Dramatický týždeň za oponou

Dramatický týždeň za oponou
27. marca si ľudia na celom svete pripomínajú medzinárodný deň divadla. Ozaj, kedy ste boli v divadle naposledy vy? My vám ho tento týždeň na Litere priblížime aspoň cez éter. Čítanie na pokračovanie prinesie medailóny osobností nášho divadelníctva a slovenský teatrológ Andrej Maťašík bude kritickým okom opisovať divadelnú minulosť, blízku aj vzdialenejšiu, v esejách s názvom Sólo pre divadlo. Nebude chýbať veselohra Jána Palárika Inkognito či hra Petra Severa Hladní herci.


V Čítaní na pokračovanie uvádzame tento týždeń portrétové medailóny významných osobností nášho divadelníctva. Autor Juraj Svoboda ich nazval Dali nám viac, ako sme si mysleli. V réžii Mileny Lukáčovej číta Jozef Šimonovič.

Od pondelka vysielame i adaptáciu veselohry Inkognito od Jána Palárika. Autor sa tu odľahčeným no kritickým perom prizerá malomešťanom, ktorí podliehajú odnárodňovaniu a maďarizácii či germanizácii na základe toho, že je to práve „v móde“. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú: Magda Vášáryová, Viera Topinková, Mária Kráľovičová, Martin Gregor, Michal Dočolomanský, Dušan Tarageľ, Oldo Hlaváček, Elo Romančík, František Dibarbora, Branislav Koreň, Ján Venényi, Juraj Sarvaš a Stano Dančiak.

„Tak ako v iných národných literatúrach, aj v slovenskej by mala byť dramatika tým najostrejším zrkadlom svojej doby a mravov v nej.“ To je výrok, ktorý vystihuje ducha úvah esejistickej publikácie popredného slovenského teatrológa Andreja Maťašíka. Nesie názov Sólo pre divadlo. Jeho úvahy sú o kontinuite, o osobnej integrite, na ktorú radi významní dramaturgovia, divadelníci, režiséri zabúdajú a kritici vo svojich posudkoch radšej nereagujú. Maťašík nerád podlieha dobovému konformizmu, a to aj za cenu osobných nepríjemností. Autor ponúka svoj pohľad na blízku, ale aj vzdialenejšiu slovenskú divadelnú minulosť. Spomína na slovenské divadlo v časoch socializmu, porovnáva ho s predprevratovou a poprevratovou divadelnou scénou a na základe osobných spomienok skúma rôzne ponúkané súvislosti. Cyklus esejí vysielame v piatich častiach, ktoré pridávame každý deň. Interpretuje Ján Haruštiak. Redakčne a režijne spracoval Vladimír Kivader.

Ďalšia rozhlasová hra je od Petra Severa a zavedie nás do medzivojnovej kočovnej slovenskej divadelnej spoločnosti. Volá sa Hladní herci a jej postavy sužuje nielen hlad, ale aj pocit nedocenenia ich remesla. Jeden z jej členov príde na recept ako sa dostať nielen k alkoholu a jedlu, ale aj k streche nad hlavou. Schopnosťou imitovať vládneho radcu Medňanského sa pričiní o to, že manželka okresného náčelníka v Rimavskej Sobote odmení celý divadelný súbor veľkorysým pozvaním do svojho kaštieľa. V réžii Andreja Medveca účinkujú: Zoló László, Peter Rašev, Ľuboš Záhon, Bohuš Petrík, Jozef Hodorovský, Hana Grissová, Ľuba Blaškovičová, Brigita Bobulová, Peter Macko, Lena Košická. Počúvajte od utorka.

Nasleduje fejtón Michaila Zoščenka Pamäti starého divadelného uvádzača. Účinkuje Miroslav Trnavský. Pridá sa aj humoristka a spisovateľka Oľga Feldeková, ktorá vám porozpráva príbeh o divadle, čo dokázalo zachrániť život. Glosa má názov Divadlo má silu.

Od stredy budeme vysielať dramatické životopisné pásmo Ladislava Staroňa o Jánovi Palárikovi. V réžii Oĺgy Širákovej účinkujú: Gustáv Legéň, Ján Klimo, Ján Valentík, Jela Lukešová, Juraj Ďurdiak a Eva Kvietinková. Pokračujeme krátkou hrou Miguela de Cervantesa, Divadlo zázrakov. Účinkujú: Stano Dančiak, Peter Blahút, Ivan Krajíček.

Od štvrtka na našich digitálnych vlnách nájdete rozhlasovú adaptáciu jednoaktovky Antona Pavloviča Čechovova s názvom Jubileum. Pojednáva o príprave oslavy piatych narodenín malej provinčnej banky, v čele ktorej stojí samoľúbi Andrej Šipučin. Jeden z jeho najbližších úradníkov, Chirin, pre neho píše prednášku, ktorú má Šipučin predniesť, keď mu príde zablahoželať výbor členov banky. Všetko sa ale tak trochu zamotá, keď do deja vstúpi jeho manželka Tatiana a jedna postaršia dáma. V réžii Martina Hvišča účinkujú: Viera Topinková, Lucia Rósza Hurajová, Boris Farkaš a Marek Majeský.

Pokračujeme pásmom Tomáša Bartoňka Imaginárium (bez) domova, ktoré uvádzame v premiére. Aj v Rádiu Litera cítime spolupatričnosť s organizáciami, inštitúciami a projektmi postihnutými nedávnym ničivým požiarom v centre Banskej Štiavnice. Jednou z poškodených budov je aj kultúrne centrum Eleuzína, ktoré bolo dejiskom prvej slovenskej imerznej polydrámy Kosmopol. Táto unikátna inscenácia vtiahne divákov svojou formou i obsahom rámcovaným malými dejinami Banskej Štiavnice v období niekoľkých dekád 20. storočia. Autorky Kosmopolu Klára Jakubová, Milla Dromovich a Veronika Hajdučíková napísali spolu s historikom Danielom Harvanom o genéze tohto miesto-špecifického divadelného skvostu aj rovnomennú vrstevnatú publikáciu Kosmopol s podtitulom Ako sa tvorí imaginárium. Tým sa mal príbeh Kosmopolu uzavrieť. Na popole javiska tejto inscenácie však vznikla nová motivácia – Eleuzínu zrekonštruovať a inscenáciu Kosmopol vrátiť do života. Viac o projekte Kosmopol sa dozviete v novom pásme Tomáša Bartoňka z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera. Okrem autoriek Kosmopolu účinkuje aj Andrej Šoltés, jeden z hercov tejto inscenácie.

eleuzina.jpg

Text k foto: Scéna inscenácie Kosmopol v kultúrnom centre Eleuzína po požiari


Nezabudli sme ani na poéziu. Časť nášho vysielania bude patriť veršom Pavla Janíka. Báseň Divadlo život vám zarecituje Peter Rúfus. Réžia Jana Strnisková.

Od piatka pridávame fíčer Ivety Bognárovej Blahoslavení bohatí duchom. Vystupujú v ňom členovia ochotníckeho súboru Divadla na strnisku s dramaturgičkou Mirkou Čibenkovou. S históriou slovenského ochotníctva vás oboznámi teatrológ Ladislav Čavojský. Reláciou sa prelína hlas Alfréda Swana a ukážky z predstavenia Amoriáda autora Jozefa Lenharta.

Náš týždeň uzatvorí Peter Turčík a jeho Teatrologický slovník. Tentoraz z neho vyberáme pojem Dramaturgia a divadelný dramaturg. Ako hostka sa predstaví prof. Božena Čahojová z Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

Aktuálny program Rádia Litera

Program týždňa zostavil: Martin Šenc

Snímky: pixabay.com

Foto/Zdroj: facebooková fanpage Eleuzíny

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame