Milujeme rozhlasovú hru a poznáme jej dejiny

Milujeme rozhlasovú hru a poznáme jej dejiny

Vieme, že zo všetkých rozhlasových žánrov je poslucháčom Rádia Litera najbližšia práve rozhlasová hra. A tak vám tento týždeň ponúkame obnovenú premiéru skutočne výnimočného cyklu o dejinách rozhlasovej hry, predovšetkým tej slovenskej. Vysielame pod názvom Dejstvá a drámy, tento týždeň zaznie jeho 5 častí. Prejdeme sa obdobím 20., 30., 40. rokov 20. storočia. Tento cyklus nebol od svojho vzniku v roku 1975 vysielaný, takže aj v tomto je ojedinelý a nemali by ste si ho nechať ujsť. Pýtali ste si aj niečo opäť zo slovenskej literárnej klasiky, takže sa môžete tešiť na hru Hájnikova žena z roku 1963. Vo vysielaní sa objaví aj hra o Shelleym od M. Figuli, ktorá bola v 30. rokoch v rozhlasovom vysielaní niečím prelomovým. Mnohých zrejme zaujme dlho nevysielaná hra Barbier zo Sevilly. Nebude chýbať hra pre deti od Radka Bachratého Megashow radosti. Fíčer Vladimíra Ruska Od Júlie po Bernardu Albu bude venovaný Zdene Grúberovej. A budete môcť spoznať viac aj Janka Borodáča a zistiť, ako je prepojený s Košicami. Verše budú patriť Danielovi Pastirčákovi.

Nakoľko poznáte dejiny rozhlasovej hry? Úplne prvá odznela 15. januára 1924 v Londýnskom rozhlase, išlo o Komédiu s nebezpečenstvom. O štyri roky neskôr – 30. novembra 1926 stanica Praha odvysielala prvú českú rozhlasovú hru Priadky. Vznik slovenskej rozhlasovej hry sa oneskoril o tri roky – 14. marca 1929 sa z Košíc vysielala rozhlasová hra Sukničkár. Prekvapuje vás, že prvá hra sa nevysiela v Bratislave? A ako súvisí jej premiéra s menom Emila Ruska? Viac sa o skutočne zaujímavých začiatkoch Dejín rozhlasovej hry dozviete z rozhovoru Jána Vdovjáka a Ľuby Hajkovej v programe Dejstvá a drámy v piatich častiach, v rámci čítania na pokračovanie. Režíroval Peter Jezný.

Pokračujeme dramatizáciou lyricko-epickej poémy Pavla Országha Hviezdoslava Hájnikova žena, ktorú pre rozhlas pripravil Viliam Turčány. V hlavných úlohách sa predstavia Karol Machata, Eva Kristínová a Andrej Bagar. V roku 1963 režíroval Imrich Jenča. Cez súdny proces s hájnikom Michalom Čajkom, ktorého súdia za vraždu mladého pána Artuša, sledujeme v retrospektíve udalosti, ktoré k procesu viedli a spolu odpovedáme na základy mravnej etiky.

V utorok sa do vysielania Litery dostane pôvodná hra, považovaná za vrchol slovenskej rozhlasovej hry v 30. rokoch. Bude o živote anglického romantického básnika P.B.Shellyho. Postarala sa o ňu Margta Figuli a volá sa Sen o živote. V réžii Andreja Medveca účinkujú Vladimír Durdík, ml., Lena Košická, Hana Makovická, Judita Vicianová, Peter Gažo, Zoltán László, Darina Poldaufová, Ján Ondrejka a Milan Fatula. Naštudovanie je z roku 1975.

Sára a Klára sú dve tínedžerky, vychytené detské spevácke duo, dvojičky, neriadené strely, nočná mora pre všetkých dospelákov a možno aj spolužiakov. Klára je emotívnejšia, Sára premýšľavejšia. Žijú vo svete šoubiznisu a tým sa im stráca normálny život. Jedného dňa sa však rozhodnú všetko zmeniť... Toľko anotácia rozhlasovej hry pre deti a mládež, o ktorú sa postaral Radek Bachratý. Dal jej názov Megashow radosti. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Simona Augustovičová, Michaela Turečková, Bibiana Ondrejková, Peter Marcin, Viktória Ševelová a Juraj Hrčka. Hra je z roku 2022. Počúvajte od stredy.

V roku 1945 musel Janko Borodáč odísť z Národného divadla v Bratislave a prijal miesto riaditeľa Východoslovenského divadla v Košiciach. Bola to neľahká a budovateľská úloha, ale dobre sa jej zhostil a 15. 9. 1945 sa hralo prvé predstavenie v oslobodených Košiciach. Prvá premiéra v znovuotvorenej činohre bola Marína Havranová Ivana Stodolu, práve ňou slávnostne otvorili divadlo - každému, kto prestúpi prah s umeleckou túžbou v duši a s umeleckým pocitom v srdci - ako to vo svojom prejave vtedy povedal J. Borodáč. Príbeh Janko Borodáč v Košiciach napísal Pavol Matula. V réžii Ivany Jáchymovej z roku 2019 účinkujú Peter Himič, Tatiana Poláková a Filip Pavuk.

V cykle Retrospektíva si vypočujeme fíčer Vladimíra Ruska. Venoval ho herečke, ktorá patrí k vrcholu nášho dramatického interpretačného umenia - Zdene Grúberovej. Jej intímnu výpoveď dopĺňa kolega zo Slovenského národného divadla Karol Machata a samozrejme ukážky z archívu Slovenského rozhlasu. Program Od Júlie po Bernardu Albu mal premiéru roku 1998, vy ho môžete počúvať od štvrtka.

Od piatku ponúkame do pozorosti rozhlasovú hru podľa námetu Pierre-Augustina Caron de Beaumarchaisa Barbier zo Sevilly. Žiarlivý a chamtivý starý mládenec sa chce oženiť so svojou chovanicou pre jej veľké veno, mladý sok mu však prejde cez rozum a získa si nielen srdce pôvabnej dievčiny, ale nakoniec i jej ruku. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Ladislav Chudík, Viliam Záborský, Ján Jamnický, František Dibarbora, Zdena Grúberová, Gustáv Legéň a Ľudovít Ozábal. Hra je z roku 1971.

Daniel Pastirčák je slovenský prozaik, dramatik, prekladateľ, esejista, básnik a kazateľ. No jeho slová poznajú aj ďaleko za dverami zborových miestností. Skrátka si so slovami rozumie. Ak aj hovorí o náboženských témach, nie je to opakovanie fráz, ale živé prenikanie k tomu, o čo naozaj ide. V programe s názvom Poézia sme pre vás na záver týždňa vybrali jeho básne, ktoré sú spirituálne, ale pracujú s obrazmi, ktoré poznáme z každodenného života.V réžii Jozefa Palaščáka účinkuje Michal Novodomský. Relácia je z roku 2023.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame