Rozhlasové a literárne výročia

Rozhlasové a literárne výročia

Tento týždeň si pripomenieme niektoré z významnejších okrúhlych výročí – tých rozhlasových i literárnych – a to maliara a grafika Kolomana Sokola (20 výročie od jeho smrti), Emila Benčíka (90. výročie narodenia), Petra Zvona (110. výročie narodenia) a Kristy Bendovej (100. výročie narodenia). Môžete sa tešiť na fíčer Emila Benčíka o Kolomanovi Sokolovi Vyletel Sokol vysoko, na skutočne pôsobivé pásmo Beáty Panákovej o rozprávkových hereckých hlasoch či rozhlasových postavičkách pre deti (Ententýn, Osmijanko), v ktorých si pripomenieme aj K. Bendovú. Od Petra Zvona sa objaví vo vysielaní hra Tanec nad plačom, tá z roku 1957 s legendárnymi hereckými osobnosťami. Osobitne si zaspomíname aj na Máriu Kráľovičovú vo fíčri Vladimíra Ruska Stretnutie s Tháliou – určite si ho nenechajte ujsť. Vo vysielaní sa objaví aj 5 príbehov z cyklu Príbeh pre toto miesto – budete sa môcť započúvať do študentských čias Pavla Orzságha, ožije pred vami láska Jána Chalupku a Babetty, zaujímavé budú osudy novinárky Sáry Szakházi, Heleny Zrínskej i dvornej dámy Sissi - Irmy Sztárayovej. Nebude chýbať Rozprávka o oslíkovi od J. Milčáka, poézia v zastúpení Anny Achmatovovej, ktorú ste si vyžiadali, a nové pásmo z cyklu S Literou (od T. Bartoňka) a esej z cyklu V skratke (od V. Dianiškovej). A pokračovať budeme aj v esejách P. Karvaša (O bezúhonnosti, O žiarlivosti).

V celoštátnych voľbách v roku 1920 - prvých po vzniku Československa - mohli prvý raz voliť i byť zvolené ženy. Tak sa do Národného zhromaždenia ČSR prebojovalo 12 poslankýň a 3 senátorky. Košičanka Sára Salkházi síce medzi ne nepatrila, ale spoločenským, kultúrnym i politickým životom republiky žila v dvadsiatych rokoch intenzívne. Sústredila sa na novinársku tvorbu. Neskôr sa pridala k rádovým sestrám a keďže počas vojny pomáhala v Budapešti ukrývať prenasledovaných, po odhalení úkrytu ju čakala poprava. Jednou z foriem ocenenia jej aktivít sa stalo i to, že v roku 2006 bola pápežom vyhlásená za blahoslavenú. Z cyklu "Príbeh pre toto miesto" počúvajte od pondelka titul Sára Salkházi - v službe slabým, ktorý napísala Slávka Otčenášová. Koncentruje sa na Sárinu ženskú emancipáciu, do ktorej zahrnula aj službu ľuďom. V réžii Ivany Jáchymovej účinkujú Alena Ďuránová, Dana Košická, Peter Lejko, Adriana Ballová. Program je z roku 2020.

Tento rok si pripomíname 100. výročie narodenia Kristy Bendovej. Skúsime si na ňu zaspomínať aj vďaka pásmu Beáty Panákovej Rozprávkové hlasy, v ktorom sa dozviete, ako vznikla rozprávková a vlastne pôvodne rozhlasová postavička Osmijanka, kto mu prepožičal hlas, a ako tejto postavičke deti písali do rozhlasu listy. V rámci pásma sa môžete tešiť aj na nejaké tie rozprávky i na hlas Viery Bálintovej či Anny Klimovej. V réžii Martina Bendíka spoluúčinkujú Daniel Hevier, Ján Uličiansky, Jaro Rihák, Zuzana Kronerová, Elena Petrovická. Program je z roku 2010.

Po zisku ceny Anasoft Litera 2019 a pozitívnom prijatí kritiky za zbierku poviedok Jedenie napísal Ivan Medeši vo svojej dolnozemskej rusínčine a s osobitou poetikou aj kompaktnejšiu dvojnovelu Vilkovia, ktorá sa dostala do najlepšej pätice slovenských kníh v rámci Anasoft Litera 2022. Prečo slovenských? Nevydaný Medešiho rukopis totiž preložil a ako pôvodné slovenské dielo vydal aj tentoraz Maroš Volovár. V prvej časti pásma Vilkovia z Medešiho Kerestúra (Intelektuálny mystik dedinský) sa autor programu Tomáš Bartoněk v rozhovore s Marošom Volovárom zameral na prvú novelu z knihy Vilkovia s názvom Vilko. Ukážky z knihy číta Michal Rovňák. Program v rámci cyklu S Literou vysielame v premiére.

Milovaný, sedím v našom parku, dookola vysoká zelená tráva, omamná vôňa niečoho neznámeho a takmer hrobové ticho. Nado mnou slnko, ktoré svieti aj na teba. Závidím mu, že ťa môže vidieť. Ja nie. Ja môžem na teba len myslieť. To mi nikto nezakáže...,“ v rámci cyklu "Príbeh pre toto miesto" budeme tentoraz svedkami lásky Babetty a Jána Chalupku, ktorý spracovala Nora Baráthová. Svoj program nazvala Mesto Babettinej lásky. V réžii Ivany Jáchymovej z roku 2015 účinkujú Tatiana Poláková, Juraj Zetyák, Ľubica Blaškovičová, Jozef Úradník, Adriana Ballová. Vysielame od utorka.

Minulý rok v decembri sa umelecký i ten rozhlasový svet ochudobnil o Máriu Kráľovičovú. Herečka by tento rok oslávila 96 rokov. Rádio Litera nezabudlo a tento týždeň si ju pripomenieme osobitným fíčrom Vladimíra Ruska. Je to už v poradí tretí fíčer tohto režiséra, ktorý sme tento rok v našom rádiu odvysielali. Fíčre predtým patrili Zdene Grúberovej a Františkovi Dibarborovi. Ten z roku 2002 má názov S Táliou zasnúbená. Spomienky a osobné vyznania herečky sprevádzajú ukážky zvukových nahrávok divadelných i rozhlasových hier, prózy, poézie... Spoluúčinkuje Alfréd Swan.

Aký je to bezúhonný človek? Ten, ktorý sa neprehrešil? Neváhajte a skonfrontujte si svoju predstavu o bezúhonnosti s esejou Petra Karvaša O bezúhonnosti. V réžii Petra Vilhana z roku 2005 účinkuje Igor Šabek.

Anna Achmatovová vytvorila prvé lyrické básne už ako 15-ročná. Program akméizmu, usilujúci sa o dosiahnutie vyššieho stupňa umeleckej pravdy, naplnila veľkou mierou najmä v ľúbostnej lyrike. Debutovala v roku 1912 úspešnou zbierkou Večer a o dva roky vydala zbierku Ruženec, ktorá jej priniesla obrovskú slávu a už vtedy sa stala prvou dámou ruskej poézie. Viac sa dozviete v cykle Autor na dnes, o ktorý sa postarala Gabriela Rakúsová. V réžii Hany Makovickej účinkujú Adriana Ballová a Juraj Zetyák. Program je z roku 2013.

Od stredy pridávame ďalší „Príbeh pre toto miesto“ naviazaný na lýcejné časy mladučkého Pavla Orzságha. Pripravila Nora Baráthová.V réžii Hany Rodovej účinkujú Igor Kasala, Matúš Malý, Peter Orgován, Andrej Palko, Matej Lacko, Peter Cibula, Peter Lejko, Tomáš Beličák, Michaela Domovcová. Program je z roku 2017.

Tento rok uplynulo 20 rokov, čo sa zavŕšila ľudská i umelecká cesta slovenského maliara a grafika Kolomana Sokola. Jeho život a tvorbu si na Litere pripomenieme vďaka fíčru Emila Benčíka. Ten sa tento rok dožíva 90. výročia narodenia. My si touto formou uctíme oboch.  Umelecko-publicistické pásmo vysielame pod názvom Vyletel Sokol vysoko. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Karol Machata, Vladimír Štefuca, Darina Vašíčková, Milan Laca a Jozef Šimonovič. Program je z roku 1998.

Ste azda zasiahnutý ľadovým prievanom, ak nežiarlite, hoci ľúbite? Svetielkuje vo vás žiarlivosť? Začína žiarlivosť až vtedy, keď sme v partnerskom vzťahu? Alebo začína oveľa skôr? Nech sa páči – možno vám dá nejaké tie odpovede vo svojej eseji O žiarlivosti Peter Karvaš. V réžii Petra Vilhana z roku 2005 účinkuje Igor Šabek.

Pri pochvale treba dávať pozor, aby sa vnútorne nerýmovala so slovom pochlebovanie. Rozdiel bude v tom, že pri pochlebovaní ide o ten chlieb – a teda čo z toho chváliaci nakoniec bude mať. A história si pamätá aj ódy vynútené – vymenené za holú existenciu. Týmito úskaliami sa autor eseje, Marián Hatala, úspešne presekáva, aby nakoniec doručil chválu úprimnú, oprávnenú, adresnú a bez postranných úmyslov. Aj jemu nech je za ňu – keď nie chvála, aspoň vďaka. Úvahová miniatúra má názov Človeče, buď chvála tvoja. V réžii Jozefa Palaščáka účinkuje Peter Himič. Esej je z roku 2022.

Dvorná dáma Irma Sztárayová je ďalšia pôsobivá rozhlasová úprava z cyklu „Príbeh pre toto miesto“, tentokrát o dvornej dáme cisárovnej Sissi. Postaral sa o ňu Matej Starják. V réžii Ivany Jachymovej účinkujú Alena Ďuránová, Peter Cibula, Róbert Šudík, Adriana Ballová. Program z roku 2020 počúvajte od štvrtka.

Aké by to boli rozprávky bez zvieratiek, všakže? V Rozprávke o oslíkovi od Jána Milčáka chýbať veru nebudú – spoločne s detskými poslucháčmi sa môžete tešiť na oslíka, kocúra, vrabčiaka, šimpanza, opičku i mačku. Oslíka v podaní Ľuboša Kostelného si skutočne obľúbite. A možno sa vám zažiada ho aj pohladiť. V réžii Táne Tadlánkovej spoluúčinkujú Miroslav Noga, Vladimír Kobielsky, František Kovár, Ondrej Kaprálik, Leopold Haverl, Zuzana Kapráliková a ďalší. Rozprávka je z roku 2014.

Ďalší „Príbeh pre toto miesto“ oživí pamiatku Heleny Zrínskej, ktorá bola posledným žijúcim členom chorvátskeho rodu Zrínskych, manželkou Františka I. Rákociho, po jeho smrti manželkou Imricha Tököliho a matkou Františka II. Rákociho. Preslávila sa svojou hrdinskou obranou hradu Mukačevo, ktorý cisárskym vojskám odolával tri roky. Jej príbeh je previazaný aj s Košicami, kde sú obaja so synom pochovaní v Dóme sv. Alžbety. Napísala Miroslava Košická. V réžii Ivany Jáchymovej účinkujú Svetlana Janišová, Igor Kasala, Branislav Bajus, Lívia Dujavová, Ján Kovalčin. Program je z roku 2015.

Rok 2023 sa nesie v rozhlasovom a literárnom svete aj v znamení 110. výročia narodenia dramatika Petra Zvona. Hoci zomrel mladý 29-ročný, jeho meno je živé v divadelnej kritike a aj naši poslucháči si neraz spomenú na jeho hru Tanec nad plačom a prosia o jej zaradenie do vysielania. My na to pamätáme a ponúkame jej rozhlasové spracovanie z roku 1957, ktoré je plné dnes už legendárnych rozhlasových hlasov. V réžii Tibora Rakovského účinkujú Viliam Záborský, Vilma Jamnická, Gustáv Valach, Oľga Sýkorová, František Zvarík, Martin Gregor, Hana Meličková, Eva Krížiková, František Dibarbora, Jozef Šimonovič, Gejza Slameň, Ctibor Filčík, Jozef Šándor a Karol L. Zachar.

Do cyklu V skratke na záver nášho týždňa prispela Veronika Dianišková zamyslením s názvom Sýty hladnému neverí a iné porekadlá. Autorka sa zaoberá prípadom nedávneho úmrtia dieťaťa v Richnave a ďalšími sociálnymi nerovnosťami. Účinkuje autorka, vysielame v premiére.

Aktuálny program týždňa

Autorka programu týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, TASR, wikipedia









Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame