Nositelia Nobelovej ceny za literatúru

Nositelia Nobelovej ceny za literatúru

Nobelova cena za literatúru sa udeľuje od roku 1901, niektorí jej nositelia sú nám dôverne známi, ale poniektorí ani nie. V Rádiu Litera sme sa preto opäť trochu viac porozhliadali a skúsili oprášiť diela tých autorov, ktorí získali Nobelovu cenu ešte na samom počiatku jej udeľovania, čiže v prvej polovici 20. storočia. Vo vysielaní sa tak objaví tento týždeň Wladislaw Stanislaw Reymot, Selma Lagerlöfová, Sully Prudhomme, Anatole France, Ivan Alexejevič Bunin, Henri Bergson a Hermann Hesse. Čítať si budeme Buninove Temné aleje, môžete sa tešiť na rozhlasovú hru Bohovia sú smädní, ktorej autorom je Anatole France. Nebude chýbať Reymontova Spravodlivosť, Lagerlöfovej Gösta Gerling, Hesseho Kúzelinikovo detstvo či Eliotov Portrét dámy.

Počas týždňa si budeme čítať z poviedok ruského spisovateľa Ivana Alexejeviča Bunina pod spoločným názvom Temné aleje. Ústredným motívom jeho diela je láska, predovšetkým tragická. Texty upútajú čitateľa i dnes svojim osobitým štýlom a hlbokým ponorom do ľudského srdca. V réžii Martina Bendika účinkuje Dušan Jamrich. Môžete sa tešiť na tituly Pôstny pondelok, Havran a Nocľah, Genrich, Muza a Dubky.

Nasleduje rozhlasová adaptácia divadelnej hry Rudolfa Slobodu Macocha, realizovaná v banskobystrickom štúdiu Slovenského rozhlasu s obsadením hercov Slovenského komorného divadla Martin a Bábkového divadla na rázcestí Banská Bystrica. Nie je to iba mravoučný duel Neba s Peklom, Boha s Luciferom, pretože na Zemi je Človek, a práve oňho ide. Jeho túžby, ideály, bolesti i neistoty, činy i viny na nás doliehajú. Réžia - Vladimír Kivader. Hra mala premiéru v roku 2012.

V cykle Autor na dnes bude Jozefa Palaščáka zaujímať jediná osoba - nemecký dramatik a držiteľ Nobelovej ceny z roku 1912 Gerhart Hauptmann. V réžii Stanislava Bilého účinkujú Juraj Zetyák a Erika Molnárová. Program je z roku 2012.

Od utorka sa ocitneme v dobe Veľkej francúzskej revolúcie, aby sme na pozadí protirečivých vnútorných motivácií jej protagonistov spoznali, ako ďaleko sa postupne vzdialili od jej ideálov. Pôjde o príbeh Anatola Francea, francúzskeho nositeľa Nobelovej ceny z roku 1921. Dramatizáciu jeho textu vysielame pod názvom Bohovia sú smädní. V réžii Vladimíra Ruska mladšieho účinkujú Emil Horváth, Kamila Magálová, Eva Rysová, Viera Richterová, Leopold Haverl, Juraj Slezáček, František Kovár, Vladimír Minarovič, Ján Valentík a ďalší. Hra je z roku 1991.

Strechy Devínskej Novej Vsi budeme môcť objavovať v rozhlasovej hre pre deti Letí, letí podľa Ruda Slobodu. Hlavným hrdinom príbehu je Jano Hraško, ktorý túži lietať a pravidelne trénuje na blízkej lúke. Kamaráti ho v jeho snažení podporujú, tí ostatní sa mu vysmievajú. Decká žijú aj experimentovaním s telepatiou či spoločným odporom k speváckemu a baletnému krúžku... Táto rozhlasová hra vráti rodičov do čias detstva a našim detským poslucháčom úplne prirodzene ukáže svet, v ktorom žili ich rodičia či starí rodičia. Počuť budete aj hudbu skladateľa Petra Breinera. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Ivan Šándor, Róbert Roth, Zuzana Kapráliková, Ida Rapaičová, Ivan Krajíček, Vladimír Kostovič, Vladimír Minarovič, Karol Machata a ďalší. Hra je z roku 1987. Počúvajte od stredy.

Wladyslaw Stanislaw Reymont patrí medzi najvýznamnejších spisovateľov v dejinách poľskej literatúry. V roku 1924 získal Nobelovu cenu za literatúru za románovú kroniku Chłopi, v preklade Sedliaci. V Rádiu Litera zaznie dlhšia novela pod názvom Spravodlivosť. Éterom sa bude ozývať nezabudnuteľný hlas Viery Strniskovej, Viery Richterovej, Ľuba Romana či Vlada Müllera. Vypočujte si obnovenú premiéru príbehu, ktorý opisuje život vidieckeho chlapca Jaška. Réžia - František Obžera. Program je z roku 1980.

V romantickom románe Gösta Berling, ktorým otvorila svoju literárnu dráhu švédska spisovateľka Selma Lagerlöfová, sledujeme idealizovanný tragický osud nadaného, vnútorne rozorvaného búrliváka. Opisuje jeho dobrodružný život na panskom sídle, kde spolu s ním dožíva viacero stroskotaných existencií, vďaka milosrdenstvu podivínskej statkárky. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Emília Vášáryová, Anna Javorková, Ján Gallovič, František Kovár, Ivo Gogál, Miloslav Kráľ a ďalší. Hra je z roku 2016. Počúvajte od štvrtka.

Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, Thomas Stearns Eliot, rodák z Ameriky, ktorý prežil život väčšinou na britských ostrovoch, patrí k zakladateľom modernizmu v európskej literatúre. Známa je predovšetkým jeho básnická skladba Pustatina a zbierka Štyri kvartetá. My vám budeme čítať jeho báseň, ktorá prvýkrát vyšla už v roku 1915, keď mal Eliot 27 rokov. Patrí k jeho prvým významným básňam a jej názov si požičal od amerického spisovateľa Henryho Jamesa - Portrét dámy. V réžii Petra Jezného účinkujú Ján Vdovják a Ľuba Hajková.

Pokračujeme esejou Matúša Marcinčina, ktorý sa bude zamýšľať na tému - Je ľudskosť úloha? Číta Peter Himič. Program je z roku 2023.

Piatkový programový blok otvorí Herman Hesse a jeho text Kúzelnikovo detstvo. Tento zvláštny spisovateľ má dar vnímať veci inak ako bežní ľudia, jeho opisy dokážu byť plné lásky, farieb, mystiky, dotýkajúc sa množstva iných sfér okolo tej našej, ktorú dôverne poznáme.Nevychovávali ma len rodičia a učitelia, ale aj vyššie skryté a tajuplné moci, medzi nimi aj boh Pan, ktorý stál v sklenenej skrini môjho starého otca v podobe malého tancujúceho bôžika. Toto božstvo, ale aj iné sa ma ujali už v detských rokoch, a skôr než som vedel čítať i písať, tak ma zaplavili pradávnymi orientálnymi predstavami a myšlienkami, že som neskôr každé stretnutie s indickými a čínskymi mudrcmi pokladal za opätovné stretnutie a za návrat domov," píše Hesse vo svojej knihe. Čítať vám z nej bude Igor Šabek.

Tereza Simanová si pre vás pripravila prierez rozhlasovými spomienkami. Opäť sa vrátime k jednému autorovi. Čaká na vás Rudo Sloboda v rozhovoroch z rozhlasového archívu. V programe z roku 2019 budete počuť jeho autorku i slovenského spisovateľa.

Francúzsky filozof a spisovateľ Henri Bergson bol najvýznamnejším predstaviteľom intuitivizmu. Veril, že život a jeho pretrvávanie možno postihnúť intuíciou, zatiaľ čo intelekt len reprodukuje mŕtve predmety. Vysokoškolský profesor, člen Francúzskej akadémie vied, nositeľ Nobelovej ceny za rok 1927 sa vo svojom diele okrem iného zamýšľal aj nad všeobecne obľúbeným fenoménom - nad humorom. Jeho esej má názov Smiech. V réžii Andreja Turčana účinkuje Ľubomír Holčík.

Program týždňa Rádia Litera

Autorka týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračná snímka: pixabay.com











Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame