Dvojtýždeň s detektívkou, 2. časť

Dvojtýždeň s detektívkou, 2. časť

Aj počas nastávajúcich dní nás čakajú zimomriavky, napätie a tajuplná atmosféra - všetko atribúty, kvôli ktorým máme tak radi detektívky. A opäť to budú ešte nevysielané alebo veľmi dávno uvádzané tituly. Dočítame si Psa baskervillského, prizrieme sa profilom slávnych svetových detektívov v pásme Anatómia Duše alebo v odľahčenom programe Nesprávny ťah. Veršami prispeje Edgar Allan Poe. Do pozornosti dávame prózu Vrah či obeť, spisovateľky Josephine Teyovej, ktorá objasňuje vlastnú verziu reálneho zločinu v dejinných súvislostiach. A nebudú chýbať ani poviedky, hry a čítania z kníh s krimi zápletkou.

Tento týždeň sa dozvieme, kto stojí za tajuplnými vraždami v kultovom titule Arthura Conana Doyla Pes baskervillský. K úspešnému vyriešeniu prípadu v mokradiach nás dovedie slávny Sherlock Holmes a Dr. Watson. Číta Ján Mistrík. Začíname od pondelka, každý deň pridávame novú časť.

Pokračujeme pôvodnou rozhlasovou hrou Juraja Váha Mŕtvemu pole, smrti. Otvára sa v nej starý nevyriešený prípad. Bolo to zabitie, plánovaná vražda alebo nešťastná náhoda? A kde je vražedná zbraň? Účinkujú Ivan Mistrík, Anton Korenči, Vlado Durdík, Juraj Šebok, Marián Gallo, Ondrej Košút, Ondrej Jariabek, Terézia Hurbanová a ďalší. Réžia: František Brestovanský. Hra je z roku 1965.

Eva Reiselová vám vo svojej eseji prezradí, čo spája a rozdeľuje troch autorov, ktorí významným spôsobom zasiahli do literárneho a čitateľského sveta tvorbou detektívnych románov a poviedok. Celé desaťročia prinášali nové príbehy a ešte aj dnes sú vyhľadávaní a čítaní. Bude to pocta trom súkromným detektívom – Poirotovi, Marlowovi, Wolfovi a ich autorom. O radosti z čítania detektívnych príbehov rozpráva autorka. Program je z roku 2023.

Georges Simenon je všeobecne známy ako autor detektívok a otec komisára Maigreta, aj keď jeho samého by táto reputácia sotva potešila - mieril vyššie. Lenže detektívky, ktoré ho mali iba existenčne zabezpečiť sa mu stali pascou - v povedomí literárnej obce sa raz a navždy ocitol v škatuľke, z ktorej sa mu nepodarilo uniknúť ani po smrti. Je to škoda, nielen preňho, ale i pre jeho čitateľov. Georges Simenon totiž ako autor i ako človek s neukojiteľnou túžbou po poznaní, usilujúci sa preniknúť na samé dno ľudskej duše, rozhodne stojí za pozornosť. Pásmo o ňom napísala Mária Michalková. Uvádzame ho pod názvom Anatómia duše. V réžii Gejzu Dezorza účinkuje autorka, Peter Sklár, Lucia Gažiová a Alfréd Swan. Program je z roku 2005. Počúvajte od utorka.

Edgar Allan Poe. Treba predstavovať? Americký básnik, otec detektívnej poviedky. Ale predovšetkým človek, ktorý možno tým, že nemal ľahký život, dokázal preniesť do literatúry časť svojich predstáv a obrazov. Z jeho tvorby sme vybrali verše, ktoré sú menej známe. Sú to hľadania vlastnej pozície vo svete, ale najmä v očiach "toho druhého." Preložila Jana Kantorová Báliková, recituje Ladislav Chudík. Uvádzame pod názvom Večernica.

Od stredy si vypočujte pôvodnú rozhlasovú hru Milana Čarňanského Fotografia. Staňte sa svedkami vyšetrovania prípadu napadnutia mladej ženy, ktorú identifikuje iba jeden starý pán. Výsluch napokon odhalí jeho vzťah k poškodenej, ale aj motív napadnutia. Rozhlasová hra vznikla v roku 2001 v košickom štúdiu a prostredníctvom detektívneho príbehu osvetľuje temnú históriu jednej rodiny. V réžii Romana Sorgera účinkujú Michal Hudák, Ľuboš Záhon, Eva Ryšáková, Jozef Zetyák a Jozef Úradník.

Jedným z mála záujemcov o seriózny literárny výskum dobrodružnej a detektívnej literatúry na Slovensku, bol určite Kornel Földvári. Vo svojich úvahách, zhrnutiach a interpretáciách, ktoré vyšli v roku 2009 v knihe O detektívke, sa opiera o dokonalú znalosť žánru a bohatú čitateľskú skúsenosť. Jeho myšlienky z kapitoly Malý pán Poirot, v ktorej rozoberá autorskú metódu Agathy Christie, vám prečíta Michal Ďuriš. Režíroval Vladimír Kivader v roku 2010.

Od štvrtka pridávame zábavné krimi pásmo Nesprávny ťah, ktoré na motívy z tvorby Carrol Maversovej, Raya Hegena, Gaylorda Burgera a Tammisa Savoainena pre rozhlas napísal Ivan Verner. Relácia mala premiéru v roku 2006. Pásmo vás prenesie do Scotland Yard klubu, kde sa už niekoľko rokov pravidelne stretávajú exkomisári Wiliam Parker a Roger Harris, aby si spolu zaspomínali na svoje kriminalistické prípady. Réžia: Viera Weidlerová. Účinkujú Karol Machata, Ladislav Chudík, Peter Marcin, Ján Mistrík, Vladimír Obšil, Juraj Slezáček, Ivan Laca, Nataša Kulíšková, Mária Schlosserová a Soňa Ulická. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 1996.

Čítali ste Nočný film? Knihu americkej autorky Marishe Pessl rozhodne nelistujte pred spaním. Jej originálne ponurá atmosféra vám zaručene nedá zaspať. Viac sa už dozviete v literárnom pásme o tejto autorke detektívok, ktorá už svojim debutom spôsobila v Amerike rozruch. Jej diela obsahujú prvky thrilleru, miestami hororu a vďaka moderným technológiám je ich čítanie veľkým dobrodružstvom. Nočný film je autorkina druhá kniha, ako stvorená na sfilmovanie. Účinkujú Egon Tomajko a Michal Ďuriš. Program je z roku 2015, počúvajte od piatku.

V programe ďalej nasleduje dramatizované čítanie detektívnej poviedky Milana Čarňanského Žena na predaj. Ocitneme sa na Spiši. A bude sa pátrať po stratenej manželke. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Roman Matisko, Martin Kaprálik, Ivo Gogál, Martin Zatovič, Zuzana Dančiaková, Alfréd Swan a Jana Kopsová. Program je z roku 2007.

Anglická spisovateľka Josephine Teyová vynikla ako autorka románov a divadelných hier, ale najmä ako autorka detektívnych románov s historickým námetom. V románe Vrah či obeť sa zamerala na historikmi neobjasnené zavraždenie dvoch chlapcov anglického kráľovského rodu, ktorých vraj dal zavraždiť Richard III. Autorka presvedčivo dokazuje, že panovník nebol vrahom svojich mladistvých synovcov, ba že nebol ani „duchovným otcom“ ich zavraždenia. Bol to od nej odvážny počin, lebo obdobie, o ktorom sa v detektívke jedná, má v anglických dejinách osobitný význam a výklad mnohých vtedajších udalostí je doteraz sporný. Teyovej kniha je v každom ohľade prínosom a obohatením detektívnej literatúry, ba zároveň aj príspevkom na obohatenie historických poznatkov. Úryvok z prózy vám na záver nášho týždňa prečíta Mária Schlosserová.

Program Rádia Litera

Týždeň Rádia Litera pripravil: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame