Gejza Vámoš, Editino očko i téma odpúšťania

Gejza Vámoš, Editino očko i téma odpúšťania

Rádio Litera vás tento týždeň prevedie životom a dielom slovenského medzivojnového autora a lekára Gejzu Vámoša. Za jeho pohľadom na svet stála skepsa a pesimizmus, písal tvrdo a nekompromisne. Veci nazýval pravými menami, tak, ako málokto v slovenskej literatúre toho obdobia. Narodil sa do maďarsky hovoriacej židovskej rodiny. Po štúdiách a lekárskej praxi v roku 1939 opustil Slovensko i Európu, čo ho zachránilo pred koncentračným táborom. Napokon zomrel v Brazílii, kde pred tým žil. V Čítaní na pokračovanie vyberáme poviedky z knihy Editino očko. Vo vysielní sa objaví Jazdecká legenda, ktorej základom je príbeh lekárov vo vojnovom čase, expresívna poviedka Jesť zas približuje útrapy zo živočíšneho hladu a do pozornosti dávame i Vámošov text Nandi, ktorý vyvolal búrlivú diskusiu. Druhou témou, ktorá sa paralelne ponesie našim vysielaním, bude téma odpúšťania a rôznymi druhmi nazerania naň.

Keď v roku 1925 prišiel Gejza Vámoš so svojou debutovou knihou Editino očko, hneď bolo jasné, že ide o čosi nové, neokukané, revoltujúce. Nekonvenčné prózy, plné otázok a tém, na ktoré dobová kritika i čitateľská obec nebola ešte celkom pripravená. Posúďte sami v kontexte dnešnej doby, na pokračovanie si z knihy budeme čítať poviedky Editino očko, Moja malá Macka, Holčička, Luciferove rozmary, 20. máj, Za Diogenovým lampášom, Revňa Tomáš a Horúce popoludnie. V réžii Štefana Korenčiho číta Richard Stanke. V roku 1997 redakčne pripravil Peter Glocko mladší.

Vámošova kniha Jazdecká legenda je výberom šiestich noviel. Konkrétne novela Jazdecká legenda je veselým rozprávaním o zážitkoch štyroch lekárov, ktorí počas vojenskej služby absolvujú polročný jazdecký výcvik. Príbeh je plný sarkastického humoru a neľútostnej satiry vojenských praktík, keďže doktorom sa do výcviku dva krát nechce. Vysielame vo forme rozhlasovej hry. Účinkujú Marcel Ochránek, Jakub Rybárik, Tomáš Vravník, Přemysl Boublík, Martin Vittek, Juraj Hrčka a ďalší. Réžia: Laco Kerata v roku 2018.

Z cyklu Opri sa o mňa, pre vás vyberáme pásmo o speváčke, hlasovej pedagogičke a filmovej dokumentaristke Alene Čermákovej, jej tažkom detstve a ceste odpustenia, ktorou musela prejsť, aby mohla ďalej žiť plnohodnotný a slobodný život. Program s názvom Alena Čermáková a jej život odpustenia je z roku 2019. Postarala sa oň Dagmar Mozolová.

Gejza Vámoš patril ku generácii tvorcov, ktorí debutovali v slovenskej literatúre v medzivojnovom období. Na jeho tvorbu malo vplyv štúdium medicíny a filozofie, ktoré určilo nielen smerovanie, ale aj tematiku jeho poviedok a románov. Viac ponúkame v rozprávaní docentky Dagmar Kročanovej z Filozofickej fakulty Unverzity Komenského v Bratislave, ktorá je editorkou výberu z tvorby zaujímavého, ale aj kontroverzného autora, ktorý vyšiel pod názvom Polčlovek a iné prózy. Autorsky pripravil Egon Tomajko. Ukážky číta Juraj Smutný. Program Gejza Vámoš: Odchádzanie z literatúry je z roku 2016 a vy ho môžete počúvať od utorka.

Koluje mýtus, že odpúšťajú iba slabí ľudia. V skutočnosti si však odpustenie vyžaduje veľa vnútornej sily. Niektorí tiež tvrdia, že odpustenie je iba čisto náboženskou témou. Nenechajme sa pomýliť....“ V cykle V skratke si vypočujete esej Martina Šenca Terapia odpustením. Číta Tomáš Bartoněk. Zamyslenie z roku 2023 vysielame v premiére.

V programe Litery nájdete i glosu Oľgy Feldekovej Sedem hlavných hriechov. Hovorí v nej o svojich detských hriechoch a prvej spovedi. Číta autorka. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2017.

Bola tenučká, bledá, pochudnutá. Po šiestich týždňoch v nemocnici šla sama, nevedela kam.. V ošúchanom kostýme s malým klobúčikom, vyzerala ako vrabec vo vetre... V balíčku posledné poklady. Nieto čo jesť na zemi. Na rozdiel od zvierat, ktoré si kdekade vedeli nájsť nejakú tú dážďovku, človek nemal čo jesť..." Nenechajte si ujsť stereodramatizáciu nabitú silnou expresivitou a naturalizmom, v ktorom hlavnú hrdinku Tildu trápi až živočíšny hlad. Gejza Vámoš nazval svoju poviedku príznačne - Jesť. Účinkujú Jozef Vajda, Zdena Studenková, Soňa Ulická, Anna Tyralová, Nataša Kulíšková, Vladimír Durdík a ďalší. Hra je z roku 1986. Vysielame od stredy.

Chceme, aby aj oni trpeli. Chceme trestať, súdiť, vybiť si na nich svoju zlosť. Veď sú vinní! Zaslepení emóciami nechceme riešiť, pretože nechceme odpúšťať. Aj keď si títo ľudia svoj trest už odpykali... Vypočujte si fíčer Gabriely Horečnej Nová šanca... Hovorí o ľuďoch, ktorí po výkone trestu opustili brány väzníc a chcú dostať šancu začať odznova.Okrem autorky relácie účinkuje respondent Mário, súdny znalec Anton Heretik a psychologička Martina Justová z občianskeho združenia Maják. Texty z jej knihy Cisár je nahý číta Vlado Franc. Relácia mala premiéru v roku 2007. Následne pod názvom Odpusť mi, dcérenka si vypočujte poviedku slovenského prozaika Antona Rákaya. V réžii Martina Kákoša číta Peter Rašev.

Vo vysielaní pokračujeme prvými dvoma časťami trojdielneho pásma Martina Šenca s názvom Svojský debut Gejzu Vámoša. Autor sa tu venuje charakteristike tvorby slovenského prozaika Gejzu Vámoša v jeho debutovej zbierke poviedok Editino očko. Reláciou sprevádza Tomáš Bartoněk, úryvky z knihy číta Daniela Šencová. Program z roku 2023 uvádzame v premiére.

Od štvrtka dávame do pozornosti esej Pavla Suchareka Škandál odpustenia. Číta Peter Himič. Pre RTVS vyrobilo košické štúdio Slovenského rozhlasu v roku 2020.

Americká poetka Louise Glücková sa narodila v roku 1943 v New York City. Už od detstva sa venovala písaniu a získala niekoľko významných ocenení, vrátane Pulitzerovej ceny. Zásluhou Janky Kantorovej – Bálikovej máme aj slovenský preklad jej tvorby. V roku 2017 vyšla po prvý raz na Slovensku básnická zbierka Vidiecky život, z ktorej vám zarecituje Katarína Šafaříková.

Hranica z pera autora Petra Janků, je silným príbehom o vine a treste z cyklu Milénium. Viaže sa k roku 2005, kedy sa odtajňovali spisy v Archíve Ústavu pamäti národa. Ľudia sa dozvedali kruté pravdy o zločinoch proti ľudskosti a mnohí si museli nájsť svoju hranicu a mieru odpustenia. Počúvajte od piatku. V réžii Mareka Ťapáka sa v hlavných úlohách predstavia Ondrej Kaprálik, Přemysl Boublík,Juraj Predmerský, Dušan Kaprálik, Dušan Szabó, Helena Geregová a Lenka Košická. Hra je z roku 2021.

V rámci cyklu Autor na dnes vám Zuzana Feješová ponúkne svoj pohľad na osobu a dielo Gejzu Vámoša. Pomáhať jej v tom bude doktor Michal Havaj, vedúci oddelenia slovenskej literatúry 20. storočia SAV. Hovoriť budeme o jeho kontroverzných témach a rozporuplnom vnímaní čitateľov a kritiky. Pozrieme sa naňho ako na umelca vo vede, biológa v literatúre a filozofa v medicíne. Napriek mnohým životným krivdám, zostal Vámoš humanistom do poslednej chvíle. Vidí chyby ľudstva, ale nedokáže nemilovať človeka. Spoluúčinkujú Tatiana Poláková a Juraj Zetyák. Program je z roku 2013.

Týždeň s Gejzom Vámošom zakončí dramatizácia Nandi, ktorá je rozhlasovou úpravou jeho románu Odlomená haluz, ktorý svojho času vyvolal búrlivú celospoločenskú diskusiu, súdne spory a vylúčenie Vámoša z lekárskej komory. Treba podotknúť, že Vámošov román aj dnes pôsobí nanajvýš sugestívne a autenticky, a zachováva si aj svoj polemický rozmer. Pod režijným vedením Oľgy Janíkovej účinkujú Vladimír Obšil, Slávo Záhradník, Ivan Šándor, Eduard Bindas, František Kovár a Peter Jezný. Hra mala premiéru v roku 1988.

Program týždňa Rádia Litera

Týždeň zostavil: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: wikipedia.org, pixabay.com,



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame