Dráma očami Barča-Ivana a jubilujúcich Radošincov

Dráma očami Barča-Ivana a jubilujúcich Radošincov

Kým my sme slávili 1. sviatok vianočný, Radošinské naivné divadlo, so svojim principálom Stanislavom Štepkom, oslavovalo narodeniny. Je to už 60 rokov čo nám toto pozoruhodné zoskupenie ponúka svoju optiku nášho sveta, plnú múdrosti a humoru. Pri tejto príležitosti sme tento týždeň do nášho vysielania zaradili aj dve, u nás zatiaľ nevysielané rozhlasové adaptácie hier z pera S. Štepku a to Stvorenie sveta a Pokoj domu tomuto. Okrem toho v našom novom programe reflektujeme aj 70. výročie úmrtia významného slovenského dramatika Júliusa Barča-Ivana (25.12.), ktorého si pripomenieme vo viacerých formátoch, vrátane u nás ešte nevysielaných dramatizácií - divadelnej hry Človek, ktorého zbili a prózy Sen.

Desatoro. Tak sa volá knižka, v ktorej sa nám herec, dramatik a režisér Radošinského naivného divadla, Stanislav Štepka, predstavuje ako poviedkár. Čítanie na pokračovanie smutno-smiešnych a milo-vážnych textov z našej najsúčasnejšej súčasnosti pre vás na tento týždeň pripravil redaktor Jozef Čertík. Od pondelka sa môžete tešiť na poviedky - Anjel a Ema má mamu, mama má Emu. Počas týždňa pokračujeme titulmi Jediné riešenie a Hantabálovci, Pár poznámok na okraj Vilovho života a Slovenská rodná dedina. Číta Ivan Vojtek starší.

Pokračujeme hrou Stanislava Štepku Stvorenie sveta. Vtesnať do obmedzeného času príbeh o stvorení sveta je pomerne ťažké, každej téme stvoriteľa by sa dalo venovať asi aj celé predstavenie. Vypočujte si, čo všetko sa zmestilo do našej rozhlasovej adaptácie. Účinkujú Stanislav Štepka, Maruška Nedomová, Mojmír Caban, Soňa Norisová, Kristína Tormová, a ďalší. Program je z roku 2020.

Pri príležitosti 90. výročia rozhlasového vysielania vznikol seriál, ktorý približuje najvýznamnejšie osobnosti rozhlasovej rodiny. My pre vás vyberáme 5 častí o Stanislavovi Štepkovi – významnom slovenskom dramatikovi, hercovi a plodnom autorovi. Autorsky pripravili Ľuboš Machaj a Tamara Chlebová, číta Robo Roth. Počúvajte postupne do konca týždňa. Vyrobila RTVS v roku 2016.

Viera Benediková nám v programe Stanislav Štepka - Posol dobrých správ ponúkne umelecko-dokumentárne pásmo o osobnostti slovenského autora a dramatika z roku 2014. Počúvajte od utorka. Okrem autorky a S. Štepku spoluúčinkujú Viera Bazalová, Oľga Májovská, Miroslav Siget, Dušan Kolník, Daniel Filip, Mila Lasica, Zuzana Kronerová a ďalší.

Pokračujeme poviedkou Stanislava Štepku Príbeh vidieckeho spisovateľa. Je to krásny ľudský príbeh, na aké sme zvyknutí aj z poetiky Radošinského naivného divadla. V réžii Štefana Korenčiho číta sám autor. V roku 2005 redakčne pripravil Peter Holka.

Od stredy trošku zmeníme tému a ponúkneme vám rozhlasovú úpravu divadelnej hry Júliusa Barča-Ivana Človek, ktorého zbili. V roku 1986 ju pre rozhlas upravila Mária Staššáková a v banskobystrickom štúdiu Slovenského rozhlasu s hercami stredoslovenských divadiel naštudoval režisér Ladislav Hyža. Program je z roku 1986.

V nasledujúcom pásme Jozefa Leikerta sa dozvieme viac o osobnosti a diele Júliusa Barča Ivana. Miniatúrou z cyklu Galéria slávnych vás bude sprevádzať Zuzana Kyzeková. V roku 2010 redakčne pripravil Patrik Oriešek.

Spisovateľ Július Barč Ivan vyrastal v dvojjazyčnom prostredí, jeho matka bola maďarskej národnosti. Neskôr si osvojil aj francúzštinu a nemčinu, čo nesmierne prispelo k rozšíreniu jeho literárnych obzorov. Hoci pôvodne vyštudoval teológiu, povolaniu farára sa venoval len krátko. Autor obohatil slovenskú drámu o nové témy a postupy až do oslobodenia bol jediným sústavne píšucim slovenským dramatikom, ktorý si zachovával vysokú kvalitu hier. Od štvrtka sa môžete tešiť na dramatické pásmo z cyklu Podobizne. Autor Jozef Repko vybral tú časť zo života spisovateľa, ktorá ho zachytáva krátko po II. svetovej vojne a premiére hry Dvaja. V réžii Igora Hrabinského účinkujú Boris Farkaš, Viera Strnisková, Martin Petruš, Michal Dočolomanský a Emil Horváth. Pásmo je z roku 2000.

V programe Rádia Litera vám ponúkneme aj adaptáciu prózy Júliusa Barča-Ivana Sen. Autor v nej dramatickým spôsobom zobrazil boj človeka s pochybnosťami o zmysle života, o tom, či mu má umelecká tvorba tento život naplniť alebo je len prostriedkom na získanie moci a vysokého spoločenského postavenia. Pre rozhlas pripravila Viki Janoušková. V réžii Štefana Korenčiho účinkovali Matej Landl, Alfréd Swan, Anton Korenči, Jozef Šimonovič a Ivan Laca. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2005.

Významný slovenský dramatik a prozaik Július Barč-Ivan sa narodil 1. mája 1909 v Krompachoch. Začal študovať právo v Prahe, no pre zdravotné problémy musel štúdium ukončiť. Niekoľko rokov bol kňazom na východnom Slovensku, v Martine pracoval v Slovenskej národnej knižnici a Matici slovenskej. Vo svojich dramatických i prozaických dielach sa venoval najmä etickým témam. V novele Othello, jednej zo šiestich zahrnutých v zbierke Úsmev bolesti, herec Dubský prežíva so svojimi postavami ich životy, až napokon nedokáže rozoznať hranicu medzi hrou a životom. Príbeh vyúsťuje do tragédie v súkromí i na javisku. Ani výrazný morálny pátos neuberá nič na umeleckej kvalite a filozofickej hĺbke jeho prác. Novelu vám prečíta Alfréd Swan.

Od piatku sme do vysielania pripravili rozhlasovú adaptáciu hry Stanislava Štepku Pokoj domu tomuto. Týmto prajeme Radošinskému naivnému divadlu všetko najlepšie k 60. výročiu jeho vzniku a vám želáme príjemné počúvanie a úspešný štart do nového roku. Účinkujú členovia divadla - Stanislav Štepka, Katarína Kolníková, Ján Melkovič, Monika Hilmerová, Soňa Norisová, Milan Šago, Vladimír Svítek, Ladislav Hubáček a Mojmír Caban. Autor hudby Ján Melkovič. Réžia Táňa Tadlánková. Hra mala rozhlasovú premiéru v roku 1997.

Program Rádia Litera

Autor programového týždňa: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR, wikipedia, pixabay









Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame