Vznik Československa a hry zo Zlatého rozhlasového fondu

Vznik Československa a hry zo Zlatého rozhlasového fondu

Tento týždeň si pripomenieme vznik Československa (28. 10. 1918) a to doteraz na Litere nevysielaným cyklom štyroch čítaní z pera Dušana Kováča o M. R. Štefánikovi. Tejto osobnosti bude venovaný aj fíčer Davida Horineka, ktorý si v našom rádiu vypočujete po prvýkrát. Poslucháči, ktorí majú radi tzv. hry Zlatého fondu Slovenského rozhlasu, majú dôvod na radosť, a to hneď trojnásobnú. Do vysielania sme zaradili roky nevysielané hry: Škovránok od J. Anouilha, Biely drozd do J. Číža a Tontina od R. L. Stevensona. Nebude chýbať ani rozprávková hra, tentokrát od D. Petríkovej O pyšnej vlne. V rámci cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera sa môžete tešiť na pásmo o svetobežníčke Kamile Kay Strelkovej. A bude zastúpený aj žáner eseje – tento týždeň od Z. Herberta.

Milan Štefánik vyrastal v biednom prostredí, jeho život sa v ničom nelíšil od života detí košarištianskych roľníkov, hoci ako syn farára patril medzi “pánov”. Blízkosť slovenskej inteligencie ľudovým vrstvám nemožno názornejšie vyjadriť ako na príklade rodiny Štefánikovcov. Spôsobom života sa od masy dedinského ľudu odlišovali hádam iba tým, že v ich živote bolo viac kníh. O čítanie na pokračovanie sa nám tento týždeň postaral Dušan Kováč. Ako už tušíte, hlavnou postavou bude Milan Rastislav Štefánik. Jeho meno je so vznikom Československa neoddeliteľne späté. Jednotlivé časti čítania podávajú ucelený, vecný a zároveň pútavo prerozprávaný pohľad na život a dielo tejto významnej osobnosti. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Jozef Šimonovič. Program je z roku 2009.

Ani tento týždeň nebude naše vysialenie bez vzácnej, dlho nevysielanej hry. Táto sa dokonca zaraďuje do „Zlatého fondu“ rozhlasového archívu. Ide o hru pre mládež pod názvom Tontina (falošná hra o život). Vznikla v roku 1970 podľa literárnej predlohy anglického spisovateľa škótskeho pôvodu, Roberta Louisa Stevensona. Podkladom hry sa stal román Tajomný osud. Dielo je našim malým objavom, ležalo dlho nevysielané v archíve, za povšimnutie stojí i skvelé herecké obsadenie. V réžii Jozefa Dánaina účinkujú František Dibarbora, Eduard Bindas, Anton Mrvečka, Viera Bálinthová, Marián Gallo, Marián Labuda. Hra je z roku 1971.

Aj utorkový prgramový blok otvorí takmer polstoročie nevysielaná hra. Ponúkneme vám umelecky stvárnený životný príbeh génia Leonarda da Vinciho. Pre rozhlas ho napísal Ján Číž a dal mu názov Biely drozd. V hlavnej úlohe malého chlapca si môžete vypočuť Emila Filla a nebudú chýbať vzácne hlasy Karola Zachara a Ctibora Filčíka. V réžii Jozefa Dánaia spoluúčinkujú Július Pántik, Pavol Mikulík, Václav Krejčík, Vladimír Durdík, ml., Peter Bugár a Viera Bálinthová. Hra je z roku 1961.

V rámci cyklu S Literou vám od stredy ponúkneme premiéru programu V „literárnej krajine“ svetobežníčky Kamily Kay Strelkovej. Po nežnej revolúcii sa tejto autorke u nás podarilo to, o čom sníva každý spisovateľ. O jej knihy bol živý, nefalšovaný záujem a ani dnes sa v antikvariátoch dlho „neohrejú.“ No za jej úspechom stojí nevšedný príbeh ženy, ktorá emigrovala s dvojročnou dcérou a manželom do Kanady. Za sebou nechala desaťročnú prácu v rozhlase, rodičov, priateľov. Po rokoch sa priznala, že keby nebolo naliehania manžela, aby mysleli na budúcnosť dcéry, nikdy by neodišla. Účinkujú Helena Čajková a Andrea Eliášová. Relácia je z roku 2023.

Rozprávková hra O pyšnej vlne vzišla z pera mladej debutujúcej autorky Dominiky Petríkovej. Ponúka príbeh dievčiny, ktorá sa pri čakaní na svojho milého pri mori spriatelí s vlnou. Tá jej porozpráva mnohé zaujímavé príbehy, no chce mať dievčinu len pre seba. Vyzerá to na nešťastný koniec, ale, ako to už býva v rozprávkach, všetko zlé sa na dobré obráti. V hlavných úlohách budete počuť Miroslava Nogu ako rozprávača, Janu Hubinskú ako Vlnu a mladú, takisto debutantku, Moniku Potokárovú, ako dievča Noemi. Réžia Milena Lukáčová. Hra je z roku 2015.

Od štvrtka pridávame fíčer Davida Horineka Mýtus Milan Rastislav Štefánik. Predčasná Štefánikova smrť priniesla potrebu dostať jeho životný príbeh do povedomia národa. Všetci si ho prisvojili, ľudáci, socialisti a rôzne ďalšie prúdy, okrem komunistov. Na tom môžeme sledovať ako sa samotný príbeh transformoval. Fíčer je o objavovaní Štefánika a hľadaní informácii, ktoré by jednoznačne potvrdili alebo vyvrátili mýty, ktoré o ňom vznikli. Autor ponúka zamyslenie nad tým, čo o ňom vieme a aký obraz vytvára o tejto osobnosti spôsob edukácie na školách. Účinkujú Ján Machaj, Miloslav Čaplovič, Dušan Kováč a Miroslav Musil. Program je z roku 2019.

Poľský autor a filozof Zbigniew Herbert prispeje do nášho týždňa esejou Lascaux, ktorú preložil Juraj Andričík. Ocitneme sa v jaskyni Lascaux – akejsi sixtínskej kaplnke našich predkov. Herbert sa vo svojej tvorbe kriticky vyjadroval ku komunistickému režimu, kvôli čomu žil od roku 1986 v exile v Paríži. Písal tiež intelektiálne náročnú básnickú tvorbu či fejtóny pod pseuonymom Pán Cogito. V réžii Petra Vilhana účinkujú Igor Šabek a Jana Dolanská. Esej je z roku 2005.

Pred niekoľkými týždňami sme v našom rádiu dali priestor francúzskemu autorovi Jeanovi Anouilhovi. Odvysielali sme dve z jeho dlho nevysielaných hier. Od piatku pridávame v poradí tretiu, ktorá autora preslávila po celom svete. Ide o príbeh Jany z Arku pod názvom Škovránok. V réžii Vladimíra Ruska z roku 1981 účinkujú Emília Vášáryová, Karol Machata, Ladislav Chudík, Július Vašek, František Kovár, Dušan Jamrich, Emil Horváth, ml., Zdena Gruberová a ďalší.

Program Rádia Litera

Autorka programového tyždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame