Veľká noc alebo tí, ktorí nám zachránili život

Veľká noc alebo tí, ktorí nám zachránili život

Čas Veľkej noci zvykne podnecovať viaceré témy a emócie. Príroda začína byť zelenšou, počuť viac vtákov, pribúda svetla, akoby sa z tých prírodných, ale i vnútorných ľudských „hrobov“ opäť dalo vychádzať na čerstvý vzduch, aby sme sa nanovo nadýchli a zhodili to staré, mŕtve, ohriali chladné a zachránili seba či tých druhých, na ktorých nám záleží. Zažívali opäť niečo akoby prvýkrát, nanovo, s novou nádejou. Rádio Litera vás bude týmito veľkonočnými pocitmi novej nádeje, života, nových začiatkov, zanechaných temnôt tento týždeň sprevádzať. Všetko to zviaže predovšetkým téma záchrany života – vo vysielaní sa objaví cyklus Pavla Smolíka pod názvom Hrdinovia. Dozvieme sa v ňom napríklad o Jamesovi Harrisonovi z Austrálie, ktorého krv zachránila milióny životov. Môžete sa tešiť na zdramatizovanú prózu Hany Ponickej Veľkonočná nedeľa, ktorá rozpráva hrozivo aktuálne o nezmyselnej smrti i narodení dieťaťa v dobe rozvratu a neistoty, a to jednoduchým jazykom každodennosti. Nebudú chýbať ani fíčre, ktoré nás vrátia do obdobia Veľkej noci počas covidu a priblížia veľkonočné obyčaje našich krajanov v Austrálii, Vojvodine, Chorvátsku a Maďarsku. Potešíme aj priaznivcov rozhlasových hier pre mládež a rozprávok - aj v nich sa objaví motív záchrany a nového zrodu a bude zaujímavo prepojený práve s vodou – ktorá nie vždy znamená potopu, ale naopak priťahuje ľudí svojou živosťou, tajomstvom.

Celým týždňom nás bude sprevádzať cyklus Hrdinovia z dielne Pavla Smolíka. Od pondelka vysielame prvý titul s názvom Pelikán. Už od nepamäti sa pelikán zvykne považovať za symbol rodičovskej obetavosti siahajúcej až za hrob. Jeho prirodzená obetavosť v mnohom pripomína konanie Mariely Chaconovej, ktorá po nešťastnom stroskotani lode, chránila deti vlastným telom až do konca. V réžii Pavla Smolíka účinkujú Zuzana Kapráliková-Jurigová a René Jankovič. Program je z roku 2022.

Pridávame detektívku Eleny Antalovej Ema nemá mamu. Vyšetrovateľka Gaja popri vyšetrovaní dvoch záhadných vrážd spáchaných rovnakým spôsobom v takmer rovnakom čase, ale na dvoch od seba vzdialených miestach, rieši aj dilemu svojho vzťahu k prelietavému doktorovi Ražníkovi, ktorý je nepriamo zapletený do prípadu a stáva sa jedným z podozrivých. V réžii Martina Hvišča účinkujú Helena Geregová, Ján Mistrík, Matej Landl, Ivan Laca, Boris Farkaš, Alfréd Swan a ďalší. Hra je z roku 2008.

Stať sa hrdinom, na to treba zvláštnu súhru okolností. Veď ťažko vykonáte heroický skutok, ak ležíte doma na pohovke. V prípade pekára Charlesa Joughina sa však takéto zvláštne okolnosti pospájali. Prežil potopenie obrovskej cestovnej lode a kadečo zaujímavé pritom zažil a osožné vykonal. Hovoríme o ďašom titule z cyklu Hrdinovia - Všetko ako má byť (hrdina na Titanicu). Účinkujú Ondrej Kaprálik, Zuzana Kapráliková, Ladislav Konrád, Juraj Predmerský, Pavol Plevčík, Alfréd Swan, Přemysl Bobulíka ďalší. Od utorka môžete počúvať príbeh s názvom Kalich plný až po okraj, ktorý opisuje hrdinstvo Jamesa Harrisona z Austrálie, ktorého vzácna krv zachránila milióny životov. V réžii Pavla Smolíka účinkujú René Jankovič a Zuzana Kyzeková.

V rámci cyklu Naša zabudnutá klasika vznikla dramatizácia prózy pozoruhodnej osobnosti slovenskej literatúry, ženskej reprezentantky našej povojnovej tvorby, Hany Ponickej. Pôsobila ako publicistka, autorka detskej literatúry, prekladala z francúžštiny, vyšli jej dve zbierky poviedok. Stala sa signatárkou Charty 77, za čo bola prenasledovaná komunistickým režimom. Autorka Milka Martáková zdramatizovala pre rozhlas Ponickej krátku prózu Veľkonočná nedeľa, zrejme inšpirovanú autentickými zážitkami z obdobia 2.svetovej vojny, kedy Ponická ako študentka medicíny vypomáhala ako spolupracovníčka Červeného kríža. Jej príbeh o nemocnici v podmienkach pivničného krytu, o nezmyselnej smrti i narodení dieťaťa v dobe rozvratu a neistoty, vyrozprávaný jednoduchým jazykom každodennosti, je aj v súčasnosti až hrozivo aktuálny. V réžii Laca Keratu účinkujú Renáta Rundová-Horňáková; Miroslava Frankovská; Judita Hansman; Matúš Kvietik; Jakub Rybárik; Miroslava Drínová. Dramatizácia je z roku 2022.

Veľká noc nesie hlboko v sebe aj odkaz na statočnosť, hrdinstvo, záchranu iných. A dnes, keď mnohí mladí chcú byť rýchlo slávni a prepadajú instagramovej vidine o dokonalom živote, Rádio Litera vylovilo z rozhlasového archívu príbeh o odvahe ísť si za takým obyčajným snom. Podarí sa mladému hrdinovi dostať na rybársku školu? Viac už v rozhlasovej hre pre mládež od Milana Záletu Keď dorastiem. V réžii Petra Jezného účinkujú Kamila Magálová, Stano Dančiak, Vladimír Obšil, Božidara Turzonovová, Martin Dánai. Vyrobil Československý rozhlas v roku 1986.

Od gréckeho učenca Herodota poznáme legendu o slávnom Fénixovi, bytosti, ktorá sa živí len zo vzduchu a rannej rosy. Každých tísícpäťsto rokov poskladá starnúci Fénix hranicu z voňavých rastlín: tú zapáli slnko a Fénix v nej uhorí. Do troch dní sa z popola vyplazí červík, z ktorého povstane opäť nový, krásny Fénix. Takýmto Fénixom sa stal aj obyčajný chlapík z Bratislavy, ktorý zachránil svoju rodinu z horiaceho lietadla. V réžii Pavla Smolíka v titule Fénix z cyklu Hrdinovia účinkujú Zuzana Jurgová-Kapráliková, Jozef Šimonovič a Miroslav Trnavský. Počúvajte od stredy.

Rozhlasové pásmo Od abecedy do vesmíru prináša časozberný pohľad na školský rok žiakov prvého ročníka základnej školy. Autor Marcel Páleš formou mozaiky rozhovorov, ale aj autentických zvukov nielen zo školského prostredia mapuje prvý školský rok šiestich prvákov – od úvodného slávnostného dňa príchodu do školy, cez jesenný rozbeh, Vianoce, Veľkú noc, školu v prírode, až po záverečné dni školského roka. Nechýbajú rodinné zvyky, ale aj zlozvyky žiakov, špecifické vlastnosti či názory, rodiace sa priateľstvá aj prvé konflikty, ako aj postupné nenápadné zmeny, ktoré rok prináša. Vo fíčri Prvý rok v škole účinkujú Marcel Páleš a šesť prváčikov. Relácia je z roku 2022.

Pridávame program Bola raz jedna povesť, v ktorej si zaplávame v mori s jednou veľmi známou milou bytosťou. More bude trošku studené, ale zato rozprávkovo tajomné. Laco Kerata nazval svoju povesť O malej morskej víle Hansa Christiana Andersena. Účinkujú Alfréd Swan, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Martin Kaprálik a Ladislav Kerata. Program je z roku 2023.

Bájneho Herakla, postavu zo starogréckej mytológie, si do ďalšej časti cyklu Hrdinovia zvolil Pavol Smolík, tentoraz ako predobraz iného veľkého hrdinu žijúceho v 19. storočí–Louisa Pasteura. V jeho prípade akoby sa nám heraklovská telesná sila ukazovala vo forme neobyčajnej sily ducha. Z výsledkov Pasteurovej práce má ľudstvo osoh aj dnes a jeho meno sa stalo nesmrteľným. Účinkujú Miroslav Trnavský; René Jankovič; Zuzana Kyzeková. Počúvajte od štvrtka. V ďalšej časti sa započúvame do osudov mladého chlapca, futbalistu z Kolumbie, ktorý sa túžil stať hviezdou futbalového neba. A aj sa mu to podarilo – no spôsobom, ktorý by nik neočakával. Vysielame pod názvom Galácticos.

Tak ako je to s tým nebom či peklom? Ľudia v pekle o sebe tvrdia, že sú najlepší a že v nebi je nuda a otupno – započúvajte sa do dialógov tých, ktorí opustili nebo a aj na zemi vidia plno čertových mostov – viac už v adaptácii hry Don Juan v pekle, ktorú pre rozhlas v roku 1997 upravil a režíroval Štefan Korenči. Podkladom dramatizácie je dielo Georga Bernarda Shawa, ktorý je zakladateľom modernej drámy v Anglicku a nositeľom Nobelovej ceny za literatúru. Účinkujú Marián Geišberg, Michaela Čobejová, Darina Vašíčková, Marián Zednikovič a Dušan Blaškovič.

Od piatku sa do vysielania dostane príbeh veľkého ruského spisovateľa, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru, Alexandra Solženicyna. Napriek neustálemu ohrozeniu zo strany sovietskej moci dokázal tento výnimočný umelec ukázať celému svetu hrôzostrašnú podstatu komunistického útlaku, na vrchole ktorého stálo „súostrovie“ táborov na likvidáciu ľudí. Vyberáme z cyklu Pavla Smolíka Hrdinovia pod názvom Orfeus z Burepolomu. Účinkujú Ján Gallovič; René Jankovič; Přemysl Boublík.

Fíčer Petra Cítenyiho Veľkonočné obyčaje krajanov nás zavedie do Austrálie, Vojvodiny, Chorvátska, Maďarska a Rumunska. Program je z roku 2021.

V rozhlasovej miniatúre Laca Keratu Jarné upratovanie sa započúvajte do rozhovoru matky a dcéry, áno, aj o veľkonočných sviatkoch, upratovaní, o tom, ako matka vidí mužov v dcérinom živote a ako má dcéra pochopenie pre limity svojej matky. Účinkujú Lena Košická a Edita Borsová. Program je z roku 2010.

Americká spisovateľka, poetka, satirička, literárna kritička a politická aktivistka Dorothy Parkerová sa síce preslávila humorným pohľadom na slabosti života 20. storočia a osobnými škandálmi, vytvorila však aj báseň, ktorá krehko a citlivo odkazuje na betlehemské udalosti, ktoré ovyplyvnili kultúru na celom svete. Má názov Slúžka v hostinci. V réžii Adama Hanuljaka účinkuje Ingrid Timková. Preložila Ildikó Druhová v roku 2022.

Aktuálny program Rádia Litera

Program týždňa pripravila Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame