Keď sa od Rádia Litera nedá odtrhnúť

Keď sa od Rádia Litera nedá odtrhnúť

Veríme, že sa od počúvania nášho rádia tento týždeň neodrhnete a o viacerých hrách, pásmach, veršoch budete ešte dlho premýšľať. Určite si nenechajte ujsť hry, ktoré majú na Litere obnovené premiéry, obe sú z pera Franza Werfela – a to Stretnutie abiturientov a Štyridsať dní. Mnohých určite poteší aj úplne novučičká hra Jany Juráňovej Čo sa doma navarí (akýmsi zvukovým zátiším ťaživých ženských prehovorov je mňaukanie, riešia sa vzťahy medzi nevestami a svokrou i manželská nevera). Dosiaľ sme v Rádiu Litera nevysielali ani hraný dokument Petra Štrelingera Hádička – je o vzťahu Vladimíra Clementisa a jeho manželky Lídy, skutočne pôsobivý, ale aj mrazivý vzhľadom na komunistickú dobu. A začíname pomaličky vysielať aj niektoré častí z cyklu Z histórie Bratislavy – tentokrát o prešporských remeslách a cechoch a o dávnej Petržalke. Nebude chýbať hra pre deti – novučičká od Barbory Kardošovej Činčila a mesačný pes a potešíme aj priaznivcov poézie – Vladimír Jedľovský vám bude recitovať svojich obľúbených autorov. A zaujímavá je aj relácia Marty Gajdošíkovej – jej rozhovor o starých tlačiach s Michalom Kissimonom.

Čítanie na pokračovanie bude tento týždeň v troch častiach patriť obľúbenému cyklu Slovenské rody. S podtitulom "Podkovička je náš erb“ nazrieme do osudov Rodu Kováčikovcov. V réžii Martina Hvišča účinkujú Marek Kundlák, Ján Gallovič, Viera Strnisková, Miroslav Trnavský, Tomáš Roháč, Ivo Gogál, Ivan Romančík a ďalší. Program je z roku 2007.

V rozhlasovej hre Stretnutie abiturientov autor Franz Werfel na pozadí vyšetrovania závažného trestného činu analyzuje problém individuálnej viny a zodpovednosti za jej dôsledky. Román podľa prekladu Bohumila Černíka pre rozhlas zdramatizoval Ján Vdovják. V hlavných úlohách účinkujú Gustáv Valach, Ľubo Roman, Karol Machata, Emil Horváth ml., Jozef Šimonovič, Mária Prechovská, František Zvarík, Martin Gregor a ďalší. Režíroval v roku 1979 Milan Semík.

Vladimír Jedľovský má rád poéziu a vždy je zážitok počúvať našu či svetovú básnickú tvorbu v jeho podaní. Vybral pre vás päť slovenských básnikov, ktorí sú mu blízki a vy môžete spolu s ním prejsť 170 rokov histórie v našej poézii. Od pondelka začneme najväčším štúrovským básnikom Jankom Kráľom. Počas týždňa sa môžete tešiť na jeho interpretáciu Hviezdoslava, neskôr Laca Novomeského, Miroslava Válka a Jána Buzássyho. Program Vladimír Jedľovský číta poéziu, ktorú má rád režíroval Laco Kerata v roku 2019.

Ešte donedávna sa naša spoločnosť s pôsobením a životom Vladimíra Clementisa nemohla bližšie zoznámiť. Do roku 1989 tomu bránili ideologické dôvody a neskôr istý nezáujem či predsudky. Spisovateľ Peter Štrelinger sa v roku 2002 k 100. výročiu narodenia tohto významného štátnika podujal mnohé veci ozrejmiť a dopovedať. Neurobil to však ako publicista, aby vypovedal o faktoch z jeho života. Svoje autorské nazeranie na Clementisa pretavil do sugestívneho dialógu medzi ním a jeho ženou Lídou, aby umelecky dotvoril najdôležitejšie chvíle ich vrúcneho vzťahu. Hraný dokument z roku 2002 nesie názov Hádička. Počúvajte od utorka. V réžii Martina Kákoša účinkujú Božidara Turzonovová, Vladimír Jedľovský, Alfréd Swan a Jozef Šimonovič.

Od stredy nás v cykle Portréty autorka Marta Gajdošíková zoznámi s ďalšou slovenskou osobnosťou. Bol to Zberateľ starých tlačí a jeho meno je Michal Kissimon. Za štyridsať rokov práce v Harmaneckých papierňach vytiahol z kopy papierov vzácne historické dokumenty, ale aj stratené peniaze. Okrem toho bol predseda Slovenskej filatelistickej
akadémie. Bol to čovek vysokých morálnych a odborných kvalít, ktoré pravidelne dokazoval pri popularizácii a záchrane pamiatok, ich odbornom, vedeckom a historickom spracovaní a sprístupňovaní širokej verejnosti. Michal Kissimon zomrel v roku 2022 vo veku 81 rokov. Budeme ho počuť rozprávať v programe z roku 2015.

Pôvodná rozhlasová hra Jany Juráňovej Čo sa doma navarí prináša smutno smiešnu sondu do jednej rodiny. Na umelo zinscenovanej oslave treba zlepiť puklinu, ktorá vznikla, keď sa jeden z dvoch dospelých synov stal otcom nemanželského dieťaťa. Základnú dramatickú situáciu tvorí manželská nevera, ktorá zasiahla celú rodinnú bunku. Trošku trpká komédia, prežívaná niektorými postavami ako dráma, inými ako tragédia, sa ku koncu mení na groteskný obraz. Režírovala Iveta Ditte – Jurčová. Účinkujú Ela Lehotská, Lenka Barilíková, Jana Pilzová, Branislav Matuščin, Michal Ďuriš, Csilla Molnár a Mária Šamajová. Hra je z roku 2022.

Od štvrtka naše čítanie na pokračovanie prejde na cyklus Z histórie Bratislavy, o ktorý sa postaral Vladimír Segeš. Budeme si čítať z jeho knihy Remeslá a cechy v starom Prešporku. V réžii Laca Keratu účinkujú Judita Bíla a Vladimír Seman. Program je z roku 2017.

Nasleduje rozhlasová hra pre deti od Barbory Kardošovej Činčila a mesačný pes. Prináša reálny svet detí, spojený s fantáziou, ktorej sa medze nekladú. Keď sa stratí činčila, menom Luna, keď sa deti rozprávajú s Cvokym, ktorý je pes a v noci sa túla po Mesiaci. Keď vznikne priateľstvo medzi deťmi Robkom a Emkou, a keď možno nájdu aj nápadníka Robkovej mame...V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Lenka Košická, Erik Koníček, Melánia Jakabovičová, Dušan Szabó a Přemysl Boublík. Hra je z roku 2022.

Od piatku cyklus Z histórie Bratislavy posilní Ján Čomaj svojou knihou Bratislavské kaviarne a viechy. Táto pasáž bude na tému Petržalka. Engerau – Ligetfalu. V réžii Mileny Lukáčovej z roku 2017 účinkujú Alfréd Swan a Pavol Náther.

Náš týžden ukončí obnovená premiéra rozhlasovej hry z roku 1981. Ide o dramatizáciu skutočne pozoruhodného románu Franza Werfela Štyridsať dní. Len ťažko sa od tohto príbehu odtrhnete, čitatelia uvádzajú, že sa im dostal hlboko pod kožu a veľmi dlho o ňom ešte premýšľali. Je inšpirovaný skutočnými reáliami arménskej genocídy, ktorá sa dotkla aj samotných detí. V réžii Milana Semíka účinkujú Eduard Bindas, Martin Dánai, Ján Klimo, Alojz Kramár, Štefan Kvietik, Milan Kňažko, Karol Machata a ďaší.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Saráková

Ilustračné snímky: pixabay.com










Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame