Štedrý deň je tu čo nevidieť 

Štedrý deň je tu čo nevidieť 
Tí najmenší budú tento týždeň už ako na ihlách, budú si odrátavať posledné okienka v adventnom kalendári alebo s oslíkom po nakreslenej cestičke smerovať zasa o niečo bližšie k jasličkám (zatiaľ prázdnym). A my dospelí či dospelejší budeme uvažovať, ako spomaliť a stihnúť už len to nevyhnutné. Dobrým spomaľovačom i nalaďovačom na to podstatné i hrejivé vám môže byť tento týždeň vaše Rádio Litera. Začneme obľúbenými rozprávkami, ktoré akosi patria do predvianočného i vianočného času – rozprávkou O dvanástich mesiačikoch a Malou morskou vílou. Ako sa budeme približovať k Štedrému dňu objaví sa od štvrtka Vianočná koleda Ch. Dickensa a deň predtým Popoluška v interpretácii E. M. Šoltésovej. A nebudeme sa ani opakovať. Vo vysielaní sa objaví obnovená premiéra dlho nevysielanej hry z roku 1982 Lešianské Jasličky a hra A. Baláža Tajná spoveď Fera Kukáča. Určite si nenechajte ujsť hru P. Claudela Zvestovanie Panne Márii a reláciu Zvestovanie a narodenia Pána v spracovaní P. Smolíka. Veríme, že potešíme aj stereokompozíciou Herodes od S. H. Vajanského. Dozviete sa niečo aj o knižke J. K. Rowlingovej Vianočné prasiatko a o čínskych Vianociach v Bratislave. Krásna je aj relácia o vianočnej kométe, ktorú pripravila Martina Bačová.

Náš týždeň otvorí rozprávka Pavla Dobšinského, ktorú predstavovať netreba. Zavolajte k rádiu aj svoje deti a užite si predvianočnú nálada hľadania fialiek či jahôd v snehových závejoch. Ešteže napokon všetko dopadne dobre a dobro nad zlom zvíťazí. V rozprávkovej hre v réžii Vladimíra Ruska - O dvanástich mesiačikoch - účinkujú Zuzana Skopálová, Elena Petrovická, Zuzana Tlučková, Pavol Topoľský, Vlado Müller, Marián Zednikovič, Vladimír Obšil a Vladimír Černý. Hra je z roku 1993.

A budeme aj spomínať. Na náhly odchod velikána slova Tomáša Janovica. Tohto básnika, textára a omnoho omnoho viac vám za prítomnosti spisovateľa predstaví Ali brezovský v relácii z roku 2002.

Naša babka zomrela. Začala som z ničoho nič kresliť kvety. Najprv nešikovne, potom trochu šikovnejšie, podľa atlasu rastlín som si vyberala také, ktoré mi ju pripomínali. Šípky, levanduľu, čakanku, pastiersku kapsičku. Materinu dúšku, bazu. Vlčí mak. Alebo také, čo mala v záhrade a čo doteraz netuším, ako sa volajú. Pri modrej bráne vždy rástol krík s malými oranžovými kvetmi. Bez vône a tŕňov, s mäkkými listami. Doteraz som nezistila, aké má meno, akoby zmizol zo všetkých atlasov, aj z internetu. Ako babka. Pár dní po pohrebe mi mama poslala fotku z google maps, že už tam babka na bicykli nie je...“ V cykle V skratke budete počuť Veroniku Dianiškovú a jej esej Babka a my. Program z roku 2023 vysielame v premiére.

Od utorka sa do nášho vysielania pridá známy krehký príbeh Malej morskej panny. Očarí poslucháča nielen rozhlasovou úpravou, ale silný bude aj vďaka hlasu Mariána Geišberga, Vlada Müllera, Stana Kráľa, Zity Furkovej či Evy Krížikovej. Režíroval Ivan Predmerský v roku 1993.

Príbeh Vianoc sa vinie od Štedrého dňa až smerom ku Trom kráľom, ale kdesi medzitým sa udeje aj nemilosrdná scéna vyvraždenia betlehemských detí krutým Herodesom. Práve táto biblická udalosť voľne inšpirovala Svetozára Hurbana Vajanského k napísaniu básnickej skladby o Herodesovi. Na jej základe vytvoril Vladimír Rusko starší rozhlasovú stereokompozíciu. Účinkujú Ladislav Chudík, Jozef Šimonovič, Július Vašek, Ján Valentík, Eva Rysová, Vladimír Minarovič, Karola Machata, Nataša Gräffingerová-Kulíšková a Mária Dacejová. Program je z roku 1991.

Na Litere sa následne rozoznejú Vianočné zvony, ktoré budú mať podobu poézie. Autor veršov je Viliam Turčány, v réžii Táne Tadlánkovej recituje Vladimír Minarovič.

V cykle Kniha na týždeň snáď potešíme malých i veľkých. Jana Hevešiová vám priblíži knihu z roku 2021 od svetoznámej autorky J. K. Rowlingovej Vianočné prasiatko. Tento dobrodružný príbeh o silnom pute medzi chlapčekom Jackom a jeho najmilšou hračkou Mapim, plyšovým prasiatkom, je dojímavý, napínavý a nechýba tu ani magická moc Štedrého večera. Vtedy je možné všetko a tak sa toho udeje naozaj veľa. Okrem autorky účinkuje Lucia Golanová. Program je z roku 2021.

K sviatočným decembrovým chvíľam už akosi neodmysliteľne patrí príbeh Popolušky. My vám ho ponúkneme taký neošúchaný, a to z pera spisovateľky Eleny Maróthy Šoltésovej. V réžii Petra Jezného účinkujú Viera Topinková, Karol Strážnický, Eva Kvietiková, Hana Kostolanská a Erika Bauerová. Počúvajte od stredy.

Obzvlášť sa tešíme, že vám môžeme tento týždeň ponúknuť mystérium Paula Claudela Zvestovanie Panne Márii. Budete môcť sledovať zápas tela a duše, neskrývané ľudské túžby a vášne. I návrat k téme choroby malomocenstva, ktorá môže byť metaforou akýchkoľvek nemocí dneška. V réžii Juraja Svobodu účinkujú Lena Hriadeľová, Ladislav Hegyi, Jana Holoubeková, Dušan Skokan, Táňa Radeva a Juraj Bernáth. Hra je z roku 1993.

Hra Juraja Andričáka Lešianske jasličky vychádza z podkladu Františka Hrubína a patrí medzi dlho nevysielané vianočné hry rozhlasového archívu, ktorým sa dá opäť šanca v podobe obnovenej premiéry. V réžii Andreja Medveca účinkujú Peter Rašev, Eduard Vítek, Lenka Košická, Judita Vicianová, Milan Drotár, Ľuboš Záhon. Program je z roku 1982. Vysielame od štvrtka.

Dickensova Vianočná koleda je jedným z najkrajších vianočných príbehov, ktorý si vy, naši poslucháči, každé Vianoce opakovane žiadate. Výnimočnou ju robí rozhlasová úprava Jána Bábika a výborné herecké obsadenie, najmä nezabudnuteľný hlas Karola Machatu či Júliusa Pántika. Vychutnajte si preto tento náš vianočný darček aj tento rok :-) V réžii Magdy Grandthnerovej účinkujú Karol Machata, Eduard Vítek, Július Paluš, Ján Gallovič, Július Vašek, Július Pántik, Viktor Blaho, Mária Dacejová, Jozef Šimonovič, Peter Bzdúch a ďalší. Hra je z roku 1989. Úprava Ján Bábik.

Nasleduje fíčer Martiny Bačovej Vianočná kométa. Pozoruhodná relácia nazerá na príbeh betlehemskej hviezdy vhľadom preneseným na dnešné kométy. Rozprávať budú astrofyzici Jaroslav Merc, Peter Kaňuch a Pavol Gábor. Program je z roku 2018.

Piatkový programový blok otvor Apokryfárium Pavla Smolíka s titulom Zvestovanie a narodenie Pána, ktorý vám veľmi verne prerozpráva biblický pribeh Ježišovho narodenia. V réžii autora účinkujú Ľubica Očková, Jozef Benedik, Alfréd Swan, Mária Landlová, Přemysl Boublík, Jozef Šimonovič, Ladislav Konrád. Program je z roku 2012.

Tajná spoveď Fera Kukáča, od autora Antona Baláža, je vzácna, roky nevysielaná rozhlasová hra, ktorej dej sa odohráva v totalitných päťdesiatych rokoch minulého storočia práve na Štedrý deň. V réžii Petra Jezného účinkujú Eduard Bindas, Vladimír Obšil, Vlado Kostovič, Andrej Mojžiš, Ľubo Roman, Miroslav Trnavský, Ivan Laca, Darina Vašíčková. Hra je z roku 1996.

V pásme Ivice Ruttkayovej Čínske Vianoce v Bratislave budete na záver nášho týždňa počuť manželov Elenu Hidvégyhovú a Thien Yu Žunga, ktorí vám prinesú neopakovateľný pohľad na čínske Vianoce na Slovensku. Program je z roku 2001.

Prajeme vám príjemné prežitie vianočných sviatov v spoločnosti Rádia Litera!

Program týždňa Rádia Litera

Autorka týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, wikipedia.org













Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame