Litera v krajine vychádzajúceho slnka

Litera v krajine vychádzajúceho slnka

Po týždni strávenom v spoločnosti českých autorov sa nasledujúcich sedem dní posunieme o čosi ďalej. Navštívime spolu Japonsko a tamojších literárnych predstaviteľov. Čítanie na pokračovanie bude patriť próze Spiace krásavice nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Jasunariho Kawabatu. Môžete sa tešiť na poviedky japonských autorov Šiničiho Hošiho a Tamikiho Haru, úryvok z románu Šúsaku Endóa či poéziu japonskej poetky Sačiko Jošiharovej. V programe sa objaví aj literárna kompozícia zo starojaponských bájí nazvaná Kodžiky. Nebude chýbať ani premiérová relácia Z tvorivej dielne Rádia Litera - druhá časť Poppoézie s Michalom Balážom o umení piesňového textu.

Na pokračovanie si budeme čítať pozoruhodnú novelu japonského spisovateľa oceneného Nobelovou cenou, Jasunariho Kawabatu, Spiace krásavice. Próza vyniká formálnou dokonalosťou, jedinečným riešením otázky vzťahu smrti, krásy a erotiky a je nefalšovaným obrazom japonskej mentality. Ďalší vynikajúci japonský prozaik a dramatik Jukio Mišima prirovnal toto dielo k ponorke, v ktorej uviazli ľudia a postupne sa v nej stráca vzduch. O jeho jedinečnej atmosfére sa môžete presvedčiť v piatich častiach Čítania na pokračovanie. V réžii Róberta Horňáka číta Karol Machata.

Od utorka uvedieme adaptáciu divadelnej hry nemeckého dramatika Georga Kaisera Vojak Tanaka. Na pozadí mýtu o absolútnej nadradenosti cisára Japonska, bojuje autor dramatickými prostriedkami proti neobmedzenej moci panovníka a jeho vojenskej oligarchie v 19. storočí. Bojuje teda zároveň proti moci, ktorá vo svojej podstate a vo svojich prejavoch ničí človeka ako ľudskú bytosť. Účinkujú Ján Gallovič, Natália Blahová, Július Vašek, Leopold Haverl, Anna Javorková, Alfréd Swan a ďalší. Réžia: Vladimír Rusko.

Od stredy sme pripravili príbeh, ktorý vznikol na motívy japonskej ľudovej rozprávky. Volá sa Broskyňový chlapec a pre rozhlas ho v roku 1987 napísala Božena Čahojová-Bernátová. V hlavných úlohách sa predstavia Juraj Draxler a Boris Farkaš. Réžia: Jaroslav Rozsíval.

Čítať pre vás budeme aj niekoľko japonských poviedok. Od utorka sa môžete tešiť na poviedku prozaika Tamikiho Haru s názvom Vytúžená krajina. Zobrazuje v nej svet človeka pripútaného na lôžko. Je to svet úvah, meditácie a obrazotvornosti. Krehká poviedka je jeho poslednou prácou, ktorú napísal predtým, ako v roku 1951 spáchal samovraždu. Je zároveň aj nepriamym záznamom o neschopnosti vyrovnať sa s pohirošimskou atmosférou. V réžii Igora Hrabinského číta Karol Machata.

Autorom ďalších dvoch poviedok je Šiniči Hoši. Ide o poviedky zo žánru science-fiction z prostredia kozmickej lode, ktorá putuje vesmírom. Relácia má názov Až sa skončí zima. V réžii Jara Riháka číta Eva Matejková.

Vo štvrtok do vysielania vstúpi relácia z cyklu Svetová čítanka. Japonský spisovateľ Šúsaku Endó, najpozoruhodnejšia osobnosť z plejády takzvanej tretej novej generácie, ktorá vystriedala povojnovú generáciu, zaujíma v japonskej literatúre osobitné miesto. Rýchlo si získal meno humanisticky ladenou a sociálne angažovanou tvorbou. V predslove svojho románu Keď zahvízdam píše, že ho vždy fascinoval svet nemocníc a mravné problémy súvisiace s modernou lekárskou vedou. Hrdina románu Eiči, mladý ambiciózny lekár, dravo sa ženúci za kariérou, pracuje v modernej klinike. Ako pacientka sa tam dostáva Aiko, ktorá sa stáva pokusným králikom pri overovaní nového lieku. Autor približuje problémy dvoch generácií japonskej spoločnosti, ktorá prežila poslednú vojnu a jej synov a dcér, čo zažili rýchly rozmach konzumnej spoločnosti. Číta Alfréd Swan.

A teraz k pásmam a esejam. V utorok uvedieme umelecko-dokumentárne pásmo o živote a diele nositeľa Nobelovej ceny za literatúru. Bol ním Jasunari Kawabata, ktorého dielo vysielame aj v Čítaní na pokračovanie. Reláciu z cyklu Knižnica nositeľov Nobelovej ceny za literatúru pripravila Jarmila Javorská. Účinkujú Ivo Gogál, Zuzana Kyzeková a Juraj Predmerský.

Tešiť sa môžete i na druhú časť premiérového pásma Martina Šenca Poppoézia s Michalom Balážom. Program z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera je o umení písania piesňových textov s Michalom Balážom - slovenským spisovateľom, scenáristom a režisérom, laureátom mnohých ocenení, ktorý už niekoľko rokov úspešne tvorí poppoéziu pre známych i neznámych slovenských interpretov. Reláciou sprevádza Daniela Šencová. Pásmo je z roku 2023

V eseji Petra Holku Sakura sa dozvieme niečo o ikonickej japonskej čerešni. Pre autora eseje sa stala podnetom na uvažovanie o vyspelosti starobylej kultúry v konfrontácii s našou realitou, akoby neraz zbavenou duchovného rozmeru. Na Litere počúvajte od utorka. V réžii Martina Bendíka číta autor, verše recituje Alfréd Swan.

Od štvrtka vás čaká humoristické pásmo z cyklu Abeceda svetového humoru, ktoré je venované tvorbe významného japonského spisovateľa Rjúnosuke Akutagawu. Autorom pásma je Berco Trnavec, v réžii Martina Hvišča účinkujú Pavol Michalka, Martin Kaprálik, Vlado Minarovič, Jozef Benedik a Michaela Kapráliková-Medvecová. Pridávame pásmo Petra Kantora s názvom Kodžiky. Ide o literárnu kompozíciou zo starojaponských bájí. V réžii Ľubomíra Holčíka účinkujú Andrej Mojžiš, Marianna Kovačechová a Juraj Benčík.

Nezabudli sme ani na japonskú poéziu. Znova prišla jar, znova fúka vietor je názov pásma z veršov japonskej poetky Sačiko Jošiharovej, ktoré pripravila slovenská poetka Mila Haugová. Spolu s Fumiko Kuwaharovou ich aj preložila do slovenčiny. Verše recituje Anna Šišková. Zo starej japonskej pezie vyberáme Kvety vĺn (recituje Juraj Predmerský) a titul  Stretnutie a rozlúčka (recituje Vladimír Minarovič). Verše prebásnil Ľubomír Feldek.

V pravidelnom cykle V skratke sa ocitne Martin Šenc V teniskách Harukiho Murakamiho. Ide o zamyslenie nad knihou esejí populárneho japonského spisovateľa H. Murakamiho. Titul sa volá O čom hovorím, keď hovorím o behaní. Číta Tomáš Bartoněk. Program z roku 2023 vysielame v premiére od švrtka.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc
Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame