Milujeme rozhlasovú hru a poznáme jej dejiny, 2. časť

Milujeme rozhlasovú hru a poznáme jej dejiny, 2. časť

Tento týždeň budeme pokračovať v spoznávaní dejín slovenskej rozhlasovej hry – Ján Vdovják a Ľuba Hajková nás upozornia na hry zo 70. rokov minulého storočia – aké témy im dominovali, či sa rozvíjal aj žáner veselohry a satiry u nás, spomenú sa hry Ivana Bukovčana, Jána Milčáka, Nataše Tanskej, Emila Kočiša, ale aj Dušana Širokého atď. Vo vysielaní sa objaví 5 častí cyklu Dejstvá a drámy – kapitoly z dejín rozhlasovej hry. Niektoré z týchto hier sme vybrali aj do vysielania, takto bude mať obnovenú premiéru hra Dvere dokorán od Dušana Širokého a hra Jána Milčáka Čln. Budeme vám tento týždeň však aj plniť vaše poslucháčske priania – vo vysielaní sa objaví doteraz u nás nevysielaný Hviezdoslavov Gábor Vlkolinský a želali ste si aj Emily Bronteovú – ponúkame vám jej Búrlivé výšiny v dvoch častiach. Nebude chýbať krátka rozprávka (tentokrát dánska), verše (Achmatovovej) a pásmo z cyklu Príbeh pre toto miesto (tentokrát o Františkovi Hadri-Drevenickom a jeho previazanosti s východom Slovenska).

Tento týždeň pokračujeme v cykle Dejstvá a drámy. Dejiny rozhlasovej hry, o ktorý sa postaral Ján Vdovják. Čaká na nás ďalších 5 častí. Začneme koncom 50 -tych rokov, kedy začala prenikať slovenská rozhlasová hra aj do zahraničia. Vznikajú životopisné hry, hry z prostredia vidieka, i také, ktoré zobrazujú prostredie pracujúceho človeka. A nastupuje i detektívny žáner. V réžii Petra Jezného účinkujú Ján Vdovják a Ľuba Hajková. Cyklus je z roku 1975.

Následne vás pozývame na stretnutie so zlatým fondom rozhlasovej hry – je to Gábor Vlkolinský z roku 1975 v réžii Viery Weidlerovej - hra, ktorá tematizuje otázku vzťahov zemanov a ľudu a v duchu básnikovho myšlienkového konceptu. Stavia pred zemanov jedinú alternatívu - buď sa priklonia k ľudu alebo zahynú. Účinkujú Jozef Adamovič, Leopold Haverl, Hana Meličková, Soňa Valentová, Zuzana Cigánová, Eva Kvietiková, Milan Kňažko, Hana Kostolanská, Viera Bálinthová, Július Pántik a ďalší.

Pridávame verše Anny Achmatovovej, ktorá bola v domácom Rusku prenasledovaná a cenzúra zakázala vydávať jej diela. Režim odsúdil jej manžela na smrť za velezradu a jej syna uväznil. Nasledoval úplný zákaz písania. Achmatovová sa uzavrela do seba ale písať neprestala. Je predstaviteľkou modernistického básnického smeru. Spočiatku písala predovšetkým milostnú a vlasteneckú lyriku. Potom vytvárala postsymbolické básne a neskôr v nadväznosti na dianie v krajine tragické lyrické básne o stalinskom terore. V réžii Jozefa Palaščáka v roku 2023 účinkuje Michaela Domovcová. Preklad Ján Zambor.

Od utorka sa v našom vysielaní objaví hra Dušana Širokého Dvere dokorán. Ľahkomyseľný mladík má po prvýkrát výčitky svedomia, keď si kladie otázky o tom, či nezapríčinil autonehodu svojich rodičov. Kde teraz nájde zmysel a životnú rovnováhu? V réžii Imricha Jenču účinkujú Eduard Bindas, Dušan Jamrich, Mária Hájková, Vladimír Durdík, ml., Mikuláš Bugár, Hana Meličková, Gustáv Legéň, Eva Kveitiková Ladislav Kukula a ďalší. Hra je z roku 1975. Pridávame dánsku rozprávku Malá mitrha. V réžii Mileny Lukáčovej a Veroniky Martinkovej účinkuje Helena Krajčiová. Rozprávka je z roku 2022.

Klaun so smutnou tvárou. Tak nazval fíčer o Františkovi Dibarborovi autor a režisér Vladimír Rusko. Okrem umelca v ňom budete počuť jeho manželku Kvetu Dibarborovú, ale i kolegov Karola Machatu, Mikuláša Hubu a Gejzu Dusíka. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2001. Počúvajte od stredy.

Nasleduje cyklus Príbeh pre toto miesto a titul Petra Karpinského On i cez kvety hovorí k nám.cHlavnou postavu bude František Hadri-Drevenický. Kňaz, spisovateľ, prekladateľ a etnograf, ktorý od roku 1943 pôsobil v spišskej baníckej obci Hnilčík. V réžii Hany Rodovej účinkujú Matej Lacko, Peter Čižmár, Tatiana Poláková a Erik Jasaň. Program je z roku 2021.

Vo štvrtok sa do vysielania zaradí oceňovaná hra Jána Milčáka Čln, ktorá ponúka atmosféru spomienok na detstvo, rozhovor o istom dievčatku privolávajúcom dážď, poetiku vody, bohaté zvukové efekty a zaujímavé herecké obsadenie. V réžii Vladimíra Ruska ml. účinkujú Marián Geišberg, Vlado Müller, Július Pántik, Igor Čillík a Jozef Šimonovič. Program je z roku 1992.

Od piatku sa môžete tešiť na Emily Bronteovú a jej Búrlivé výšiny v dvoch častiach. Strhujúci román nás vedie do pustých vresovísk yorkshirského panstva s obyvateľmi dvoch usadlostí s prepletenými osudmi. Búrlivé výšiny sú napínavým mystickým príbehom plným vášne, zrady a pomsty. Brontëová odhaľuje tajomstvo lásky až za hrob a rozochveje nejedno ženské i mužské srdce. V réžii Martina Kákoša účinkujú Helena Krajčiová, Milan Bahúl, Zuzana Kronerová, Pavol Topoľský, Zuzana Kapráliková, František Kovár, Branislav Bystriansky, Zuzana Tlučková a ďalší. Hra je z roku 1999.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustrácie: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame