Literárny odkaz austrálskeho kontinentu

Literárny odkaz austrálskeho kontinentu

Nasledujúcich sedem dní budeme na Litere nasávať atmosféru z druhej strany zemegule. Spoločnosť nám bude robiť kráľovná poviedok, Novozélanďanka Katherine Mansfieldová. Zabŕdneme tiež do histórie na lodi kapitána Cooka, s korým budeme hľadať neznámy šiesty svetadiel. O verše sa v troch častiach podelia viacerí súčasní novozélandskí básnici. Nenechajte si ujsť ani zaujímavé inscenované rozprávanie Štefana Kasardu o strastiplnom živote česko-slovenského emigranta v Austrálii. Program doplní próza Strýko Reg či román Pastviny modrého žeriava, ktoré sú nielen pre mládež. Svoje humorné postrehy na austrálsku tému vyrozpráva Boris Filan v Pálenici. A nebude chýbať ani pásmo o austrálskej literatúre, v ktorom si prečítame úryvok z románu Marigold.

V Čítaní na pokračovanie vám každý deň ponúkneme novú poviedku od Katherine Mansfieldovej. Napriek tomu, že táto novátorská spisovateľka a poetka podľahla tuberkulóze vo veľmi mladom veku, stihla napísať množstvo diel, ktoré sa stále tešia celosvetovému čitateľskému záujmu. Odznie postupne Žena v obchode, Šťastie, Pohyblivé obrázky, Mucha, Slečna Brillová, Ako uniesli Pearl Buttonovú a Frau Brechenmacherová ide na svadbu. Všetky poviedky preložila Janka Kaščáková a číta Jana Strnisková.

Dobrodružným spestrením nášho poznávacieho týždňa bude životopisná hra o kapitánovi Jamesovi Cookovi, objaviteľovi Austrálie. Vydáme sa s ním na Tichý oceán, kde budeme hľadať „Južnú pevninu", v tom čase ešte neznámy šiesty svetadiel. Rozhlasovú hru pre mládež napísal podľa zápiskov kapitána Cooka Jaroslav Kopernický a nazval ju Pionieri ďalekých oceánov. V réžii Vladimíra Ruska st. účinkujú Ľubo Roman, Karol Machata, Gustáv Valach, Vladimír Durdík st., Leopold Haverl, Ivan Letko a ďalší. Hru z roku 1966 podfarbuje scénická hudba Ivana Paríka.

Na svoje si prídu i milovníci poézie. Od pondelka, stredy a piatku postupne odvysielame tri časti viacerých novozélandských súčasných básnikov. Verše z roku 2001 dostali názov More a hviezdy a v réžii Jany Strniskovej ich zarecituje Peter Rúfus.

Aj utorkové pásmo bude patriť Katherine Mansfieldovej. V cykle Krajina kníh uvedieme jej dielo Nerozvážna cesta a iné poviedky. Posúďte sami, ako sa tejto autorke podarilo dovtedy zaznávaný poviedkový žáner doviesť k dokonalosti. Účinkujú Jana Pilzová, Janka Kaščáková a Egon Tomajko.

Spisovateľa, rozprávača a cestovateľa Borisa Filana azda nemusíme predstavovať. V humoristickom pásme Pálenica Borisa Filana sa budeme rozprávať, ako inak, o Austrálii. Jeho svojské postrehy vás okamžite zavejú do krajiny klokanov a bez zdĺhavého cestovania nechajú vychutnávať atmosféru aktuálneho okamihu bytia. V roku 2015 redakčne pripravil Marián Grebáč.

Príbeh románu Marigold austrálskej spisovateľky Nancy Cato sa odohráva v Austrálii tridsiatych rokov. Mladá ctižiadostivá novinárka to chce v živote dotiahnuť ďaleko. Bystrá a podnikavá žena odmietne ponuku na manželstvo, lebo vie, že by to bol koniec snov o cestovaní a podnikne dobrodružnú cestu do austrálskeho vnútrozemia. Román má pokojný dej, plynie vecným a vtipným štýlom. Úryvok z našej Svetovej čítanky číta Mária Schlosserová.

Od stredy budeme zas o voľačo múdrejší. Vo svojom Pásme o austrálskej literatúre vás prevedie Silvia Lispuchová. V réžii Oľgy Janíkovej účinkujú Jana Hanúsková, Anna Okapcová, Michal Gučík, Bronislav Grznárik a Juraj Parajka. Relácia mala premiéru v roku 1991.

A opäť Katherine.Tentoraz si Mansfieldovú vypočujeme v dramatizácii jej prózy Záhradná slávnosť. Autorka skratkovito popisuje drobné záblesky všedného života, ktoré často smerujú k dôležitému, presne odpozorovanému detailu. S vrúcnosťou a láskou popisuje drobné postavy tuláčok či guvernantiek, naopak, pri meštiackej spoločnosť nešetrí posmechom. V temer každom jej diele zaznieva kritika sveta, ktorý pred našimi očami odumiera. Účinkujú Viera Richterová-Horváthová, Zuzana Kocúriková, Mária Kráľovičová, Zoro Laurinc, Stano Dančiak, Juraj Ďurdiak, Jozef Vajda a ďalší. Hru v roku 1983 režijne naštudoval Mikuláš Bugár.

V štvrtkovom pásme z cyklu Krajina kníh vám predstavíme spisovateľku Annu Funder a jej knihu Všetko, čo ku mne patrí. Austrálska prozaička sa vo svojom debutovom románe vracia do obdobia, keď v Nemecku nastupoval k moci fašizmus. Príbeh je kolážou spomienok rozprávačky Ruth Beckerovej, založených na pravdivých udalostiach, odohrávajúcich sa v predvojnovom Berlíne. Čitateľ si pomaly skladá obraz atmosféry rodiacej sa druhej svetovej vojny a Hitlerovej štvavej politiky. Účinkujú Jana Pilzová a Vladimír Kivader.

Hesba Fay Brinsmeadová je austrálska autorka kníh pre deti a ekologička, ktorá sa výrazne angažovala za záchranu domorodých oblastí v Austrálii, Tasmánii a Veľkého bariérového útesu. Jej román Pastviny modrého žeriava bol v roku 1965 vyhlásený za najlepšiu knihu roka pre mládež v Austrálii. Viaceré z jej diel sa tešia celosvetovému čitateľskému úspechu. „Moji hrdinovia nie sú nijaké deti. Sú to skôr mladí dospelí. V dnešných časoch je najdôležitejším problémom, s ktorým sa mladí ľudia musia vysporiadať, problém dospievania," hovorí autorka. Úryvok z jej románu predstaví Mária Schlosserová.

Pri čitateľskom doraste zostaneme i v prípade knihy Strýko Reg, spisovateľky Gayly Reidovej. V rámci cyklu Svetová próza pre mládež úryvok z knihy v roku 2001 načítala Dana Košická. Počúvajte od štvrtka.

V Cykle Odinakiaľ si zase môžete vypočuť text oceňovaného slovenského autora Petra Macsovszkého. Má názov z Austrálie. Ešte nedávno nám písal z Brazílie, v ktorej niekoľko rokov žil, no medzičasom sa presťahoval k protinožcom. Jeho príspevok číta Juraj Smutný.

Ďalší z osobne prežitých pohľadov na Austráliu si určite nenechajte ujsť v piatkovom dramatickom pásme Štefana Kasardu s názvom Austrália. Umelecký dokument rozpráva o strastiplnom živote česko-slovenského emigranta. Trúbkar a učiteľ hudby sa rozhodol utiecť do Austrálie za snom o lepšom živote. Realita však bola celkom iná. V Sydney na neho čakal trpký a bolestný osud. Od hladu a vyčerpania takmer prišiel o život. Autor Štefan Kasarda prirovnáva svoj údel ku konkrétnym literárnym postavám, ktoré svoju životnú energiu obetovali na naplnenie sebaklamu o raji za morom. Účinkujú Igor Šabek, Michal Hudák a Dana Košická. Režíroval Peter Vilhan v roku 1998.

Rozprávka Rudyarda Kiplinga s názvom Pesnička o starom klokanovi úsmevne zakončí náš literárno-cestovateľský týždeň. Ako ináč, veď čítať bude Július Satinský, tak nezabudnite a nalaďte si Literu aj s najmenšími členmi rodiny.

Program Rádia Litera

Autor týždňa Rádia Litera: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Foto:pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame