Jean Anouilh a Ireneusz Iredyňski

Jean Anouilh a Ireneusz Iredyňski

Tento týždeň bude v Rádiu Litera opäť objaviteľský, bude o dlho nevysielaných autoroch a o hrách, na ktoré napadal rozhlasový prach. Ten sme sfúkli a potom aj poutierali najmä z dvoch autorov – francúzskeho dramatika Jeana Anouilha a poľského spisovateľa Ireneusza Iredyňskeho. A že ich hry stoja zato – posúďte sami – vo vysielaní sa objavia hry Becket, alebo Božia česť a Cestujúci bez batožín (od J. Anouilha) a poviedky Výťah a Vchod do záhrady (od I. Iredyňskeho). Bude doznievať aj príbeh z minulého týždňa o Popolvárovi – tentokrát v rozprávke Cesta k slnku - a v úvahách o maske z cyklu Kľúčové slová. Budeme pokračovať aj v esejach Dany Podrackej z cyklus Hysteria Siberiana – sú skutočne pôsobivé – o tieňoch a fantómoch, ktorých opúšťame, o úlohách, ktoré máme naplniť a o životných hádankách, ktoré dávala Sfinga. V. Dianišková sa zamerala na knihu Druhá tvár modernity od S. Ruppeldtovej. Z. Galková nám v Ars litere predstaví francúzskeho autora J. Anouilha v rozhovore s Ľ. Vajdičkom. Oddýchnuť si budete môcť pri rozprávke J. Mokoša Kamarát a zážitok z rozhlasových hier umocní hra Ödöna von Horvátha Kazimír a Katarína.

V Rádiu Litera tento týždeň pokračujeme dielami poľského autora Ireneusza Iredyňskeho, na ktoré napadal rozhlasový prach. My sme ho zotreli a stojí to zato. Však sa presvedčte sami – pozývame vás do škatule medzi nebom a zemou – áno, do výťahu, kde sa zaseknú on a ona. Nech sa páči, nastupujeme. V réžii Františka Obžeru v poviedke Výťah účinkujú Zuzana Kronerová, Pavol Mikulík a Branislav Koreň. Program je z roku 1975.

Započúvať sa budete môcť i do vzácnej hry z roku 1957. Jej autorom je francúzsky dramatik Jean Anouilh, má názov Cestujúci bez batožín. Hlavný hrdina Gaston stratil vo vojne pamäť a po dlhšom čase prichádza do rodičovského domu „bez batožín“, bez spomienok na predchádzajúcu existenciu. V rozhovoroch s rodičmi a služobníctvom postupne objavuje vlastnú minulosť. Zisťuje, že s ňou nechce mať nič spoločné. V závere odchádza od rodiny s malým chlapcom, ktorý ešte nijaké spomienky nemá. V réžii Mikuláša Bugára účinkujú Ladislav Chudík, Viliam Záborský, Mária Prechovská, Hana Meličková, Oľga Sýkorová a ďalší. Hra je z roku 1958.

Uvažovali ste niekedy nad tým, čo sa skrýva pod pokrievkou ľudí, ktorí sú spisovateľmi? Niektorí skutočne žijú osamelo, iba po boku svojej Múzy, aby jej boli vždy naporúdzi. V poviedke Vchod do záhrady, ktorej autorom je Ireneusz Iredyňski vám ponúkame príbeh muža, ktorého písanie nervovo vyčerpáva. V hlavných úlohách účinkujú Pavol Mikulík a Mária Prechovská. Pokračujeme rozhlasovou adaptáciou divadelnej hry Ödön von Horvátha Kazimír a Karolína. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Juraj Hrčka, Táňa Pauhofová, Ondrej Kovaľ, Petra Vajdová, Dušan Cinkota, Andrej Hryc a ďalší. Hra je z roku 2019, počúvajte od utorka.

Každý z nás v živote už niečo stratil. Dana Podracká hovorí o strácaní vlastného tieňa či fantómov. O strácaní ako ceste k novému objavovaniu bude ďalšia esej z cyklu Hysteria Siberiana. Nasledujúca esej predstaví život, ktorý je o naplnení poslania, rozpoznania úloh, ktoré tu máme. Číta Jana Pilzová.

Od stredy vás pozývame na rozprávkové putovanie. Jeho cieľ vyjadril kráľ takto: „Pôjdeš k Slnku a prezvieš sa ho, prečo vždy dopoludnia putuje čo najvyššie na oblohe a veľmi pripeká a prečo sa odpoludnia chýli k západu a stráca svoju silu.“ Ak to Popolvár zistí, získa princeznú a my si vypočujeme známu slovenskú ľudovú rozprávku v rozhlasovom spracovaní Boženy Bernátovej – Čahojovej. Želáme vám potešenie z titulu Cesta k Slnku. V réžii Olívie Binderovej účinkujú František Dibarbora, Anna Bučinská, Leopold Haverl, Karol Machata, Hana Meličková a ďalší. Rozprávka je z roku 1973.

Nasleduje pôvodný autorský cyklus S Literou. Veronika Dianišková doň prispela programom pod názvom Druhá tvár modernity alebo všetko, čo ste chceli vedieť o Latinskej Amerike, ale báli ste sa opýtať. Bude o knihe Silvie Ruppeldtovej Druhá tvár modernity. Eseje sú výberom textov publikovaných v dlhšom časovom rozmedzí na stránkach týždenníka Slovo a denníka Pravda. Zachytávajú mnohé fakty a súvislosti, ktoré mali po dobytí Amerík Európanmi zásadný vplyv na podobu nášho moderného sveta. Účinkujú Tomáš Bartoněk a Silvia Kaščáková. Reláciu z roku 2023 vysielame v premiére.

Pokračujeme cyklom Kľúčové slová s názvom Silvia Kaščáková, James Sutherland-Smith. Maska. Tento text vznikol v čase, keď kvôli pandémii všetci nosia rúška, ktoré zakrývajú tvár – teda maskujú nás. Okrajovo to reflektuje aj James Sutherland-Smith. Masku, zakrytú tvár a konotácie, ktoré sa s tým spájajú – od pozitívnych v divadle, po negatívne pri terorizme, mapuje dobre. Zaujímavým dodatkom je tvrdenie, že politici nenosia fúzy a brady a zväčša nebývajú nimi ženy práve preto, lebo zakrytá, či mejkapom prekrytá tvár pôsobí nedôveryhodne. Tomuto tvrdeniu dáva za pravdu druhá píšuca – Silvia Kaščáková. Tá vo svojom texte vymenúva svoje mimikry a príležitosti, na ktoré si ich nasadzuje. Pozorovanie spoza masky však aj umožňuje demaskovať iných. Akú masku nosíte vy? V réžii Jozefa Palaščáka účinkujú Silvia Donová a Miroslav Kolbašský. Program je z roku 2021.

Od štvrtka vás pozývame opäť do rozprávky a nie hocijakej. Má názov Kamarát a dá sa pri nej aj pospevovať. Podľa literárnej predlohy Jozefa Mokoša ju pre rozhlas spracovala Beáta Panáková. V réžii Violy Muránskej účinkujú Chlapec – Michal Michna, Škovránok – Marcela Molnárová, Ježibaba – Magda Paveleková, Kráľovná – Božidara Turzonovová, Kráľ – Zoro Laurinc, Slnko – Jozef Krištof. Rozprávka je z roku 1991.

V cykle Ars litera sa autorka Zuzana Galková rozpráva s profesorom Ľubomírom Vajdičkom o živote a diele popredného francúzskeho dramatika 20. storočia Jeana Anouilha. Súčasťou relácie je aj ukážka z Anouilhovej hry Škovránok – o Jane z Arku, ktorou sa preslávil po celom svete. Relácia je z roku 2018.

Od piatku sa s nami preneste do Anglicka 12. storočia.Tomáš Becket sa stáva kancelárom a priateľom mladučkého anglického kráľa Henricha II. Neskôr prijíma pozíciu arcibiskupa, čo mu spôsobí tragický koniec. Rádio Litera vám tento fascinujúci príbeh vyrozpráva podľa literárneho podkladu francúzskeho spisovateľa Jeana Anouilha. Hra má názov Becket, alebo Božia česť. V réžii Igora Hrabinského účinkujú Marián Geišberg, Boris Farkaš, Zuzana Frenglová, Libuša Trutzová, Elo Romančík, Emil Horváth a ďalší. Program je z roku 2000.

Program týždňa rádia Litera

Autorka týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame