Trasoritka – to je urážlivé meno!

Trasoritka – to je urážlivé meno!

Okrem detektívok, sci-fi a dobrodružných tém si naši poslucháči opakovane žiadajú aj komédie, satirické hry, humorné črty. Tento týždeň sa tento svet otvorí vďaka Laskomerského Žartom a rozmarom (5 častí čítania na pokračovanie), Chalupkovej Trasorítke a Štepkovým Šťastným koncom. O J. Chalupkovi sa dozviete nemálo zaujímavého v relácii Ars litera. Nebude chýbať kniha pre deti – Pennacovo Vlčie oko. Marián Grebáč vás zoberie na Hrb – putovať sa naň bude podľa literárnej predlohy – akej, to sa už dozviete priamo v relácii.

V rubrike Čítanie na pokračovanie pre vás budeme od pondelka vysielať  Žarty a rozmary Gustáva Kazimíra Zechentera-Laskomerského. Úsmevné poviedky z doby minulej čerpajú zo študentského a lekárskeho života mladých ľudí. Pripravili sme pre vás prózy: Dávid Šťubrik, Múdra rada, Prvý ples, Poľovačka na medvede, Rechtor vo volebných rozpakoch a Radvanský Jarmok. V réžii Róberta Horňáka číta Vladimír Minarovič.

V cykle Genius loci si Marián Grebáč pripravil príspevok s názvom Hrb. Relácia ponúka putovanie po miestach, ktoré inšpirovali vznik literárnych diel, pátra po príčinách magickej príťažlivosti zachovanej v povestiach a legendách. Tentoraz nás čaká putovanie podľa novielky Laskomerského Lipovianska maša a to z Predajnej na Hrb. Účinkuje autor. Relácia je z roku 2019.

Ján Palárik bol slovenský katolícky kňaz, spisovateľ, dramatik, publicista a organizačný pracovník. Spolu s Jánom Chalupkom a Jonášom Záborským patrí k najvýznamnejším predstaviteľom slovenskej drámy 19. storočia. Čo viac sa okrem týchto známych faktov o Palárikovi dozviete? Zapnite si reláciu Autor na dnes, ktorú pre vás pripravil Jozef Lenhar. Spoluúčikuje Zuzana Kákošová.

Od utorka pridávame ďalšiu časť relácie Ars litera. Vladimír Kivader ju venoval spomienke na slovenského dramatika, publicistu, prozaika a evanjelického kňaza Jána Chalupku. Súčasťou je umelecko-dokumentárne pásmo Michala Eliáša Slovenský Voltaire z roku 2001 a hrané pásmo Jozefa Repka Podobizne - Ján Chalupka z roku 2004.

Sociologický slovník Petra Turčíka bude O stereotypoch. Rozhlasový Antropologický slovník je pokusom priblížiť poslucháčom základné pojmy tejto vednej disciplíny a prípadne ich motivovať, aby siahli po populárnej či odbornej literatúre. Keď sa povie pojem stereotyp - hneď sa nám vybaví niečo, čo máme návykové, čo sa stále opakuje. Ako vníma pojem stereotyp antropológia? Účinkujú Ján Bunčák a Peter Turčík. Program je z roku 2012.

Od stredy pridávame rozhlasovú hru Jána Chalupku Trasoritka. Autor sa v hre vracia ku kocúrkovskej tematike a jej konkrétnym postavám, zosmiešňuje malomeštiactvo. V réžii Andreja Bagara účinkujú Alojz Kramár, Jozef Šimonovič, Štefan Figura, Oľga Sýkorová, Juraj Paška, Míla Beran a Karol Machata. Hra je z roku 1956.

Niekedy ani dobrá beletria nezasiahne čitateľa tak, ako skutočný príbeh. Prozaik a publicista Peter Valo roky písal reportáže. Stretol pri nich mnoho zaujímavých a výnimočných ľudí. Napríklad Chirurga, čo porážal šamanov. O afrických dobrodružstvách traumatológa MUDr. Ladislava Očenáša, ktorý ako jeden z mála ľudí prežil uštipnutie najjedovatejším hadom – mambou čiernou, sa s Petrom Valom porozprávala Hana Beranová. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Miroslav Trnavský. Program je z roku 2018.

Do štvrtkového programu na Litere zaraďujeme rozhlasovú hru pre mládež. Vlčie oko, známeho francúzskeho spisovateľa Daniela Pennaca, v kvalitnom preklade Beaty Panákovej, predstavuje krehký a poeticko-magický príbeh o stretnutí a „rozhovore“ chlapca a vlka. Už začiatok príbehu vťahuje čitateľa do deja, no nie použitím akčných a dramatických scén, ale naopak istým pokojom, ktorý však v sebe ukrýva tajomstvo. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Pavol Plevčík, Ľubomír Bukový, Božiadara Turzonovová, Ivan Romančík, Szidi Tobias, Tatiana Poláková, Peter Bzdúch, Darina Vašíčková, Ladislav Chudák, ivan Letko a Lucia Vráblicová. Hra je z roku 2004. Upravila Emília Drugová.

Piatkový programový blok otvorí citlivá komédia Stanislava Štepku o čelných miestach v srdci v podaní Radošinského naivného divadla. Volá sa Šťastné konce. V réžii Viery Benediktovej účinkujú Stanislav Štepka, Zuzana Kronerová, Mojmír Caban, Maruška Nedomová, Jozef Adamčík, Ladislav Hubáček. Hra je z roku 2022.

Na záver nášho týždňa sú vypočujte zamyslenie Marcela Lacka a Richarda Kittu na tému Nadbytočnosť. Účinkujú Andrej Palko a Peter Himič. Esej je z roku 2022.

Program týždňa rádia Litera

Autorka programového týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org.








Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame