že sa napriahne, aby udrela znesvätiteľa, ale potom sa zastaví a uvedomí si, že by strieľala do vlastných radov? Esej napísala žena, ešte k tomu (prepytujem) intelektuálka a sestry a tie majú predsa držať spolu! Chcete vedieť prečo je umývačka riadu zásadnejší vynález ako parník? Nie? Ani my sme po tom netúžili. Ale potom sme boli esejou Laury Kladekovej Chvála umývačky riadu osvietení a dodnes sa z toho zážitku spamätávame. Skúste to tiež. V réžii Jozefa Palaščáka z roku 2022 účinkuje Veronika Husovská.

Pokračujeme príspevkom v rámci cyklu V skratke. Bude od Terézie Struhárovej. Svoje zamyslenie nazvala Christian Morgenstern a jeho šibeničná lyrika. Číta Tomáš Bartoněk. Program z roku 2022 vysielame v premiére.

Muž, ktorý tu bol je pôvodná rozhlasová hra o osobnosti rozhlasovej histórie, Antonovi Prídavkovi, ktorý stál na čele košického a neskôr prešovského Rádiojournalu v 30-tych rokoch minulého storočia a vojnovom období. Zaslúžil sa o rozvoj rozhlasových žánrov, zachovanie rozhlasového vysielania počas 2.svetovej vojny a pred istou smrťou zachránil viacero intelektuálov. Sám sa však konca vojny nedožil. Hra Kamila Žišku vznikla pri príležitosti 95.výročia rozhlasového vysielania z Košíc.Druhou líniou hry je tvorba textu rozhlasovej hry. V réžii Stanislava Bilého účinkujú Miroslav Bodoki, Alena Ďuránová, Bronislava Ištvánová, Matej Lacko, Peter Čižmár, Peter Himič, Miroslav Kolbašský, Milan Antol a ďalší. Program mal premiéru v roku 2022. Vysielame od piatku.

Každý raz bol dieťaťom a odkedy začal rozprávať, vymýšľať si, snívať, stretával sa s básničkami, riekankami, pesničkami, ktoré rozvíjali jeho fantáziu. Každý raz bol dieťaťom je aj názov cyklu, v ktorom vám priblížime básnikov, ktorí písali pre deti a o deťoch. Mnohé z ich básničiek zľudoveli, dostali aj spievanú podobu a dedia sa z generácie na generáciu. Presvedčíte sa o tom hneď v prvej časti, v ktorej sa vrátime do prvej polovice 20. storočia s básničkami Márie Rázusovej – Martákovej a Ľudmily Podjavorinskej. Určite si budete – aspoň niektoré – hovoriť spolu s Táňou Kulíškovou, Annou Jakab – Rakovskou, Františkom Kovárom a Ľubošom Kostelným. Program v réžii Evy Reiselovej vznikol v roku 2022.

Sú témy, o ktorých ani v liberálnej spoločnosti neradno rozprávať príliš nahlas. Nachádzajú sa v útrobách - našich, aj tých mestských či dedinských, v suterénoch, alebo skrátka niekde - v ideálnom prípade nenápadne - existujú. A my samozrejme robíme všetko preto, aby nenápadnými aj ostali, inak by sa nám to mohlo stať aj osudným. Na túto tému sa bude zamýšľať Veronika Dianišková v eseji O záchodoch – tých verejných z roku 2022. Vysielame v premiére v rámci cyklu V skratke. Číta autorka.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame