Český týždeň s Boženou Němcovou

Český týždeň s Boženou Němcovou

Už onedlho si budeme pripomínať výročie jednej z najvýznamnejších českých spisovateliek, zakladateľky tamojšej moderny, v umeleckých kruhoch mimoriadne obľúbenej, nielen pre bystrý mozog, ale aj neobvyklý pôvab. Božena Němcová sa narodila 4. februára 1820 vo Viedni. Tento týždeň jej preto na Litere právom patrí úplne celý. Nazrieme do jej korešpondencie a budeme po čriepkoch skladať pohnutý život, ktorý bol silno spätý aj so Slovenskom. Nebudú chýbať zozbierané rozprávky, dramatické pásma a samozrejme Babička. Sekundovať spisovateľke budú jej generační súputníci, Jan Neruda, Gabriela Preissová či Karel Jaromír Erben.

Hneď na úvod nášho týždňa vám ponúkneme poviedku klasika českej literatúry, Jana Nerudu, s názvom Svätováclavská omša, ktorú vám prečíta Karol Machata. Pochádza z jeho najznámejšej zbierky Malostranské poviedky, kde autor, známy ako výborný rozprávač, komentuje komické až tragické osudy obyvateľov tejto pražskej štvrte. Hlavný hrdina - malý chlapček sa rozhodne prečkať celú noc v chráme, v ktorom údajne o polnoci slúži omšu svätý Václav. Namiesto neho sa však dočká niekoho iného...

Bláznivá Viktorka, vnučka Barunka, čierny vojak, pani kňažná, ale hlavne babička - prototyp nositeľa kladných ľudských vlastností - to sú postavy snáď najznámejšieho diela B. Němcovej, Babička. Kniha sa dočkala vyše 300 vydaní v češtine a bola preložená do ďalších 21 jazykov. Malebný príbeh z vidieka 19. storočia podáva neobyčajným spôsobom obyčajné cesty života, ktoré sa prelínajú v osobe babičky. Tá má na kažú bolesť zázračný liek, hoc len v podobe láskavého slova či výstižnej rady. O dramatizáciu do podoby rozprávkovej hry sa v roku 2004 postaral Ján Uličiansky. Účinkujú Eva Krížiková, Zuzana Porubjaková, Zdena Studenková, Ivan Romančík, Rebeka Horňáková, Peter Dóza a Tomáš Lukáč.

V programe Rádia Litera pokračujeme pásmom poézie Karla Jaromíra Erbena pod názvom Vodník našej mladosti. Vypočujte si unikátne archívne materiály, v ktorých zaznejú diela Kytice, Vrba, Polednice a Vodník v podaní českých interpretov. Pre rozhlas v roku 1992 pripravil Vladimír Rusko.

Neodháňaj nikdy lásku od seba. Je jej tak málo na svete," napísala Božena Němcová. Za jej záujem a úctu ku kultúre slovenského národa ju môžeme právom označiť za spisovateľku česko-slovenskú. Aj vďaka jej cestám na Slovensko vznikla kniha Slovenské pohádky a pověsti, kde zachytila najznámejšie slovenské rozprávky ako Valibuk; Mahuliena, krásna panna; Vlkolak; Slncový kôň; Daj pán boh šťastia lavička, O dvanástich mesiačikoch a iné. Z tatranského prostredia pochádza aj próza Chyža pod horami. Viac sa už dozviete v cykle Ars litera, ktorý Vladimír Kivader nazval Božena Nemcová a Slovensko. Obsahuje dva programy venované pobytu autorky na Slovensku. Prvým je umelecko-dokumentárne pásmo Jozefa Šajgala z roku 1990 a druhou rozhlasová hra Ivana Kralického z roku 1975. Počúvajte od utorka.

Poviedky Jana Nerudu patria právom k najčítanejším a najvydávanejším dielam českej literatúry. A tak si otvoríme jeho Malostranské rozprávky opäť a vyberáme z nich poviedku Priviedla žobráka na mizinu. Pán Vojtýšek žil len z toho, čo mu kto dal, no na žobráka nevyzeral. Istá žobráčka si ho chcela dokonca vziať, no aby sa jej zbavil, povedal niečo, čo mu napokon bolo osudné... Číta Zdeněk Štépánek. Nahrávka je z roku 1954.

V nasledujúcom programe sa budeme prehŕňať inšpiratívnymi listami Boženy Němcovej. Tentoraz však pôjde o Mučivú spoveď ženy, ako svoje pásmo nazvala Monika Zumríková Kekeliaková. Pomocou korešpondencie, ktorá vychádzala postupne od roku 2003 až 2007, zásluhou českých literárnych vedcov, budeme skladať mozaiku života spisovateľky. Verejnosť ju vníma ako krásnu ženu a neprehliadnuteľnú autorku, menej však vie o jej vnútorných napätiach a ťažkých časoch, v ktorých svoje diela tvorila. Čakajú na vás ukážky z rozhlasových hier, štyri zväzky listových tajomstiev i komentár, ktorý číta Tomáš Bartoňek.

Od stredy zaraďujeme dramatické pásmo Jaroslava Mazúrka Jesenná romanca. Približuje v ňom epizódu z cesty B. Němcovej na Slovenské Horehronie. V réžii Ladislava Hyžu učinkujú Eliška Nosáľová, Martin Kolesár a Anton Šulík. Pásmo malo premiéru v roku 1987. Následne pridávame rozhlasovú podobu divadelnej hry českej dramatičky, spisovateľky a dramaturgičky Národního divadla, Gabriely Preissovej Gazdiná roba. Sledujeme príbeh vášnivej ženy, ktorá sa postaví pomerom na vidieku 19. storočia. V hlavnej úlohe s vynikajúcou Máriou Bancíkovou a v réžii Ady Rapošovej. Spoluúčinkujú Frida Bachletová, Oľga Borodáčová, Lea Juríčková, Vladimír Durdík, Mária Úradničková, Ctibor Filčík, Zdena Grúberová a ďalší. Hra je z roku 1957.

Literárne dedičstvo Jana Nerudu, konkrétne jeho Arabesky, sa stali východiskovým impulzom pre vznik rozhlasovej hry Pán Škorček. Podľa prekladu Hany Suchej ju pre rozhlas zdramatizovala Inka Ciprová. Sledujeme psychologické a sociálne portréty postáv vydedencov, ktorými malomestská spoločnosť opovrhuje, sú však zobrazené s pochopením a súcitom. Účinkujú Ctibor Filčík, Eva Krížiková, Zdena Studenková, Ľudmila Mandžárová, Róbert Roth, Emil Horváth a ďalší. Hra je z roku 1984 a vy ju počúvajte od štvrtka.

Pokračujeme autorským príspevkom Martina Šenca s názvom Poppoézia s Michalom Balážom, ktorý uvádzame v premiére v rámci cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera. Prvá časť  literárneho pásma bude o umení písania piesňových textov. Tento raz s Michalom Balážom, slovenským spisovateľom, scenáristom a režisérom, laureátom mnohých ocenení, ktorý už niekoľko rokov úspešne tvorí poppoéziu pre známych slovenských interpretov. Reláciou z roku 2023 sprevádza Daniela Šencová.

Ďalej otvoríme rozprávkovú knižku Boženy Němcovej a vyberáme z nej rozprávku s názvom Berona. Prečo strom v kráľovej záhrade nerodí žiadne ovocie? Akú úlohu v príbehu budú mať traja kráľovskí bratia? A kto vlastne je tajomná Berona? To vám už prečíta Viera Bálinthová. Program je z roku 1966.

V cykle Z korešpondencie slávnych osobností nám autorka Nela Stenchláková pripravila výber listov Boženy Němcovej so slovenskými priateľmi. Medzi jej blízkych patrili Janko Francisci, Janko kráľ, Samo Chalupka aj Zechenter-Laskomerský. Píše im o svojich literárnych plánoch a zámeroch, nadšená Slovenskom a jeho ľudovými rozprávkami. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Darina Vašíčková a Vladimír Minarovič. Program z roku 2004 má názov Božena Němcová na Slovensku.

Piatok otvorí rozprávka o princeznej Krasomile a Princovi Miloslavovi. Isto už viete, že ide o príbeh Pyšnej princeznej, ktorý pochádza práve z dielne Boženy Němcovej. V rozprávkovej hre z roku 1978 účinkujú Magda Vášáryová, Dušan Jamrich, Hana Meličková, Alojz Kramár, Marián Gallo, Emília Haľamová, Jozef Šimonovič a ďalší.

Pokračujeme dramatickým pásmom Alojza Čobeja Prípad Frau Božena. Ide o rekonštrukciu policajného prípadu, ktorý sa týkal návštevy spisovateľky Boženy Němcovej na Slovensku. Prípad pred viac ako polstoročím dlho zamestnával cisársko - kráľovskú políciu. Pre rozhlas v roku 2001 upravil a režijne naštudoval Andrej Turčan. Účinkujú Jana Pilzová, Vladimír Rohoň, Martin Vitek, Jozef Novotný, Rado Kuric, Štefan Šmihla, Ľubomír Holčík, Ján Haruštiak a Branislav Bajús. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2001.

Ako sedemnásťročnú ju pod nátlakom matky vydali za Jozefa Němca, ktorý bol úradníkom finančnej stráže a bol dvakrát taký starý ako ona. Manželia sa skoro každý rok sťahovali. Počas týchto presunov sa im narodili štyri deti. Ich manželstvo nebolo šťastné. Ona poetická duša, on úradník večne unavený z práce...," dozvedáme sa o Božene Němcovej z relácie Autor na dnes, o ktorú sa v roku 2015 postarali Magdaléna Iľková a Anna Valcerová. Účinkuje Jana Wernerová a Miroslav Kolbašský.

Vo chvíľke poézie si na záver nášho českého týždňa vypočujeme verše Jana Nerudu nazvané Piesne kozmické. Preložil Mikuláš Kasarda a zarecituje vám ich Vladimír Minarovič.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org, TASR


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame