Jesenné potulky škandinávskou literatúrou: Fínsko

Jesenné potulky škandinávskou literatúrou: Fínsko
Na Litere tento týždeň začíname nový jesenný cyklus, ktorý vás prevedie literárnou tvorbou Škandinávie. Čaká vás program ako stvorený na sychravé dni a noci. Začíname Fínskom, budúci týždeň cestujeme do Nórska a v novembri sa môžete tešiť na Švédsko, Dánsko a Island. Zababušte sa do deky, nalejte si teplý čaj, začíname.

Počas celého týždňa si budeme na pokračovanie v piatich častiach čítať z románu Zlatovláska. Jeho autorom je svetoznámy spisovateľ Mika Waltari, slávny najmä vďaka svojmu historickému románu Egypťan Sinuhet. Bol jedným z najplodnejších fínskych autorov. Napísal 29 románov, 15 noviel, 6 zbierok rozprávok, 6 zbierok poézie a 26 drám. Podieľal sa na tvorbe filmových a rozhlasových scenárov, písal literatúru faktu, prekladal a je autorom stoviek článkov. Započúvajte sa do pútavej spovede mladej prostitútky. V réžii Viery Weidlerovej číta Soňa Ulická.

O veľkú literárnu senzáciu sa svojho času postarala mladá slovenská spisovateľka Alexandra Salmela. Napísala totiž román vo fínčine – a hneď s ním vo Fínsku, kde už niekoľko rokov žije, vyhrala prestížnu literárnu cenu. Román 27 čiže Smrť robí umelca bol následne preložený do slovenčiny a ďalších svetových jazykov. Vypočujte si jeho dramatizáciu. Sleduje príbeh mladej slovenskej umelkyne Marty, ktorá sa chce stať slávnou pred dovŕšením 28 rokov. Účinkujú Edita Borsová, Zuzana Kapráliková, Ľubomír Bukový, Tomáš Vravník, Lucia Vráblicová, Ľubomír Burgr, Lucia Hurajová, Igor Adame a Jana Hanúsková. Réžia: Antti Granlund.

Fínsky filozof, mysliteľ a publicista Georg Henrik von Wright patrí k najvýznamnejším predstaviteľom severského kultúrneho kontextu. Bol prominentným žiakom Ludwiga Wittgensteina, neskôr sa stal jeho nástupcom na poste profesora filozofie Cambridgeskej univerzity. Vo svojom diele sa von Wright zaoberá otázkami vzťahu vedy, človeka, poznania a prírody. Ústredným bodom jeho premýšľania je problematika humanizmu a jeho miesta vo vývine ľudstva. My vám na Litere ponúkame ukážku z jeho eseje Humanizmus a humanistika, ktorá nadväzuje na von Wrightove celoživotné úsilie objasniť úlohu humanizmu a v dejinách západnej kultúry. Číta Boris Farkaš.

Viete, že autorka známych príbehov o zvláštnych tvoroch - mumintroloch písala aj brilantné poviedky pre dospelých? Príbehy o cestách, ostrovoch, o slobode, medzigenerančých vzťahoch i o tom, ako príroda ovplyvňuje človeka. Hovoríme o Tove Janssonovej. Pásmo o tejto výnimočnej spisovateľke pre vás pripravila Veronika Dianišková. Poviedky vám bude čítať Ludmila Hodulíková a Dado Nagy. Pokračujeme dvomi poviedkami, pod ktoré sa podpísal Jyrki Kiiskinen. Vyberáme pre vás tituly Značkový výrobok a Jazyk a bláznovstvo. Účinkuje Peter Himič. Počúvajte od utorka.

Fínsky spisovateľ Frans Eemil Sillanpää je nositeľom Nobelovej ceny za literatúru za rok 1939. Autorovi je blízky život ľudí biednych, túlavých, nespokojných, ktorí snívajú a túžia vždy po niečom vyššom a krajšom a len dravá skutočnosť ich zráža a ponižuje. Jeho komorná novela Stretnutie je históriou jedného augustového dňa. Na malej dejovej ploche vykresľuje charakteristický obraz života fínskeho človeka s celou jeho škálou životných problémov a nezodpovedaných otázok. Myšlienkové jadro tejto prózy sa skrýva v stretnutí troch nezávislých a predsa k sebe pripútaných bytostí, v zrážke ich pováh, názorov a duchovných svetov. Úryvok z textu číta Alfréd Swan.

Milovíci poézie si prídu na svoje pri veršoch fínskej autorky Marty Tikkannenovej. Preložila ich Jarmila Cihová a prebásnila Mila Haugová. Recituje Hana Gajdošová. Vysielame pod názvom Príbeh lásky storočia.

Epos Kalevala je základným dielom fínskej literatúry a svojimi nevšednými básnickými kvalitami sa radí k najcennejšim skvostom svetovej literatúry. Elias Lönnrot v 19. storočí zachránil pred zabudnutím plody starej fínskej poézie, uchovávanej v ústnom podaní. Ľúbostné, magické, svadobné, pohrebné piesne, príslovia a povesti upravil do kompozične usporiadaného celku. Viac sa už dozviete v pásme Petra Kerlika. V réžii Igora Hrabinského účinkujú Ladislav Chudík, Karol Machata, Ida Rapaičová a Dušan Jamrich. Počúvajte od stredy.

Nasleduje Vekovečný kováč Ilmarinen. To je názov fínskej povesti z cyklu Mýty a povesti starého sveta. Účinkujú Michal Dočolomanský, Ida Rapaičová, Vladimír Minarovič, Darina Vašíčková, Ján Valentík a ďalší. Hra je z roku 1991, o réžiu sa postaral Vladimír Rusko ml.

Pridávame ďalšiu esej, ktorej autorom je opäť filozof Georg Henrik von Wright. Má názov Tri mýty. Wright je známy nielen ako autor závažných prác z oblasti teórie poznania, ale aj ako editor zobraných Wittgensteinových spisov. V centre jeho záujmu je už spomínaná problematika humanizmu, jeho miesto vo svete zmietanom krízami. Sám autor (1916 – 2003) charakterizoval svoje práce ako úsilie o „diagnózu nášho času“. Podhubím jeho uvažovania sú diela svetovej literatúry, historiografie i vlastné životné skúsenosti vo svete, ktorý ho obklopuje. V réžii Martina Bendika číta Jozef Šimonovič.

Od štvrtka nás čakajú, v duchu názvu nášho týždňa, Potulky škandinávskou literatúrou. Redaktorka Terézia Simanová poslucháčov prevedie dielom viacerých autoriek a autorov. Čaká na vás Selma Lagerlöfová, Astrid Lindgrenová, Edith Södergranová či Knut Hamsun.

Fínska spisovateľka Anna-Leena Härkönenová vyštudovala herectvo, účinkuje v divadle, v televízii i vo filme. Napísala tiež viacero úspešných filmových a televíznych scenárov. Autorku preslávila hneď jej prvá kniha Zbraň na zabíjanie býka. V nej nastolila závažné otázky, o ktorých sa väčšinou mlčí. Román bol v roku 1984 odmenený fínskou literárnou cenou ako najlepšia kniha roka, bol úspešne sfilmovaný a jeho divadelnú adaptáciu uvádzali v divadlách po celom Fínsku. Úryvok z neho vám prečíta Alfréd Swan.

Pod názvom Všedný deň vám na Litere ponúkneme verše oceňovanej fínskej spisovateľky Johanny Venho. Do slovenčiny ich preložila Zuzana Drábeková. Recituje Dagmar Sanitrová.

Od piatku sa o slovo opäť prihlási Slovenka žijúca vo Fínsku, Alexandra Salmela. Tentoraz bude reč o jej románe Antihrdina, ktorý vyšiel pôvodne vo fínčine a v roku 2015 ho do slovenčiny preložila sama autorka. Antihrdina je nový prúd inteligentne nepredvídateľného románu - zrkadlo, pred ktoré sa môžete postaviť na svoju vlastnú zodpovednosť. Je knihou o cynizme a nádeji v kolabujúcom svete, o korupcii ideálov a zlom materstve, o ceste, stromoch a hrdinoch.

A na chvíľu si odskočíme aj mimo Škandinávie. Diana Pungeršič je napriek mladému veku veľmi produktívnou a dnes už poprednou prekladateľkou diel slovenskej literatúry do slovinského jazyka. Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska jej v septembri 2023 udelila prestížnu Cenu Pavla Országha Hviezdoslava – nielen za jej oceňované preklady, ale aj za budovanie a udržiavanie čulých slovensko-slovinských kultúrno-umeleckých vzťahov. V novom pásme z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera vám jeho autor Tomáš Bartoněk predstaví osobnosť a dielo tejto prekladateľky. Okrem menovaných účinkuje aj Vladimír Seman. Pásmo má názov Dvojitá Slovenka Diana Pungeršič. Vysielame v premiére.

V cykle Odinakiaľ si na záver nášho týždňa môžete vypočuť impresiu spisovateľky Michaely Rosovej z Fínska. Číta Anna Zemaníková. Cyklus prináša príspevky Slovákov, ktorí radi cestujú alebo žijú v zahraničí.

Program Rádia Litera

Autor programového tyždňa: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame