Predvianočné pohľady do nás samých

Predvianočné pohľady do nás samých

Prečo ľudia nie sú schopní zažiť skutočné Vianoce? Pomaly sa na ne pripraviť a vychutnať si ich? Vedieme okolo tohto sviatku toľko rečí, ale keď príde na skutky, už ich nie sme schopní... Aj o tom bude mozaika programov na Litere tento týždeň. Predviančné šialenstvo sa bude rozoberať v humoristickom pásme Sobotník, Elena Vacvalová vám zas prečíta glosu, ako posiela tradičné vianočné pozdravy. Na Vianoce nemám čas, rozhorčí sa Juraj Surma v hranom dokumente. Priblížime si Slovenské Vianoce v zahraničí a načrieme i do predvianočných veršov (Vianočné momentky) a rozhlasových hier, v ktorých dominujú medziľudské vzťahy (Príliš biely sneh a Muchy v zime). Tak spomaľte a vychutnávajte. Napríklad veršovanú Vianočnú krehkosť či Prechádzky zimnou krajinou s Josefom Ladom.

Počas týždňa si budeme čítať na pokračovanie z knihy, ktorá najviac zaujala porotu tohtoročnej ceny Anasof litera. Jej laureátkou sa stala Soňa Uriková s titulom Dôvod na radosť. Autorka tu načrtáva obrazy vzťahov medzi rodičmi a deťmi, starými rodičmi a vnúčatami, slimákmi a králikmi. Zaobíde sa pritom bez veľkých gest a so zmyslom pre zápletku sa sústreďuje na detail, pretože to podstatné sa často ukrýva v zdanlivo nepodstatnom, nevypovedanom a nepomenovateľnom. V réžii Stanislava Bilého číta Bronislava Ištvánová. Program je z rou 2022.

Pokračujeme poetickou rozhlasovou hrou Dušana Dušeka Muchy v zime, ktorá je sondou do vzťahu mladého páru. Spolužitie lekárky Eji a jej partnera Kika komplikuje rozdielnosť pováh i životného rytmu, do života im navyše vstupujú pacienti. Dušan Dušek, ako vo väčšine svojich próz, pracuje s lyrickými metaforami a postupmi, čo inšpirovalo režiséra Viktora Lukáča k experimentu s rozhlasovým rozprávaním. Hra mala premiéru v roku 1992 a prihovárať sa vám budú hlasy Heleny Geregovej a Borisa Farkaša. Ďalej účinkujú Mária Prechovská, Vladimír Müller, Viera Topinková a Oľga Vronská. Hra získala Špeciálnu cenu na medzinárodnom festivale rozhlasových hier Prix Italia.

Nasleduje fíčer Júlie Rázusovej Prechádzky zimnou krajinou. Umelecké pásmo hovorí o maliarovi Josefovi Ladovi a jeho maľovanej zime na vianočných pohľadniciach. J. Lada tvoril najmä pre deti, jeho ilustrácie štylizujú obraz českej dediny s humorne parodickým akcentom. V réžii Zuzany Ferencovej účinkujú Karol Machata a Júlia Rázusová.

Utorok otvoríme rozhlasový blok na Litere odľahčene. Čaká na vás humoristické pásmo vo forme obľúbenej relácie Sobotník. V repríze budeme rozoberať Predvianočné šialenstvo. Dozviete sa ako správne kupovať darčeky, ako vyzerá písanie predvianočných zoznamov, fóbie z preplnených obchodov, riešenie vianočného rozpočtu, bozkávanie sa pod imelom, nebude chýbať téma sviatočných jedál, ale aj psychologická poradňa, ba dokonca rozprávanie sa s kaprom vo vani... Pásmo je z roku 2016. V réžii Vladimíra Kivadera účinkujú Juraj Hrčka, Renáta Ryníková, Ivana Kováčová a Marián Viskup.

V zamyslení s názvom Zázrak Vianoc vám ponúkneme výber vianočných záhad,
prekvapení, snov a túžob v zamyslení Miloša Ferka. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Vladimír Minarovič a Miroslav Trnavský. Relácia mala premiéru v roku 2001.

Vianočná krehkosť. Tak nazval svoje verše Pavol Stanislav. Vypočujete si ich v interpretácii Dušana Szaba. O tomto autorovi kritici kedysi napísali, že je to básnik, ktorý sa modlí, keď myslí a myslí, keď sa modlí. Svojimi zbierkami lyriky patrí Stanislav k najvýznamnejším básnikom súčasnej slovenskej literatúry.

Prečo ľudia nie sú schopní zažiť skutočné Vianoce? Pomaly sa na ne pripraviť a vychutnať si ich? Vedieme okolo tohto sviatku toľko rečí, ale keď príde na skutky, už ich nie sme schopní. O tom bude hraný dokument Juraja Surmu, Na Vianoce nemám čas. Okrem autora účinkujú Juraj Smutný, Radoslav Kuric, Mariana Mackurová, Michal Ďuriš, Jana Pilzová a Egon Tomajko. Počúvajte od stredy.

"Predvianočný večer v Ríme, ulice pokrýva sneh, tichý hlahol zvonov kostola zvoláva ľudí k
bohoslužbám. Starý, šedivý a zhrbený muž za oknom pozoruje padajúce snehové vločky. Je to Michelangelo Buonarroti, preslávený umelec. Nenávidí zimu a chlad, ale má rád sneh. Aká príjemná spomienka sa mu so snehom spája?"
Aj autorka Daniela Lozanová prispeje k téme týždňa, svoju poviedku nazvala Vianočný dar zo snehových vločiek. V réžii Martina Hvišča vám ju prečíta Vladimír Minarovič.Relácia je z roku 2007.

Glosátorka a humoristka Elena Vacvalová vám zas porozpráva o predvianočnom rituáli posielania pohľadníc. Svoje zamyslenie nazvala O vianočných pozdravoch. Glosár mal premiéru v roku 2017.

Traja kamaráti – spolužiaci spoločne ukrývajú akési tajomstvo. Prídu im na to, čo vykonali? A prečo sa obávajú kriminálu? .Od štvrtka uvádzame rozhlasovú hru pre mládež, Príliš biely sneh, z overenej dielne Rudolfa Dobiáša. V hlavných úlohách sa predstavia Maroš Kramár ako Cmaro, Vladimír Černý ako Tedo a Michal Suchánek ako Robo. V roku 1987 režijne naštudoval Milan Semík.

Pod názvom Kračún vám ponúkneme dve poviedky Denisy Fulmekovej na tému preciťovania osamelosti v hektickom predvianočnom období. O trpkej príchuti ľudského neporozumenia v čase, ktorý konvenčne vnímame ako idylický. Čaká vás ženská výpoveď so štipkou humoru a melancholickej zádumčivosti. Úvodný rozhovor s autorkou vedie Zuzana Belková, autorka scenára. V réžii Martina Hvišča účinkujú Lucia Vráblicová, Oľga Solárová, Boris Farkaš, Jana Kopsová, Vladimír Minarovič a Darina Vašíčková. Program je z roku 2007.

Michaela Zakuťanská je považovaná za autorku s originálnym štýlom a nekompromisným, no humorne ladeným pohľadom na súčasný svet. Je spoluzakladateľkou Prešovského národného divadla, jej texty patria k živým generačným výpovediam. Iný nebude ani miniromán Polotovar - tak trocha science-fiction o tom, ako by to vyzeralo, keby sa dali objednať Vianoce ako produkt.s balíkom rôznych výhod. Účinkujú Stanislav Pitoňák, Alena Ďuránová, Peter Himič, Adriana Ballová a Jana Truščinská.Vianočná minidráma mala premiéru na Silvestra v roku 2009.

Ako vyzerajú Vianoce v rodinách Slovákov žijúcich v zahraničí? Čo zo slovenských zvykov si preniesli do svojich domácností a čo nové zasa prebrali z krajiny, v ktorej teraz žijú? Pásmo Slovenské Vianoce v zahraničí, z dielne Tatiany Šuškovej, počúvajte od piatku.

Nasleduje poviedka slovenského básnika, prekladateľa a redaktora slovenského rozhlasu, Juraja Andričíka, Perie na snehu. Bude to veselé rozprávanie o symbole pierok, o čase adventu a Vianoc, o decembrových mrazivých a zasnežených dňoch, ale aj o dedinských zvykoch či tradíciách, ukrytých v milých historkách z domoviny. Účinkujú Igor Šabek, Egon Tomajko, Peter Vilhan, Judita Vicianová a Alena Ďuránová. Relácia mala premiéru v roku 2002.

Na záver týždňa načrieme do Vianočných momentiek z poézie viacerých slovenských autorov. Vypočujete si básne Viery Prokešovej, Andrijana Turana, Vojtecha Kondróta, Štefana Moravčíka, Miroslava Bielika, Dezidera Bangu, Štefana Krčméryho, Daniela Heviera, Jána Kostru, Daniela Pastirčáka, Viliama Turčányho a Andreja Plávku. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Ján Galovič a Alena Horňáková.

Program rádia Litera

Autor programu: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR, pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame