Jane Austen, Janko Kráľ a Hugolín Gavlovič

Jane Austen, Janko Kráľ a Hugolín Gavlovič

Tento májový týždeň bude v Rádiu Litera o hrách a čítaniach, ktoré ste si vyžiadali, alebo sa v našom rádiu doteraz vôbec nevysielali. Najviac potešíme zrejme tých, ktorí milujú príbehy a jazyk Jane Austenovej – budete sa môcť započúvať do štyroch častí jej knihy Rozum a cit. Rovnako upozorňujeme na reláciu Zuzany Golianovej o Sylvii Plath. Veríme, že potešíme aj tých, ktorí majú radi motivačnú literatúru, vyhľadávajú rady pre svoj život, a možno im ani nenapadne siahnuť po diele Hugolína Gavloviča – Valaská škola mravúv stodola. Rádio Litera vám ho ponúkne v príťažlivom rozhlasovom spracovaní. Nenechajte si ujsť ani hraný dokument o Jankovi Kráľovi od Emila Benčíka. A novučičké relácie z cyklu S Literou a Z tvorivej dielne Rádia Litera. Potenciál zaujať má aj fíčer z roku 2021 pod názvom William Shakespeare a Isaac Newton a nová rozhlasová hra Jozefa Palaščáka, Petra Kočiša a Jany Wernerovej Slovenský raj. A dáme priestor aj dosiaľ nevysielaných hrám v našom rádiu, a to Škole v žltom dome od Petra Severa a rozhlasovej hre pre mládež od Pavly Kováčovej Zemiačik v pahrebe. Svet poézie naplnia verše Daniely Hivešovej-Šilanovej.

Život anglickej vidieckej aristokracie v 19.storočí bol len zdanlivo idylický a nehybný. Ukrýval v sebe spodné prúdy ľudských vášní a potrieb, v ktorých prevládala najmä túžba po hmotnej istote a po láske. Ani sestry Elinor a Marianna neboli výnimkou. Staršia Elinor svojou rozvážnosťou a racionalitou predstavuje protiklad svojej spontánnej a živelnej sestry. Obe mladé ženy podstúpia rad osudových skúšok, aby pochopili, že musia v sebe rozvinúť aj tú druhú, potlačovanú stránku osobnosti. Hovoríme o románe spisovateľky Jane Austen Rozum a cit, z ktorého si na pokračovanie budeme čítať v štyroch častiach počas celého týždňa. V réžii Táne Tadlánkovej z roku 2008 účinkuje Helena Geregová.

„A čo my? Budeme ďalej hlivieť a nečinne sa prizerať?... My mlčíme a vyčkávame. Hlivieme a nehýbeme sa....,“ Vypočujte si fíčer Emila Benčíka Bol raz jeden Kráľ. Hraný dokument o Jankovi Kráľovi rieši nástojčivé otázky ponad dobu až k nám. Búrlivú jar v roku 1848 prežíval J. Kráľ v Pešti ako koncipient u advokáta Alexandra Vrchovského. S rastúcim zaujatím sleduje, ako sa mladí maďarskí rebeli čoraz naliehavejšie dožadujú väčších práv a slobôd pre maďarský národ. Aj v ňom sa prebúdza rebelantská žilka - keď oni, prečo nie aj my? Kto, ak nie my? Kedy, ak nie teraz? V réžii Martina Bendíka účinkujú Anna Klímová, Krista Bendová, Daniel Hevier, Ján Uličiansky, Jaro Rihák, Zuzana Kronerová, Elena Petrovická. Program je z roku 2010.

V posledných rokoch sa v susedných Čechách ale aj vo svete začínajú objavovať stále razantnejšie básne, v ktorých sa nám svet rozpadáva priamo pred očami. Spoločným menovateľom je zničená príroda, ktorá sa búri, človek, ktorý zhasína, svet, ktorý sa od základu mení. O novom smere poézie, ktorá sa zameriava na nelichotivý stav našej planéty, bude program Veroniky Dianiškovej a jej hostí s názvom Poézia klimatickej krízy: Tallo, Moravčíková, Borzič. Vysielame v premiére v rámci cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera. Účinkujú Michal Molnár Mária Ferenčuhová, Dominika Moravčíková. Relácia je z roku 2023.

Dnes, keď je na trhu toľko motivačnej a psychologickej literatúry o tom, prečo chodiť peši, ako zbohatnúť, ako vychovávať deti, ako zvládať nenásilnú komunikáciu, ako nehromadiť veci, my vám ponúkame Hugolína Gavloviča a jeho životné rady a ponaučenia, ktoré môžu byť osviežujúce práve v tomto premotivovanom prostredí. Možno budete prekvapení, koľko skutočnej chuti do života tu nájdete, koľko ostrovtipu a jazykového osvieženia vás osloví. Reč je o rozhlasovej adaptácii diela Valaská škola mravúv stodola podľa literárnej predlohy Gavloviča. Pre rozhlas ju upravil Vladimír Rusko starší a na Litere sme hru ešte nevysielali. Veríme, že vás o to viac poteší. Rovnako ako hlasy Karola Machatu, Zdeny Grúberovej, Evy Krížikovej a mnohých ďalších. Vysielame od utorka. Hra je z roku 2002.

Prečo možno Janka Kráľa označiť za najrevolučnejšieho slovenského básnika? A ako možno charakterizovať jeho tvorbu? Nájdeme uňho všetko - máme tu vizionára, mesianistu, a máme tu aj z takého pragmatického básnika, ktorý napodobňuje ľudovú poéziu. Aj o tom bude reč v cykle Autor na dnes. Mária Samuhelová tentoraz zaostrila pozornosť na osobu a dielo Janka Kráľa. V réžii Róberta Šedivého z roku 2011 účinkuje Alfréd Swan.

Od stredy pokračujeme fíčrom Vladimíra Greža William Shakespeare a Isaac Newton. Dramatické pásmo je venované téme pandémie v Londýne v 17. storočí. Práve v tom čase dvaja velikáni - William Shakespeare a Isaac Newton vytvorili najväčšie diela umenia a vedy, ktoré s nami žijú dodnes. V réžii Veroniky Martinkovej účinkujú Miloslav Kráľ; Juraj Hrčka; Helena Geregová; Vladimír Grežo. Program je z roku 2021.

Svet počítačových hier už vtiahol nejedného tínedžera. Čo sa však stane, ak sa k vám dostane úplne nová promo-hra, napríklad o slovenskej literatúre? A čo ak sú v hre iba texty mapujúce vojnu? Dokážete prejsť všetky levely alebo hru predčasne ukončíte, ak sa literatúra začne prelievať do života? A možno hru vôbec vyhrať? O tom bude rozhlasová hra pre mládež, o ktorú sa postarali Jozef Palaščák, Peter Kočiš, Jana Wernerová. Nesie názov Slovenský raj. V réžii Michala Náhlíka účinkujú Jakub Muranský, Erby Matej, Jana Wernerová, Peter Lejko, Samuel Gáfrik, Peter Kočiš, Michaela Domovcová, Veronika Husovská, Valéria Furjesová, Svetlana Wittnerová. Hra je z roku 2023.

Aké to je, keď si jedna z dvoch sestier nájde priateľa - prvú lásku? Ako to vnímajú ostatní členovia rodiny - mama, otec, sestra? Aké je to, keď sa zaľúbenému zdá, že s ním ten druhý trávi málo času, lebo on sám sa cíti osamelý? To sa už dozviete z nášho rozhlasového príbehu pod názvom Zemiačik z pahreby. Hru pre mládež napísala Pavla Kováčová. V réžii Františka Obžeru účinkujú Darina Chmúrová, Táňa Hrivňáková, Eva Rysová, Elo Romančík a Dušan Kaprálik. Hra je z roku 1977, vysielame od štvrtka.

Ďalej uvádzame špeciálne vydanie premiérového pásma, ktoré bude o úspešných knihách a ich filmových adaptáciách. Tentoraz sa zameriame na oceňovaný, ale aj kontroverzný, ba dokonca zakazovaný knižný bestseller Nič, ktorý vyšiel v tridsiatich krajinách a predalo sa z neho vyše jeden a pol milióna výtlačkov po celom svete. Knihu adaptovali ako operu v Londýne, na jej základe vzniklo vyše 150 divadelných inscenácií a v týchto dňoch prichádza do našich kín aj prvá filmová adaptácia, a zároveň vychádza aj prvý slovenský preklad románu. Ten príde na Slovensko uviesť jeho dánska autorka Janne Teller. V cykle Filmová knižnica účinkuje autor programu Tomáš Bartoněk, prekladateľka knihy Katarína Motyková, distribútor filmu Dominik Hronec a ukážky z knihy číta Lenka Libjaková.

Od piatku vám ponúkame reláciu Fenomény od Zuzany Golianovej, v ktorej sa venuje životu a tvorbe americkej spisovateľky Sylvie Plath. Na to, že zomrela veľmi mladá, už ako 30-ročná, zanechala celkom rozsiahle dielo. Venovala sa v prvom rade poézii, ale aj próze, tvorbe pre deti a písala aj listy a denníky. Aká bola Sylvia Plath, či aká sa nám zdá byť z pohľadu dneška? Aj o tom hovorila autorka relácie s literárnou kritičkou a prekladateľkou Ivanou Hostovou. Relácia je z roku 2020.

Rádio Litera si pre vás tiež pripravilo obnovenú premiéru pôvodnej rozhlasovej hry Petra Severa Škola v žltom dome. Je plná ľúbostných a rodinných zápletiek a opäť aj nezabudnuteľných hlasov. V réžii Violy Muránskej účinkujú Pavol Mikulík, Eva Rysová, Helena Geregová, Juraj Ďurdiak, Andrej Hryc, František Kovár, Ivan Rajniak, Ivan Krivosudský, Viera Topinková a ďalší. Hra je z roku 1984.

Na záver nášho týždňa si vypočujte Verše Daniely Hivešovej Šilanovej. V réžii Jozefa Palaščáka z roku 2023 účinkuje Lucia Hrašková.

Program týždňa Rádia Litera

Autorka týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia śaráková

Ilustrácia/foto: pixabay.com, wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame