Masky z popola – naše cesty k slnku

Masky z popola – naše cesty k slnku

Tento týždeň bude tak troška popolvársky – budeme sa zamýšľať nad tým, ako nájsť svoju vlastnú cestu, ako naplniť svoje poslanie – Popolvár k tomu potreboval masku z popola. Tento motív sa bude vinúť aj niektorými hrami. Vo vysielaní sa objavia hry, dlho nevysielané: Hra smrti od Ellis Petersovej a Hlasy mŕtvych od Ireneusza Iredyńskeho. Určite si ich nenechajte ujsť. Obraz masky má svoju úlohu aj vo veľmi dobrej hre Ödöna von Horvátha Don Juan sa vracia z vojny. O maske z popola písala aj poetka a spisovateľka Dana Podracká – tento týždeň si od nej vypočujeme eseje z knihy Hysteria Siberiana a čo-to sa dozvieme aj o jej knihe Mytológia súkromia. A odvysielame aj hru Popolvár najväčší na svete, ktorú ste v našom éteri ešte nepočuli – má legendárne herecké obsadenie. V. Dianišková si pre vás pripravila reflexiu palestínskej poézie a knihy Eleny Lackovej Narodila som sa pod šťastnou hviezdou. Za pozornosť stojí aj pásmo o slovenskej rozprávke – v ktorom budú o nej hovoriť Milan Rúfus, Štefan Moravčík a Dana Podracká. A Rádio Litera pamätá aj na oslávenkyňu – spisovateľku a filozofku Etelu Farkašovú – ktoré sa dožíva životného jubilea – budeme si čítať z jej knihy Záchrana sveta podľa G.

5. októbra oslavuje okrúhlych 80 rokov Etela Farkašová, neprehliadnuteľná a dôležitá zástupkyňa súčasnej slovenskej literatúry, preto jej právom patrí aktuálne čítanie na pokračovanie na Litere. V novom týždni pre vás vyberáme jej prózu Záchrana sveta podľa G, ktorú môžete počúvať v piatich častiach. O čom bude? Chorobne senzitívne, až z „normálu“ vychýlené bytosti môžu niekedy zachytávať poruchy či kazy sveta oveľa intenzívnejšie ako ostatní ľudia a ich reakcie môžu byť extrémne. Strach a starosť o svet v nich potom prevláda nad inými emóciami. To je aj prípad protagonistky G., ktorú obavy o budúcnosť sveta vedú k úsiliu urobiť niečo pre jeho záchranu. Sledujeme stratégie, aké táto rozporuplná postava pripravuje v rámci svojského megaprojektu. Kniha bola súčasťou finálovej desiatky Anasoft litera 2022. V réžii Márie Danadovej číta Alena Sušilová.

V Rádiu Litera sa chceme s vami podeliť o ďalšiu radosť. Podarilo sa nám v archíve objaviť hry zaujímavého poľského autora Ireneusza Iredyńskeho. Od svojich premiér takmer nevysielané. Niektoré sú zo sedemdesiatych rokov, iné z osemdesiatych a jedna z roku 2001. Postupne vám ich všetky ponúkneme. Tentoraz to bude hra Hlasy mŕtvych. Určite si ju nenechajte ujsť – príbeh vám bude rozprávať ten, kto je už mŕtvy. Muž bude hovoriť o svojom priateľovi – nemeckom dopisovateľovi pre USA, v časoch prvej polovice 20. storočia. A motív masky nebude chýbať. V réžii Hany Makovickej účinkujú Ivan Krúpa, Dana Košická, Peter Rašev, Michal Hudák, Rastislav Kopina, Jozef Stražan a Peter Himič. Hra je z roku 2001.

Pokračujeme esejou podľa knihy Dany Podrackej Hysteria Siberiana v dvoch častiach. Ide o jednu z najvýraznejších slovenských poetiek a esejistiek, jej kniha obsahuje desať esejí, ktorých spoločným menovateľom je mapovanie stavu duše moderného človeka. Vo svojich úvahách autorka vychádza z umeleckého posolstva analyzovaných diel, ale aj z osobnej skúsenosti s metafyzickým rozmerom prežívanej skutočnosti. V réžii Vladimíra Kivadera účinkuje Jana Pilzová. Program je z roku 2010. Druhú časť počúvajte od piatku.

Kde bolo, tam bolo, v sedemdesiatej siedmej krajine, za červeným morom, za skleneným vrchom a za drevenou skalou bolo jedno mesto a v ňom býval kráľ, ktorý mal troch synov. Dvaja starší boli takto naoko poriadni šuhajci, ale ten tretí, to bol len taký Popolvár, čo spoza pece ani nevyzrel. Raz postaví si ti ich otec pred seba a rečie: „Synkovia moji, už ste, chvalabohu, chlapi na mieste, mohli by ste sveta skúsiť, či z vás dačo vystane. — Pôjdete po staršom!“ Od utorka v našom tematickom týždni pokračujeme jeho hlavným hrdinom. Rozprávková hra Popolvár najväčší na svete pochádza z dielne Pavla Dobšinského v úprave Júliusa Farkaša. V réžii Milana Semíka účinkujú Alfréd Swan, Karol Machata, Viera Strnisková, Andrej Hryz, Ľubo Roman, Ján Valentík, Viera Topinková a ďalší. Rozprávka je z roku 1984.

Do nášho pravidelného cyklu S Literou prispela tentoraz Veronika Dianišková titulom Narodila som sa pod šťastnou hviezdou (Elena Lacková). Vo svojom programe sa bude rozprávať s romistkou a publicistkou Janou Gáborovou - Krokovou, romistom a kultúrnym antropológom Alexandrom Mušinkom, so speváčkou a pravnučkou Eleny Lackovej - Alžbetou Ferencovou o prvom slovenskom preklade románu Narodila som sa pod šťastnou hviezdou. Ide o sugestívny text Eleny Lackovej, výrazný vydavateľský počin, ale i preklad Júlie Cholevy. Strhujúca autobiografia vychádza v roku 2023 v slovenskom preklade po prvý krát, hoci vznikla už v 80. rokoch. Účinkujú autorka a Martina Znamenáčková. Relácia je z roku 2023.

Spisovatelia Milan Rúfus, Štefan Moravčík a Dana Podracká sa v programe Dúchanie do pahrieb zamyslia nad tým, čo je Slovenská rozprávka. A čo vlastne je? Najstaršia podoba ľudovej slovesnosti. Prameň poznania. Návrat do detstva. Prirodzené budovanie hodnôt. Alebo len príjemné rozptýlenie? Účinkuje autorka Ľuba Šajdová a jej literárni hostia. Program je z roku 2000. Počúvajte od stredy.

Následne pridávame program Ivice Ruttkayovej Mytológia súkromia Dany Podrackej v rámci cyklu Ex libris. Čakajú vás ukážky z knihy esejí Mytológia súkromia, poetky D. Podrackej. Autorka hovorí o vzniku esejí, o literatúre ako spôsobe komunikácie, o literárnych hovoroch v Literárnom týždenníku. Bude sa rozoberať patriarchát aj antifeminizmus. Relácia je z roku 1996.

Od štvrtka vás čaká rozhlasová hra Ödöna von Horvátha Don Juan sa vracia z vojny. Z vojny, ktorá bola považovaná za prvú z veľkých katastrof novodobých dejín ľudstva. Vracia sa však do sveta, v ktorom ostali len ženy, živé memento vojnovej mašinérie. On má ale poslanie. Nájsť tú jedinú, tú, ktorú sa rozhodol naozaj milovať. Počas vojny jej písal listy a nedostával odpovede. Nájsť ju však nedokáže, v tomto metaforickom obraze ostal na svete naozaj sám - muž. Aj preto je Donom Juanom, ktorý krok za krokom prichádza na to, že „Juanom“ už vlastne byť nevie a nemôže. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Vladimír Kobielsky, Jana Hubinská, Viera Richterová, Oľga Solárová, Soňa Ulická, Eva Matejková, Lucia Vráblicová a ďalší. Hra je z roku 2014.

Nasleduje ďalšia epizóda z cyklu S Literou - opäť od Veroniky Dianiškovej, ktorá vám ponúka v premiére titul Palestínska poézia - Keď obyčajný život znamená búriť sa. Poézia odporu, aktivistické gesto, slam poetry, ale aj básne z diaspóry - tak sa dá veľmi zjednodušene nazvať poézia palestínskych básnikov a poetiek. Poézia nie je len básňou, ale je aj životom, hlasom vytrvalosti. Poetický výraz sa stáva odkazom, gestom a život sa stáva básňou - ale aj naopak. O tom, aká je palestínska poézia dnes, aké sú jej témy i autori a autorky sa V. Dianišková rozprávala s palestínskym ľudskoprávnym aktivistom Kamilom Kandalaftom. Budete počuť aj básne Rafeef Ziadah a iných autoriek, ktoré vám prečíta Lucia Vráblicová v preklade Elvíry Haugovej. Program je z roku 2023.

A na záver týždňa ďalší úlovok z nášho archívu. Vylovili sme pre vás vzácnu – priam zlatú rybku – hru pre mládež pod názvom Maska smrti. Pre rozhlas ju napísala Irena Hrušovská podľa literárnej predlohy Ellis Petersovej. Nebude v nej chýbať legendárny hlas Emila Filla, Hildy Michalíkovej a mnohých ďalších. Hra je z roku 1970.

Program týždňa rádia Litera

Autorka týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame