Franz Werfel, Franz Kafka, Gustave Flaubert a Jules Verne

Franz Werfel, Franz Kafka, Gustave Flaubert a Jules Verne

Tento týždeň sa ponesie v znamení autorského rukopisu Franza Werfela, Franza Kafku, Gustáva Flauberta a Julesa Verna. V čítaní na pokračovanie si budete môcť s nami čítať Werfelovo Bledomodré ženské písmo. Nenechajte si ujsť dramatizované pásmo Róberta Beutelhausera o F. Werfelovi pod názvom Púť za slávou. Od Flauberta sa vo vysielaní objaví poviedka Prosté srdce aj s komentárom literárneho vedca Valéra Mikulu. A opäť sme zalovili aj hlbšie v rozhlasovom archíve a vytiahli sme odtiaľ u nás ešte nevysielanú hru pre mládež Doktor Ox (ktorú napísal Jules Verne) a hru Lekárovo srdce od Šeba Timka. Veríme, že viacerých poteší aj nová hra z roku 2022 Koľajnice na slobodu (prípad Dobiáš), ktorú napísali Viliam Klimáček a Soňa Horňáková. Tomáš Hučko „dotvorí“ príbeh Franza Kafku Zámok v krátkom príbehu pod názvom Zememerač K. Od Franza Kafku odvysielame Deti na Hradskej a nebude chýbať ani povesť o jalovskom vodníkovi, či esej o kanadskej detektívkarke L. Pennyovej.

O čítanie na pokračovanie sa nám nasledujúcich sedem dní bude starať Franz Werfel a jeho Bledomodré ženské písmo, v piatich častiach. Sledujeme v ňom drámu muža, ktorému frak po mŕtvom spolužiakovi navždy zmení život. Hoci pochádza z chudobných pomerov, svadba so zámožnou Améliou ho dostane medzi viedenskú elitu. V psychologickom príbehu z predvojnového Rakúska už prebleskujú prvé náznaky katastrofy, ktorá má čoskoro pohltiť celú Európu. V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Miroslav Trnavský. Program je z roku 2018.

Je známe, ako je Praha prepojená s istými spisovateľmi, najmä s Franzom Kafkom. Ale čo taký Franz Werfel? Poznáte jeho pražský osud? Viete, že nebol najlepším žiakom, ale odmala čítaval Karla Maya a miloval pražské divadlo? Viac vám už prezradí dramatizácia o tomto rakúskom spisovateľovi českého pôvodu. Pre rozhlas ju pod názvom Púť za slávou pripravil Róbert Beutelhauser. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Peter Sklár, Rastislav Sokol, Ján Galovič, Helena Geregová, Jozef Šimonovič a Ivan Laca. Program v rámci cyklu Mystérium ducha je z roku 1999.

V cykle V skratke od pondelka pridávame aj glosu Veroniky Dianiškovej nazvanú Hľadanie domova s Louise Pennyovou. Esej z roku 2023 je o slávnej kanadskej detektívkarke, ktorá vytvorila útulný a priateľský svet dedinky Three Pines (Tri borovice). Prečo láka čitateľky a čitateľov po celom svete? Uvádzame v premiére, číta autorka.

Vedecké experimenty vedia niekedy ľuďom aj poškodiť. Na aké výskumy sa podujme Doktor Ox v príbehu Julesa Verna a aký to bude mať dopad na ľudí v mestečku? Započúvajte sa do hry Doktor Ox, ktorú podľa predlohy J. Verna pre rozhlas napísal Jiří Kafka. V réžii Jozefa Dánaia účinkujú Juraj Paška, Gustáv Legéň, Martin Gregor, Karol Skovay, Júlia Čunderlíková, Oldo Hlaváček, Mária Úradníčková a ďalší. Hra pre mládež je z roku 1969 a my ju vysielame od utorka.

Pokračujeme poviedkou Gustava Flauberta Prosté srdce. Ide o príbeh jednoduchej vidieckej ženy - slúžky, ktorá je zrazená životným nešťastím na dno poníženia a sociálnej bezbrannosti. Nachádza zmysel svojho bytia v tom, že ustavične slúži a žije pre iných. V réžii Mikuláša Bugára účinkuje Ladislav Chudík.

Od stredy na vás čaká rozhlasová hra pre celú rodinu, o ktorú sa postarali Viliam Klimáček a Soňa Horňáková. Hra dostala názov Koľajnice na slobodu (prípad Dobiáš). Opisuje utrpenie československých politických väzňov v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Snaží sa čo najvernejšie priblížiť, predovšetkým mladým poslucháčom, skutočný príbeh človeka, ktorý sa nenechal zlomiť osudom. V réžii Jaroslava Rozsívala účinkujú Dušan Cinkota, Dominika Kavaschová, Juraj Predmerský, Dušan Kaprálik, Rastislav Piško, Ondrej Kaprálik a ďalší. Hra je z roku 2022.

Nasledujú Povesti z Hornonitria z dielne Jozefa Lenharta. Vyberáme pre vás Povesť o jalovskom vodníkovi. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Zuzana Kronerová. Program je z roku 2012.

Od štvrtka vo vysielaní pokračujeme pôvodnou rozhlasovou hrou lekára a dramatika Šeba Timka Lekárovo srdce. Bude o vzťahu lekára k svojej profesii a lekárskej etike. Hru v roku 1970 režijne naštudoval Dušan Zimen. Účinkujú Ladislav Chudík, Zdena Grúberová, Mária Kráľovičová, Ľubo Roman, Anton Mrvečka, Gustáv Legéň, Erika Bauerová a Juraj Haľama.

Franz Kafka svoj najrozsiahlejší román Zámok nedokončil. Tomáš Hučko, ktorý nazval svoj text podľa hlavnej postavy spomínaného románu, však áno. "Milí priatelia, vážení hostia. Práve mi bolo oznámené, že zememerača zahliadli neďaleko dediny. Pamätajte na pravidlá, ktoré sme si stanovili. Hlavne nezabudnime, prečo sme tu..." V rámci cyklu Ako to bolo ďalej,  bude o vašu pozornosť žiadať Zememerač K. V réžii Jána Mikuša účinkujú Ivana Kivaderová, Ondřej Daniš, Michal Ďuriš, Viliam Hriadeľ, Egon Tomajko, Ján Hruštiak, Natália Fašánková, Juraj Smutný a Ján Mikuš. Hra je z roku 2017.

V rámci cyklu Mystérium ducha si ďalej vypočujte dielo Franza Kafku Deti na Hradskej. V réžii Jara Riháka z roku 1995 účinkuje Ján Mistrík. Preklad Milan Žitný. Počúvajte od piatku.

Eduard Goldstucker bol v tridsiatych rokoch minulého storočia študentom košického gymnázia. Potom sa dejiny zdramatizovali a jeho sa dotkli tiež. Počas vojny bol vo Veľkej Británii a pracoval pre československú exilovú vládu. Po vojne sa stal prvým československým veľvyslancom v Izraeli. Ale potom ho zatkli a len po rehabilitácii sa dostal k tomu, po čom túžil - k literatúre. Do pozornosti výrazným spôsobom uviedol najmä Franza Kafku. V roku 1968 bol jednou z tvárí obrodného procesu, no to sa malo zmeniť. Okupácia Československa ho viedla znovu do exilu. Príbeh Pavla Matulu Košice – hlavné mesto republiky, približuje osudové Košice E. Goldstuckera. V réžii Ivany Jáchymovej účinkujú Adam Trcka, Peter Himič, Jakub Kuka, Lívia Michalčík Dujavová: Program je z roku 2022.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, TASR, wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame