Požehnaný vianočný čas 

Požehnaný vianočný čas 

A máme tu dlhoočakávaný vianočný týždeň zakončený Silvestrom. Môžete sa tešiť na literárnu klasiku, rozprávky, fíčre, životopisné pásma i dlho nevysielané hry. V rámci cyklu Naša zabudnutá klasika odvysielame Fedorovej Bláznivú a Dúbravského Bohyne na Žítkovej – bude v nich čosi tajomné a uhrančivé. K vrcholným výberom týždňa určite patrí Zolov Germinal – dlho nevysielaná hra z roku 1962 a fíčer Vianoce v Lukavickom mlyne – v ktorom bude spomínať spisovateľka Hana Ponická. Milovníci rozprávok sa môžu tešiť na Požieračov od P. Karpinského a na rozprávku V ríši víl od J. Kákošovej. Svojich poslucháčov si iste nájde aj životopisné pásmo o A. Bernolákovi situované to času Vianoc. Premiéru budú mať pásma z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera – jedno o zle platenej práci, to druhé o Vianočnej kolede Ch. Dickensa. Záver týždňa sa bude niesť v atmosfére humoru a satiry – môžete sa tešiť na Silvestrovský špeciál D. Taragela a na hru Plutos od Aristofana. Nebudú chýbať verše – tentokrát od R. Šípkovej a nejaké tie eseje od M. Zumríkovej Kekeliakovej.

Náš týždeň otvorí cyklus Naša zabudnutá klasika, do ktorého prispela Laura Fedorová titulom Bláznivá. Ide o dramatizáciu literárnej predlohy Zuzany Lojkovej „Boh sa pyšným protiví, ale pokorným dáva milosť“. Až magicky a osudovo sa opakuje v hre, a až desivo znie v jej závere plač i smiech neborky Ilony v tmavej noci. V réžii Karola Horvátha účinkujú Kristína Spáčová, Miloslav Kráľ, Gregor Hološka, Beáta Reifová, Soňa Fábryová. Program je z roku 2023.

Pokračujeme fíčrom Ota Voženílka, nevysielaným nejaké to desaťročie, ide o titul Vianoce v Lukavickom mlyne. Určite si ho nenechajte ujsť. Ide o stretnutie so vzácnymi spomienkami spisovateľky Hany Ponickej v obci Lukavica v bývalom mlyne, ktorý sa stal domovom spisovateľky a jej rodiny. Spomína si na Vianoce svojho detstva u rodičov, u starej mamy na dedine i na Vianoce, keď už sama bola matkou a neskôr i starou mamou. Úryvky z knihy Lukavické zápisky číta Marta Sádecká. Relácia vznikla na Vianoce 1990.

Byť človekom, vedľa ktorého sa dá čítať – to je názov eseje, ktorú uvedieme v premiére v rámci cyklu V skratke. Započúvajte sa do slov jej autorky, Moniky Zumríkovej Kekeliakovej, ktorá sa zamýšľa: „Nedokážem veľmi koncentrovane čítať, dokonca ani tvorivejšie písať na miestach, kde ja alebo iní sú pod vysokým pracovným tempom. Efektívna na tých miestach som, ale nápaditá a koncentrovaná len po istú hranicu...“ Dokážeme byť tvoriví, keď nútime náš mozog pracovať rýchlo, lineárne? Číta Lucia Šaráková. Program je z roku 2023.

Od utorka sa spolu vyberieme do Nových Zámkov. Navštívme oravského rodáka a významného jazykovedca, dejateľa Antona Bernoláka. Návšteva sa koná presne na Vianoce. Do príbehu nás vtiahne Jozef Repko. Dramatizácia Bernolákovho života má názov Prosebníci. V réžii Róberta Horňaka účinkujú František Kovár, Ján Mistrík, Anton Korenči, Jozef Šimonovič, Mária Dacejová. Program je z roku 1997.

Pánboh nás všetkých žehnaj – to je ďalší autorský príspevok z naše redakcie. Tentoraz pôjde o reláciu Z tvorivej dielne Rádia Litera. V premiére si vypočujte program Moniky Zumríkovej Kekeliakovej, ktorý bude O vianočnej kolede Ch. Dickensa. Účinkujú Tomáš Bartoněk a Andrea Eliášová. Budete počuť aj ukážky z Dickensovho životopisu z rozhlasového archívu. Ožije pred nami hrejivá a sentimentálna scéna z útlej knižky Vianočná koleda z roku 1843, ktorá nás zavedie do atmosfér hmlistého Londýna viktoriánskeho Anglicka. Relácia je z roku 2023.

Nasleduje rozprávková hra V ríši víl. Začína sa na brehu mora, pretože hlavná hrdinka žije v rybárskej osade. Príbeh o láske, ktorá prekoná všetky zlé čary, podľa francúzskej ľudovej rozprávky napísala Jana Kákošová. V réžii Martina Kákoša účinkujú Zuzana Marošová, Ján Gallovič, Eva Matejková, Jana Strnisková, Michal Dutka, Jana Hubinská, Peter Sklár. Rozprávka je z roku 2003.

Vianočné chvíle sú iste aj o prebúdzaní súcitu k tým, čo strádajú, je to čas uvažovať, akými ľuďmi naozaj túžime byť. Silný zážitok, ale možno aj pochybnosti o tom, či kráčam dobre, už roky vzbudzuje kniha Germinal. Jej autorom je Émile Zola. V roku 1962 sa toto pútavé dielo dočkalo rozhlasového spracovania a odvtedy sa roky nevysielalo. Rádio Litera vám ponúka jeho obnovenú premiéru. V réžii Martina Hrušku účinkujú Karol Machata, Samuel Adamčík, Oľga Borodáčová, Jozef Sodoma, Anton Mrvečka, Eva Poláková a ďalší. Počúvajte od stredy.

Nasledujú verše Ruženy Šípkovej pod názvom Nekonečná jam session. Písať básničky začala ako jedenásťročná, neskôr pre zdravotné problémy na dlhé roky prestala literárne tvoriť. K písaniu sa vrátila v roku 2004, keď pochopila, že tvorba dáva jej životu zmysel. Získala ocenenia na viacerých literárnych a recitačných súťažiach. Je autorkou viacerých básnických zbierok. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Lucia Vráblicová. Program je z roku 2023.

Od štvrtka opäť pridávame cyklus Naša zabudnutá klasika, tentoraz od autorov Lucie Mihálovej a Ferdinanda Dúbravskéhos názvom Bohyne na Žítkovej, podľa predlohy Ferdinanda Dúbravského. Ponúka odľahčenú tému zaklínadiel, šarlatánstva, ľudového liečiteľstva. V réžii Karola Horvátha účinkujú Juraj Kemka, Daniela Gudabová, Miroslav Beňušík, Tomáš majláth, Michal Rovňák, Dalibor Petkáč a ďalší. Program je z roku 2023.

Vianočná rozhlasová rozprávka pre celú rodinu, z dielne Petra Karpinského, má názov Požierači. Vianoce sú o snoch, tých krásnych a dobrých, ktoré je však neraz potrebné zachrániť. Hra dáva nádej, že existuje zázračný svet, vďaka ktorému je možné stratené sny zachrániť. V réžii Hany Rodovej-Kolbašskej účinkujú Erika Molnárová, Michal Novodomský, Jozef Úradník, Ľubica Blaškovičová, Jana Wernerová a ďalší. Program je z roku 2022.

V roku 2018 otriasli Českou aj Slovenskou verejnosťou investigatívne texty českej novinárky Saši Uhlovej, ktorá sa zamestnala v prácach, ktoré sú slabo platené, a pritom sme od nich všetci závislí. Na základe týchto reportáží vznikol aj film, pretože Uhlová mala so sebou aj skrytú kameru. Tento rok vychádza autorke novinársky text, ktorý funguje na podobnom princípe. Opäť sa zamestnala tentoraz v Európe ako lacná pracovná sila z východu. A práve Saša Uhlová je hostkou v programe, kde bude hovoriť o dôležitých aspektoch sveta, ktorý mapovala. Reláciou Na zle platenej práci stojí systém vás bude sprevádzať jej autorka Veronika Dianišková. Je z roku 2023, uvázame v premiére.

Piatkový programový blok otvorí Dušan Taragel a jeho Silvestrovský špeciál. Toto pásmo už vovádza blízko k Silvestru, ktorý sa blíži, autor relácie sa trocha poprechádzal archívom Slovenského rozhlasu a ponúka i úryvky z Dobrého vojaka Švejka. Program je z roku 2022.

Nasleduje rozhlasová hra podľa predlohy antického autora Aristofana – Plutos. Satirickú komédiu pre rozhlas upravil Berco Trnavec. Zaoberá sa témou tém celých ľudských dejín - túžbou človeka zbohatnúť. V réžii Martina Bendika účinkujú Richard Stanke, Marián Geišberg, Peter Bzdúch, Miroslav Trnavský, Zuzana Kronerová, Ingrid Timková a ďalší. Hra je z roku 2006.

Tento týždeň budeme osobní, milí naši poslucháči a poslucháčky. Ďakujeme, že obzvlášť v tomto sviatočnom období, vytvárate spolu s nami pomyselnú rozhlasovú „literácku“ rodinu. Ceníme si túto priazeň a veríme, že vás opäť potešíme našou ponukou a spríjemníme vám sviatočný čas. A aby sme nezabudli. Všetko dobré v novom roku, zostaňme spolu :-)

Program Rádia Litera

Autorka programového týždňa: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame