Dvojtýždeň s detektívkou, 1. časť

Dvojtýždeň s detektívkou, 1. časť

Aj je to tu. Poďte sa počas letných dní schladiť tradičnou zimomriavkovou nádielkou na Litere a to rovno v dvojtýždňovom maratóne detektívnych hier, poviedok a pásiem. Počas všetkých dní nám bude robiť spoločnosť Sherlock Holmes v jednom z jeho najslávnejších prípadov - Pes baskervillský. Pristavíme sa i pri Agathe Christie a nebudú chýbať ani naše pôvodné krimi hry (Daniela Kapitáňová, Juraj Červenák, Jozef Repko). Tešiť sa môžete na ešte nevysielané alebo dlho neuvádzané tituly. No a o umení drsnej detektívky nás na záver poučí majster Kornel Földvári.

Hneď v úvode týždňa nás opantá ponurá atmosféra anglického vidieka, kde v prostredí hmlou opradených vresovíšť vyšetruje najznámejší detektív všetkých dôb, Sherlock Holmes, nezvyčajné úmrtia. „Vstával obyčajne veľmi neskoro – s výnimkou nezriedkavých príležitostí, keď bol hore celú noc, ale v ten deň už sedel za stolom a raňajkoval. Ja som stál na koberci pred kozubom a vzal som palicu, ktorú si u nás zabudol návštevník v predchádzajúci večer...,“ začína svoje rozprávanie Holmesov súputník Dr. Watson. Hovoríme o asi najznámejšom prípade tejto dvojice, ktorým je Pes baskervillský. K napísaniu románu Arthura Conana Doyla inšpiroval jeho vlastný výlet do Devonshiru a miestna legenda o sídle, kde strašil agresívny, nezvyčajne veľký pes. V réžii Mileny Lukáčovej číta v šestnástich častiach Ján Mistrík. Program je z roku 2011.

Pokračujeme pôvodnou rozhlasovou detektívnou hrou zo stredoveku, podľa textu Juraja Červenáka, Mŕtvy na Pekelnom vrchu. Na konci 16. storočia zúri v kresťanskom pohraničí vojna s Osmanskou ríšou. Turci sa pokúšajú preniknúť k bohatým banským mestám v hornom Uhorsku. Vojnového veterána Steina vyšlú do Štiavnice odhaliť zradcu. Pátranie ešte skomplikuje vražda miestneho šľachtica. Zdá sa, že všetko súvisí so zlorečeným Pekelným vrchom – mnohí veria, že sa na ňom zjavuje duch zhýralej meštianky, a po nociach sa tam rozlieha vytie psov, čo strážia bránu do záhrobia. Toľko anotácia z knihy. Účinkujú Ivan Krupa, Michal Šoltész, Ľuboš Záhon, Juraj Zetyák, Alena Ďuránová, Igor Kasala, Miroslav Kolbašský, Peter Lejko a Peter Cibula. Réžia: Róbert Šveda. Hra je z roku 2012.

V nasledujúcej eseji dáme slovo spisovateľke Daniele Kapitáňovej a jej uvažovaniu o žánre detektívky. Tentoraz sa nesústredí na detektíva, ale zaujíma ju druhá najdôležitejšia postava – vrah. Akí ľudia vraždili v niekdajších detektívnych príbehoch a kto sú zločinci v súčasných knihách? Zamyslenie s názvom Detektívka a jej vrah číta autorka. Esej je z roku 2023.

Utorkový programový blok otvorí Márius Kopcsay a jeho pásmo Od ospalého strážnika po analýzu DNA. Reč bude o zrode a vývoji detektívov - policajtov. Objaví sa tu francúzsky spisovateľ Émile Gaboriau a jeho detektív Tabaret, belgicko-francúzsky spisovateľ Georges Simenon a jeho komisár Maigret, americký spisovateľa Ed McBain a jeho detektív Steve Carella (vo sfilmovanej hollywoodskej verzii ako inšpektor Colombo). Účinkujú Dáša Rúfusová, Ján Gallovič a Márius Kopcsay. Pásmo je z roku 2007.

Giuseppe Pontiggia, taliansky spisovateľ, vo svojej románovej tvorbe začal ako prvý, v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, spájať osvedčený mechanizmu detektívky s metaforou šachovej hry. Zatiahol čitateľa do pátrania, ktoré odhalí, že obeť a páchateľ sú tá istá osoba. Román Tienistý lúč je inšpirovaný skutočnou udalosťou z protifašistického boja v Taliansku v roku 1927. Pontiggia podáva príbeh s detektívnou zápletkou, psychologickým podtextom a výrazným humánnym posolstvom. Je to príbeh štvanca, ktorý sa stáva väzňom a zároveň väzniteľom svojich ochrancov. Autor sa osvedčuje nielen ako majster v stupňovaní napätia, ale aj ako znalec partnerskej a manželskej intimity. Úryvok z knihy vám prečíta Alfréd Swan. V roku 2010 redakčne pripravil Marián Grebáč.

A bude aj rozprávka. Postará sa o ňu Jozef Repko v titule Detektív Čimbarasa. A tak nezabudnite počúvať aj s najmenšími členmi domácnosti. Príbeh nás prenesie do kráľovstva Vrma - Trma, kde v lese zbíja zbojník Tingitan. Zbojníctvo a podobné remeslá sú však v kráľovstve prísne zakázané. Lenže Tingitan čítať nevie, a tak naďalej veselo pobehuje po lese a zbíja. No a vtedy do príbehu vstupuje Detektív Čimbarasa. Viac už porozpráva Ctibor Filčík.

Od stredy Jozef Repko presedlá z rozprávky na detektívku pre veľkých. Jeho rozhlasovú hru uvádzame pod názvom Nad všetku pochybnosť. Hra bola ocenená v autorskej súťaži Slovenského rozhlasu v roku 1996. Aj tu budeme súčasťou vyšetrovania vraždy v slovenských reáliách. Účinkujú Ľudovít Moravčík, Vlado Černý, Marta Sládečková, Matej Landl, Jana Strnisková, Peter Šimun a Lucia Vráblicová. Réžia: Štefan Korenči. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 1997.

Kornel Földvári sa celý život programovo venoval okrajovým literárnym žánrom, predovšetkým dobrodružnému a detektívnemu románu. Jeho záujem o druhý z nich vyústil do knihy s názvom O detektívke, v ktorej publikoval svoje úvahy na princípy a pravidlá detektívneho žánru a tiež interpretácie autorskej metódy najznámejších svetových autorov. V kapitole Drsné umenie detektívky si zobral na mušku otca nesmrteľného Phila Marlowa - Raymonda Chandlera. Čítať vám bude Michal Ďuriš. Program je z roku 2010.

Od štvrtka sa prenesieme do Scotland Yard klubu, kde sa už niekoľko rokov pravidelne stretávajú exkomisári Wiliam Parker a Roger Harris, aby si spolu zaspomínali na svoje kriminalistické prípady. Započúvajte sa do zábavného krimi pásma s názvom Frankfurtské párky, ktoré jeho autor Ivan Verner napísal na motívy tvorby zahraničných autorov. Účinkujú samé zvučné mená - Karol Machata, Ladislav Chudík, Eduard Bindas, Zuzana Frenglová, Katarína Orbanová, Ivan Laca, Peter Sklár, Dušan Kaprálik a ďalší. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2003.

V piatok pridávame literárne pásmo o diele kráľovnej anglických detektívnych románov, ktoré sa stali celosvetovou senzáciou. Má názov Agatha Christie: Tretie dievča. Účinkujú Jana Pilzová, Jana Javorčíková a Mária Danadová. Christie nás v románe Tretie dievča, ktorý vznikol v poslednej dekáde jej tvorby, zavedie do Londýna v polovici 60. rokov minulého storočia, kde už nič nie je také, ako v starom dobrom Anglicku... Program je z roku 2019.

Do nášho týždňa prispel aj americký spisovateľ Jack Ritchie svojou poviedkou Tohoročná obeť. Ako skončí hra na vraždu? Kto bude vrah, obeť a akú zbraň použijú? To všetko sa v tejto poviedke plánuje vopred. Študenti práv, v akejsi paródii na súdny proces, sa tu majú presvedčiť, že výpovede očitých svedkov bývajú viac ako nespoľahlivé. V réžii Jany Strniskovej z roku 2008 číta Peter Rúfus.

Anglický spisovateľ, Wilkie Collins, je považovaný za zakladateľa modernej anglickej detektívnej literatúry. Collinsa spájalo dôverné priateľstvo s Dickensom, čo neostalo bez vplyvu na jeho tvorbu. Dokazuje to i v románe Mesačný kameň. Jeho seržant Cuff je jednoducho dokonalý detektív. Nájde stratený diamant? Úryvok z knihy vám na záver týždňa prečíta Alfréd Swan. V roku 2010 redakčne pripravil Marián Grebáč.

Program Rádia Litera

Týždeň Rádia Litera pripravil: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame