Nevyplakané smútky Františka Švantnera a zlatý rozhlasový fond

Nevyplakané smútky Františka Švantnera a zlatý rozhlasový fond

Ťažiskom tohto týždňa budú jedinečné novely Františka Švantnera – ešte sme ich v našom rádiu nevysielali a ak máte radi príbehy pohybujúce sa na hranici reality a prízraku – na postavy akoby vypľuté z tmy – tieto novely sú presne pre vás. Na svoje si prídu aj naši verní poslucháči, ktorí milujú rozhlasové klenoty – dlho nevysielané hry, ktoré si zaslúžia obnovenú premiéru, niekedy aj viac, ako po polstoročí. Tento týždeň ich máme plné priehrštie – môžete sa tešiť na hru Sváko Maroje od M. Držića, na detektívku Vrada v zastúpení od E. Vacheka, na hru pre mládež Brat Čolo od P. Kováčovej, na hru Dva letné večery od L. Luknára a na hru Mohérový pléd od J. Kákoša. Vysielanie spestria glosy Zbigniewa Herberta a relácia o rómskej literatúre od V. Dianiškovej.

Celý týždeň nám bude robiť spoločnosť František Švantner. Na pokračovanie si budeme čítať jeho Stretnutie v piatich častiach. Tajomný príbeh vám vyrozpráva Peter Sklár. V Švantnerových novelách sa opakovane súrodenci od seba veľmi vzdialia, odcudzia sa. Jedna krv potom hľadá vzájomné odpustenie, zhovievavé oči, mäkké pohladenie, dobrotivý úsmev. Nájde takéto rozhrešenie hlavný hrdina? Písanie Švantnera dokáže vyvolať atmosféru napätia, búrku emócií, hnevu a vybičovaných citov. Ženy plačú, sú mužmi bité a robia podivuhodné rozhodnutia. Jedno také urobí aj sestra hlavného hrdinu. A vyvolá to nejednu smrť. Kto koho zabije, pomstí a koho nespravodlivo obvinia? O réžiu sa postarala Veronika Martinková v roku 2023.

Ďalej pridávame pôvodnú rozhlasovú hru Jána Kákoša Mohérový pléd. V hlavných úlohách si vypočujete Gustáva Valacha a Máriu Prechovskú. Hra má groteskný základ a rozpráva príbeh nevydareného manželstva. V réžii Ivana Terena spoluúčinkujú Branislav Koreň, Božidara Turzonovová, Eva Kvietiková. Hra je z roku 1966.

„ Jan Swammerdam bol od narodenia útly a chorľavý. Len vďaka schopnostiam dvoch vynikajúcich lekárov sa ho podarilo udržať nažive, avšak úsilie prebudiť jeho zaspatosť bolo bezvýsledné. V škole sa učil dobre, i keď bez nadšenia. Nedával najavo nijaké konkrétne záujmy a jeho otec, majiteľ výborne prosperujúcej lekárne U labute pri starej radnici v Amsterdame, sa rýchlo, hoci nie bez ľútosti, zmieril s myšlienkou, že krásny obchod, naplnený arómami botaniky a chémie, s krokodílom zaveseným pod stropom, s kabinetom prírodných zvláštností - preberú po jeho smrti cudzie ruky...,“ Toľko úryvok z glosy Zbigniewa Herberta Peklo hmyzu. Viac vám prečíta Alfréd Swan.

Od utorka sa z vysielania ozve rozhlasová hra Ladislava Luknára Dva letné večery z roku 1963. Sledujeme rodinu a nemilosrdne odhaľujúce neúprimné vzťahy medzi rodičmi. V réžii Milana Semíka účinkujú Viktor Blaho, Bohumila Horniaková, Zuzka Jariabková, Viera Bálinthová, Martin Kolesár.

Pridávame ďalšiu s originálnych glos Z. Herberta - Portrét v čiernom ráme - už jej začiatok je chytľavý: „Neviem, prečo si tí starší páni vyberali práve mňa a posadali si ku mne v baroch, kaviarňach, na lavičkách v parkoch, aby som počúval ich dlhé monológy, v ktorých sa splietali názvy exotických ostrovov a oceánov. Čím boli teraz? Bankrotármi pozbavenými bohatstva aj moci. Svoju úlohu vyhnaných kniežat hrali s rutinou starých, skúsených hercov. Jedno im treba priznať - neboli sentimentálni.“ Účinkuje Alfréd Swan.

"Za posledný týždeň sa ku mne dostali dve správy o znásilneniach. Obe z okolia, nie úplne blízkeho, ale ani vzdialeného. V hlave sa mi začali odohrávať znovu a znovu moje vlastné strachy a moje vlastné rany, neporovnateľné s tými, ktoré zažili preživšie nedávnych tragédií. Také tie moje - a naše celospoločenské incidenty, ktoré od detstva opakovane zažije takmer každá žena, dievča, a predpokladám, že aj chlapec. Znovu som cítila ten strach, a popritom mi čosi v hlave hovorí - ako to, že to tomu, kto v mnohých prípadoch nemiestne žartuje na tmavej ulici, nezíde na um? Že ako sa bude báť tá alebo ten, kto stojí oproti? Alebo mu to práveže na um zíde? Vyžíva sa v tom?" Do nášho týždňa prispela i Veronika Dianišková zamyslením s názvom O násilí a veľrybách. Uvádzame v premiére v rámci cyklu V skratke. Účinkuje autorka.

Pátranie po rómskej literatúre môže byť aj detektívkou, pri ktorej si poznámky úchytkom píšete, aby ste čosi nezabudli, a nachádzate ich napísané Špačkem tužky na manžetě. Tak to kedysi robievali aj slávni detektívi. A tak sa volá aj rukoväť, učebnica, alebo jednoducho publikácia Karolíny Ryvolovej. Česká romistka a prekladateľka si povedala, že je naozaj načase, aby sme vedeli nájsť to najdôležitejšie o rómskej literatúre na jednom mieste, pretože doteraz je mnohé z nej často premlčané, či roztratené po magazínoch, časopisoch, archívoch či antológiách. Dôsledná a náročná, až detektívna práca - ako sama autorka o písaní tejto knihy rozpráva - priniesla ovocie v podobe knihy, akej tu ešte nebolo, a ktorá by sa mala stať súčasťou učebných osnov v Českej republike i na Slovensku. S Karolínou Ryvolovou sa v ďalšom z pásiem rádia Litera rozprávala opäť Veronika Dianišková. Autorská relácia je z roku 2023. Počúvajte od stredy.

Rozhlasové hry Pavly Kováčovej majú už viac ako polstoročie, a predsa prekvapujú svojou aktuálnosťou. Prenikajú do duše dospievajúcich, do duše, ktorá sa v niečom vôbec nemení. Hľadá blízkosť, túži dobehnúť staršieho súrodenca, nemá rada rodičovský strach. Hra ktorú budeme vysielať nebude iná, nesie názov Brat Čolo. Veríme, že niektorých z vás zaujme až natoľko, že si ju vypočujete azda aj vo viacerých reprízach, ktoré vám v Rádiu Litera ponúkame. Za tip na túto hru ďakujeme našej vernej poslucháčke :-). V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Mária Kráľovičová, Gustáv Legéň, Rudo Žákovský, Ľuboš Mikulský, Ľubo Barák, Pavol Mikulík, Emil Fillo a ďalší. Hra je z roku 1974.

Pokračujeme detektívnou hrou, ktorú ste u nás ešte nepočuli. Autorsky sa pod ňu podpísal Emil Vachek a nazval ju Vražda v zastúpení. Opäť ide o tip od vás, čím chceme vyjadriť veľkú vďaku za vaše spätné väzby, tipy a pripomienky, ktoré nám píšete do pošty či na sociálne siete. Tešíme sa, že máme toľkých vnímavých poslucháčov a poslucháčky! Táto detektívka je z roku 1969. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Ľubo Roman, Jozef Šimonovič, Gejza Slameň, Jozef Skovay, Bohuslav Rapoš, Andrej Nemčok, Vladimír Minarovič, Gustáv Legéň, Eva Krížiková a ďalší. Počúvajte od štvrtka.

A s nevysielanými hrami nekončíme, dokonca sa v kalendári posunieme hlbšie do minulosti. Od piatku si na Litere môžete vypočuť Hru z roku 1957. Jej autorom je Marin Držić a má názov Sváko Maroje. Nebudeme vám prezrádzať dej, ale čosi predsa. Hru v pôvodnom znení hrali prvýkrát v Dubrovníku, bolo to v roku 1950 na radnici. V tomto spracovaní ju po prvý raz hrali aj v Národnom divadle v Záhrebe v roku 1938. A teraz si ju vypočujete vy na Litere. V réžii Ivana Terena účinkujú Viliam Záborský, Juraj Paška, Ctibor Filčík, Jozef Sodoma, Vladimír Durdík, František Dibarbora, Jozef Kroner, Ondrej Jariabek, Juraj Šebok a ďalší.

Program týždňa

Týždeň zostavila: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, TASR, wikipedia.org









Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame