Čapkov lúpežník i Woolfovej bohatá Londýnčanka 

Čapkov lúpežník i Woolfovej bohatá Londýnčanka 
A máme tu už tretí týždeň nového roka 2024, ešte len začal a už ako mu do kroku, už sa zdá akoby aj bežal :-) Rádio Litera vám ho túži opäť raz spríjemniť, a to novými hrami z roku 2023, ktoré sme ešte nevysielali, ale aj tými dlho nevysielanými, ktoré si pýtate a tešíte sa na ne. Z nových hier je tu pre vás hra podľa predlohy Virginie Woolfovej Pani Dawollayová v úprave M. Zakuťanskej a hra pre celú rodinu od Veroniky Šikulovej Strom života. Obnovíme premiéru hry z roku 1973 od Pavla Hudeca Ešte raz uvidieť Železnú studienku, hru pre mládež z roku 1974 od Jána Štiavnického Pochod pre deda Matyáša a hru Karla Čapka Lúpežník (z roku 1966). V čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na 5 častí z knihy švédskeho autora Ingmara Bergmana Spoveď. Ak by vás zaujímali Mechanizmy fungovania a politiky literárnych cien vypočujte si premiéru relácie Michala Talla v rámci cyklu „Z tvorivej dielne Rádia Litera“. Vieme, že máte vo veľkej obľube aj čokoľvek od E. Maróthy Šoltésovej – tento týždeň to bude poviedka Na dedine.

Ak by sme sa trocha „poprechádzali“ slovenským rozhlasovým archívom, natrafili by sme v ňom aj na meno švédskeho spisovateľa a režiséra Ingmara Bergmana. Objavuje sa pri sugestívne spracovaných hrách ako Vec duše a Mesto. My vám tento týždeň na vašu žiadosť opäť ponúkame päť čítaní z Bergmanovej knihy Spoveď. Preložila Mária Bratová a číta Anna Javorková. Sledujeme tu príbeh ženy, ktorá nie je spokojná so svojím manželstvom a hľadá východisko v inom vzťahu. Ako sa bude riešiť téma slobody, lásky a nezávislosti za každú cenu – to už odkryje samotný príbeh. Program je z roku 1997.

Pokračujeme titulom Virginie Woolfovej, ktorým sa inšpirovala Michaela Zakuťanská. Reč je o diele Pani Dallowayová „Zrejme je to môj najpresvedčivejší román…Podľa mňa som v ňom načrela do najskrytejších zákutí svojej mysle,“ poznačila si do denníka britská spisovatelka V. Woolfová po dokončení tohto rukopisu. Hlavná hrdinka, bohatá Londýnčanka pripravuje večierok pre svojich priateľov. V jej podrobných reflexiách okolitého sveta a v spomienkach sa súčasnosť prelína s minulosťou. V krátkom rozpätí niekoľkých hodín sa pred nami rozvinie celý jej životný príbeh. Strhujúci, novátorský štýl písania postupne odkrýva vnútorný život postáv, ktorých poprepájané osudy sú podobenstvom o tragickom údele človeka v odcudzenom svete. V réžii Jozefa Vlka účinkujú Edita Borsová, Gregor Hološka, Martin Šalacha, Lenka Bariková-Spišáková, Peter Kadlečik a ďalší. Hra je z roku 2023.

V našom programe onedlho pokračujeme cyklom V skratke, tentoraz z dielne Veroniky Dianiškovej. Uvádzame v premiére pod názvom Domov pre každého. Bude o životných pádoch, o (ne)bývaní a tých, ktorí prežívajú na uliciach bez vidiny azylu či zmeny vo svojich životoch. Čo všetko nám poskytuje náš domov bez toho, aby sme si to uvedomovali? Číta autorka.

Utorkový programový blok otvorí Čapkova úsmevná hra Lúpežník. Je o lúpežníkovi a krehkej Mimi, obklopenej úzkostlivosťou rodiny. Lenže romantické aj chvejivé iskrenie lásky vyvolá v lúpežníkovi poznanie, že láska nie je lúpež, nedá sa ukradnúť, nedá sa nanútiť, nedá sa násilne vziať, nedá sa ani určiť ani predpísať. Láska je viac ako rodičia, kováči, policajti, hasiči, starostovia, ktorí chcú mladú výbojnú lásku zlomiť, ale ju aspoň prekaziť. V réžii Miriam Budovej účinkujú Peter Macko, Rada Šubová, Darina Poldaufová, Marián Kleis, Hana Grissová a ďalší. Hra je z roku 1966.

V premiére vám ponúkneme i pravidelný cyklus Z tvorivej dielne Rádia Litera. Tentoraz doň prispel Michal Tallo témou Mechanizmy fungovania a politiky literárnych cien. Autor sa v programe rozpráva s riaditeľkou literárnej ceny Anasoft litera, Simonou Prokopec Fochlerovou. Relácia je z roku 2023.

Tešiť sa môžete i na rozhlasovú hru pre celú rodinu od Veroniky Šikulovej s názvom Strom života. Vypočujte si autentické tínedžerské rozprávanie a spomienky na pobyt slovenskej rodiny v Amerike. Sledujeme prvé dotyky s cudzou kultúrou a nečakanú tragickú udalosť, aké sa, žiaľ, stávajú a sú čoraz častejšou súčasťou našich životov. O réžiu sa postarala Milena Lukáčová. Účinkujú Simon Kopunec, Přemysl Boublík, Edita Kopričevič Borsová, Ľudmila Swanová, Alfréd Swan a ďalší. Hra je z roku 2023. Počúvajte od stredy.

Železná studienka či Železná studnička je pre mnohých ľudí bývajúcich v Bratislave, alebo poblíž, vyhľadavaným miestom oddychu. Viažu sa k nej aj isté povesti a legendy, dokonca naviazané na vianočný čas a zakázanú lásku dvoch mladých ľudí. Láska bude dominovať aj v príbehu Jána Hudeca. Rádio Litera ho uvádza pod názvom Ešte raz uvidieť Železnú studienku. V úlohe Babi sa predstaví Mária Prechovská. V réžii Imricha Jenču ďalej účinkujú Elena Varíková-Pappová, Erika Bauerová, Ladislav Chudík, Jozef Cút, Stano Danšiak, Dionýz Hutár, Peter Jerguš, Eva Kvietiková a ďalší. Hra je z roku 1974. Vysielame od štvrtka.

V programe Rádia Litera pokračujeme rozhlasovou úpravou poviedky Eleny Maróthy Šoltésovej Na dedine. Pre rozhlas upravila Gita Pechová. Pôjde o sondu do ťažko skúšaného vzťahu dvoch zaľúbencov, dialógy postáv aj dnes vzrušujú a sú uveriteľné, presvedčte sa sami. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Terézia Kronerová, Ľubo Roman, Viera Topinková a Ján Venéni. Program je z roku 1991.

Od piatku snáď ulahodíme tým našim poslucháčom, ktorí majú radi dlho nevysielané hry a legendárne rozhlasové hlasy. Šancu dostane obnovená premiéra hry z roku 1974. V hlavnej úlohe budete počuť Júliusa Pántika. Hra má názov Pochod pre deda Matyáša. Napísal Ján Štiavnický. V réžii Eleny Bauerovej spoluúčinkujú Mikuláš Bugár, Juraj Paška, Július Paluš, Helena Mruškovičová, Ján Mistrík, Jela Lukešová a ďalší.

Program Rádia Litera

Program týždňa zostavila: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame