Cestovateľský týždeň

Cestovateľský týždeň


"Ľudský duch je kvet, ktorý má korene na jedinom mieste. Čo na tom, že telo môže cestovať?"

Sadnite s nami na vlak, loď, lietadlo či lietajúci koberec a prijmite pozvanie za hranice všedných dní. V pohodlí domova, z teplúčka doznievajúcich sviatkov, pri Rádiu Litera, ktoré vás tento týždeň vezme do súkromia známych osobností, ale otočíme to i do Moskvy, Argentíny či do náruče ľadového zajatia. Spoznajte s nami mystérium cestovania, európsku grotesku i pravidlá balenia. A ktovie, možno vás v tom novom roku, pomôžeme nasmerovať na tú správnu cestu!

Po celý týždeň vás v rámci Čítania na pokračovanie čaká dokumentárny portrét herečky Jany Oľhovej - ženy na ceste, ktorej súkromie sa odohráva niekde medzi vlakom a divadlom. Kniha Terezy Oľhovej Nespúšťaj oči z trate je plná neuveriteľných zážitkov, ktoré Jana zažila počas svojich ciest a uveriteľných zážitkov, ktoré prežili Janine deti pri čakaní, odprevádzaní a cestovaní s mamou. V réžii Zuzany Galkovej účinkujú v piatich častiach Jana Oľhová, Juliana Oľhová a Eva Oľhová. Program je z roku 2020.

V hre Mojmíra Grolla Putovanie z Petrohradu do Moskvy sa dozviete, ako sa pod dojmom cestopisu istého petrohradského colníka cárovná Katarína druhá rozhodla cestu autora prolongovať z Moskvy až na Sibír, čo cestovateľa stálo mnoho útrap a ruskej ríši neprinieslo žiaden osoh. Účinkujú Miroslav Kolbašský, Dana Košická, Ivan Krúpa, Igor Kasala, Katarína Horňáková, Peter Lejko, Jakub Kuka a ďalší. Réžia: Hana Rodová a Miroslav Kolbašský. Program je z roku 2022.

Glosátor, textár a cestovateľ Peter Šrank sa na cestovanie pozerá z mnohých uhlov pohľadu. Témou jeho eseje nazvanej O cestovateľoch sú odpovede na dve zásadné otázky: Kto je to cestovateľ a čo je to cestovanie. Číta Juraj Smutný. Pre RTVS vyrobil Slovenský rozhlas v Banskej Bystrici v roku 2019.

V rámci týždňa venovaného cestovaniu si od utorka vypočujte i dramatické pásmo V ľadovom zajatí, o osudoch anglického polárneho cestovateľa Ernesta Shackletona. Pre rozhlas ho napísal Igor Otčenáš. V réžii Jozefa Pražmáriho účinkujú Vladimír Jedľovský, Leopold Haverl, Roman Pomajbo a Ivan Laca. V roku 1999 redakčne pripravil Ján Bábik.

V programe Rádia Litera pokračujeme úryvkom z románu slovenského spisovateľa Petra Valčeka Európska groteska. Dielo je cestopisom pamäti a zvykoslovia, rozprávaním o dobrodružstve úvahy a stavaním mostov medzi východom a západom. Zapĺňaním čiernych dier po emigrantoch i kritickým postojom nielen voči západnej konzumnej spoločnosti, ale aj voči vlastnému národu, ktorý vo svojej ľahostajnosti a apatii začal rozkrádať a ničiť náhrobné kamene predkov. A predsa Valček hovorí prostredníctvom ktorejsi postavy: "Ľudský duch je kvet, ktorý má korene na jedinom mieste. Čo na tom, že telo môže cestovať?" Číta Alfréd Swan. V roku 2008 redakčne pripravil Marián Grebáč.

Meno Eugena Gindla sa zvykne spájať predovšetkým s cestovaním. Na Litere vám ho predstavíme aj ako autora veršov. Pásmo Piknik na lietajúcom koberci, rovnomenné s jeho básnickým debutom, autorsky pripravil Oleg Pastier. Účinkujú Juraj Predmerský a Darina Vašíčková. V roku 2006 redakčne pripravila Jana Hevešiová.

Elena Vacvalová má z cestovania stres. Vlastne ani nie tak zo samotného cestovania, ako skôr z toho, čo samotnému cestovaniu predchádza – z balenia. Prečo jej nestačí ani ten najväčší kufor a jej manželovi je dosť aj malá taška sa dozviete v glose O balení, ktorú vám sama prečíta. Program je z roku 2016.

Od stredy pridávame na veľkú žiadosť nášho poslucháča rozhlasovú hru pre mládež Ryško. Podľa rovnomenného románu Alexeja Ivanoviča Svirského pre rozhlas zdramatizovala Darina Vašíčková. Účinkujú Štefan Jančík; Pavol Povoda; Emil Fillo; Dušan Poljak; Peter Velický; Július Pántik; Martin Gregor; Eduard Bindas; Jozef Sodoma a ďalší. V réžii Viery Štróblovej vyrobil Československý rozhlas v roku 1965.

Keď sa debutová kniha stane bestsellerom, vyvoláva to otázky nielen o kvalite diela, ale aj literárnych ambíciách práve objaveného spisovateľa. Tieto otázky zaznievajú aj v prípade Švéda, Jonasa Jonassona a jeho debutu Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol. Nejde o detektívku, ani o ľúbostný román či thriller, ale o cestopis. Neobyčajný cestopis, v ktorom sa hlavný hrdina nepresúva iba z miesta na miesto, ale aj v čase a to tak, že sa zvláštnymi zhodami okolností a náhod zamiešava do najdôležitejších historických udalostí dvadsiateho storočia. V réžii Márie Danadovej účinkujú Juraj Smutný a Vladimír Kivader. Program z roku 2014 počúvajte od štvrtka.

Pokračujeme výberom cestopisných poviedok Gustáva Murína pod názvom Mystériá ciest. V réžii Martina Kákoša z roku 2006 vám ich prečíta Boris Farkaš. Spisovateľ a filmár Peter Krištúfek patril k ľuďom, ktorí radi cestujú a spoznávajú nové, neznáme končiny. V jeho zamyslení O cestách, ktoré som nepodnikol, sa však venoval práve výletom, ktoré nikdy nezrealizoval. Číta Juraj Smutný. V roku 2018 redakčne pripravil Egon Tomajko. V rámci cyklu Odinakiaľ si zas vypočujete zápisky hispanistky a prekladateľky Barbary Sigmundovej, ktorá podnikla cestu do Argentíny. Táto časť nesie názov Puerto Iguazú – hlavné mesto turizmu. Číta autorka. V roku 2019 redakčne pripravila Gabriela Magová.

Od piatku vám ponúkame umelecko-dokumentárne pásmo Ildikó Puchertovej Svetobežník. Približuje osud výnimočného slovenského polárnika, cestovateľa, geológa a dobrodruha, Petra Valušiaka a jeho cestu za najvyššími métami, kam sa obyčajný smrteľník v živote nedostane. Účinkujú filmár Pavol Barabáš, cestovateľ František Kele, horolezec Marián Zaťko, rafterka Lucia Mišíková, Peter Valušiak. Ďalej účinkujú Ľudmila Swanová, Alfréd Swan, Jozef Šimonovič a autorka relácie z roku 2004.

Našu cestovateľskú tému trochu odľahčí František Malec a jeho humoristicko-satirické pásmo z roku 2005 Cestou – necestou. Na vtipnú nôtu bude reč o rôznych druhoch cestovania. V réžii Pavla Gejdoša účinkujú Jozef Šimonovič, Soňa Ulická, Ivan Laca, Alfréd Swan, Ján Morávek, Patrik Minár a Jozef Kapec.

Náš týždeň uzatvorí slovenský básnik Ivan Štrpka a výber z jeho diela pod názvom Cestujúci. Recituje Miroslav Trnavský.

Dostal som tvoj list s radostnou správou.

Na obálke modré označenie AIR MAIL.

Vystúpil som na najvyšší vrch krajiny" - píšeš.

Vďaka. Po piatich dňoch výstupu v slnku, snehu

a v ostrom modrom vzduchu

stál si tam hore aj za mňa

a do závratných živých iskrivých hlbín

-takto AIR MAIL - aj za mňa si sa dlho pozeral...“

Program rádia

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame